Apartmani Premantura: privatni smještaj u mjestu Premantura

Apartmani Premantura - od smještaja u ponudi su apartmani. Premantura ima potpuno prlagođenu plažu za osobe s invaliditetom i plažu za slijepe osobe.

Premantura je najjužnije mjesto u Istri , s nešto manje od 800 stanovnika. Smjestila se na poluotoku Kamenjaku u blizini Pule , na kojem je danas jedino naselje. Premantura se nalazi na uzvisini, brežuljku, ne uz samu obalu, no do danas se proširila gotovo do mora. Činjenica da Premantura nije uz more ne treba zabrinjavati niti one kojima je kupanje i boravak na plaži najvažniji dio godišnjeg odmora. Čak i najudaljeniji dijelovi Premanture od mora su daleko tek par stotina metara. Uostalom, prosječna širina poluotoka Kamenjak tek je oko kilometar, a najširi je na svom početnom sjevernom dijelu i krajnjem južnom... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Premantura Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Premantura:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Premantura

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Premantura - Istra

Premantura - povijest i znamenitosti

Područje Kamenjaka bilo je gusto naseljeno u prapovijesti. Histri su ovdje imali barem pet gradina – gradine Volam i Gradina bile su sjeverno od Premanture , a Kastril i Debeljak južno. Histarska je gradina bila i na mjestu današnje Premanture.

U antičko doba okolica Premanture bila je prepuna ladanjskih vila, ljetnikovaca i gospodarskih objekata. Da su se našle negdje drugdje, danas bi vjerojatno bile prvorazredna turistička atrakcija. Ovdje su u sjeni "carske vile" na poluotoku Vižula u obližnjem Medulinu, te kao i prapovijesne gradine, slabo istražene. Na Kamenjaku je pronađen antički kip Minerve, koji se čuva u muzeju u Puli. Danas se vjeruje da većeg antičkog naselja ovdje nije bilo, no poprilično smo uvjereni da će neka buduća istraživanja ovu tvrdnju demantirati. Razloge za to daje nam gradina Kastril, kao i sve ostale, slabo istražena. Ostaci antičke keramike, crijepa i amfora, nedvojbeno ukazuju da je ovdje život nastavljen i u antičko doba, a postoje mnoge indicije da je ovdje bila i bizantska utvrda u 6. stoljeću. Nakon "rekonkviste" cara Justinijana Bizant je na istočnoj obali Jadrana izgradio mnoge utvrde. Manje su imale samo izviđačko-obrambenu ulogu, dok su veće služile i kao zbjeg lokalnog stanovništva prilikom upada barbara. Kastril svojim dimenzijama svakako pripada u ovu drugu skupinu, što bi značilo da je u blizini postojalo naselje, a isto tako da se na Kastrilu, negdje pod zemljom, kriju ostaci ranokršćanske crkve.

Mnogi će reći da je Premantura jedno od mlađih naselja u Istri, nastala tek u drugoj polovici 16. stoljeća. Nije to baš tako. Premantura je postojala i prije, nije nemoguće da je kontinuirano naseljena još od prapovijesti. Njeno je stanovništvo nestalo početkom 16. stoljeća, pokošeno kugom. Kada govorimo o kugi, krenimo nakratko daleko na jug, u Dubrovnik. Mnogi ne znaju da se Hrvatska, točnije Dubrovačka republika, može pohvaliti jednim izumom koji se koristi i danas. Karantena je smišljena u Dubrovniku , kao sredstvo borbe protiv kuge i drugih smrtonosnih bolesti koje su u to vrijeme harale Europom. Dala je u Dubrovniku izuzetne rezultate, nije bila tajna, a i njen uspjeh je bio nadaleko poznat. Mnogi su počeli primjenjivati metodu iz Dubrovnika, s više ili manje uspjeha, no dugo vremena ne i Venecija, vjerojatno zbog rivalstva s Dubrovnikom. Mletačke metode borbe protiv kuge često su radile više štete nego koristi, pa nije rijetkost da su čitava mjesta i gradovi nestajali zbog epidemija kuge. Karantena Vam se čini logična i jednostavna, zar ne? Razmislite koliko je jednostavno bilo smisliti takvo nešto u doba kada ništa slično nije postojalo i kada se nije znao uzrok niti način širenja mnogih smrtonosnih bolesti.

Mletačka republika bi nastojala područja poharana kugom nastaniti doseljenicima iz drugih krajeva. Tako je bilo i s Premanturom. Pokušaj naseljavanja Bolonjaca 1561. godine je propao, no ne i drugi pokušaj, kada je u Premanturu 1585. godine doselilo 8 obitelji iz okolice Zadra. Kasnije je iz Dalmacije stiglo još doseljenika. Njihovim vjerskim potrebama služila je tada crkva Sv. Nikole, na starom groblju, te župna crkva u obližnjem Pomeru, s čijim stanovnicima doseljenici iz Premanture, doduše, i nisu bili u najboljim odnosima, prvenstveno zbog korištenja pašnjaka u blizini Pomera.

Grobljanska crkvica Sv. Nikole spominje se u pisanim dokumentima još sredinom 15. stoljeća. Temeljito je pregrađena, točnije rečeno srušena, a na njenim temeljima podignuta nova, 1873. godine. Te je godine dobila i novog titulara - danas je to crkva Sv. Antuna Padovanskog.

Stanovnici Premanture traže osnivanje vlastite župe, što pulski biskup odobrava 1632. godine, uz uvjet da što prije sagrade župnu crkvu. Župna crkva Sv. Lovre u središtu Premanture izgrađena je i posvećena 1664. godine. Crkva ima pet oltara, koji su sačuvani do danas. Na njima su kipovi zaštitnika mjesta iz kojih su dolazili doseljenici u Premanturu, te koje su oni donijeli sa sobom. Njen kameni zvonik visok 27 metara, koji dominira vizurom Premanture, sagrađen je u 19. stoljeću. Zvonik je udaljen od crkve, odijeljen od nje cestom. Osim ovog kasnije sagrađenog zvonika, crkva Sv. Lovre ima i preslicu, u kojoj su još uvijek zvona.

Navodno je na Kamenjaku do početka 17. stoljeća postojalo još jedno naselje, Ronzano ili Ronzi, koje su tada uskoci potpuno razorili, zajedno s crkvom Sv. Martina u istoimenoj uvali.

Poluotok i rt Kamenjak

Poluotok Kamenjak s istoimenim rtom na njegovom krajnjem jugu dug je oko 6 km, a širok od 500 do 1600 metara. Obala mu je vrlo razvedena, krase je brojne uvale, što će naravno razveseliti kupaće, te mu je obalna crta dulja od 30 km.

Dio njegovih prapovijesnih i antičkih znamenitosti smo već spomenuli, svakako bi trebalo spomenuti i spilju na brdu Gradina, sjeverno od Premanture, ispitanu tek krajem prošlog stoljeća. Brojni antički nalazi ukazuju da se u njoj dugo i kontinuirano živjelo, od 1. stoljeća pr.n.e. pa sve do 3. stoljeća. Ovakvo je nešto vrlo neobično za to doba, pa se vjerojatno ovdje radilo o kakvim odmetnicima, odbjeglim robovima ili pak gubavcima.

Naravno, važan geostrateški položaj Kamenjaka nisu uočili samo Histri i Rimljani. Vojskama je ovo bila važna lokacija sve do nedavno, pa ćete na Kamenjaku naći bunkere i vojne objekte iz vremena Austrougarske monarhije.

Bogatstvo njegovog biljnog i životinjskog svijeta razlog je zašto je južni dio Kamenjaka proglašen zaštićenim područjem 1996. godine. Na ovom malom prostoru raste gotovo 600 biljnih vrsta. Tu je 30 vrsta orhideja, koje su sve u Hrvatskoj zakonom zaštićene. 13 je vrsta strogo zaštićeno, dvije su endemske - Sepasian istriaca Perko i Serapias x Pulae Perko. Želite li vidjeti orhideje u cvatu, posjetite Kamenjak na proljeće, kada cvatu sve osim jedne, jesenske zasukice (Spiranthes spiralis), koja cvate na jesen. Na Kamenjaku raste mnogo aromatičnog i ljekovitog bilja, pa će šetnja ili vožnja biciklom na morskom zraku prožetom miomirisima ovog bilja biti pravo uživanje, koje uz to i blagotvorno utječe na zdravlje.

Fauna Kamenjaka također je bogata, kako na kopnu, tako i u moru oko njega, u njegovim brojnim uvalama. Mnogi će se krajevi pohvaliti s par stotina vrsta leptira koji tamo žive. Prešutjet će Vam, međutim, činjenicu da je velika većina njih noćnih. Na Kamenjaku je zabilježeno 50 vrsta danjih leptira. U Premanturi je Kuća prirode Kamenjak, gdje ćete se imati prilike upoznati s florom i faunom Kamenjaka. Otvorena je cijele godine, a ulaz je u nju besplatan

Mnogo se može saznati i naučiti šetnjom ili vožnjom bicikla po edukacijsko-poučnoj stazi s informativnim pločama. Staza je lagana, pa niti za djecu neće predstavljati problem. Staza Putevima dinosaura na Kamenjaku upoznat će Vas s dinosaurima koji su na Kamenjaku živjeli. Djeci će se osobito svidjeti modeli dinosaura u prirodnoj veličini. Fenoliga je nenaseljeni otočić u blizini Kamenjaka. Na njemu je jedno od najvećih nalazišta otisaka stopa dinosaura u Europi, s preko 100 identificiranih otisaka. Na otok se može stići isključivo čamcem, a ustanova koja brine o Kamenjaku organizira tamo izlete.

S Kamenjaka ne možete ne zamijetiti svjetionik Porer, na obližnjem otočiću. Današnji je svjetionik sagrađen 1846. godine, a prethodila mu je drvena kućica s jarbolom i svjetlom iz 1833. godine. U svjetioniku još uvijek boravi svjetioničar, a u slučaju magle svjetionik se "javlja" i zvučnim signalima. Budete li u prilici posjetiti ga, svakako to učinite.

Provodite li svoj odmor u Premanturi, svakako posjetite obližnji Medulin, a šteta bi bilo ne posjetiti Pulu, s njenim brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima, te najvažnije arheološko nalazište u Istri, Nekzacij, nekada prijestolnicu Histra, a kasnije antički grad. Izlet u Pulu lako ćete i sami organizirati. Premantura je s Pulom povezana autobusnom linijom lokalnog javnog prijevoza. Vodite računa da posljednji autobus iz Pule za Premanturu polazi u 20:15 sati. Nakon toga morat ćete se vratiti taksijem, ili pak provesti noć u Puli, što uopće nije loša opcija tražite li zanimljiv noćni život.

Plaže Premanture

Plaža Munte potpuno je prilagođena osobama s invaliditetom, a jedna je od rijetkih plaža u Hrvatskoj prilagođena slijepim osobama. Ovo je stjenovita plaža, uz nju je šljunčani dio, a sunčalište je popločano kamenim pločama. Pristup moru uređen je stepenicama sa zaštitnom ogradom, rukohvatom. Svakako hvale vrijedan pothvat, koji omogućuje mnogima uživanje u kristalno čistom moru Premanture.

Plaža Stupice djelomično je stjenovita, a djelomično šljunčana plaža istoimenog kampa. Na njoj ćete pronaći ugostiteljski objekt, a i niz dodatnih sadržaja, sportskih terena i igrališta u sklopu kampa. Također možete unajmiti bicikl, daske za surfanje, pedaline ili druga plovila.

Obala Kamenjaka je, kako smo već rekli, vrlo dugačka i prepuna uvala. Svakako ju vrijedi istražiti i uopće ne sumnjamo da ćete pronaći neku prirodnu plažu baš po Vašem ukusu. Većinom su to stjenovite plaže, no uglavnom se radi o ravnim i glatkim stijenama, idealnim za sunčanje. Naći ćete tu također i pješčanih i šljunčanih uvala.

Aktivni odmor u Premanturi

Premantura je odredište kao stvoreno za ljubitelje sporta i aktivnog odmora. O istraživanju Kamenjaka šetnjom i biciklom već smo mnogo rekli. Najbolje ga je istražiti na oba načina, a zatim se vratiti u Premanturu u neko drugo godišnje doba i otkriti ga u novom sjaju.

Kamenjak je takav, magičan. Kad ga jednom upoznate, uvijek Vas zove da mu se vraćate, a to je poziv koji se teško odbija.

U Premanturi je više ronilačkih centara, koji će roniocima pružiti sve potrebne usluge, najam opreme, punjenje boca i slično, a za one koji bi se tek željeli okušati u ronjenju, organiziraju se tečajevi. Osim prirodnih ljepota, podmorje oko Premanture i Kamenjaka krije i nekoliko olupina brodova. Tu su dva potonula jedrenjaka iz 17. i 18. stoljeća, te nekoliko brodova potopljenih u prvom i drugom svjetskom ratu.

Vjetrovi oko Kamenjaka idealni su za jedrenje na dasci, a u Premanturi opremu za ovaj sport možete i unajmiti. Budete li željni malo više adrenalina, uživati možete u parasailing ili skijanju na vodi.

U Premanturi postoje teniski tereni, teren za mini golf, odbojku na pijesku, boćanje, stolovi za stolni tenis. Ne bude li Vam sportskih aktivnosti dovoljno, posjetite obližnji Medulin.

Gastronomija

U Premanturi ćete naći nekoliko kvalitetnih restorana i konobi u kojima možete uživati u tradicionalnim istarskim specijalitetima. Probajte riblje specijalitete, riblji brodet, salatu od rakovice, crni rižoto od sipe, kakvu kvalitetnu ribu na žaru, recimo brancin, orada, škarpina ili zubatac dobar su izbor. Nemojte propustiti niti istarski pršut, maneštru, neku tipičnu istarsku tjesteninu, recimo fuže ili pasutice, sa žgvacetom ili umakom od divljači. Tartufe ili šparoge, u vrijeme njihove sezone, ne treba posebno niti spominjati. Za potpun gurmanski doživljaj i užitak, sve to valja zaliti čašom ili dvije vrhunskog istarskog vina.

Zabava u Premanturi

U večernjim satima zabavu u Premanturi možete potražiti u jednom od kafića ili restorana. Tražite li uzbudljiviji noćni život, zaputite se u obližnji Medulin, ili Pulu.

U ljetnim mjesecima u Premanturi se nekoliko puta održavaju manifestacije Istra Gourment i Hand Made Fair, kao i u Medulinu. Istra Gourment predstavit će Vam gastronomsku ponudu Istre, a Hand Made Fair tradicionalne rukotvorine i suvenire. U noći punog mjeseca održat će se popularna noćna "Full Moon" biciklijada. Povremeno će se tijekom ljeta u Premanturi održati razni koncerti.

Dolazak u Premanturu

Iz zapadne ili središnje Europe automobilom ćete u Premanturu stići preko Kopra u Sloveniji. Hrvatsku državnu granicu prijeđite na prijelazu Plovanija kod Buja, te nastavite Istarskim ipsilonom sve do blizine Pule. Tada županijskom cestom nastavljate do Premanture. Iz središnje Hrvatske i istočne Europe krenite prema Rijeci, te riječkom zaobilaznicom krećete prema tunelu Učka i Istarskom ipsilonu. Na čvoru Istarskog ipsilona Kanfanar skrećete prema Puli, a zatim, u blizini Pule, županijskom cestom dolazite do Premanture. Iz smjera Rijeke, osim Istarskim ipsilonom, može se stići i prometnicom prema Puli uz istočnu istarsku obalu (državna cesta D66).

Izravne međugradske autobusne linije ne voze do Premanture, no obližnja Pula autobusima je dobro povezana sa svim većim gradovima u Hrvatskoj, a u nju vozi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija. U Pulu se može stići vlakom iz Zagreba i Ljubljane, te brodom iz Trsta i Venecije. Od Pule do Premanture vozi autobus lokalnog javnog prijevoza 10-tak puta dnevno, a u Premanturu iz Pule možete stići i taksijem.

Međunarodna zračna luka Pula udaljena je od Premanture oko 18 km. U nju leti nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, te je osobito u ljetnim mjesecima povezana s brojnim europskim gradovima. U zračnoj luci možete unajmiti automobil. Iako organiziranim autobusnim prijevozom možete stići do Pule, a zatim lokalnim javnim prijevozom do Premanture, taksi iz zračne luke do Premanture čini nam se boljim rješenjem.

Smještaj u Premanturi u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Premantura - od smještaja u ponudi su apartmani. Premantura ima potpuno prlagođenu plažu za osobe s invaliditetom i plažu za slijepe osobe.

U nastavku se nalaze i ostala mjesta u Istri gdje su Vam na raspolaganju apartmani: Banjole (6 km od Premanture) i Peroj (22 km od Premanture), te sobe i apartmani u Medulinu (11 km od Premanture), Puli (11 km od Premanture), te Fažani (20 km od Premanture). Također Vam Apartmani Hrvatska može ponuditi smještaj u slijedećiom mjestima: Poreč , Rovinj , Pula , Novigrad , Vrsar , Funtana , Bale , Fažana , Peroj , Banjole , Medulin , Trgetari , Kaštelir , Rabac , Labin

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj