Apartmani Novigrad: privatni smještaj u mjestu Novigrad u Istri

Apartmani Novigrad - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Novigrad je grad u Istri sa ukusno uređenim kućama, vrtovima i parkovima.

Novigrad je živopisni gradić u Istri s nešto više od 4000 stanovnika.

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Novigrad Kroatien
apartmani NOVIGRAD  APARTMANI MARKO VL. DUSAN I MARKO TONCIC
APARTMANI MARKO VL. DUSAN I MARKO TONCIC
preporuka za apartman u mjestu NOVIGRAD
apartmani NOVIGRAD  PERŠURIĆ NEVIJA
PERŠURIĆ NEVIJA
preporuka za smjestaj u mjestu NOVIGRAD

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto NOVIGRAD

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Novigrad - Istra

Novigrad - povijest i znamenitosti

Stari zapisi govore da su još grčki moreplovci tu imali svoju koloniju, a Rimljani poslije grad Civitas Novum. Današnji Novigrad nastao je na otočiću, koji je u 18. stoljeću spojen s kopnom.

Crkva Sv. Marije, Sv. Maksimilijana i Sv. Pelagija s kriptom

U razdoblju od 520. do 1831. godine Novigrad je bio sjedište biskupije, a troimena župna crkva Sv. Marije, Sv. Maksimilijana i Sv. Pelagija, koju svakako morate posjetiti, katedrala. Crkva je barokizirana u 18. stoljeću, no unatoč tome sačuvala je romaničke elemente, pa i elemente starokršćanske bazilike. Posjetitelji se mogu popeti na vrh zvonika, odakle puca prekrasan pogled na cijelo mjesto. Za znatiželjnog namjernika tu je još skrivenog blaga! Iza glavnog oltara ulaz je u kriptu, jednu od rijetkih u Hrvatskoj. Istraživači kriptu datiraju na prijelaz 8. u 9. stoljeće, a zbog stila gradnje pretpostavljaju čvrstu povezanost Novigrada s Franačkom državom i karolinzima. U kripti se nalazio sarkofag Sv. Pelagija, ranokršćanskog mučenika i zaštitnika Novigrada. Prva arheološka istraživanja provedena se 1895. godine, kada se pronađeni brojni predmeti iz ranog srednjeg vijeka, danas smješteni u muzeju Lapidarium. Od 1996. do 1999. godine provedena su posljednja istraživanja i restauracija kripte. Tom prilikom pronađeno je još spomenika, koji su također sada u muzeju.

Muzeji Lapidarium i Gallerion

Muzej Lapidarium mlad je i moderan muzej koji čuva jednu od najvažnijih zbirki kamenih spomenika u Hrvatskoj. Idealan je za posjet s djecom, a svakako će zadiviti i ljubitelje dizajna i davne povijesti.

Posjetite svakako i Gallerion, muzej austrougarske mornarice, koji će Vam kroz svoje brojne eksponate ispričati priču iz davnih dana, kada je Austrougarsko carstvo bilo svjetska pomorska velesila.

Gradske zidine

Gradske zidine iz 13. stoljeća opasuju cijelu povijesnu jezgru Novigrada. Zidine su ojačane renesansnim kulama, dok se pokraj nekadašnjih glavnih gradskih vratiju nalazi kula iz ranijeg razdoblja.

Palača Rigo

Patricijska palača Rigo izgrađena je 1770. godine i primjer je srednjoeuropskog baroka. U prizemlju palače danas je smještena galerija suvremene umjetnosti.

Šetnja Novigradom, gastronomija, zabava

Šetnja Novigradom već je doživljaj sam po sebi. Gotovo na svakom koraku naići ćete na pažljivo i sa stilom uređene vrtove i parkove, a gotovo je nemoguće naći kuću s oronulom i zapuštenom fasadom. Iako neke stare i više stotina godina, sve su ukusno uređene i s brigom održavane. Svakako prošećite i do gradske luke Mandrač. Novigrad je do nedavno bio prvenstveno ribarski grad. Tek unazad nekoliko desetljeća turizam ovdje postaje glavna gospodarska grana. Već sam pogled na luku reći će Vam da je ribarstvo u Novigradu još uvijek važno.

Gastronomska ponuda Novigrada je izvrsna, kao uostalom i u većini istarskih turističkih mjesta. Zaista je teško reći nešto novo, ne ponavljajući se. Vrhunska kvaliteta, vrhunski ambijenti, vrhunska receptura, mnogo uloženog truda i domišljatosti, a sve za vrhunski doživljaj za Vaše nepce. Svakako probati, i isprobavati, i isprobavati… Kao posebnost Novigrada možda valja istaknuti novigradske kapešanteškoljka Jakobova kapica, koju ovdje nazivaju kapešante, iz Novigradskog mora smatra se jednom od najukusnijih na svijetu, zbog miješanja morske s riječnom vodom. Pripremljena na domaći način, kako to samo u Novigradu znaju, zaista je vrhunska delicija.

Unatoč brojnih i ugodnih kafića i restorana u Novigradu, zahtjevniji gost željan noćne zabave i provoda možda će ostati malo razočaran. Jedina je to zamjerka koju možemo naći turističkoj ponudi Novigrada.

Smještaj u Novigradu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Novigrad - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Novigrad je grad u Istri sa ukusno uređenim kućama, vrtovima i parkovima.

U mjestima u blizini, na raspolaganju su Vam apartmani:Poreč , Savudrija , Rovinj , Vrsar , Funtana , Pula , Bale , Peroj , Trgetari , Kaštelir , Rabac , Labin , Fažana , Banjole , Medulin

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Višnjan apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj apartmani Pazin