JEZICI
  1. Apartmani Hrvatska
  2. Apartmani Opatijska rivijera

Apartmani Opatijska rivijera

apartmani Opatijska rivijera

Djevojka s galebom, Opatija, foto: Slavko Bionda

Opatijska rivijera jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta na hrvatskoj obali Jadrana, područje za koje slobodno možemo reći da predstavlja kolijevku suvremenog turizma u Hrvatskoj. Njeno je glavno središte, dakako, Opatija, grad koji ljudi kite brojnim epitetima. Jedan od njih je i "Stara dama", no Opatija je stara samo u turističkom smislu. Među mjestima Opatijske rivijere Opatija je zapravo jedna od najmlađih, pa ćete ovdje naći naselja i gradiće s dugom poviješću, prelijepa mjesta koja se osim ljepotom mogu pohvaliti i vrhunskom turističkom ponudom, zbog sretne okolnosti da su od samih početaka mogli učiti od najbolje, Opatije.

Apartmani, vile i kuće za odmor gostoljubivih privatnih iznajmljivača Opatijske rivijere svojim će gostima pružiti samo najbolje, omogućiti zaista idealan, nezaboravan odmor.

Pronađite mjesto za idealni odmor
OPATIJSKA RIVIJERA
Nalazite se u regiji Opatijska rivijera
IZABERITE MJESTO U KOJEM ŽELITE PROVESTI ODMOR:
 

Pretraga po karti

Pretraga po karti: apartmani, sobe, kuće za odmor, privatni smještaj Opatijska rivijera - Opatija, Lovran, Rijeka, Ika, Ičići, Mošćenička Draga...


Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto i Opatijsku rivijeru :

Geografski gledano, mogli bismo reći da Opatijska rivijera obuhvaća sjeverni dio istočne istarske obale u Kvarnerskom zaljevu. U podjeli regija na stranicama Apartmani Hrvatska mi smo joj pridodali i krajnji sjeverozapadni dio Hrvatskog primorja, s gradom Rijekom, ponajviše zbog činjenice što su neka mjesta Opatijske rivijere danas već praktički postala predgrađa Rijeke, ali i dobre prometne povezanosti cijelog kraja riječkim javnim prijevozom.

Povijest i znamenitosti Opatijske rivijere

Područje je naseljeno još u prapovijesti. Od najstarijih poznatih naroda koji su živjeli ovdje, ovaj se kraj obične veže uz Liburne, koji su vladali ovim područjem do rimskih osvajanja. Prije njih, barem u jednom dijelu, živjeli su Japodi, a njihov nestanak vrlo je vjerojatno povezan s dolaskom Kelta. Do današnjih dana na ovom se području mogu vidjeti ostaci nekoliko gradina iz prapovijesnog doba.

U turističkim vodičima na stranicama Apartmani Hrvatska često spominjemo prapovijesne gradine… što očekivati, što tu posjetitelj može vidjeti? Nemojte očekivati kakve velebne ruševine drevnih gradova, razočarat ćete se. Ostaci prapovijesnih gradina uglavnom se svode na kamene gomile, ostatke zidina građene tehnikom suhozida, deblje i više, no čak niti to ne nužno, od suhozida koje će ratari i stočari ovih krajeva stoljećima kasnije graditi iz poljoprivrednih razloga.

U rimsko je doba ovdje jedan velik i važan grad – Trsatika ili Tarsatika, preteča današnje Rijeke. U Rijeci možete vidjeti brojne ostatke iz antičkog doba, svakako posjetite Arheološki park Tarsatički principij. Godine koje dolaze zasigurno će nam donijeti još otkrića koje sada čuva drevna Tarsatika.

Područjem današnje Opatijske rivijere u antičko je doba prolazila važna cesta koja je spajala Pulu s Tarsatikom i dalje Ad Turresom i Seniom. Tu je i Liburnijski limes, sustav bedema građen u 4. stoljeću, koji je trebao obraniti Rimsko Carstvo od provala barbara s istoka.

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva izmjenjuju se razni vladari – Ostrogoti, Bizant, Langobardi, Franci. Slaveni dolaze vjerojatno u 7. stoljeću. U mnogim će našim krajevima uz more tvrditi kako su baš u njihovom kraju Hrvati prvi put ugledali Jadransko more. Tako je i na području Opatijske rivijere, no ovdje imaju i argument kojim će svoju tvrdnju potkrijepiti. Reći će kako je ovaj kraj starim Slavenima, Hrvatima, bio osobito svet, zbog lokacija uz samu obalu i na obroncima Učke, koje su "dodijelili" svojim božanstvima i događajima iz slavenske mitologije. Za vjerovati je, međutim, da su to radili gdjegod su stigli i odlučili se naseliti, jer je to vjerojatno bio osnovni preduvjet njihovog vjerskog, religioznog života u to doba. Na većini mjesta tragovi su se izgubili, ili mi pak nismo dovoljno mudri da ih prepoznamo. Na području Opatijske rivijere vrlo su jasni i ima ih nekoliko, što u oskudici tragova iz pretkršćanskih razdoblja Slavena predstavlja pravo izobilje. Želite li saznati više o starim Slavenima, jedinstvena Vam se prilika pruža na poučnoj mitsko-povijesnoj stazi do brda Perun, kroz napušteno selo Trebišće. Staza počinje kod Opatijske rivijere u sklopu je kraljevine Hrvatske u 10. stoljeću i tu će ostati sve do prijelaza iz 11. u 12. stoljeće, kada u Hrvatskoj vlada kaos i borbe za krunu. Tada će ju istarska markgrofija zauzeti za akvilejskog patrijarha, a ovaj cijelo područje kasnije dodijeliti svojim vazalima Devincima. Izumiranjem Devinaca 1399. godine područje će po ženskoj liniji naslijediti obitelj Walsee, a ubrzo, od 40-tih do 60-tih godina 15. stoljeća, cijeli će kraj doći u posjed Habsburgovaca. Tada će postati dio Kastavske gospoštije, dok će Lovran i Brseč ući u Pazinsku knežiju. Tako će cijelo područje postati dijelom Habsburške monarhije, u kojoj će ostati da završetka 1. svjetskog rata, s izuzetkom kratkog razdoblja (1809.-1813.) u sklopu ilirskih provincija pod francuskom vlašću za vrijeme Napoleonovih osvajanja, te nekoliko godina mletačke okupacije pojedinih mjesta u vrijeme Uskočkog rata, u prvoj polovici 17. stoljeća.

Poslije 1. svjetskog rata ovo je područje predmet spora između Italije i kraljevine SHS. Rijeku će 1919. godine sa svojim pristašama okupirati Gabriele D'Annunzio, talijanski pjesnik, heroj iz 1. svjetskog rata i ideolog talijanskog fašizma, te stvoriti "Talijansku upravu za Kvarner". Rapalskim ugovorom između Italije i kraljevine SHS gotovo čitavo će ovo područje pripasti Italiji, osim Kastva, dok će pod pritiskom međunarodnih interesa u Rijeci nastati neovisna država, Slobodna Država Rijeka. Talijanska će vojska početkom 1921. godine istjerati D'Annunzia iz Rijeke i omogućiti novoj državi da stvarno zaživi, iako nakratko. Već sljedeće godine fašisti će izvesti puč, a legalna vlada pobjeći u Kraljevicu. Rimskim će ugovorom iz 1924. godine Rijeka biti podijeljena između Italije i kraljevine SHS. Kraljevini SHS pripast će Sušak, a Italiji svi drugi dijelovi Rijeke.

Kao zanimljivost valja istaći kako je Slobodna Država Rijeka bila međunarodno priznata, dok niti fašistička okupacija, niti Rimski ugovor nikada nisu dobili međunarodno priznanje. Na temelju toga je riječki premijer u egzilu, Riccardo Zanella, tražio potkraj i poslije 2. svjetskog rata ponovno uspostavljanje ove države, bez uspjeha. Poslije 2. svjetskog rata cijelo je ovo područje u ponovo dio Hrvatske u sklopu Jugoslavije, a od 1991. godine dio samostalne Hrvatske.

Začeci turizma na Opatijskoj rivijeri

Priča o Opatiji posebna je priča stara stoljeće i pol, u kojoj nas Austrougarska monarhija uči kako se stvara mondeno turističko odredište. Sve naravno počinje prometnom povezanošću, u to doba dobru je prometnu povezanost predstavljao vlak. Godine 1873. pruga Beč-Trst dobiva odvojak za Rijeku, a Opatija svoj kolodvor u obližnjim Matuljima.

Gotovo 30 godina ranije, 1844. godine, gradi se u Opatiji vila Angiolina, u kojoj je danas sjedište Hrvatskog muzeja turizma. U desetljećima koja dolaze, a osobito na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, vila Angiolina postat će tek jedna od mnogih raskošnih i lijepih vila građenih u secesijskom ili historicističkim stilovima, okruženih brižljivo uređenim vrtovima, parkovima, ponekad pravim arboretumima.

Vila Angiolina, Opatija

Vila Angiolina, Opatija, foto: Slavko Bionda

Rado su, čini se, Austrijanci u to doba mjesta sa zanimljivom klimom proglašavali "klimatskim lječilištima", pa će tako ovaj epitet dobiti Opatija, a kasnije i Lovran, do kojeg su se, kroz Ičiće i Iku, "proširile" opatijske vile. Ne bez razloga, doduše, ovo je kvarnersko područje mjesto gdje se Sredozemlje najdublje uvuklo u srednjoeuropsko kopno i gdje se susreću sredozemna i kontinentalna klima, a osim toga, planinama Učkom, Snježnikom i Risnjakom, te velikim otocima Krkom i Cresom, područje je dobro zaštićeno od svih jakih i neugodnih vjetrova.

Osim raskošnih hotela i vila krajem 19. stoljeća počinje se uređivati danas vjerojatno najpoznatija šetnica u Hrvatskoj, Lungomare, koja će uz obalu najprije povezati Volosko i Opatiju, a do 1911. godine stići sve do Lovrana, u ukupnoj duljini od 12 kilometara. Svojom će popularnošću često zasjeniti druge atraktivne šetnice Opatije i ostalih mjesta Opatijske rivijere.

Do 1908. godine gosti će od željezničkog kolodvora u Matuljima do Opatije, a kasnije i Ičića, Ike i Lovrana stizati kočijama. Od te godine, pa do 1933. željeznički će kolodvor s Opatijom i Lovranom povezivati električni tramvaj.

Pripadnici carskih obitelji koji će u drugoj polovici 19. stoljeća odmarati u Opatiji, za sobom će poput lavine povući bogate i slavne osobe tog doba – plemstvo, vladare, industrijalce, umjetnike. Čarima "dekadentnog odredišta aristokracije" neće odoljeti niti Vladimir Iljič Lenjin, koji će u Opatiji provesti 13 dana 1903. godine, niti Josip Broz Tito, otprilike pola stoljeća kasnije, koji će u jednoj od opatijskih vila imati svoju rezidenciju gotovo 3 desetljeća.

Mjestima Opatijske rivijere danas je zajednička kvalitetna, vrhunska turistička ponuda, te vrhunski smještaj, bez obzira jesu li to hoteli, vile ili apartmani privatnih iznajmljivača. No, ta su mjesta međusobno vrlo različita.

Opatija, iako je nastala oko benediktinske opatije sv. Jakova iz 15. stoljeća, po čemu je dobila i ime, zapravo je mlado mjesto. Njena je povijest prvenstveno, gotovo isključivo, vezana uz turizam, njene su znamenitosti njene vile, hoteli i druge građevine nastale u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća. Opatija je pravi muzej graditeljstva, raskoši i dobrog ukusa toga doba.

Mošćenice, Brseč, Veprinac i Kastav srednjovjekovni su gradići nastali na zaštićenim položajima, na brežuljcima ili liticama nad morem, koji su većim dijelom ili u potpunosti očuvali svoj srednjovjekovni izgled i šarm.

Lovran, čija je stara gradska jezgra također srednjovjekovnog duha, jedan je od rijetkih gradića koji su u to vrijeme nastali uz obalu, na mjestu gdje su ga od potencijalnih napadača štitile samo gradske zidine. On je u to davno vrijeme bio važna luka i brodogradilište. U novijim dijelovima Lovrana, kao i u Iki i Ičićima između Lovrana i Opatije, mnogo je vila sličnih onima u Opatiji, nastalih uglavnom početkom 20. stoljeća. Nešto ih je i u Voloskom, sjeverno od Opatije, no ne mnogo.

Volosko se danas smatra dijelom Opatije, no od nje je starije i potpuno drugačije mjesto. Nekadašnja lučica Kastva, Volosko, tipično je staro ribarsko mediteransko mjesto. Unatoč današnjem okretanju turizmu i to na najkvalitetniji način, Volosko je izvrsno očuvalo duh, šarm i izgled starog ribarskog gradića.

Plaže Opatijske rivijere

Opatijska rivijera obiluje raznolikim i lijepim plažama, od kojih se mnoge mogu pohvaliti bogatom ponudom dodatnih sadržaja, dječjim igralištima, igralištima za odbojku na pijesku, mogućnošću najma raznih plažnih rekvizita, sandolina, pedalina i slično. Na mnogim plažama naći ćete ugostiteljske objekte, a na nekima su i beach barovi gdje se zabava nastavlja i navečer, do ranih jutarnjih sati. U Opatiji popularne su plaže Slatina, Lido i Tomaševac, u Lovranu plaže Kvarner i Peharevo.

Gradska plaža u Ičićima jedna je od najopremljenijih na rivijeri, Mošćenička Draga osobito je ponosna na svoju plažu Sipar, a u ovom izboru plaža Opatijske rivijere spomenut ćemo i veliku šljunčanu plažu s popularnim beach barom u Medveji, turističkom mjestu 2 km južno od Lovrana.

Plaže s dodatnim sadržajima jedino nećete naći na krajnjem južnom dijelu Opatijske rivijere, kod Brseča, no ovdje je prekrasna prirodna plaža Klančac.

Netko bi mogao pomisliti da Rijeka, kao veliki lučki grad, baš i nema pretjerano dobre plaže, no grdno bi se prevario. U samom gradu i neposrednoj okolici naći ćete 15-tak lijepo uređenih, opremljenih i čistih plaža, dvije od njih imaju i Plave zastave.

Aktivni odmor na Opatijskoj rivijeri

Za ljubitelje sporta i aktivnog odmora mogućnosti su na Opatijskoj rivijeri zaista brojne i raznolike. Za šetače tu je Lungomare, ali i mnoge druge lijepe uređene šetnice, spomenimo samo u Opatiji šetnicu Carmen Sylva, uređenu još 1901. godine. Ima tu i biciklističkih staza, teniskih terena, te terena za razne druge sportove. Na plažama ćete često naći terene za odbojku na pijesku, a u moru dijelove rezervirane za vaterpolo.

Učka, planina u zaleđu Opatijske rivijere, nudi brojne mogućnosti rekreacije. Na njoj je pedesetak obilježenih planinarskih staza, te 8 staza za brdski biciklizam. Ljubitelji ekstremnijih sportova naći će na Učki dva uzletišta za zmajeve i paraglidere, gdje mogu letjeti u organizaciji kluba za slobodno letenje iz Rijeke. Zanima li Vas slobodno penjanje, na Učki ćete naći preko 60 penjačkih smjerova. Učku svakako vrijedi istražiti, oduševit će Vas svojim bogatim biljnim svijetom, geološkim fenomenima, ali i brojnim starim zaseocima, koji se nalaze po njenim obroncima, danas slabo naseljenim ili napuštenim, a vrijednim primjerima stare pučke arhitekture.

Moći ćete ovdje jahati, zabaviti se paintballom ili pak uživati u vožnji, čak i noćnoj, na stazi karting centra u Preluku, između Rijeke i Voloskog.

Nautičari će naći veliku i dobro opremljenu marinu u Ičićima, dok je za ronioce tu nekoliko ronilačkih centara u više mjesta Opatijske rivijere.

Sva ćete mjesta Opatijske rivijere lako istražiti i bez automobila, izletima koje možete sami isplanirati kako Vam odgovara. Cijeli je ovaj kraj dobro povezan autobusnim linijama riječkog javnog prijevoza. Na najfrekventnijim pravcima autobusi voze vrlo često od ranih jutarnjih sati, pa gotovo do ponoći.

Zabava i noćni život na Opatijskoj rivijeri

Mogućnosti zabave na Opatijskoj rivijeri zaista su brojne i raznolike. Diskoteke i noćne klubove naći ćete u Lovranu i Opatiji, dok bi se za neke riječke klubove čak moglo reći da imaju kultni status i daleko izvan ove regije. Tu si i već spomenuti beach barovi u više mjesta Opatijske rivijere u kojima zabava traje do ranih jutarnjih sati.

U svim se mjestima Opatijske rivijere, osobito u ljetnim mjesecima, organiziraju razne manifestacije, u Opatiji praktički svakodnevno, ponekada i više njih istovremeno. Bit će tu koncerata, filmskih festivala, raznih kulturnih priredbi, sportskih natjecanja, gastronomskih manifestacija, ribarskih večeri, pučkih fešti… naći će se nešto za svačiji ukus. Na Opatijskoj rivijeri teško da će nekome biti dosadno, daleko je vjerojatnije da će Vam jedini problem predstavljati odluka gdje se tu večer zabaviti.

Snažna pokladna tradicija ovog kraja nadaleko je poznata, te će karnevali privući i u zimskim mjesecima mnoge goste ovamo. Riječki karneval je, naravno, najpoznatiji, no u to će vrijeme biti itekako veselo i zanimljivo i u drugim mjestima.

Apartmani privatnih iznajmljivača, izbor za idealan odmor

Naravno, na prostoru s tako dugom i impresivnom turističkom tradicijom kakvu ima Opatijska rivijera pronaći ćete vrhunske hotele, koji će na izuzetan način spojiti stari duh minulih stoljeća s najmodernijim tehnološkim dostignućima i trendovima modernog življenja. Na taj način svojem će gostu ponuditi samo najbolje - vrhunski luksuz i nezaboravan doživljaj.

No, hotel ipak nije uvijek najbolji izbor za baš svakog gosta. Netko želi više privatnosti, netko bolje upoznati domaće ljude i njihove običaje, nekome je bitna povoljnija cijena, a nekome još više luksuza, kakav mogu ponuditi tek privatne vile. Stoga bi ponuda smještaja privatnih iznajmljivača Opatijske rivijere mogao biti izbor upravo po Vašem ukusu.

Apartmani privatnih iznajmljivača, vile, kuće za odmor, pa i sobe, bit će jedna kockica u mozaiku koji će Vaš odmor na Opatijskoj rivijeri učiniti idealnim, nezaboravnim. Vaše domaćine, privatne iznajmljivače, krasi urođena gostoljubivost, a kako generacijama žive za turizam i od turizma, oni dobro znaju kako svom gostu osigurati izniman, najbolji i najsadržajniji odmor.

Gastronomija i tradicionalna kuhinja Opatijske rivijere

Duga turistička tradicija Opatije i cijele Opatijske rivijere jamstvo je da ćete ovdje naći mnogo vrhunskih restorana. Mnogi od njih uvrštavaju se među najbolje u Hrvatskoj, o nekima pišu ugledni svjetski gastronomski vodiči i to ne samo o opatijskim restoranima, već i o onima u Voloskom, Lovranu, Kastvu … Kvalitetan restoran koji će Vam dostojno prezentirati tradicionalnu kuhinju ovog kraja naći ćete baš u svakom mjestu Opatijske rivijere, čak i u malenom Brseču.

Bilo da želite uživati u ribi, plodovima mora (osobito su cijenjeni ovdašnji škampi), mesu ili vegetarijanskim jelima, možete biti sigurni da će Vaše jelo biti brižno spremljeno samo od najboljih namirnica, te pažljivo prezentirano za potpuni gastronomski užitak.

Kao osobitost kuhinje Opatijske rivijere treba istaknuti marun, posebnu vrstu kestena koja ovdje raste, a koji će često naći svoje mjesto ne samo u slasticama, nego i u mnogim drugim jelima ovog kraja.

Kako doći na Opatijsku rivijeru?

Većina mjesta Opatijske rivijere izravnim je autobusnim linijama povezana sa svim većim gradovima Hrvatske, dok je prometna povezanost Rijeke još i bolja. U Rijeku možete stići također vlakom ili brodom, a iz nje do bilo kojeg mjesta Opatijske rivijere taksijem ili autobusima javnog prijevoza.

Dvije su međunarodne zračne luke u blizini, riječka i pulska. U obje leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, pa su, osobito u ljetnim mjesecima, povezane s brojnim gradovima Europe. U obje zračne luke moguće je unajmiti automobil, postoji mogućnost organizacije transfera do bilo kojeg mjesta na Opatijskoj rivijeri, a jednostavno možete i organiziranim prijevozom stići do autobusnog kolodvora u Rijeci, odnosno Puli, a odatle međugradskim autobusom iz Pule ili gradskim iz Rijeke do Vašeg odredišta za odmor na Opatijskoj rivijeri.

Smještaj na Opatijskoj rivijeri u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom može ponuditi smještaj kod privatnih iznajmljivača na Opatijskoj rivijeri i u Rijeci.

U našoj su ponudi smještaja kvalitetni apartmani, vile i kuće za odmor, te sobe u sljedećim mjestima: Opatija, Lovran, Rijeka, Ika, Ičići, te Mošćenička Draga.

Zahvaljujući bogatoj i raznolikoj ponudi apartmana i drugog smještaja, te provjerenim i gostoljubivim domaćinima, prvatnim iznajmljivačima, uvjereni smo da ćete u našoj ponudi pronaći pravi smještaj za Vaš idealan odmor na Opatijskoj rivijeri.

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači za sobom kaznenu i građansko-pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela stranice, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Fotografije na ovoj stranici autorsko su djelo i vlasništvo Slavka Bionde. Korištene su uz dozvolu autora, kojem na tome od srca zahvaljujemo.

www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da su na neki način povrijeđena Vaša ili tuđa prava, molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila

Copyright © 2001. - 2024. Apartmani Hrvatska, KOIMA d.o.o. . Sva prava pridržana.

apartmani Rijeka apartmani Matulji apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošćenička Draga apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Krk apartmani Crni Lug