1. Apartmani Hrvatska
  2. Rivijera Starigrad Paklenica
  3. Apartmani Starigrad Paklenica

Apartmani Starigrad Paklenica - privatni smještaj u Starigradu Paklenici

Apartmani Starigrad Paklenica

Apartmani Starigrad Paklenica

Apartmani Starigrad Paklenica - S osobitim zadovoljstvom možemo Vam ponuditi smještaj kod privatnih iznajmljivača u Starigradu Paklenici. U širokom spektru smještajnih kapaciteta u našoj ponudi sigurno ćete pronaći smještaj upravo po Vašem ukusu i financijskim mogućnostima - od najluksuznijih, do cijenom vrlo povoljnih apartmana.

U ponudi privatnih iznajmljivača u Starigradu predstavljenoj na portalu Apartmani Hrvatska nalaze se sobe i apartmani. Starigrad Paklenica mjesto je susreta kristalno čistog mora i impresivnih ljepota moćnog Velebita. Starigrad je primorski gradić u sjevernoj Dalmaciji s nešto više od 1100 stanovnika. Smjestio se na obali Velebitskog kanala, podno južnog Velebita i u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Paklenica.

Osobe Ljubimci Internet Klima
Apartmani Starigrad Paklenica APARTMANI-BAKALO
APARTMANI-BAKALO
1
Apartmani Starigrad Paklenica APARTMANI AURORA
APARTMANI AURORA
2
Apartmani Starigrad Paklenica PANSION MICHAEL
PANSION MICHAEL
3
Apartmani Starigrad Paklenica KOIĆ JOSIP
KOIĆ JOSIP
Apartmani Starigrad Paklenica BUŠLJETA MIRJANA
BUŠLJETA MIRJANA
Apartmani Starigrad Paklenica TROŠELJ LUKA
TROŠELJ LUKA
4
1 2 Sljedeća

Povijest i znamenitosti Starigrada

Starigrad Paklenica danas je osobito atraktivno turističko odredište među ljubiteljima prirode, planina i mora, no gradić je to duge povijesti, pa ovdje neće biti zakinuti niti posjetitelji zainteresirani za kulturno-povijesne znamenitosti Starigrada. Dodajmo tome brojne ljubitelje ciklusa filmova o Winnetou, koji će uživati obilazeći lokacije gdje su snimane scene nekoliko filmova iz ovog serijala i jasno je da će ovaj mali gradić biti pravi izbor za idealan godišnji odmor gostima različitih interesa.

Mi ćemo Vam predstaviti povijest i znamenitosti Starigrada, a Vi odaberite smještaj upravo po Vašem ukusu, kako bi doživljaj ljetovanja u Starigradu bio potpun. Bez obzira jesu li Vaš izbor sobe, kuće za odmor ili apartmani, Starigrad Paklenica neće Vas razočarati, niti smještajem, a niti ponudom turističkih sadržaja.

Iako se poprilično gole primorske padine Velebita danas čine neprikladnima za život u davna vremena, situacija je bila upravo suprotna. Brojne spilje ovog kraja čuvaju tragove ljudske prisutnosti još od starijeg kamenog doba.

Na prijelazu iz brončanog u željezno doba ovamo dolaze Liburni i počinju nastajati gradinska naselja, no prije toga svakako valja spomenuti Vaganačku pećinu, oko 5 km udaljenu od Starigrada, u kojoj su otkriveni tragovi kontinuiranog života od srednjeg kamenog doba, pa sve do početka željeznog doba, uključujući i ostatke keramike rane liburnske kulture.

Kraški kraj okolice Starigrada i Nacionalnog parka Paklenica bogat je spiljama i jamama. Ljubitelji speleologije ovdje će zaista uživati. Imate li koje desetljeće stare planinarske karte, neke od njih neće niti biti ucrtane. Lokalno stanovništvo, poučeno stoljećima ratovanja i raznim osvajačima nije govorilo o njima, jer su im služile kao sklonište u teškim i opasnim vremenima, sve do nedavnih dana. Ne treba uopće sumnjati da ima i onih koje nisu ucrtane u najsuvremenije karte. Valja napomenuti da samoinicijativne posjete spiljama nisu dozvoljene, no postoje organizirane ture, od najjednostavnijih turističkih, pa do onih namijenjenih posjetiteljima s malo speleološkog iskustva i s avanturističkim duhom.

Na obroncima Velebita u okolici Starigrada postojalo je 18 gradina, a ne treba misliti da je to konačan broj. Do prije nekoliko godina, već u ovom stoljeću, govorilo se o njih 12, pa 15. U nekima od njih živjelo se stalno, dok su neke bile sezonski naseljene, kako je stanovništvo vodilo stoku na ispašu.

Osobito je zanimljiva velika dvojna gradina na lokalitetu Sveta Trojica, oko 6 km sjeverozapadno od Starigrada. Na ovom strateški značajnom mjestu nastat će mnogo kasnije, u 6. stoljeću, bizantska utvrda i naselje, te crkva Svete Trojice, po kojoj je i cijeli lokalitet dobio ime. Ova starokršćanska crkvica danas je grobljanska kapela, a u nekom periodu adaptirana je za potrebe pravoslavnih vjernika. To je, nažalost, napravljeno nestručno, no bez obzira, ovo je spomenik i znamenitost od izuzetne vrijednosti.

Ulaz u kanjon Velike Paklenice nadzirale su dvije gradine, Paklarić i Marasovići. Gradina Paklarić u kasnom srednjem vijeku nadograđena je u novu utvrdu. Danas ovamo vodi jedna od poučnih staza Nacionalnog parka Paklenica, koja završava lijepim vidikovcem na utvrdi, a na kojoj ćete, osim utvrde, vidjeti i jedan obnovljeni stari mlin. Iznad uvale Modrič još je jedna velika dvojna gradina gdje se kontinuirano živjelo od prapovijesnog doba do kasne antike.

Sam Starigrad nastao je u antičko doba pod imenom Argyruntum, na manjem poluotoku i bio okružen zidinama. Status municipija dobio je u prvoj polovici 1. stoljeća. Najznačajniji nalaz u antičkom Starigradu je zbirka stakla, 146 raznih posuda, koja se danas čuva u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Antički Argyruntum nestat će u vrijeme seobe naroda, no vrlo brzo će ovdje novo naselje osnovati Hrvati. Bit će tu sjedište plemića Tolimirovića iz starog plemena Mogorovića. Netko će njima pripisati još jednu od znamenitosti Starigrada, Većku kulu. Većka kula je ostatak veće utvrde, čiji su drugi ostaci danas dobrim dijelom pod morem, a za koju su vezane razne legende. Mišljenje većine je ipak da je ona nastala mnogo kasnije, no i oni su podijeljeni. Netko će reći da su je izgradili Mlečani, netko Turci, no ne treba odbaciti mogućnost da je nastala na ostacima starije utvrde.

Usred nekadašnjeg Argyruntuma i mnogo novijeg groblja ostaci su starohrvatske romaničke crkvice Sv. Jurja, a malo južnije prema Selinama, slikovitom mjestu koje je sa Starigradom povezano šetnicom, još je jedna romanička crkva, bolje sačuvana i nedavno obnovljena. To je crkva Sv. Petra, koju razni izvori grubo datiraju u period od 10. do 12. stoljeća, sa zvonikom podignutim kasnije. Uz crkvu je groblje, koje se koristilo od 13. do 17. stoljeća, te manji izdvojeni objekt, kojeg često nazivaju krstionicom, no čini se da se ipak radi o nečem drugom, arkosoliju, grobu kakvi su se obično podizali u zidovima katakombi, no ovaj je drugačiji.

Apartmani Starigrad Paklenica

Apartmani Starigrad Paklenica

Današnja župna crkva Sv. Jurja mnogo je mlađa od ove dvije. To je jednobrodna crkva sa zvonikom na preslicu izgrađena 1850. godine.

U tom razdoblju, od 17. pa sve do 20. stoljeća nastaje jedan izuzetno vrijedan i zanimljiv spomenik, Mirila, gdje danas imamo još jednu poučnu stazu. U to se vrijeme stanovništvo pretežno bavilo stočarstvom, a mnogi su živjeli na Velebitu. Preminule je trebalo prenijeti do groblja, a taj put nije bio lagan. No, pokojnika se smjelo spustiti i odmoriti se samo na jednom mjestu. Tamo bi se gradilo mirilo, mjera pokojnika označena je uzglavnim i podnožnim kamenom. U uzglavnom kamenu uklesani su reljefi, koji najčešće predstavljaju križ i sunce, dok su bilo kakvi natpisi rijetki i pripadaju novijem vremenu. Mirilo je mjesto gdje se pokojnik pozdravlja sa suncem i vjerovali su da mu tu počiva duša, dok je na groblju samo tijelo, pa se mirilo posjećivalo i štovalo više od samog groba. Mirila netko uspoređuje sa stećcima, no mirila nisu stećci. Neki zajednički korijen ipak bi mogli imati. U razmatranju cijele priče ne treba zaboraviti da su mnoga tzv. ilirska plemena, davno u prapovijesti, štovala kult sunca.

U zaseoku Marasovići, kod ulaza u Nacionalni park Paklenicu, uređena je etno-kuća Marasović s malom etnografskom zbirkom koja će Vam predstaviti način života i običaje ovog kraja iz davnih dana. Naći ćete ovdje suvenirnicu, a u konobi možete uživati u tradicionalnim specijalitetima.

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica drugi je po starosti nacionalni park u Hrvatskoj, te jedan od dva nacionalna parka na Velebitu. Proglašen je nacionalnim parkom još 1949. godine. Kanjoni Velike i Male Paklenice, stijene koje djeluju poput skulptura, bujne šume, planinske livade i spilje bez sumnje će Vas oduševiti.

Paklenica je pravi mamac za sve ljubitelje prirode, šetnje i planinarenja, a njene preko 150 kilometara duge uređene planinarske staze govore da jedna posjeta neće biti dovoljna kako biste upoznali sve ljepote ovog mjesta. Njene stijene privlače i alpiniste, te ljubitelje slobodnog penjanja, za koje ovdje postoji gotovo 400 penjačkih smjerova. Na području Nacionalnog parka Paklenica do sada je poznato oko 70 spilja i jama. Za turističke je posjete otvorena Manita peć, spilja duga 175 metara, koja se sastoji od dvije dvorane.

Na potoku Velika Paklenica u prvoj polovici 19. stoljeća izgrađeno je 13 mlinova, vodenica. Svi su oni radili do 60-tih godina prošlog stoljeća, no danas više ne radi ni jedan. Jedan je od njih nedavno obnovljen i otvoren za turističke posjete. Među mnogobrojnim planinarskim stazama Paklenice nekoliko je uređenih poučnih staza, od kojih su neke pogodne i za brdski biciklizam.

Među raznim događanjima koja se organiziraju u Starigradu, nekoliko ih je usko vezano uz Paklenicu. Tu je tradicionalni međunarodni susret penjača i planinara, te utrke u brdskom trčanju i biciklizmu.

U kanjonima Paklenice održavaju se projekcije filmova međunarodnog festivala glazbenog dokumentarnog filma. Ne treba čuditi da je baš ovo mjesto odabrano za poprilično neobično kino, Paklenica je uvijek privlačila filmski svijet. Mnogo je filmova snimljeno ovdje, a među najpoznatijima je nekoliko filmova iz ciklusa o indijanskom poglavici Winnetou, snimanih 60-tih godina prošlog stoljeća prema romanima Karla Maya. U Starigradu, gdje je filmska ekipa odsjedala u vrijeme snimanja, otvoren je mali muzej Winnetoua i Karla Maya.

Mnogo je desetljeća prošlo od nastanka ovih filmova koji su stekli kultni status, te i danas imaju brojne poklonike. Ukoliko ste i Vi jedan od njih, reći ćemo kako se u Starigradu organiziraju razne manifestacije i programi namijenjeni upravo ljubiteljima filmova o Winnetou, pa će Vam ljetovanje ovdje biti svakako zanimljivo i sadržajno. Apartmani u Starigradu Paklenici Vas očekuju!

Smještaj i plaže u Starigradu Paklenici

Smještaj u Starigradu možete pronaći u tri hotela, nekoliko manjih kampova, no najbrojniji su smještajni kapaciteti kod gostoljubivih privatnih iznajmljivača.

Privatni iznajmljivači Starigrada ponudit će smještaj za svaki ukus i svaki džep, a sve su to suvremeno i kvalitetno opremljene kuće za odmor, sobe i apartmani. Starigrad Paklenica bez sumnje će Vam ponuditi sve potrebno za odmor iz snova.

Kroz Starigrad i njegovu okolicu protežu se kilometri lijepih prirodnih plaža. Većinom su one šljunčane, no naći će se i stjenovitih uvala, te plaža s betoniranim dijelovima.

Starigrad je popularno turističko odredište, no njegove su plaže dugačke i brojne, pa na njima neće biti problem naći mjesto. Osobito ćemo istaknuti plažu Kulina, prema Selinama, gdje se na lijepoj plaži možete kupati uz jednu od starigradskih znamenitosti, Većku kulu.

Plaže Starigrad Paklenica

Plaže Starigrad Paklenica

Aktivni odmor u Starigradu Paklenici

Već smo dosta rekli o mogućnostima za šetnju, planinarenje i brdski biciklizam na Paklenici. Posjetitelje pustolovnog duha zanimat će adrenalinski park Vaganac, smješten na Velebitu na 700 metara nadmorske visine ili pak rafting na brzacima obližnje rijeke Zrmanje.

Moći ćete se ovdje zabaviti paintballom ili pak zaigrati tenis, mini golf ili odbojku na pijesku. Tu su također razni sportovi na vodi. Oni u potrazi za više adrenalina odlučit će se za parasailing ili skijanje na vodi, dok će drugi uživati u vožnji pedalina.

Roniocima će sve potrebne usluge pružiti ronilački centar u Starigradu, a za one koji tek žele upoznati ljepote podmorja tu su tečajevi ronjenja.

Gastronomija, događanja, zabava

U Starigradu je nekoliko kvalitetnih restorana i konobi u kojima možete uživati u specijalitetima tradicionalne domaće kuhinje. Naći ćete ovdje riblje specijalitete, jela od plodova mora, a značajno mjesto u kuhinji Starigrada i okolice zauzima janjetina, sir i pršut.

Neke od manifestacija na Paklenici smo spomenuli. Bit će tu planinarskih, penjačkih, trekking i biciklističkih susreta. U pravilu se radi o natjecanjima u više težinskih kategorija, pa će zadovoljni biti kako oni koji se aktivno bave tim sportovima, tako i rekreativci i turisti.

Paklenica Film Festival održava se svake godine u sklopu Međunarodnog susreta penjača. Na festivalu se prikazuju amaterski filmovi penjačke i planinarske tematike.

U ljetnim mjesecima u Starigradu se održavaju razni koncerti, bit će tu pučkih fešta i ribarskih večeri. Osobito je svečano na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, kada se u večernjim satima održava velika pučka fešta. U slučaju da koji dan ne bude kakva manifestacija po Vašem ukusu, zabavu možete potražiti u nekom od kafića, ili na ljetnim terasama sa živom glazbom.

Budu li Vaš izbor smještaja apartmani privatnih iznajmljivača u Starigradu Paklenici, nemojte se iznenaditi ako Vam gostoljubivi domaćini sami predstave delicije tradicionalne domaće kuhinje, a druženje s njima na terasi uz ugodan razgovor, dobro jelo i piće, bude uzbudljivo i zanimljivo kao kakav pažljivo planiran i dobro organiziran turistički događaj.

Kako doći u Starigrad Paklenicu?

Starigrad Paklenica nalazi se uz Jadransku magistralu. Dolazite li automobilom iz smjera Rijeke, Jadranska je magistrala najbolji izbor. Dolazite li autocestom A1, autocestu napustite na čvoru Maslenica, odakle će Vam Jadranskom magistralom do Starigrada trebati još 10-tak kilometara.

U ljetnim mjesecima Starigrad je međugradskim autobusnim linijama povezan s praktički svim većim hrvatskim gradovima, a tuda prolazi i nekoliko međunarodnih linija. U zimskim mjesecima autobusa za Starigrad iz unutrašnjosti Hrvatske nema, no ovuda prolaze autobusi koji povezuju Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar s Rijekom i Pulom, nekoliko linija dnevno.

Iz Zadra se do Starigrada, osim međugradskim autobusima, može stići i autobusima lokalnog javnog prijevoza, koji također voze nekoliko puta dnevno. Zadar je dobro povezan sa svim većim hrvatskim gradovima međugradskim autobusnim linijama, tamo se može stići i vlakom iz Zagreba, a posjetiteljima iz središnje i južne Italije zanimljiva bi mogla biti trajektna linija Ancona-Zadar.

Najbliža međunarodna zračna luka je zadarska, udaljena od Starigrada 50 km. Tamo, između ostalih, leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, osobito u ljetnim mjesecima, povezujući Zadar s brojnim europskim gradovima. U zračnoj luci može se unajmiti automobil, a postoji organizirani prijevoz do zadarskog autobusnog kolodvora.

Smještaj u Starigradu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Starigrad Paklenica - sa zadovoljstvom Vam možemo ponuditi smještaj u Starigradu Paklenici kod privatnih iznajmljivača. Tu su za Vas lijepo uređeni i suvremeno opremljeni smještajni kapaciteti, sobe i apartmani. Starigrad Paklenica Vas očekuje!

U blizini Vam smještaj možemo ponuditi u sljedećim mjestima: Rovanjska (11 km od Starigrada), Maslenica (16 km od Starigrada), te Posedarje (20 km od Starigrada). U ovim mjestima na raspolaganju su Vam apartmani, također kod privatnih iznajmljivača.

Smještaj u blizini Starigrada Paklenice

Pretraga po karti

Pretraga smještaja u regiji Rivijera Starigrad Paklenica
Apartmani Novigrad dalmatinski Apartmani Starigrad Paklenica Apartmani Seline Apartmani Rovanjska Apartmani Maslenica Apartmani Posedarje Apartmani Ribnica, Kruševo Apartmani Karin Gornji Apartmani Ražanac Apartmani Ljubač Apartmani Rtina Apartmani Pag Apartmani Dinjiška Apartmani Vlašići Apartmani Vrsi Apartmani Nin Apartmani Kožino Apartmani Zadar Apartmani Vinjerac Apartmani Gračac
Na vrh