www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o mjestu STARA BAŠKA
www.apartmani-hrvatska.com

Stara Baška

Stara Baška je naselje na jugu otoka Krka s tek nešto više od 100 stanovnika. Iako se radi o vrlo malom mjestu, Stara Baška je po mnogo čemu specifična i turistima vrlo zanimljiva

Nalazi se u brdovitom kraju na jednom od najvjetrovitijih dijelova otoka Krka, no kako je smještena u uvali, djelomično je zaštićena od bure. Pod utjecajem česte i snažne bure okolna brda su poprilično ogoljela, tek s niskom vegetacijom, gdje se vrlo često može naći ljekovita biljka kadulja. Iako zračnom linijom bliža Baški, cestom je povezana jedino s Puntom, udaljenim manje od 10 km, jer je teren prema Baški teško prohodan.

Većinu starih primorskih mjesta karakteriziraju uličice sa zbijenim kućama, no Stara Baška je drugačija. Zbog terena na kojem se nalazi, kuće su udaljene jedna od druge.

Povijest i znamenitosti

Staru Bašku osnovale su izbjeglice pred Turcima u 14. stoljeću, no područje je bilo naseljeno mnogo ranije, o čemu svjedoče solidno očuvani ostaci ilirske gradine Orlavica, na brdu iznad današnje Stare Baške.

Iznad uvale Surbova nalazi se arheološki kompleks na lokaciji Mir iz kasnoantičkog i ranobizantskog razdoblja. Radi se o vojnoj utvrdi, no pronađeni su ostaci i stambenog dijela, te termi iz 5. ili 6. stoljeća. U blizini kompleksa položaj je izumrlog srednjovjekovnog naselja.

Pokraj rta Crikvena, nedaleko Stare Baške nalaze se djelomično sanirani ostaci crkve Sv. Jeronima. Bila je to jednobrodna crkva s polukružnom apsidom, natkrivena kamenim svodom. Dugo se vjerovalo da crkva potječe iz predromaničkog ili ranoromaničkog razdoblja, no suvremenim arheološkim istraživanjima dokazano je da je izgrađena u 13. stoljeću. Ne isključuje se, međutim, mogućnost postojanja neke starije crkve u blizini. Na platou na kojem se crkva nalazi ostaci su antičkog kompleksa koji tek treba istražiti.

Među znamenitostima Stare Baške svakako treba spomenuti i jednu pod morem. Pred starobašćanskom uvalom nalazi se nenaseljeni otočić Galun. Na dubini 10-20 metara, uz otočić, nalazište je amfora. Radi se o teretu manjeg plovila, koje je tu doživjelo havariju i potonulo. Prema tipu amfora pretpostavlja se da potječu iz 1. stoljeća.

Stara Baška današnje ime dobiva tek u drugoj polovici 17. stoljeća. Prije toga mjesto se nazivalo Kraj, a mještani Krajani, kako se i danas ponekad nazivaju. Krajani su se stoljećima bavili ovčarstvom, a i ribarstvo je bilo važan izvor prihoda. Tradiciju nisu napustili ni danas, no u novije vrijeme turizam postaje najznačajnija gospodarska djelatnost Stare Baške. U samom središtu mjesta se nalazi crkva Svih Svetih.

Povijesnih znamenitosti kojima se može pohvaliti Stara Baška ne bi se postidjela ni daleko veća mjesta, no mnogo je toga i danas nepoznato i neistraženo, a dostupne informacije vrlo šture i ponekada kontradiktorne. Ljubiteljima istraživanja baš bi zbog toga posjet Staroj Baški mogao biti izuzetno zanimljiv.

Turistička ponuda, plaže, gastronomija, zabava

U Staroj Baški nema hotela, no tu je kamp, te apartmani i sobe u privatnom smještaju, tako da ovo maleno naselje može primiti gotovo 2000 gostiju.

Cijela uvala u kojoj se smjestila Stara Baška zapravo je niz lijepih plaža odvojenih stijenama. Sve su to prirodne plaže, uglavnom šljunčane. Iako slične, plaže se međusobno razlikuju, pa će svatko pronaći baš onu po svom ukusu. Neke od njih nisu lako dostupne kopnenim putem, pa će oni bez čamca morati pokazati i malo planinarskog umijeća da bi uživali na svojoj omiljenoj plaži. Trud se svakako isplati! Jedna od takvih je i najpoznatija plaža Stare Baške, ona u uvali Oprna. Mnogi će reći, s dobrim razlogom, da je Oprna jedna od najljepših plaža otoka Krka. Na plaži se nalazi ugostiteljski objekt, no drugih dodatnih sadržaja nema. Samo prekrasna, čista, nedirnuta priroda. Ne volite li gužve na plažama u većim turističkim mjestima, Stara Baška, još poprilično neotkriveni turistički biser, je kao stvorena za Vas.

Stara Baška ima nekoliko restorana koji će Vam ponuditi domaće specijalitete, ribu, plodove mora, a osobito domaću janjetinu ili ovčji sir, koja su izvrsni. Svakako probati, te zaliti kapljicom vrhunskog domaćeg vina!

Kada govorimo o turističkoj ponudi Stare Baške, često zaboravljamo da je to mjesto s tek malo više od sto stanovnika, na kraju puta, do kojeg vodi jedna jedina cesta. Zahvaljujući trudu gostoljubivih domaćina, Staru Bašku uvijek možemo usporediti s daleko većim turističkim mjestima. No, nemojte očekivati diskoteke, noćne barove, lude noćne provode i zabave. Osim onih zabava u vlastitoj režiji, dakako, a takve su zabave obično i najbolje, zar ne? Ipak, tijekom ljetnih mjeseci u Staroj Baški organizira se nekoliko koncerata i fešti, od kojih ćemo istaknuti Krajansku noć, u drugoj polovici lipnja, te Pučku feštu sredinom kolovoza.

APARTMANI U MJESTU STARA BAŠKA
apartmani STARA BAŠKA
ŽUPANČIĆ DANIELA
STARA BAŠKA
APARTMANI U BLIZINI
MJESTO BAŠKA
apartmani BAŠKA
TROPE-GRBEC IVANKA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
MILAZZI JASNA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
APARTMANI TEA ANITA ŠERVENTIĆ
BAŠKA
apartmani BAŠKA
VILA JADRANKA vl. JADRANKA RELJIĆ STRINOVIĆ
BAŠKA
apartmani BAŠKA
BONEFAČIĆ IVICA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
VELNIĆ MARIJAN I DESANKA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
GRBAC DANIJELA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
CAPIĆ NATALIA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
VILLA ANA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
APARTMANI KLEMENČIĆ
BAŠKA
apartmani BAŠKA
APARTMAN MIRA 
BAŠKA
apartmani BAŠKA
APARTMANI VILLA MARE 
BAŠKA
apartmani BAŠKA
VLAHINIĆ MIRJANA I VALERIJA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
LOVINČIĆ IVAN
BAŠKA
apartmani BAŠKA
APARTMAN GRACIA 
BAŠKA
apartmani BAŠKA
ŠVAJKA DRAGICA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
KUĆA ZA ODMOR RUŽA, HOUSE RUŽA 
BAŠKA
apartmani BAŠKA
VLAHINIĆ TAMARA
BAŠKA
apartmani BAŠKA
RUBEŠA BORIS
BAŠKA
apartmani BAŠKA
APARTMANI ISTRIA Fam. Tomašić
BAŠKA

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana