Apartmani Rovinj: privatni smještaj u mjestu Rovinj u Istri

Apartmani Rovinj - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Rovinj je atraktivno odredište ljubiteljima ronjenja .

Rovinj , sa svojih nešto više od 14.000 stanovnika, jedan je od većih gradova u Istri i među najznačajnijim turističkim centrima, kako Istre, tako i cijele Hrvatske ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Rovinj Kroatien
apartmani ROVINJ  APARTMANI ALBA VL. INES POROPAT
APARTMANI ALBA VL. INES POROPAT
preporuka za apartman u mjestu ROVINJ
apartmani ROVINJ  MODRUŠAN APARTMENTS
MODRUŠAN APARTMENTS
preporuka za apartman u mjestu ROVINJ
apartmani ROVINJ  PRODANOVSKI DARIJA
PRODANOVSKI DARIJA
preporuka za apartman u mjestu ROVINJ

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto ROVINJ

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Rovinj - Istra

Rovinj - povijest i znamenitosti

Na području današnjeg Rovinja bilo je naselje ilirskih plemena, koje su Rimljani osvojili i tamo osnovali Castrum Rubini, što se smatra početkom Rovinja. Zbilo se to najvjerojatnije u 3. stoljeću. Rovinj se, kao i neki drugi istarski gradovi, nalazio na otoku. Kako se u 18. stoljeću počeo širiti na kopno, kanal koji ga je dijelio od kopna je zatrpan 1763. godine.

Crkva Sv. Eufemije

Najznačajniji kulturno-povijesni spomenik u Rovinju je svakako crkva sv. Eufemije. Crkva je sagrađena u 10. stoljeću, na mjestu crkvice sv. Jurja, a rekonstruirana u prvoj polovici 18. stoljeća u baroknom venecijanskom stilu. U crkvi se nalazi sarkofag kršćanske mučenice Eufemije. Eufemija je bila kćer uglednog građanina iz Kalcedona, blizu Carigrada. Kao kršćanka je zatvorena i mučena za vrijeme cara Dioklecijana, a umrla je od ozljeda 16.09. 304. godine. Pobožni kršćani sačuvali su njeno tijelo i kasnije ga prenijeli u Carigrad. Sarkofag s njenim tijelom ostao je tu do 800. godine, kada prema predaji, jedne olujne noći nestaje. Predaja kaže da je sarkofag 13. 07. 800. godine doplovio do rovinjske obale, gdje ga neki mladić izvlači na kopno. Zvonik crkve, čija je gradnja počela 1651. godine, najviši je u Istri i otvoren za turiste. Vrijedi uložiti truda i popeti se, jer je pogled zaista izvanredan! Na vrhu zvonika nalazi se kip sv. Eufemije, postavljen 1758. godine, nakon što je grom uništio prijašnji drveni kip.

Crkva Presvetog Trojstva

Također vrijedi posjetiti i romaničku crkvu Presvetog Trojstva. Najvažnija je to i najbolje očuvana romanička građevina u Rovinju. Crkva je danas pretvorena u galerijski prostor.

Gradski bedemi

U 7. stoljeću Rovinj je bio opasan bedemima, koji su kasnije pojačavani i dograđivani kulama. Grad je imao 7 vrata, od kojih su danas sačuvana troja. Zbog ograničenog prostora gradile su se uske kuće i uličice, te mali trgovi, što staroj gradskoj jezgri daje osobit šarm, a zbog čega je 1963. godine stari dio grada proglašen spomenikom kulture.

Franjevački samostan

Franjevački samostan prekrasno je barokno zdanje čija je gradnja počela 1702. godine. Samostanska biblioteka čuva zbirku od oko 12.000 knjiga, među kojima su i mnogi rariteti iz 16., 17. i 18. stoljeća. U sklopu samostana je i zbirka od preko 250 izložaka iz raznih područja ljudskog stvaralaštva kroz povijest.

Gradska ura

Gradska ura također je važan kulturno-povijesni spomenik Rovinja. Nekada je bila toranj na južnom uglu zidina, sagrađen u 12. stoljeću. Ispod tornja bio je zatvor. U 19. stoljeću toranj je pretvoren u sat.

Muzeji

Zavičajni muzej grada Rovinja nalazi se baroknoj palači grofova Califfi iz 17. stoljeća. Muzej djeluje od 1954. godine i u svojih 60-tak godina postojanja skupio je bogatu zbirku kulturne i povijesne baštine rovinjskog kraja. Zbog skučenosti prostora, nažalost, tek manji dio zbirke dostupan je posjetiteljima.

Eko-muzej Kuća o Batani posvećen je drevnoj brodici batani. Batana je čamac koji se u Rovinju gradi već stoljećima i pod visokim je pokroviteljstvom UNESCO-a. Čamac je to ravnog dna, kao i venecijanska gondola, vrlo pogodan za plovidbu plitkim vodama. Nakon što razgledate muzej, svakako se provozajte i u batani.

Baron Gautsch – atrakcija za ronioce

Rovinj je izuzetno atraktivno odredište ljubiteljima ronjenja. U podmorju oko Rovinja nalazi se čitav niz zanimljivosti, a svakako je najvažnija olupina trajekta Baron Gautsch. Trajekt je 1914. godine naletio na podvodnu minu i potonuo, odnijevši sa sobom na dno 240 žrtava. Dno olupine nalazi se na dubini od 42 metra, a gornja paluba na 28 metara. Olupina je vrlo dobro očuvana i u nju je moguće ući.

Crveni otok

Rovinjski arhipelag sastoji se od dvadesetak otoka i otočića. Crveni otok najveći je među njima i svakako ga vrijedi posjetiti. U 6. stoljeću Benediktinci podižu na njemu crkvu i samostan i ostaju tamo do 13. stoljeća. U 15. stoljeću Franjevci obnavljaju crkvu i samostan i ostaju tamo do dolaska Napoleona 1809. godine. 1890. godine otok kupuje obitelj Hűtterott, koja samostan preuređuje u obiteljski ljetnikovac, a otok pretvara u park zasađen biljkama iz cijelog svijeta. Danas na otoku raste 200-tinjak različitih vrsta biljaka. Crveni otok postaje jedna od omiljenih destinacija austrougarske aristokracije, što se može smatrati početkom modernog turizma u Rovinju. U sačuvanom centralnom dijelu crkve iz benediktinskog razdoblja danas je mali pomorski muzej.

Aktivni odmor, plaže, zabava i gastronomija

Rovinj ljubiteljima sporta nudi bogate i raznovrsne sadržaje. Autoru ovih redaka, koji nije baš sportski tip, već mu je daleko interesantnije razgledavanje znamenitosti, osobito je zanimljiva ponuda za bicikliste. Nekoliko je u Rovinju uređenih i dobro isplaniranih biciklističkih staza koje će vas povesti u obilazak brojnih kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti u samom gradu i njegovoj okolici.

Plaže su dobro opremljene i održavane, nekoliko ih se ponosi Plavim zastavama. Na više plaža u Rovinju dozvoljeno je dovoditi pse i te plaže su posebno označene.

Zabavnih sadržaja svakako ne nedostaje. Svatko će pronaći nešto po svom ukusu, a razni događaji i manifestacije organiziraju se tijekom cijele godine, a gotovo svakodnevno u vrijeme turističke sezone.

Gastronomska ponuda je, kao i u većini istarskih gradova, izuzetna. Naći ćete u Rovinju brojne restorane s ljubaznim osobljem, koji će Vam u izvrsnom ambijentu ponuditi vrhunski pripremljene istarske delicije.

Smještaj u Rovinju u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Rovinj - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Rovinj je atraktivno odredište ljubiteljima ronjenja.

U mjestima u blizini, na raspolaganju su Vam apartmani: Poreč , Rovinj , Pula , Novigrad , Vrsar , Funtana , Bale , Fažana , Peroj , Banjole , Medulin , Premantura

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj