www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
Private accommodation, apartments, and rooms on SELCE
Privatunterkunft Appartements und Zimmer SELCE Kroatien
Alloggi privati , appartamenti e camere SELCE, Croazia
Apartmanok Horvátország - Dalmácia, Brac szigeti magánszállások SELCEn
Privat inkvartering, lägenheter och rum SELCE, Kroatien
Privátní ubytování , Apartmány a pokoje SELCE , Chorvatsko
Kwatery prywatne, apartamenty i pokoje SELCE, Chorwacja
Апартаменты Хорватия :  частные квартиры Адриатика море каникулы
Privatni smještaj , apartmani i sobe , Hrvatska SELCE
Pronađite mjesto za idealni odmor  
PROŠIRITE PRETRAGU    
  logo www.apartmani-hrvatska.com
 
APARTMANI U MJESTU SELCE      
APARTMANI ADRIA Tintor
1
BOŽIDAR ANTIĆ
2
ANTIĆ JELENA
RUKAVINA TOMISLAV
3
KATULIĆ KSENIJA
4
LONČARIĆ TATJANA
 1  2         
Apartmani Hrvatska - Selce

Selce

Selce je mjesto s oko 1600 stanovnika na Crikveničkoj rivijeri, u Kvarnerskom zaljevu. Iako se nalazi na nekadašnjem važnom rimskom putu, a kasnije je bilo pod upravom Frankopana i Zrinskih, današnje Selce zapravo je službeno vrlo mlado naselje. Tri zaseoka općine Bribir krajem 19. stoljeća su toliko srasla da se 1902. godine odlučuje sva tri naselja spojiti u jedno, Selce.

Povijest i znamenitosti

Stanovnici naselja od kojih je nastalo Selce bili su pretežno ribari i zidari, te su se bavili maslinarstvom, vinogradarstvom, a kasnije i pomorstvom i trgovinom. Selačka luka počinje se razvijati početkom 18. stoljeća, kada je središnji objekt bila Palada, nazvana tako prema drvenim stupovima, palima. 1792. godine Palada se proširuje kako bi mogla primati i veće brodove, a izgrađuje se i selačka Placa. Lučki ured otvoren je 1793. godine, a radio je sve do 1947. 1874. godine porušena je drvena Palada i izgrađena nova, kamena, koja se kasnije u nekoliko navrata proširuje. Uspostavlja se parobrodska veza s Rijekom i Zadrom i tada u Selce dolaze prvi turisti.

Crkva Sv. Katarine

Župna crkva Svete Katarine sagrađena je u historicističkom stilu 1888. godine. Crkva čuva brojna vrijedna umjetnička djela, orgulje, baroknu krstionicu, te barokni lekvijar s moćima Sv. Katarine. Ispod crkve Sv. Katarine nalazi se posljednja polača s perilom, odnosno prostorom za pranje. Polača je naziv koji stanovnici Selca koriste za sve izvore vode. Ova, s perilom, predstavlja vrijedan spomenik pučkog graditeljstva. Zid pokraj izvora ukrašen je mozaikom koji prikazuje Selčanku u narodnoj nošnji, koja dolazi s kantom na vodu.

Znamenite kapele u Selcu

Kapela Sv. Josipa prvotno je bila svetište barokne crkve Sv. Katarine. Njen oltar, nekada glavni oltar crkve Sv. Katarine, izgrađen je po uzoru na venecijanske majstore. Za kapelu Sv. Katarine ne zna se točno kada je sagrađena, a pretpostavlja se da potječe iz vremena predromanike. Poznato je da je popravljana još u 15. stoljeću, a 1498. godine ponovo ju je posvetio modruški biskup. Kapela se nalazi u malenom parku. Kapela Sv. Fabiana i Sebastiana sagrađena je u neobaroknom stilu u 19. stoljeću i posvećena svecima zaštitnicima od kuge i kolere. Kapela se nalazi izvan samog Selca. Kapela Sv. Jurja izgrađena je u 9. ili 10. stoljeću.

Turistička ponuda, plaže, zabava

Selce je danas službeno prigradsko naselje grada Crikvenice. S Crikvenicom je povezano prekrasnom šetnicom i zapravo je teško naći prirodnu granicu između dva mjesta. Slična situacija kao i s Dramljem na sjevernoj strani Crikvenice.

Gotovo cijela obala Selca zapravo su plaže. Neke uređene i s bogatom ponudom dodatnih sadržaja, a neke prirodne. Tri selačke plaže ponose se Plavim zastavama. More je vrlo čisto na cijeloj selačkoj obali. Selce obiluje kafićima i drugim ugostiteljskim objektima, a neke od njih naći ćete i na samim plažama.

U Selcu djeluje ronilački klub, koji organizira tečajeve ronjenja, od početnih do naprednih, a pruža i sve potrebne usluge gostima, roniocima.

Ljubitelji noćnih izlazaka i diskoteka neće biti oduševljeni ponudom u Selcu. Kako Selčani kažu, Selcu svojim gostima nudi miran odmor, bez buke i galame. No, ne zaboravite da je Crikvenica blizu. Do nje se možete i prošetati, a tamo ćete naći sve što želite.

Tijekom turističke sezone u Selcu se organiziraju brojne manifestacije, događanja i fešte, gotovo svakodnevno. Ribarska fešta na rivi organizira se jednom tjedno, a tu su i manifestacije Ribolov s gostima, Jedrenje s gostima i Boćanje s gostima. Sredinom srpnja održava se manifestacija pod nazivom «(Sr)etno Selce», kada se Selce predstavlja gostima u svom tradicionalnom ruhu, prezentirajući svoju kulturnu baštinu, stare običaje, tradicionalne zanate, autohtone proizvode, te stare delicije lokalne kuhinje.

Selce je dobitnik brojnih nagrada, kako od Turističke zajednice, tako i od drugih institucija, za dostignuća u turističkoj ponudi, čistoću i uređenost mjesta i plaža, čistoću mora.

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na Apartmani Hrvatska su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
Apartmani Hrvatska polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
Apartmani Hrvatska ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.