Apartmani Funtana: privatni smještaj u mjestu Funtana u Istri

Apartmani Funtana - u privatom smještaju na raspolaganju su apartmani. Funtana je najpoznatija po svojim izvorima pitke vode .

Funtana je turističko mjesto s nešto više od 900 stanovnika, smješteno na središnjem dijelu zapadne obale Istre, između Vrsara na jugu i Poreča na sjeveru. Nalazi se u živopisnom krajoliku, gdje razvedena obala prepuna uvala kao tanka linija razdvaja plavetnilo kristalno čistog mora od zelenila brežuljaka i polja na kopnu, koje se, kao i mi, htjelo okupati u funtanskom moru, pa je po njemu razbacalo otočiće prekrivene bujnom vegetacijom, kao nastavak vrsarskog arhipelaga. Funtana je najpoznatija po svojim izvorima pitke vode koji nikada ne presušuju. Uostalom, po njima je i dobila ime, od latinskog fons, što znači izvor. Ima ih nekoliko, no najpoznatija su dva, Šterna i Perilo, koji se nalaze na samoj obali, u neposrednoj blizini mora. Istarska crvena zemlja vrlo je plodna, no klima i vremenski uvjeti u kojima nema mnogo padalina često bi istarskim poljoprivrednicima zadavali brojne glavobolje. Funtana, zahvaljujući svojim izvorima, nikada nije imala problema sa sušom, pa je uvijek bila sjajno mjesto za poljoprivrednu proizvodnju ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Funtana Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Funtana:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Funtana

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Funtana - Istra

Funtana - Povijest i znamenitosti

Još su stari Rimljani prepoznali ljepotu i vrijednost funtanskog kraja, pa se i ovdje nastavljaju ladanjske vile kakvih je bilo mnogo na području današnjeg Vrsara, malo južnije od Funtane. Najznačajnija takva vila, čiji su ostaci sačuvani do danas i konzervirani, nalazila se na rtu Zorna u Zelenoj laguni, sjeverno od Funtane, prema Poreču. Ova je vila imala vlastite terme, a do nje je vodio akvadukt s funtanskih obalnih izvora. Pogled na polja u okolici Funtane, iz zraka ili s nekog brežuljka, otkrit će nam da su ona i danas podijeljena na parcele kao rezultat rimske centurijacije.

U srednjem vijeku, pa i kasnije, sve do početka 17. stoljeća, o Funtani se malo zna. Poznato je svakako da je ovo bio gospodarski izuzetno vrijedan kraj, no ne spominje se nikakvo naselje, niti su danas potvrđeni ostaci kakvog naselja. Kako smo već rekli u uvodu, ovaj je kraj izuzetno pogodan za poljoprivredu. Osim toga, iz starih dokumenata vidimo da su ovdje u srednjem vijeku postojale solane, a sol je u to vrijeme značila bogatstvo. Također je bilo kamenoloma – obližnji Vrsar već je u antičko doba bio poznat po svojem kvalitetnom kamenu, a isti takav kamen postoji i iskorištavao se na području Funtane. Nadalje, funtanski izvori bili su od izuzetnog značaja. Još su stari Rimljani izgradili gat, kako bi brodovi u prolazu mogli pristajati i opskrbiti se pitkom vodom, a takva je praksa ostala i poslije njihovog doba. U sušno vrijeme ovamo su po vodu dolazili ljudi iz mjesta udaljenih kilometrima ili desetcima kilometara, na kolima ili pješice.

Povijest nam kaže da je ovo područje u srednjem vijeku pripadalo porečkim biskupima. Ukoliko je zaista bilo tako, čudi nas da ovaj vrijedan kraj nisu priključili Vrsarskoj grofoviji, čije je središte Vrsar udaljen od Funtane tek 3,5 kilometara. To sigurno više nije bilo moguće nakon 1267. godine, kada se Poreč stavio pod zaštitu Mletačke Republike, no teško da ih je netko mogao spriječiti u tome ranije, ukoliko je funtanski feud zaista pripadao njima. Dokument iz 1331. godine kaže nam pak da je to područje bilo vlasništvo tršćanskog biskupa, a tim dokumentom on ga predaje mletačkoj patricijskoj obitelji Dandolo. Nismo pronašli nikakve teze koje dovode u pitanje autentičnost ovog dokumenta, no ne treba zaboraviti da je krivotvorenje dokumenata bio čest "hobi" tadašnjih plemića, a na krivotvorinama su stvorena neka moćna i utjecajna carstva, koja će trajati stoljećima. Kako god bilo, ovi dokumenti nam govore dosta o Funtani u to vrijeme, koja je vjerojatno zaista pripadala tršćanskim biskupima, dok je Mlečani nisu dobili ili oteli. Ne govore nam jedino da li je tu bilo naselje.

Romanička crkvica Blažene Djevice Marije od Milosrđa potječe vjerojatno iz 11. stoljeća i najstarija je sačuvana građevina u Funtani. Nekoliko je puta kroz povijest bila pregrađivana, a do početka 20. stoljeća uz nju se nalazilo funtansko groblje. Netko će reći – ako je postojala crkva, postojalo je i naselje, no ne nužno. Kako smo rekli, brodovi su ovdje pristajali kako bi se opskrbili pitkom vodom. Crkvica je mogla biti izgrađena za potrebe mornara, a da su se oni njome služili svjedoče crteži brodova izgrebeni u zidovima crkve.

Priča o današnjoj Funtani, koja krije mnogo manje nepoznanica, počinje posljednjih godina 16. i početkom 17. stoljeća. Krajem 16. stoljeća u Kopar dolazi plemička obitelj Borisi iz Bara u Crnoj Gori, tadašnjoj Duklji, bježeći pred Turcima. Obitelj predvodi Bernardo Borisi, a sa sobom dovodi i svoje kmetove. Borisijevi su tada vjerojatno već potpuno talijanizirani i nisu beznačajna mletačka obitelj – brat Bernarda Borisija, Marc'Antonio Borisi, bio je u to vrijeme mletački dragoman u Carigradu. Dragoman je bila vrlo cijenjena i važna pozicija, on je tumač, prevoditelj, ali i mnogo više od toga – diplomat i najčešće špijun. Marc'Antonio će na svojoj dužnosti biti ubijen.

Na području Funtane osnovat će se novi feud, koji će pripasti obitelji Borisi. Bernardo Borisi počet će graditi današnju Funtanu, te dosta uložiti u melioraciju okolnog zemljišta. Naselit će ovdje svoje kmetove, no osim njih stići će i drugi doseljenici iz Dalmacije, drugih krajeva Istre, Crne Gore, Bosne i mletačke Albanije.

Zanima li Vas kako je obitelj iz Bara postala mletačka patricijska obitelj? Priča počinje u prvoj polovici 15. stoljeća. Marko Boris i njegov sin Mirko sitni su plemići, gospodari sela Obod i vazali Stjepana Vukčića Kosače. Kosača osvaja Bar 1441. godine i povjerava njegovu obranu Borisima. Mlečani će Borisima oteti Obod, a u rujnu 1442. godine započet će opsadu Bara. Marko Boris branit će grad u nadi da će Kosača stići u pomoć, no to se neće dogoditi. Opsada će trajati do svibnja 1443. godine, kada će Boris pregovorima predati grad, uz uvjet da se obitelji Boris vrati selo Obod, a braniteljima Bara omogući slobodan izlaz iz grada sa svom njihovom imovinom. Da su Mlečani znali da je Borisu ostalo tek 27 branitelja, među kojima mnogi ranjeni, vjerojatno nikada ne bi ni pregovarali. Ovako obitelj Boris ponovo postaju feudalni gospodari Oboda, sada pod mletačkom vlašću.

No, vratimo se u Funtanu i na početak 17. stoljeća. Godine 1610. Bernardo Boris podiže u Funtani renesansni kaštel, nadograđen u vrijeme baroka. Na nadvratniku kaštela tekst je na latinskom, koji kaže: "U tebe sam se Gospodine uzdao. 1610. sagradio plemić Bernardo Borisi iz znamenite dukljanske i barske obitelji Borisi." Bila je to vjerojatno prva zgrada današnje Funtane, no spominje se mogućnost da je podignuta na ostacima neke starije građevine.

Odmah nasuprot kaštela Bernardo Borisi je 1621. godine izgradio župnu crkvu Sv. Bernarda. To je jednobrodna crkva sa sakristijom i zvonikom visokim 34 metra. Crkva je produžena 1941. godine. Nad ulazom u crkvu je grb obitelji Borisi, a još je jedan na nadgrobnoj ploči na podu crkve. Natpis na nadgrobnoj ploči kaže da je tu pokopan Marc'Antonio Borisi, "umro godine Gospodnje 1706." Iako će neki izvori reći da se radi o Bernardovom bratu, mletačkom Velikom dragomanu, to je malo vjerojatno. Naime, dragoman Borisi ubijen je u Carigradu, današnjem Istanbulu, 1620. godine. U crkvi se čuva vrijedna umjetnina, slika Bogorodice s Djetetom, nepoznatog autora. Okolica crkve lijepo je uređena, te danas na kamenoj terasi koja ju okružuje rastu masline.

Oko kaštela i crkve počelo je nicati naselje, te je danas tu stara jezgra Funtane, tada poljoprivrednog i ribarskog naselja, s lijepim primjerima stare pučke arhitekture.

Crkvica Gospe Karmelske podignuta je 1631. godine, a obnovljena 1907. godine, kada je uz nju uređeno novo groblje. Na rubu stare jezgre Funtane nalazi se crkvica Sv. Lucije sa zvonikom na preslicu, podignuta 1750. godine.

Borisijevi će ostati feudalni gospodari Funtane i nakon pada Mletačke Republike, 1797. godine, kada cijela Istra ulazi u sastav Habsburške monarhije. Svoja će feudalna prava izgubiti tek nakratko, u vrijeme francuske vladavine od 1805. do 1813. godine, a kasnije ih opet vratiti i zadržati sve do 1869. godine, kada su i realno u Austrougarskoj monarhiji feudalna prava ukinuta.

Vinogradarstvo je bila važna gospodarska djelatnost stanovnika Funtane, a bolesti vinove loze koje će u 19. stoljeću gotovo u potpunosti uništiti funtanske vinograde predstavljat će težak udarac, izazvati siromaštvo i glad. Tada se stanovništvo značajnije okreće ribarstvu. Poljoprivreda i ribarstvo glavne su djelatnosti u Funtani sve do 60-tih godina prošlog stoljeća, kada započinje razvitak turizma.

Ljubitelji umjetnosti u Funtani će svakako posjetiti galeriju Zgor murve, u kojoj se osim stalnog postava "Funatana u fotografiji" izmjenjuju izložbe raznih umjetnika, dok se svakog kolovoza postavlja izložba "Naiva u Istri". Između Funtane i Vrsara vrijedi posjetiti Park skulptura istaknutog umjetnika i akademika Dušana Džamonje (1928.-2009.), koji je ovdje imao svoj ljetnikovac i atelje.

Funtana možda ne obiluje kulturno-povijesnim znamenitostima, no želite li istraživati stare građevine, crkve, palače i slično, valja reći da su Vrsar i Poreč dovoljno blizu da se do njih možete i prošetati, ili još bolje, odvesti biciklom, što će Vam omogućiti upoznavanje i mnogih drugih znamenitosti i zanimljivosti u neposrednoj okolici ovih mjesta. Prirodne ljepote Funtane i njene okolice su fascinantne, u isto vrijeme oduševljavaju i stvaraju osjećaj spokoja i zadovoljstva. Razvojem turizma Funtana nije dobila samo brojne i raznolike smještajne kapacitete, dobila je i mnoge sadržaje koje vrijedi vidjeti i u kojima se može uživati.

Turistička ponuda, aktivni odmor

U ovom se malom mjestu danas gotovo svi bave turizmom. Uz moderno opremljene hotele, brojne kampove, smještaj u Funtani možete pronaći kod privatnih iznajmljivača gotovo u svakoj kući. No, u Funtani dobro znaju da za dobiti i zadržati zadovoljnog gosta nije dovoljan samo smještaj, sunce i more, pa čak niti njihova urođena gostoljubivost i druželjubivost. Zbog toga se ponuda sadržaja iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec proširuje.

Valja svakako spomenuti Dinopark Funtana, prvi i najveći tematski park u Hrvatskoj, posvećen dinosaurima. Park je otvoren 2009. godine i od tada se ponuda sadržaja u njemu stalno proširuje, pa ovdje možete prisustvovati predstavama, raznim događajima i zabavnim i edukativnim sadržajima namijenjenim kako onima najmlađima, tako i starijima.

Uz funtanske izvore na obali uređuje se etno-park, kojeg svakako vrijedi posjetiti, a uopće ne sumnjamo da će iz godine u godinu i ovdje biti sve više razloga za posjetu.

Ljubitelji šetnje uživat će na dva kilometra dugoj i lijepo uređenoj šetnici Bernandina, a za bicikliste tu je nekoliko uređenih i obilježenih biciklističkih staza, koje će Vas ciljano provesti kroz mnoge zanimljivosti, znamenitosti i prirodne ljepote koje vrijedi vidjeti u užoj i široj okolici Funtane. Na funtanske staze nastavljaju se druge istarske biciklističke staze. Naša je topla preporuka biciklom istražiti ovaj lijepi kraj. Bicikl, dakako, možete u Funtani i unajmiti.

Ljubitelji jahanja naći će u Funtani konjički centar. Kod njih će nešto za sebe pronaći iskusni jahači, no postoje programi prilagođeni i onima koji nikada nisu jahali.

Razne sportske terene i sportsko-rekreativne sadržaje nudi praktički svaki kamp i turističko naselje u Funtani, pa ćete ovdje naći rekvizite i terene za tridesetak sportova, na vodi ili na kopnu. Igralište za mali nogomet, košarku ili rukomet postoji i kod funtanskih izvora.

Ronilački centar u Funtani još ne postoji, no ronioci će sve potrebne usluge dobiti u nekoliko centara u obližnjem Vrsaru ili Poreču. Želite li se zabaviti paintballom, u Funtani postoji klub i uređeni tereni. Rekreativni ribolovci mogu u Funtani nabaviti ribolovne dozvole.

Za nautičare tu je marina s 200-tinjak vezova otvorena 2003. godine. Opremljena je brojnim sadržajima, a ono što nedostaje, primjerice crpka za gorivo, možete pronaći u vrsarskoj marini, tek 1,5 nautičku milju južnije. Oni koji raspolažu odgovarajućim dozvolama za upravljanje, u marini mogu unajmiti plovila. Volite li jedrenje na dasci, ili se tek želite okušati u ovom uzbudljivom sportu, u Funtani su Vam na raspolaganju dva centra.

Ljubitelje naturizma i nudizma zanimat će da je jedan od pet funtanskih kampova naturistički. Smješten je u netaknutoj prirodi na obali mora, u sjeni šume hrasta crnike, nedaleko od stare jezgre Funtane.

Plaže Funtane

Duž funtanske obale svatko će naći plažu po svom ukusu. Ima ovdje šljunčanih, stjenovitih, pješčanih i betoniranih plaža. Svaki kamp, hotel ili turističko naselje ima svoju uređenu plažu, opremljenu dodatnim sadržajima, a još su brojnije one prirodne, po ukusu mnogih još i ljepše plaže.

Na sjevernom dijelu Funtane, netko će reći južnom dijelu Poreča, u Zelenoj laguni, plaža je hotela Delfin. Ovo je stjenovita plaža s betoniranim dijelovima, s bogatom ponudom dodatnih sadržaja. Ponosi se Plavom zastavom, na njoj možete unajmiti pedaline ili zaigrati odbojku na pijesku, a u neposrednoj blizini su i ugostiteljski objekti. Plaža je uz šumu hrasta crnike i bora, čija sjena u prijepodnevnim satima ponegdje seže do mora.

Malo južnije od nje, plaža je kampa Zelena laguna, dijelom šljunčana, dijelom stjenovita, a dijelom popločana. Ova je plaža također zaslužila Plavu zastavu kao priznanje čistoće i opremljenosti. Na njoj možete unajmiti plažne rekvizite ili zaigrati odbojku na pijesku, tenis, stolni tenis ili mini golf. I ona je u neposrednoj blizini šume, pa prirodnog hlada neće nedostajati. Jedan dio plaže namijenjen je nudistima i naturistima.

Krećemo se dalje prema jugu i dolazimo do plaže kampa Bijela uvala. Ovo je stjenovita plaža sa šljunčanim uvalama, kao i prethodne okićena Plavom zastavom, te također u hladu hrasta crnike.

Uz samu staru jezgru Funtane plaža je kampa Funtica, a nakon nje u duljini od 1600 metara, duž manjeg poluotoka, prostiru se raznolike i bogato opremljene plaže nudističkog kampa Istra. Dalje prema jugu nalazi se dijelom šljunčana, a dijelom kamenita plaža Funtana, na kojoj ćete naći terene za odbojku na pijesku, mini golf, tenis i stolni tenis. Ovdje ćete moći skijati na vodi ili jedriti. Krenemo li još malo južnije, stigli smo do dugačke i raznolike plaže kampa Valkanela na kojoj ćete naći razne sadržaje, sportske terene, aquapark, ugostiteljske objekte i slično. Dalje nećemo ići prema jugu, već smo gotovo u Vrsaru.

Gastronomija

Funtana broji tek 900 stanovnika, no u njoj je preko 50 ugostiteljskih objekata, među kojima je velik broj kvalitetnih restorana i konobi, koji će Vam na najbolji način predstaviti bogatstvo tradicionalne istarske kuhinje. Mnoge će spomen na kulinarstvo Istre asocirati na tartufe ili pak kakva ekskluzivna jela od rakova ili školjki, no istarska kuhinja je to, ali i mnogo više od toga. Mnoga tradicionalna istarska jela spremaju se od namirnica koje ni približno nisu tako ekskluzivne, no ljubav Istrana prema dobroj hrani i stoljeća iskustva dovela su da jela poput istarske maneštre, raznih autohtonih tjestenina s umacima ili žgvacetom, istarske kobasice, ombola, ili ribljih specijaliteta budu prava rapsodija za nepce.

Podsjetit ćemo još jednom, Funtana je mjesto s ribarskom i poljoprivrednom tradicijom, s plodnom zemljom i onim što malo koje mjesto u Istri ima, brojnim izvorima vode. Ovdje možete biti sigurni da je namirnica koja Vam se priprema za obrok tek nedavno izvađena iz ribarske mreže ili zemlje u nekom obližnjem vrtu. Funtana je izvrsno mjesto za upoznati istarsku kulinarsku ponudu, a boraviti u Istri i to propustiti bila bi zaista šteta.

Događanja i zabava

U ljetnim mjesecima u Funtani se organiziraju razne zabavne i kulturne manifestacije. Ribarske fešte na kojima dobre hrane i zabave do kasno u noć neće nedostajati organiziraju se od početka lipnja do sredine rujna i bit će ih desetak. Sviđa li Vam se takva vrsta zabave, a mnogi na njima nalaze ponešto po svom ukusu, vrijedi se raspitati kada su takve fešte i u obližnjem Vrsaru. Velika pučka fešta bit će na dan sv. Bernarda, zaštitnika Funtane, u drugoj polovici kolovoza, točnije, prvi vikend nakon 20. kolovoza.

U crkvi Sv. Bernarda povremeno se održavaju koncerti klasične glazbe, a na Trgu Sv. Bernarda tijekom ljetnih mjeseci bit će različitih koncerata, barem jednom tjedno, ponekad i češće. Povremeno se organiziraju i razne gastronomske manifestacije.

Ne bude li kojeg dana baš ništa po Vašem ukusu, navečer se možete zabaviti u nekom od mnogobrojnih kafića, a ne treba zaboraviti da je Funtana od Poreča udaljena tek 7 km. Noćni život u Poreč vrlo je bogat i raznolik, te će svatko naći nešto po svom ukusu.

Dolazak u Funtanu

Dolazite li u Funtanu automobilom iz zapadne ili središnje Europe, vjerojatno je najbolji izbor uputiti se preko Kopra u Sloveniji na granični prijelaz Plovanija kod Buja, te zatim Istarskim ipsilonom do čvora Baderna, gdje napuštate Istarski ipsilon i krećete prema Poreč. Od Poreča do Funtane stići ćete županijskom cestom. Iz drugih dijelova Hrvatske ili istočne Europe krenite prema Rijeci, uđite na Istarski ipsilon na čvoru Matulji, prođite kroz tunel Učka i na čvoru Kanfanar krenite prema sjeveru, do čvora Baderna, a zatim nastavite kako je gore opisano.

Izravnih međugradskih autobusnih linija za Funtanu nema, no obližnji Vrsar povezan je s nekoliko međugradskih linija, osobito u ljetnim mjesecima, dok je Poreč dobro povezan s gotovo svim gradovima Hrvatske, a i nekim međunarodnim autobusnim linijama. Između Poreča, Funtane i Vrsara prometuje lokalna autobusna linija, no kako su ova mjesta vrlo blizu i taksi je potpuno prihvatljivo rješenje.

Najbliža međunarodna zračna luka je u Puli, udaljena od Funtane oko 50 km. Tamo između ostalih leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, osobito tijekom ljetnih mjeseci, povezujući je s brojnim europskim gradovima. U zračnoj luci je moguće unajmiti automobil, moguća je organizacija transfera do Funtane, ili organiziranim prijevozom možete stići do pulskog autobusnog kolodvora, odatle međugradskim autobusom do Vrsara ili Poreča, a zatim lokalnim autobusom ili taksijem do Funtane.

Smještaj u Funtani u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Funtana - u privatom smještaju na raspolaganju su apartmani. Funtana je najpoznatija po svojim izvorima pitke vode .

U mjestima u blizini, na raspolaganju su Vam apartmani: Poreč , Rovinj , Pula , Novigrad , Umag , Vrsar , Bale , Fažana , Peroj , Banjole , Medulin , Premantura , Trgetari , Kaštelir , Rabac , Labin

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Višnjan apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj apartmani Pazin