www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o mjestu BARBAT
www.apartmani-hrvatska.com

Barbat

Barbat je najjužnije naselje na otoku Rabu s nešto više od 1200 stanovnika. Smjestio se na zapadnoj obali otoka i prvo je naselje na koje ćete naići nakon što trajektom stignete s kopna na otok Rab. Nasuprot Barbata nalazi se otočić Dolin od kojeg ga dijeli Barbatski kanal.

Povijest i znamenitosti

Barbat je bio naseljen još u prapovijesti, kao i u antičko doba, o čemu svjedoče ostaci prapovijesne gradine na brežuljku iznad mjesta, te nalazi iz rimskog doba, ostaci zidova, keramika i novac. Nažalost, malo je toga očuvano iz tog vremena i slabo je istraženo, a ova tvrdnja vrijedi i za ostatke iz kasnijeg doba, srednjeg vijeka.

Jedini izuzetak, bolje istražen, predstavlja najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Barbatu, ostaci utvrde Sv. Kuzme i Damjana. Smještena na mjestu prapovijesne gradine, na brežuljku Sv. Damjana iznad Barbata, ruševine su ove utvrde stoljećima budile interes istraživača i lokalnog stanovništva. Bilo je mnoštvo pogrešnih teorija o nastanku ove utvrde, a tek u novije vrijeme utvrđeno je njezino, s popriličnom sigurnošću to možemo tvrditi, pravo porijeklo. Radi se o ranobizantskoj utvrdi sagrađenoj u 6. stoljeću. Sagrađena je u vrijeme bizantskog cara Justinijana I Velikog, koji je gradio utvrde uz plovni put u vrijeme svog osvajačkog pohoda, tzv. rekonkviste, kojim je srušio dvije barbarske države, ostrogotsku i vandalsku.

U središtu utvrde nalazila se jednobrodna crkva Sv. Kuzme i Damjana. Njeno pročelje u potpunosti je srušeno, a djelomično i sjeverni i južni zid. Ponajbolje je očuvana apsida. Uz zidine utvrde bili su smješteni obrambeni i stambeni objekti. Do kada se i na koje sve načine ova utvrda koristila, teško je reći. Zadnje su pregradnje na crkvi napravljene negdje na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće.

U Barbatu je od 11. do 15. stoljeća bila benediktinska opatija. Na temeljima nekadašnjeg samostana danas su izgrađene privatne kuće, a tu je i župna crkvica Sv. Stjepana sa zvonikom na preslicu, izgrađena 50-tih godina 19. stoljeća. Možemo samo pretpostaviti da je sagrađena na mjestu nekadašnje samostanske crkve, no jedan nalaz upućuje na mogućnost da se ovdje nalazila i neka ranokršćanska crkva. Naime, uz crkvu se nalazi sarkofag iz 5. ili 6. stoljeća, s uklesanim križem u kružnici na sredini bočnih strana, vjerojatno dio nekropole uz neku crkvu iz tog doba.

Barbat je, kao i susjedni Banjol, zbog plodne zaravni na kojoj se nalazi, stoljećima bio prvenstveno poljoprivredni kraj. Tako, kao niti Banjol, nema izgled tipičnog primorskog mjesta, s malim zbijenim kućicama u uskim ulicama, već je poprilično raširen, a kuće raštrkane.

Naravno, svakako bi trebalo obići brojne znamenitosti grada Raba. Tamo se možete uputiti šetnjom lijepom šetnicom uz more, koja Barbat povezuje najprije s Banjolom, a zatim i s gradom Rabom ili pak autobusom lokalnog javnog prijevoza, koji vozi dosta često. Za šetnju od Barbata do Raba trebat će Vam oko sat vremena. One koji planiraju posjetiti grad Rab osobnim automobilom, upozorit ćemo na moguće probleme s parkiranjem, osobito u vrijeme turističke sezone.

Plaže

Duž cijele obale Barbata proteže se šetnica, lungo mare, a uz nju ćete naći brojne male, većinom šljunčane plaže. No isto su tako brojni molovi, uz koje lokalno stanovništvo i gosti vežu svoje čamce. Dok će se nekima baš zbog toga barbatske plažice sviđati, drugi s tom činjenicom neće biti oduševljeni.

U Barbatu je nekada bilo trajektno pristanište. Bivše pristanište danas je omiljeno među onima koji uživaju u skokovima u vodu.

Južno od naselja je Pudarica, s nekoliko lijepih pješčanih plaža. Tu ćete naći brojne dodatne sadržaje, a na Pudarici nalazi se i poznati rapski beach bar, jedno od najznačajnijih mjesta noćnog života na Rabu, koji je tijekom dana kafić na plaži. Jedna od plaža ovdje je rezervirana za nudiste. Na ovim popularnim plažama često zna biti gužva, no uvijek se, uz malo truda, može naći i plaža koja baš nije puna ljudi.

Aktivni odmor

Brojne šetnice i biciklističke staze otoka Raba čine svako mjesto ovdje, pa tako i Barbat, idealnim za ljubitelje šetnje i biciklizma. Bicikl, koji možete unajmiti i u Barbatu, bit će idealno sredstvo za, recimo, odlazak na plažu Pudaricu ili za posjet gradu Rabu.

Zaštićen od sjeverozapadnih vjetrova brdom Kamenjakom, a od jugoistočnih otokom Dolinom, Barbat je omiljen među nautičarima, no i svim ljubiteljima raznih sportova i aktivnosti na vodi.

U sklopu malog brodogradilišta za izgradnju čamaca u Barbatu moguće je izvršiti potrebne popravke na čamcima i jahtama.

Čamce je u Barbatu, kao i u većini drugih mjesta na Rabu moguće i unajmiti. Za upravljanje čamcem potrebna je dozvola, a ovisno o veličini čamca i snazi motora postoji nekoliko kategorija. Tečaj u trajanju od samo 3 do 5 dana moguće je odslušati i u gradu Rabu, te položiti ispit pred komisijom. Tečajevi se održavaju na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku, a sve informacije možete dobiti u Lučkoj upravi.

Gastronomija, zabava

Čisto more bogato kvalitetnom ribom, te plodna zemlja na kojoj se i danas na ekološki način proizvode poljoprivredni proizvodi važan su preduvjet kvalitetne gastronomske ponude. U Barbatu je nekoliko kvalitetnih restorana i konobi koji će ovaj preduvjet itekako dobro iskoristiti, te svojim znanjem i kulinarskom vještinom pretvoriti kvalitetne namirnice u vrhunske delicije, po kojima je otok Rab poznat.

Zabavu u večernjim satima možete potražiti u jednom od restorana ili kafića, a osobito oni mlađi zaputit će se u poznati beach bar na Pudarici, kamo u večernjim satima dolaze gosti s gotovo cijelog otoka. Dok će drugi do tamo trebati prijevoz, posjetitelji se iz Barbata mogu jednostavno prošetati. Beach bar je od prvih kuća u Barbatu udaljen 3 km, tako da cjelonoćna buka neće smetati posjetiteljima Barbata.

Na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja održava se u Barbatu tzv. Karmenica. Tada je natjecanje u udičarenju, a svu tu ulovljenu ribu treba i pojesti, pa cijeli događaj završava ribarskom pučkom feštom u večernjim satima.

Provodite li Božično-novogodišnje blagdane na Rabu, svakako dođite u Barbat 26. prosinca, na dan Sv. Stjepana, kada je ovdje još jedna pučka fešta.

Dolazak u Barbat

Do Barbata automobilom možete doći dvjema trajektnim linijama. Izravna veza s kopnom je trajektna linija Stinica – Mišnjak, a Barbat je najbliže mjesto pristaništu Mišnjak na Rabu. Trajekt na ovoj liniji vozi vrlo često, osobito u ljetnim mjesecima, a vožnja traje oko 15 minuta. Trajektnom linijom Valbiska – Lopar povezan je otok Rab s otokom Krkom, koji je s kopnom povezan mostom. Trajekti na ovoj liniji ne voze baš često, a putovanje traje dulje. Mnogi koji uživaju u vožnji trajektom često zbog duljeg putovanja odabiru ovu liniju.

Iz Rijeke i Zagreba postoje autobusne linije za Barbat, a češće su tijekom ljetnih mjeseci. Do grada Raba može se doći iz Rijeke katamaranom, a zatim do Barbata javnim prijevozom.

Najbliže međunarodne zračne luke su riječka, na otoku Krku, i zadarska. U obje ove zračne luke leti, između ostalih, i nekoliko niskotarifnih zrakoplovnih kompanija. Također je u obje moguće unajmiti automobil.

APARTMANI U MJESTU BARBAT
apartmani BARBAT
APARTMANI S 
RAB-BARBAT
apartmani BARBAT
DEBELIĆ MIRJANA
RAB-BARBAT
apartmani BARBAT
DEŽELJIN JOŠKO
RAB-BARBAT
apartmani BARBAT
DUMIČIĆ MARIJA
RAB-BARBAT
apartmani BARBAT
SONJA I JOSIP DEBELIĆ
RAB-BARBAT
apartmani BARBAT
KAŠTELAN NIKOLA
RAB-BARBAT
apartmani BARBAT
BANIĆ MARICA
RAB-BARBAT
apartmani BARBAT
APARTMANI ANNY 
RAB-BARBAT

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana