www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o mjestu Beli, Tramuntana
www.apartmani-hrvatska.com

Beli, Tramuntana

Sjeverni dio otoka Cresa naziva se Tramuntana. Kraj je brdovit i djelomično pokriven kraškim pašnjacima, a veliko je područje šumovito, s pet vrsta hrastova, kestenom i grabom. Najveće mjesto je Beli, uz istočnu obalu Cresa, s nešto manje od 50 stanovnika, a tu su i Dragozetići, s 20-tak stanovnika, te trajektna luka Porozina s oko 30 stanovnika.

Znamenitosti

Beli je davno u prošlosti, do pred kraj 15. stoljeća, bio važan grad i upravno središte Tramuntane. Uz Osor i Lubenice pripada među najstarije gradove otoka Cresa, s poviješću koja seže daleko u prapovijesno doba.

Smješten je na idealnom mjestu, kakvo Liburni nisu propuštali za podizanje gradova i utvrda – na brdu visokom 130 metara i udaljenom od mora svega 200 metara. I naravno, pronađeni su ostaci gradine, gradske zidine građene tehnikom suhozida.

Svoje najslavnije dane Beli doživljava u vrijeme Rimskog carstva. Na mjestu liburnske gradine Rimljani osnivaju grad pod nazivom Caput Insulae, Glava Otoka. Grad je imao potpunu autonomiju i titulu republike.

Najznačajniji spomenik iz rimskog doba je svakako potpuno očuvani most dug 8 metara Izgrađen je od pravilno klesanog kamena, a starost mu se procjenjuje na 2000 godina. Jedini je takav most sačuvan na istočnoj obali Jadrana. Zanimljive su također staje i bunari kod Belog, možda iz rimskog doba, a možda i starije.

U Belom, koji je sa svojim kamenim kućama i uličicama zadržao srednjovjekovni izgled, među najznačajnijim spomenicima je župna crkva, izgrađena na mjestu starije, romaničke ili predromaničke crkve. Dijelovi stare crkve sačuvani su u novoj. U loži su uzidani predromanički fragmenti s pleternom dekoracijom iz 9. ili 10. stoljeća, a u podu nadgrobne ploče s glagoljskim natpisima, od kojih je na jednoj uklesana i godina, 1639. U crkvi se čuva kip Crne Gospe, jedan od 4 takva u Hrvatskoj.

Romanička crkvica Sv. Marije čuva vrijednu zbirku procesijskih križeva iz 13. i 14. stoljeća. Na mjesnom groblju je jednobrodna gotička crkvica Sv. Antuna, građena početkom 15. stoljeća.

Svakako treba spomenuti i Bejski toš, mlin za masline, izgrađen u 18. stoljeću. Toš je bio u funkciji sve do početka 2. svjetskog rata, a jedno vrijeme bio je jedini dostupan javnosti na cijelom području otoka Cresa i Lošinja.

Dragozetići su jedno od najstarijih naselja koje su Hrvati osnovali na Cresu. Na groblju je kapela iz 1642. godine, a župna crkva je iz 1862. godine.

Porozina, selo je i trajektna luka na najzapadnijem rtu Cresa. Na brijegu iznad pristaništa još se u antičko doba nalazio svjetionik. U mjestu je postojao samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša, koji je napušten 1843. godine. Samostanske zgrade djelomično su porušene, no gotička crkva Sv. Nikole iz 15. stoljeća dobro je sačuvana.

Aktivni odmor

Područje Tramuntane idealno je za one koji odmor žele provesti aktivno, te kroz šetnju i planinarenje istražiti prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti ovog kraja.

Tu se nalazi ornitološki rezervat u kojem obitava bjeloglavi sup, zaštićena i vrlo ugrožena vrsta, jedini strvinar u Hrvatskoj. Dolazite li na Cres promatrati ove predivne ptice, molimo Vas da ih ne uznemiravate. Mladim pticama potrebno je dugo dok se izvješte u letenju. Nažalost, nije rijedak slučaj da ih čovjek preplaši, ono polete i padaju u more, gdje se utope.

Donedavno je u Belom djelovala eko-udruga koja se brinula o supovima, a također uredila i označila nekoliko staza za šetnju i planinarenje na području Tramuntane. Staze su obogaćene informativnim sadržajima, kamenim skulpturama, a izgrađeni su i labirinti, prolaskom kojih čovjek uspostavlja vezu s prirodom.

Kroz šetnju Tramuntanom vidjet ćete nekoliko napuštenih sela, koja kriju priču o teškim i čudnim ljudskim sudbinama. Susrest ćete se s bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta ovog kraja – tu je najstarije stablo hrasta medunca, staro oko 500 godine, kod mjesta Sv. Petar, nedaleko Belog, ovce slobodno pasu naokolo, a nije rijetkost susreti niti jelena. Razveselit ćemo one koji se boje zmija – na Cresu živi desetak vrsta zmija, no niti jedna otrovnica.

Tu su i brojne spilje, a među njima najpoznatija jama Čampari ili Banićeva pećina kod sela Petrićevi, u kojoj su pronađena četiri cjelovito očuvana kostura smeđeg spiljskog medvjeda starosti oko 12.000 godina.

Planinarima je omiljen vrh Sis, na 639 metara nadmorske visine, do kojeg vodi staza. S vrha se pruža lijep pogled, a na njemu su i ostaci prapovijesne gradine. Smatra se da su Liburni ovdje imali osmatračnicu, te paljenjem vatre signalizirali opasnost. Ljubiteljima povijesti sada ćemo dati nešto za razmišljanje. U Belom se nalazi jedna znamenitost koju nismo spomenuli - u kamen uklesana glava, kažu kralja Abela, ili kralja Bele. Odlučili smo je ne spomenuti među znamenitostima, jer su sva ponuđena objašnjenja poprilične besmislice. Što ako je to zapravo Bel, ili Belenus, keltski bog, koji je prema keltskom vjerovanju osobno, kao kralj, poveo bitku protiv Maksimina Tračanina kod Akvileje? Vrlo je moguće da su Kelti bili na Cresu, a ovakva teorija bi i vatrama na Sisu, o kojima se očuvala predaja, dala novo značenje.

Ljubiteljima ronjenja na raspolaganju je ronilački klub u Belom. U blizini Belog nekoliko je zanimljivih lokacija za ronjenje, a blizu trajektnog pristaništa Porozina je olupina parobroda Lina, potonulog 1914. godine.

Smještaj, plaža, gastronomija, zabava

U Belom su Vam na raspolaganju apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača, a tu je i manji kamp.

Podno Belog nalazi se lijepa šljunčana plaža, nedaleko mjesne lučice.

U Belom se nalazi kvalitetan restoran, gdje možete probati specijalitete domaće kuhinje.

Od manifestacija spomenut ćemo Bejski tanac, koji se u lipnju održava na središnjem trgu u Belom, te Dane Tramuntane, kulturno-glazbenu manifestaciju u kolovozu.

Dolazak u Beli

Dolazite li na otok Cres automobilom, postoje dvije trajektne linije. Jedna je iz Valbiske, na otoku Krku, koji je mostom povezan s kopnom, za mjesto Merag. Druga trajektna linija je iz mjesta Brestova u Istri u mjesto Porozina, baš na području Tramuntane. Trajekti na obje linije voze dosta često, osobito tijekom sezone.

U grad Cres možete doći izravnom autobusnom linijom iz Zagreba i Rijeke, a tijekom ljetnih mjeseci i iz Ljubljane, te također katamaranom iz Rijeke.

APARTMANI U BLIZINI
MJESTO CRES
apartmani CRES
ZELIĆ DUBRAVKA
CRES
apartmani CRES
KUČIĆ ETA
CRES
apartmani CRES
MITAK PAULINA
CRES
apartmani CRES
APARTMANI MIRO
CRES
apartmani CRES
FORNARIĆ MARIJA-PALMA
CRES
apartmani CRES
SUČIĆ JOSIP
CRES
apartmani CRES
NEGOVETIĆ EVA
CRES
apartmani CRES
LUKETIĆ ANA
CRES
apartmani CRES
JOVIĆ MUJAGIĆ VERICA
CRES
apartmani CRES
VILLA IRENA vl. ĐURĐICA MATIJEVIĆ
CRES
apartmani CRES
ORBANIĆ KATICA
CRES
apartmani CRES
Vodarić Aliče
CRES
apartmani CRES
SABLIĆ MARIJAN
CRES
apartmani CRES
APARTMAN VRABAC 
CRES
apartmani CRES
ČULE JOSIP
CRES
apartmani CRES
APARTMAN MAGDALENA
CRES
apartmani CRES
MEDARIĆ ŽELJKO
CRES
apartmani CRES
KUČICA NIKOLA
CRES
apartmani CRES
APARTMANI BARBARA 
CRES
apartmani CRES
APARTMANI KLEMENC 
CRES

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana