www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o regiji LIKA
www.apartmani-hrvatska.com

Lika

Lika je gorski kraj kojeg od jadranske obale dijeli planinski masiv Velebit. Sastoji se od niza visoravni okruženih planinama. Stanovništvo se uglavnom bavi ekstenzivnim ratarstvom i stočarstvom, a industrije gotovo da i nema, osim nekoliko pilana. Rezultat toga je čista, nezagađena priroda, što predstavlja osobitu vrijednost, između ostalog i u smislu turističkog potencijala.

Prirodne znamenitosti Like

Nacionalni parkovi u Lici svojom površinom zauzimaju preko 50% ukupne površine svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Već i ta činjenica mnogo govori o vrijednosti prirodnog bogatstva Like, no daleko od toga da su nacionalni parkovi jedino što u Lici vrijedi posjetiti i vidjeti.

Nacionalni park Plitvička jezera sastoji se od 16 jezera povezanih slapovima i okruženih šumom. Ovo je nadaleko poznata prirodna atrakcija, te ga godišnje posjeti preko milijun posjetitelja iz cijelog svijeta.

Nacionalni park Sjeverni Velebit dugo je bio omiljeno odredište samo znalaca, zaljubljenika u prirodu i planinara. Nacionalnim parkom proglašen je tek 1999. godine, zbog brojnih krških fenomena, te bogatstva biljnog i životinjskog svijeta na raznolikim staništima, na relativno malom prostoru. Danas mnogi otkrivaju njegovu ljepotu, kroz šetnju planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza.

NP Sjeverni Velebit nalazi se u sklopu Parka prirode Velebit, koji obuhvaća veliki prostor s brojnim prirodnim, ali i kulturno povijesnim znamenitostima, kao i još jedan nacionalni park, NP Paklenica, u svom južnom dijelu.

Cerovačke pećine, nedaleko Gračaca, predstavljaju najveći kompleks spilja u Hrvatskoj. Osim po izuzetnoj prirodnoj ljepoti, značajne su i zbog nalaza fosilnih ostataka, kostiju spiljskog medvjeda i čovjeka, lovca na medvjede, te brončane sjekire iz razdoblja pleistocena. Za turističke posjete uređeno je 700 metara Gornje i Donje spilje.

Pećinski park Grabovača, kod mjesta Perušić, sastoji se od 6 spilja i predstavlja pravi speleološki muzej na otvorenom. Za turističke posjete otvorena je spilja Samograd, a u ponudi su brojni informativni i edukativni sadržaji.

Terezijana je staza, šetnica, duga 3 km unutar PP Velebit. Nekada je to bila cesta, izgrađena u doba Austrougarske, 1786. godine. Šetači ovom stazom doživjet će i upoznati brojne prirodne ljepote, znamenitosti i fenomene Velebita, a moguća je i šetnja stazom uz stručno vodstvo.

Za Liku su karakteristične i brojne rijeke ponornice: Gacka, Lika, Krbava, Korenica i Otuča. Rijeke Lika i Gacka osobito su omiljene među ribolovcima, a prirodne ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti doline uz rijeku Gacku bit će interesantne i onim posjetiteljima koje ribolov ne zanima.

Turistička ponuda

Osim na području Nacionalnog parka Plitvička jezera, gdje postoji dulja turistička tradicija, valja reći da se turistička ponuda Like tek nedavno počela razvijati. Između ostalog, razlog tome je i činjenica da današnji, moderan turist ima drugačija očekivanja i cijeni drugačije vrijednosti nego prije 20 ili 30 godina, pa mu Lika postaje sve atraktivnija.

Takvom turistu Lika može ponuditi zaista mnogo. Čist zrak, voda i priroda, te brojne prirodne znamenitosti od kojih smo samo neke spomenuli samo su dio onoga što Vas očekuje u Lici. Tu su i kulturno-povijesne i sakralne znamenitosti, a brojni ostaci i ruševine utvrda, starih gradina, nekih čak iz prapovijesti, te sakralnih objekata svjedoče o burnoj prošlosti, ratovima i njima izazvanim migracijama stanovništva koji su na ovom području gotovo neprekidno trajali od 15. pa sve do pred kraj 20. stoljeća.

Mnogim turistima je zanimljivo utočište za medvjediće u Kuterevu, mjestu nedaleko Otočca. Medvjed, iako drugdje rijetka i ugrožena vrsta, u Lici je čest stanovnik i praktički simbol Like. Utočište Kuterevo brine za medvjediće koji su nesretnim slučajem ili krivolovom odvojeni od majke. Kod utočišta je za turiste uređeno etno-selo.

Teško je zamisliti kako bi današnji svijet izgledao bez genijalnog izumitelja iz Like, Nikole Tesle. U njegovom rodnom mjestu Smiljanu, nedaleko Gospića, uređen je Memorijalni centar Nikola Tesla, gdje možete posjetiti Teslinu rodnu kuću, ali se i upoznati s njegovim brojnim izumima, od kojih mnogi nisu široj javnosti dovoljno poznati.

Lika je atraktivna destinacija lovcima i ribolovcima, a za ljubitelje aktivnog odmora ponuda u zadnje vrijeme postaje sve bogatija i raznovrsnija u mnogim ličkim mjestima. Sve je više uređenih šetnica i planinarskih staza, te staza za bicikliste, osobito onih brdskih. Također je uređeno i opremljeno nekoliko manjih skijališta, a u više mjesta može se i jahati kroz prekrasne ličke krajolike.

Smještaj i gastronomija

Marijan Matijević, znan kao Junak iz Like, bio je svjetski poznat u prvoj polovici prošlog stoljeća kao «najjači čovjek na svijetu». Početkom 20. stoljeća, dok je malo tko u Lici uopće čuo za turizam, a kamoli se njime bavio, Matijević je Liku okarakterizirao kao kraj gdje «namjernik dobri nikada zanoćiti neće pod vedrim nebom, gladan i žedan».

Danas je ta urođena gostoljubivost Ličana upotpunjena znanjem i oplođena radom, te iznajmljivači privatnog smještaja u Lici svojim gostima mogu ponuditi potpunu i vrhunsku uslugu. Apartmani, sobe i kuće za odmor u privatnom smještaju opremljeni su i uređeni po najsuvremenijim standardima i potrebama modernog čovjeka. Gost, ljubitelj seoskog turizma, uživajući u komforu današnjice, bit će u mogućnosti upoznati način života i običaje starih vremena, koji su se u Lici očuvali do danas. Domaćini će se potruditi da dođete kao gost, a odete kao prijatelj.

U Lici ćete zasigurno uživati u miru i ljepoti nedirnute prirode, no nikako ne biste smjeli propustiti uživanje u specijalitetima ličke kuhinje. Mnogo je kvalitetnih restorana koji će Vam dostojno prezentirati gastronomsku ponudu Like, no nerijetko će Vas i domaćini počastiti specijalitetima spremljenim od sastojaka proizvedenih na vlastitom domaćinstvu. Danas se u modernom svijetu mnogo govori o ekološkoj proizvodnji hrane, no većina seoskih domaćinstava u Lici samo je takvu hranu oduvijek i proizvodila. Zbog toga će lička janjetina s ražnja ili ispod peke, kiseli kupus s mesom ili kobasicama, ličke pole, domaći sir i drugi lički specijaliteti biti osobit, zdrav i ukusan doživljaj za Vaše nepce.

Dolazak u Liku

Lika je vrlo dobro prometno povezana s ostalim dijelovima Hrvatske. Kroz Liku prolazi autocesta A1, državna cesta D1, a moguće je doći i cestom koja vodi s Jadranske magistrale. Kroz Liku također prolazi i željeznička pruga koja povezuje Zagreb i Split.APARTMANI U MJESTU SLUNJ
apartmani SLUNJ
VUČETA IVAN
SLUNJ

APARTMANI U MJESTU KARLOVAC
apartmani KARLOVAC
GORŠIĆ LJERKA I STJEPAN
KARLOVAC

Copyright © 2023 PROWEB d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana