1. Apartmani Hrvatska
  2. Rivijera Paklenica
  3. Apartmani Novigrad

Apartmani Novigrad dalmatinski - privatni smještaj u Novigradu

Apartmani Novigrad dalmatinski - smještaj kod privatnih iznajmljivača u Novigradu dalmatinskom u ponudi Apartmani Hrvatska. Na našem portalu mogu se pronaći sobe i apartmani u Novigradu dalmatinskom.

Novigrad je slikoviti sjevernodalmatinski ribarski, a danas i turistički gradić, smješten ja južnoj obali Novigradskog mora. Nalazi se uz dugu i relativno usku uvalu, spuštajući se prema moru s padina strmog brijega.

Novigrad je malen gradić, danas ovdje živi manje od 550 stanovnika. Kako bi ga razlikovali od istarskog Novigrada, često se naziva Novigrad dalmatinski ili Novigrad zadarski.

Osobe Ljubimci Internet Klima

Trenutno u Novigradu nema smještaja po zadanim kriterijima.

Povijest i znamenitosti Novigrada dalmatinskog

Na vrhu brijega čije padine okružuju kuće i ulice današnjeg Novigrada nalazila se još u brončano doba gradina. Život će se ovdje nastaviti u antici, kao i u ranom srednjem vijeku, nakon dolaska Hrvata.

Crkva Sv. Kate, danas na groblju, izvorno je bila predromanička crkva iz 9. ili 10. stoljeća, a uz nju je bio samostan benediktinki. Na mjestu stare, godine 1393. bit će podignuta nova crkva Sv. Kate, a dijelovi stare crkve bit će ugrađeni u novu, pa su tako u njenim zidovima i danas dijelovi nekadašnjeg pluteja s pleternom ornamentikom. U vrijeme Ciparskog rata, 1571. godine, Osmanlije su opsjedale Novigrad. Nisu ga osvojili, no crkva Sv. Kate bila je izvan gradskih zidina, pa je stradala. Obnovljena je tek 1700. godine. Stradala je kasnije još jednom, u potresu 1891. godine i više od stoljeća stajala u ruševnom stanju, obnovljena je tek nedavno.

Pod svojim današnjim imenom, njegovom latinskom inačicom, Novigrad se prvi put spominje 1220. godine. Tada se obnavlja stara rimska utvrda na brijegu i naziva Castrum Novum. Još u istom stoljeću, 1282. godine, utvrdu će temeljito pregraditi plemićka obitelj Gusići. Novigradska tvrđava, Fortica, kako se danas naziva, svakako je najupečatljivija turistička atrakcija i znamenitost Novigrada.

Fortica je poprište svih važnijih događaja kroz novigradsku povijest. Neki od njih imali su znatno širi utjecaj, na hrvatsku, rekli bismo čak i europsku povijest. Posljednji put je obnovljena 1708. godine, a napuštena je padom Mletačke Republike 1797. godine. Iako je stoljećima ovo područje bilo mjesto razgraničenja i sukoba s Osmanlijama, Fortica je pod vlašću Osmanlija bila tek 9 mjeseci, 1646. godine.

Svakako najznačajniji događaj ovdje zbio se ranije, 1386. godine, u vrijeme borbe za hrvatsko-ugarsko prijestolje. Ludovik I Anžuvinac, poljski i hrvatsko-ugarski kralj, umro je 1382. godine, a krune su naslijedile njegove maloljetne kćeri. U njihovo ime kao regentica je vladala njihova majka, Elizabeta Kotromanić, kćer bosanskog bana Stjepana II Kotromanića.

Maloljetnu kraljicu Mariju i njenu majku Elizabetu zatočene je 1386. godine u novigradskoj tvrđavi držao hrvatski ban, ivanovac i prior vranski Ivan Paližna, koji je u borbi za hrvatsko-ugarsko prijestolje podržao Karla II Dračkog. Početkom 1387. godine tvrđavu s mora opsjedaju Mlečani, a s kopna knez Ivan Krčki, pa će Marija biti puštena, no Elizabeta neće.

U novije vrijeme neki povjesničari smatraju da je Elizabeta Kotromanić umrla u tvrđavi prirodnom smrću, no vjerojatnije je ubijena. Legenda kaže da je upravo Elizabeta Kotromanić za vrijeme svog zatočeništva izvezla kraljevski plašt, Planitu. Planita postoji i danas, čuva se u župnoj crkvi i koristi kao misno ruho.

Godine 1409. hrvatsko-ugarski kralj Ladislav Napuljski prodaje Dalmaciju Mlečanima. Nova granica prolazi ovim prostorom, a Novigrad će se naći na mletačkoj strani. U 15. stoljeću obnavljaju se i dodatno utvrđuju zidine gradova i utvrda na ovom području, pa tako i Novigrada, najprije zbog nove granice, a potom zbog sve veće prijetnje koju predstavljaju Osmanlije.

Cijelo 16. i 17. stoljeće biti će vrlo nemirno i nesigurno vrijeme. Osmanlije su u blizini, nekoliko puta napadaju Novigrad, nakratko ga i osvajaju, no dok je cijelo okolno područje opustjelo, u Novigradu se život nastavio. U tom razdoblju treba spomenuti 1551. godinu, kada je napisan Novigradski zbornik starohrvatskog običajnog prava.

Današnja župna crkva Porođenja Blažene Djevice Marije izgrađena je 1890. godine izvan gradskih zidina. Stara crkva Sv. Marije bila je podignuta 1500. godine na mjestu još starije, unutar zidina, obnovljena je 1718. godine, no krajem 19. stoljeća pretvorena je u školu.

Zavjetna crkvica Sv. Nikole, čuvara pomoraca, podignuta je 1800. godine na ulazu u novigradsku lučicu. U drevnoj utvrdi, Fortici, koja i danas stražari nad Novigradom, ostaci su kapele Sv. Barbare.

Dijelovi starih gradskih zidina očuvani su do danas, no ne u potpunosti. Zidine prema moru srušene su još krajem 17. stoljeća, čim je prestala opasnost od Turaka.

Zavičajni muzej Novigrad čuva zbirku predmeta koji će Vam dočarati način života ovog kraja kroz povijest. Izvan sezone, od 30. 09. do 01. 06. potrebno je najaviti posjetu muzeju.

U blizini Novigrada dva su izuzetno vrijedna spomenika, koje svakako vrijedi posjetiti. Crkva Sv. Martina je izuzetno dobro očuvana starokršćanska bazilika iz 5. ili 6. stoljeća. Danas se nalazi usamljena, usred polja, no u njenoj blizini ostaci su antičke vile rustike. To je jednobrodna crkva s tri apside u obliku trolista. Uz nju su pronađeni ostaci šesterostrane krstionice, te razni starokršćanski graditeljski ulomci, dijelovi kamenog crkvenog namještaja i slično.

Antički ostaci u okolici crkve Sv. Martina tek su površno i nepotpuno istraženi, no to istraživanje dovelo je do jednog zanimljivog otkrića. Tek 300-tinjak metara dalje pronađena je dotad izgubljena crkva Sv. Mihovila, točnije njeni ostaci. Bila je to predromanička starohrvatska crkva, vjerojatno iz 9. stoljeća, a uz nju se nalazio samostan. Crkva i samostan napušteni su 1560. godine i kasnije srušeni.

Apartmani Hrvatska izbjegavaju u svojim vodičima nazivati mjesta slikovitima, no Novigrad upravo ta riječ lijepo opisuje. Duga i uska uvala kružeći obavija brdo koje se diže iz mora, stvarajući dojam kao da se tu neka rijeka ulijeva u more. Na vrhu tog brda stoji impozantna Fortica, a prema moru spuštaju se kuće i ulice gradića koji je izvrsno očuvao izgled i karakter starog mediteranskog ribarskog mjesta.

Plaže Novigrada dalmatinskog

U Novigradu su dvije uređene šljunčane gradske plaže, na kojima možete pronaći i prirodnog hlada. Naći ćete ovdje mnogo lijepih uvala i prirodnih plaža s blagim ulazom u more, prikladnim za djecu. Ove prirodne plaže su šljunčane ili kamenite.

Pješčanih plaža u samom Novigradu nema, no volite li takve plaže, ima ih u blizini, kod Pridrage. Pridraga je naselje 5 km jugoistočno od Novigrada, prema Karinu.

Aktivni odmor u Novigradu dalmatinskom

Prva šetnica u Novigradu uređena je još krajem 19. stoljeća, a želite li istraživati okolicu biciklom, naći ćete ovdje oko 30 km biciklističkih staza.

U Novigradu postoji nogometno igralište, a možete se baviti i raznim sportovima na vodi. Ljubitelji ribolova uživat će u ribom bogatom Novigradskom moru, no ne zaboravite nabaviti ribolovnu dozvolu.

Izleti

Iz Novigrada možete poći na brojne zanimljive izlete u okolicu. Želite li planinariti, ili samo uživati u zadivljujućim prirodnim ljepotama, krenite na Velebit, u Nacionalni park Paklenicu.

Posjetite kanjon rijeke Zrmanje, gdje također možete samo uživati u prirodnim ljepotama, a tražite li malo više adrenalina, Zrmanja je izvrsna za rafting ili kanuing.

U Zadru posjetite brojne kulturno-povijesne znamenitosti.

Park prirode Vransko jezero vrijedi posjetiti zbog njegovih prirodnih, ali i kulturno-povijesnih znamenitosti. Flora i fauna Vranskog jezera privlači ljubitelje prirode, osobito one koji vole promatrati ptice. Oni koje zanima povijest, najčešće Vransko jezero povezuju s mistikom templara i njihovog grada Vrane, no daleko od toga da su ostaci drevne utvrde jedina kulturno-povijesna znamenitost ovdje. Naći ćete ovdje antičku utvrdu, mletačke utvrde, Maškovića han, koji je najzapadniji spomenik turske arhitekture u Europi, te još toga.

Gastronomija i zabava

Govorimo o starom ribarskom gradiću smještenom uz more bogato ribom, pa već znate da ćete ovdje uživati u ribljim specijalitetima. Novigradsko more također je poznato po školjkama, koje se ovdje već stoljećima i uzgajaju.

Tradicionalna kuhinja ovog kraja ipak nije isključivo vezana uz ribu i plodove mora. Ravni kotari, plodno ravničarsko područje u zaleđu Novigrada, poznati su po svojim poljoprivrednim proizvodima – povrću, voću, maslinovom ulju i vinu. Stočarstvo, osobito ovčarstvo, dugo je bilo glavna djelatnost mnogih stanovnika okolnih krajeva, pa će se na jelovniku naći ukusne janjetine i ovčjeg sira. Specijaliteti od divljači također ovdje nisu rijetkost.

Tradicionalna gastronomska ponuda ovog kraja svakako je vrlo raznolika i vrlo bogata, a nekoliko kvalitetnih restorana i konobi u Novigradu predstavit će Vam je u najboljem svjetlu.

Tijekom ljetnih mjeseci u Novigrad dalmatinski i okolna mjesta domaćini su raznih manifestacije pod zajedničkim nazivom Novigradsko kulturno ljeto.Bit će tu koncerata različitih vrsta glazbe, sportskih natjecanja, raznih kulturnih manifestacija, pučkih fešti i ribarskih večeri. Ponešto za svačiji ukus. Detaljan program događanja za svaku turističku sezonu pronaći ćete na stranicama .

Zabavu u večernjim satima možete potražiti u nekom od kafića ili ljetnih terasa sa živom glazbom. Novigrad dalmatinski maleni je gradić. Želite li noćni provod u kakvoj diskoteci, zaputite se na večernji izlazak u obližni Zadar

Kako doći u Novigrad dalmatinski?

Dolazite li automobilom u Novigrad autocestom A1, najbolje je izaći na čvoru Posedarje, odakle će Vam do Novigrada trebati oko 11 km lokalnom prometnicom. Dolazite li Jadranskom magistralom, prema Novigradu skrećete kod Posedarja.

Međugradskih autobusnih linija za Novigrad nema, no iz Zadra za Novigrad nekoliko puta dnevno vozi autobus lokalnog javnog prijevoza. Zadar je autobusnim linijama povezan sa svim većim hrvatskim gradovima, a tamo vozi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija, kojih je ljeti znatno više. U Zadar vozi vlak iz Zagreba, a gostima iz južne ili središnje Italije zanimljiva bi mogla biti trajektna linija Ancona-Zadar.

Nekoliko prijevoznika organizira transfere do Novigrada, bilo iz drugih gradova ili iz zračnih luka.

Najbliža međunarodna zračna luka je zadarska, udaljena od Novigrada nešto više od 30 km. Tamo između ostalih leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući Zadar s brojnim europskim gradovima, osobito ljeti. U zračnoj luci možete unajmiti automobil ili organiziranim prijevozom stići do zadarskog autobusnog kolodvora.

Smještaj u Novigradu dalmatinskom u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom može ponuditi smještaj u Novigradu dalmatinskom. U ponudi su sobe i apartmani kod privatnih iznajmljivača.

U blizini su Vam na raspolaganju apartmani u Posedarju (10 km od Novigrada) i Gornjem Karinu (13 km od Novigrada).

Na suprotnoj obali Novigradskog mora smještaj Vam možemo ponuditi u apartmanima u Maslenici, te u Ribnici, smještenoj u Karinskom ždrilu.

Smještaj u blizini Novigrada

Pretraga po karti

Pretraga smještaja u regiji Rivijera Paklenica
Apartmani Novigrad dalmatinski Apartmani Starigrad Paklenica Apartmani Seline Apartmani Rovanjska Apartmani Maslenica Apartmani Posedarje Apartmani Ribnica, Kruševo Apartmani Karin Gornji Apartmani Ražanac Apartmani Ljubač Apartmani Rtina Apartmani Pag Apartmani Dinjiška Apartmani Vlašići Apartmani Vrsi Apartmani Nin Apartmani Kožino Apartmani Zadar Apartmani Vinjerac Apartmani Gračac
Na vrh