www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o mjestu VALUN
www.apartmani-hrvatska.com

Valun

Valun je mjesto s manje od 70 stanovnika, na otoku Cresu, smješteno u uvali creskog zaljeva, jugozapadno od grada Cresa

Povijest i znamenitosti

Valun je nekada bio lučica za danas nestalo selo Bućev, koje se nalazilo u blizini, ali na brdu, u unutrašnjosti otoka. Stanovnici su se bavili pretežno poljoprivredom, no onda su se okrenuli ribarstvu i preselili uz more. Bućev je ubrzo nestao, a nastao Valun.

Kada se to dogodilo teško je reći. Dostupnih informacija je vrlo malo i upitne su vjerodostojnosti. Jedne govore o početku 19. stoljeća, a druge o 15. i 16. stoljeću. U blizini nekadašnje župne crkve Sv. Marka naselja Bućev, a današnje grobljanske crkve, gdje je još uvijek groblje Valuna, pronađeni su ostaci sela Bućev.

Crkva Sv. Marka datirana je u 11. stoljeće ili ranije. Kasnije je nadograđivana.

Današnja župna crkva B. D. Marije od sv. Krunice u Valunu izgrađena je 1851. godine. U zid sakristije ove crkve ugrađen je izuzetno vrijedan kulturno-povijesni spomenik pismenosti, ne samo Valuna ili otoka Cresa, već i cijele Hrvatske.

Valunska ploča

Početkom 20. stoljeća, godine 1907. ili ranije, u crkvi Sv. Marka, kao potporanj grede koja je nosila krovište trijema pronađena je prirodna, klesarski neobrađena ploča, s natpisom na dva jezika i dva pisma. Kako su se ubrzo javile ideje da se ploča pošalje u Beč na analizu i istraživanje, pretpostavit ćemo da je tadašnji valunski župnik shvatio značaj ovog nalaza i brzo je dao ugraditi u sakristiju crkve Sv. Marije u Valunu, 1912, godine, gdje se i danas nalazi.

Radi se o nadgrobnoj ploči koja se prvotno nalazila nad plitko iskopanim grobom u crkvi Sv. Marka. Radilo se o grobu u kojem su pokopani pripadnici triju pokoljenja sa starim hrvatskim krsnim imenima: baka Tjeha, njen sin Bratohna i unuk Juna. Natpis je bio na hrvatskom jeziku, pisan starom, oblom glagoljicom, i na latinskom jeziku, pisan karolinom, latiničnim pismom karakterističnim za razdoblje od 9. do 11. stoljeća. Valunska ploča datirana je u 11. stoljeće.

Inspirirani ovim vrijednim spomenikom, stanovnici Valuna, uz, čini se, potporu uglednog poznavaoca glagoljice i baštine ovog kraja, pokojnog akademika Branka Fučića, u svojem su mjesto napravili lapidarij s replikama najznačajnijih glagoljičkih napisa.

Turistička ponuda, gastronomija, plaže, zabava

Valun je danas prvenstveno turističko mjesto, a nekada glavna ribarska djelatnost danas je uglavnom u službi turističke, odnosno gastronomske ponude u lokalnim restoranima i konobama.

To je svakako preporuka – i u ovako malenom mjestu naći ćete nekoliko kvalitetnih konoba i restorana, koji će Vam ponuditi specijalitete spravljene po starim, domaćim receptima od svježe, tek ulovljene ribe ili plodova mora.

Smještaj možete pronaći u malenom kamp, namijenjenom samo gostima sa šatorima, ili pak u apartmanima i sobama privatnog smještaja. Hotela ovdje, naravno, nema.

Maleno mjesto Valun s obje strane je okruženo prekrasnim šljunčanim plažama na kojima je more kristalno bistro. Ljubiteljima prelijepih plaža također bismo preporučili izlet u obližnje mjesto Lubenice i posjetu divnih plaža koje se ispod tog, drevnog, ali također malenog, naselja nalaze.

Što se zabave u Valunu tiče, za one kojima zabava u vlastitom aranžmanu ili pak druženje s gostoljubivim domaćina uz vrhunske domaće specijalitete u jednoj od valunskih konobi nije dovoljna, svakako bismo preporučili posjet gradu Cresu u večernjim satima, udaljenom oko 12 km, ili otprilike upola manje morskim putem. Naravno, grad Cres vrijedi posjetiti i zbog njegovih kulturno-povijesnih znamenitosti.

Dolazak u Valun

Dolazite li na otok Cres automobilom, postoje dvije trajektne linije. Jedna je iz Valbiske, na otoku Krku, koji je mostom povezan s kopnom, za mjesto Merag. Druga trajektna linija je iz mjesta Brestova u Istri u mjesto Porozina na otoku Cresu. Trajekti na obje linije voze dosta često, osobito tijekom sezone.

U obližnji grad Cres možete doći izravnom autobusnom linijom iz Zagreba i Rijeke, a tijekom ljetnih mjeseci i iz Ljubljane, te također katamaranom iz Rijeke.

APARTMANI U MJESTU VALUN
apartmani VALUN
STANOJEVIĆ-GRČAR IVAN
VALUN
APARTMANI U BLIZINI
MJESTO CRES
apartmani CRES
ZELIĆ DUBRAVKA
CRES
apartmani CRES
KUČIĆ ETA
CRES
apartmani CRES
MITAK PAULINA
CRES
apartmani CRES
APARTMANI MIRO
CRES
apartmani CRES
FORNARIĆ MARIJA-PALMA
CRES
apartmani CRES
SUČIĆ JOSIP
CRES
apartmani CRES
APARTMAN MAGDALENA
CRES
apartmani CRES
LUKETIĆ ANA
CRES
apartmani CRES
JOVIĆ MUJAGIĆ VERICA
CRES
apartmani CRES
RAKOČEVIĆ NOVICA
CRES
apartmani CRES
ORBANIĆ KATICA
CRES
apartmani CRES
HRŽIĆ IDA
CRES
apartmani CRES
Honjek Aliče
CRES
apartmani CRES
SABLIĆ MARIJAN
CRES
apartmani CRES
SAGANIĆ PAOLINA
CRES
apartmani CRES
ČULE JOSIP
CRES
apartmani CRES
MEDARIĆ ŽELJKO
CRES
apartmani CRES
VILLA IRENA vl. ĐURĐICA MATIJEVIĆ
CRES
apartmani CRES
KUĆICA ANTICA
CRES
apartmani CRES
DORČIĆ ROZAMARIJA
CRES
apartmani CRES
ŽIVKOVIĆ BORIS
CRES
apartmani CRES
HRUŠEVAR SLADIĆ ĐURĐICA
CRES
apartmani CRES
ALEKS GRAŠO 
CRES
apartmani CRES
APARTMANI BARBARA 
CRES

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana