www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o mjestu OPATIJA
www.apartmani-hrvatska.com

Opatija

Opatija je grad na istočnoj obali istarskog poluotoka s nešto manje od 12.000 stanovnika. Klima u Opatiji je submediteranska, što znači niže, ugodnije ljetne temperature nego u područjima s mediteranskom klimom, ali i više padalina i oblačnih dana u godini.

Povijest i znamenitosti

Opatija je nastala kao malo naselje ribara i poljodjelaca oko benediktinske Opatije Sv. Jakova, po čemu je i dobila ime. Crkva sv. Jakova, izgrađena oko 1420. godine, najstariji je kulturni spomenik Opatije. Crkva je, međutim, do danas sačuvala malo od svog izvornog izgleda. Pregrađivana je 1506. godine, krajem 18. stoljeća temeljito renovirana, a bitno proširena u 30-tim godinama 20. stoljeća.

Vila Angiolina i Hrvatski muzej turizma

Moderna povijest grada, odnosno turistička epoha, počinje 1844. godine. Tada Iginio Scarpa, trgovac iz Rijeke, kupuje jedan stariji objekt, pregrađuje ga i tako nastaje danas slavna Villa Angiolina. Impozantna građevina okružena je parkom, odnosno arboretumom, značajne hortikulturne vrijednosti. Scarpa je bio gostoljubiv domaćin, pa njegovu novu vilu posjećuju brojni ugledni gosti, započinjući zapravo priču o modernom turizmu u Opatiji.

Vila Angiolina je danas sjedište Hrvatskog muzeja turizma, osnovanog 2007. godine, a u njoj je i prostor za muzejske izložbe. Muzej također izlaže i u Švicarskoj kući, u kojoj je stalna izložba «Pozdrav iz Opatije», te u Umjetničkom paviljonu «Juraj Šporer», gdje su likovne izložbe. Švicarska kuća nalazi se u parku Angiolina, u neposrednoj blizini Vile, nekada je služila slugama koji su tamo vlasnicima i gostima Vile Angioline pripremali domaće mliječne proizvode i vrtlarima. Umjetnički paviljon Juraj Šporer nalazi se uz crkvu sv. Jakova. Sagrađen je 1900. godine kao slastičarnica, poslije i kavana, gdje su vlakom svakodnevno dopremani kolači iz Beča i Pešte. Još 1930. postaje izložbeni paviljon, što je i danas. Ulaz u muzejske prostore je besplatan.

Počeci elitne turističke destinacije

Friedrich Schüler, direktor Društva Južnih željeznica, želeći povećati promet prema jugu, odabire Opatiju kao najperspektivniju destinaciju 1882. godine. Kupuju Vilu Angiolinu s okolnim zemljištem, grade vile i hotele, uređuju parkove, zaslužni su i za Lungomare, danas najpoznatije opatijsko šetalište.

1884. godine otvoren je prvi luksuzni hotel, Hotel Kvarner, koji je danas najstariji aktivni hotel na istočnoj obali Jadrana. 1890. izgrađena je Villa Amalia, kao dodatak hotelu za bogatu klijentelu. U njoj su odsjedali članovi carskih i kraljevskih obitelji iz cijele Europe, poznati umjetnici i druge slavne osobe.

Već 1885. godine otvara se drugi luksuzni hotel, danas Hotel Imperial. Hotel je nudio sav luksuz koji se u to doba mogao zamisliti – centralno grijanje, bazen, akvarij sa zimskim vrtom, kasnije i kino dvoranu.

Šetnica Lungomare predstavlja Vam Opatiju

Šetnica Lungomare, jedan od simbola Opatije, uređivala se u etapama, počevši 1889. godine. U punoj duljini od 12 km dovršena je 1911. godine. Šetnja ovim šetalištem izuzetan je doživljaj. Na svježem morskom zraku, uz miomirise bogate vegetacije, a zaštićeni od sunca u hladovini stoljetnih stabala, prošetat ćete kroz opatijsku povijest, uživati u pogledima na more i na okolne vile i građevine, neke od kulturnog ili povijesnog značaja, neke ne, no ništa manje lijepe, otkriti skulpture i spomen-obilježja poznatim ličnostima koja se nižu uz stazu, pronaći kakvu skrivenu klupu u dubokom hladu, kada se malo umorite.

Lungomare otkrit će Vam još jedan od simbola Opatije – skulpturu Djevojka s galebom. Nalazi se na hridi, a postavljena je 1956. godine. Na njenom mjestu je dotad bila skulptura Madonna del Mare, koju je tada srušilo more. Madonna del Mare bila je postavljena da bdije nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog u oluji na moru 1891. godine. Madonna del Mare danas je u muzeju, u Vili Angiolina, a njena replika pred crkvom sv. Jakova.

Evangelistička crkva

Ne propustite obići i Evangelističku crkvu izgrađenu 1904. godine. Prekrasna je to građevina čijem je otvaranju prisustvovao švedsko-norveški kralj Oskar, poklonivši skupocjeni primjerak Biblije. Rumunjska kraljica Elizabeta, poznata i pod pseudonimom Carmen Sylva, poklonila je crkvi orgulje. Carmen Sylva bila je čest gost u Opatiji i danas jedna od lijepih opatijskih šetnica nosi njeno ime.

Plaže, gastronomija, zabava

Glavna gradska plaža, Slatina, betonirana je i s uređenim ulaskom u more. Moguće je iznajmiti brojne rekvizite, no valja napomenuti da mlađi posjetitelji vjerojatno neće biti oduševljeni ovom plažom. Razlog? Na plaži nije dozvoljeno igranje loptom, slušanje glazbe ili konzumacija jela i pića. Nekima će se baš takva svidjeti, a za sve ostale, na sreću, tu su mnoge druge prekrasne plaže u Opatiji i okolici.

Gastronomska ponuda Opatije je vrlo bogata. Neki od opatijskih restorana su na svjetskom glasu. Mali savjet: «na svjetskom glasu» obično znači i vrlo skupo. U okolici Opatije naći ćete nekoliko restorana koji svojom kvalitetom nimalo ne zaostaju, a cijenom su mnogo prihvatljiviji.

Noćni život Opatije vrlo je bogat i svatko će naći nešto za sebe. Do prije 10-tak godina, Opatija je bila centar klupskog života cijele regije, no u posljednje vrijeme je malo stagnirala, obližnja Rijeka dosta napredovala i preotela primat. Bez obzira na to, onima koji su željni noćne zabave i izlazaka, u Opatiji sigurno neće biti dosadno.

APARTMANI U MJESTU OPATIJA
apartmani OPATIJA
TABAK MIRELA
OPATIJA
apartmani OPATIJA
KINKELA APARTMANI
OPATIJA
apartmani OPATIJA
ANDREA APARTMAN
OPATIJA

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana