Apartmani Pula: privatni smještaj u mjestu Pula u Istri

Apartmani Pula - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Pula je povjesni grad sa ponudom kvalitetnog smještaja.

Pula grad u Istri s oko 17.000 stanovnika, još je od 70-tih godina prošlog stoljeća najposjećenija turistička destinacija u Hrvatskoj. ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Pula Kroatien
apartmani PULA  BARTOLOVIĆ STIJEPO
BARTOLOVIĆ STIJEPO
preporuka za smjestaj u mjestu PULA

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto PULA

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Pula - Istra

Pula - povijest i znamenitosti

Smatra se da je grad osnovan u 10. stoljeću pr.n.e., dok neki povjesničari smatraju čak i ranije. Pouzdano se zna da je naselje nastanjivalo ilirsko pleme Histri. Legenda pak nastanak grada Pule povezuje sa starim Grcima, Kolhiđanima, koji su se nakon neuspjele potjere za brodom Argo i zlatnim runom bojali vratiti kući, te ostali ovdje i osnovali grad. Suvremeni znanstvenici smatraju da je to malo vjerojatno, te da su se oni nastanili negdje mnogo južnije na jadranskoj obali. Kako god bilo, stari Grci su bili prisutni na području Pule, o čemu svjedoče arheološki nalazi grčke lončarije i dijela Apolonova kipa.

Rimljani zauzimaju Istru 177. godine pr.n.e., te Pula postaje važna rimska luka. Život u gradu buja, te Pula ubrzo ima 30.000 stanovnika. 42. godine pr.n.e. dolazi do građanskog rata između Oktavijana, Antonija i Lepida s jedne strane i Cezarovih ubojica Bruta i Kasija s druge. Pula staje na Kasijevu stranu, pa je Oktavijan razara i pustoši. Na zahtjev Oktavijanove kćeri Julije grad je obnovljen, te je podignuto mnogo velebnih zdanja, od kojih su neka sačuvana do danas. Grad dobiva vodovod i kanalizaciju, te se ograđuje zidinama s 10 vrata, od kojih su neka još uvijek očuvana.

Arena – pulski amfiteatar

Najpoznatiji spomenik je svakako amfiteatar, poznata Arena. Građena je u 1. stoljeću, u isto vrijeme kada i Koloseum u Rimu. U antičko doba u Areni su održavane krvave borbe gladijatora i tada je mogla primiti oko 20.000 gledatelja. U srednjem vijeku tu su se održavali viteški turniri i sajmovi, a danas se koristi za koncerte, priredbe i festivale. Danas Arena prima 5.000 posjetitelja i štogod se u njoj održavalo, već zbog samog ambijenta postaje nezaboravan doživljaj. Ispod Arene podzemna je prostorija koja je nekada služila gladijatorima. Danas je u njoj izložba «Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici».

Augustov hram

Augustov hram na Forumu sagrađen je između 2. godine pr.n.e. i 14. godine. Posvećen je caru Augustu i božici Romi. Hram je prilikom bombardiranja 1944. godine teško stradao, a rekonstruiran je od 1945. do 1947. Postojao je i hram blizanac, od kojeg je sačuvan samo stražnji zid. Prema predanjima, drugi hram se zvao Dijanin hram. Danas je u Augustovom hramu izložba antičke skulpture.

Slavoluk Sergijevaca

Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata) sagrađen je u spomen na 3 brata obitelji Sergijevaca između 29. i 27. godine pr.n.e. Naslanjao se na gradska vrata, koja su srušena zajedno s okolnim zidinama početkom 19. stoljeća. Uređen je u kasnom helenističkom stilu, a istočni dio, koji nije bio vidljiv, ostao je neobrađen. Slavoluk je Michelangelo ovjekovječio svojim crtežom, koji se danas čuva u muzeju Wicar, u Francuskoj.

Herkulova i Dvojna vrata

Herkulova vrata smjestila su se između dvije kule sagrađene u srednjem vijeku. Na njihovom vrhu uklesana je Herkulova glava i toljaga. Povijesno je osobito značajan natpis uz toljagu, koji je nažalost poprilično oštećen. Spominju se imena dva rimska činovnika, Gaiusa Cassiusa Longinusa i Luciusa Calpurniusa Pisa, koje je Senat poslao u Pulu da ovdje ustroje koloniju.

Dvojna vrata još su jedna od nekoliko sačuvanih gradskih vratiju. Tako su nazvana zbog dva lučna otvora. Uz vrata je sačuvan i dio bedema. Sagrađena su u 2. ili 3. stoljeću. Ispred Dvojnih vrata pronađeni su ostaci osmerokutnog mauzoleja iz 1. ili 2. stoljeća, koji je djelomično restauriran.

Malo rimsko kazalište

U rimsko doba Pula je imala dva kazališta. Veće je bilo smješteno izvan gradskih zidina i od njega nisu ostali nikakvi značajniji ostaci. Drugo, tzv. Malo rimsko kazalište bilo je u gradu i od njega su sačuvani ostaci temelja scenske zgrade i ostaci gledališta, koji su djelomično rekonstruirani.

Rimski mozaici

Nakon jednog od bombardiranja u 2. svjetskom ratu, u bloku zgrada kapele Sv. Marije Formoze, pronađeni su ostaci rimskih stambenih kuća s podnim mozaicima. Najznačajniji je mozaik s motivom mitološke priče kažnjavanja Dirke. Dimenzija je 12x6 metara i pokrivao je pod u središnjoj prostoriji jedne kuće u 3. stoljeću. Konzerviran je na mjestu gdje je pronađen, pa se vidi da je razina podova kuća u to doba bila oko 2 metra niža nego danas.

Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije

Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije sagrađena je na mjestu gdje su se kršćani okupljali još u vrijeme progona. Crkva je kroz stoljeća nadograđivana, mijenjana i proširivana, a najstariji je donji dio stražnjeg zida, s početka 4. stoljeća. Oko oltara sačuvani su ulomci podnih mozaika s memorijalnim natpisima vjernika, koji su financirali izradu određenih površina. Gornji prozori središnjeg broda potiču iz ranokršćanskog doba, dok su prozori bočnih brodova gotički. U drugoj polovici 17. stoljeća sagrađen je zvonik, a pri njegovoj gradnji korišteni su kameni blokovi iz Arene.

Kapela Sv. Marije Formoze

Kapela Sv. Marije Formoze sagrađena je u 6. stoljeću, kao dio velike benediktinske opatije srušene tisuću godina kasnije. Pod i zidovi bili su ukrašeni mozaicima, čiji se ostaci danas nalaze u Arheološkom muzeju. Kapela je u potpunosti očuvana, a zbog svojih dimenzija i načina gradnje predstavlja izuzetnu arhitektonsku vrijednost.

Pravoslavna crkva Sv. Nikole

Pravoslavna crkva Sv. Nikole sagrađena je u drugoj polovici 6. stoljeća. Bila je posvećena Velikoj Gospi. 1583. godine dodijeljena je grčkoj pravoslavnoj zajednici u Puli, koju su činili doseljenici s Cipra. Danas pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U crkvi se čuvaju vrijedne ikone i drugi predmeti. Prilikom konzervatorskih radova 1961. godine, kraj crkve su pronađeni temelji antičke zgrade, te razni predmeti. Pronađen je i novac, koji je olakšao datiranje nalaza na početak 4. stoljeća.

Samostan i crkva Sv. Franje

Samostanski kompleks Sv. Franje sagrađen je početkom 14. stoljeća. Crkva je sagrađena 1314. godine u kasnoromaničkom stilu s gotičkim ukrasnim detaljima. Fina obrada kamenih blokova upućuje na vrhunsku vještinu majstora graditelja.

Kaštel

Na vrhu brežuljka u staroj jezgri Pule smjestila se utvrda, Kaštel, građena po narudžbi mletačke vlade, za obranu grada i luke, a prema nacrtima francuskog vojnog arhitekta Antoina De Villea. Kaštel je građen od 1630. do 1632. godine, a kasnije pregrađivan, pa zato na ulazu stoji natpis s godinom 1840. Nažalost, za gradnju je najvećim dijelom korišten kamen iz Velikog rimskog kazališta, pa je to jedan od razloga zašto od kazališta nije ostalo gotovo ništa. U Kaštelu se danas nalazi Povijesni muzej Istre.

Pad i ponovni uspon Pule

Nakon stoljeća stagnacije u srednjem vijeku, što zbog čestih sukoba, što zbog epidemija kuge i drugih bolesti, početkom 19. stoljeća nekad veličanstven antički grad u žalosnom je stanju. Pula tada ima tek nekoliko stotina stanovnika. Nakon pada Napoleona nalazi se u sklopu Austrougarske. Sredinom 19. stoljeća postaje glavna luka Austrougarskog carstva, gradi se brodogradilište, velika ratna luka, vojarne, javne zgrade, te stambene zgrade časnika, činovnika i radnika. U samo pedesetak godina broj stanovnika Pule raste na 50.000.

Mornaričko groblje

Mornaričko groblje otvoreno je 1862. godine i svakako ga vrijedi posjetiti. Park je to koji se prostire na 22.000 kvadratnih metara i na njemu je pokopano oko 150.000 ljudi. Šetnja grobljem ispričat će Vam priču o jednom dijelu povijesti Pule, ali i cijele regije. Na groblju je pokopano 12 austrougarskih i 1 turski admiral, stotine vojnika poginulih u oba svjetska rata, žrtve potonuća trajekta Baron Gautsch, posade bojnih brodova Szent Istvan i Viribus Unitis. Groblje je spomenik pod zaštitom Haaške konvencije.

Austrougarske fortifikacije

Austrougarska gradi u Puli 26 velebnih utvrda i fortifikacija s ciljem obrane grada od napada s mora. Smatra se da je početkom 1. svjetskog rata Pula bila najutvrđeniji grad. Sve su građene na odličnim pozicijama s kojih se pruža fantastičan pogled, pa je i to dobar razlog zašto ih vrijedi posjetiti. U mnogim od tih utvrda danas se nude razni zabavni sadržaji, organiziraju festivali i drugi događaji. U jednoj je Aquarium Pula, dok neke, koje su donedavno bile u sklopu vojnih objekata, nisu još u potpunosti ni istražene. Zajedno s fortifikacijama građeni su i podzemni tuneli koji ih povezuju. Desetak je to kilometara duga podzemna mreža, čiji dijelovi su u 2. svjetskom ratu korišteni kao skloništa za vrijeme bombardiranja. Nedaleko Dvojnih vrata za turiste je otvoren jedan od tih podzemnih hodnika, dug 400 metara, koji ima i središnju dvoranu. Svakako zanimljivo za pogledati, a može poslužiti i kao osvježenje za ljetnih vrućina, jer temperatura nikada ne prelazi 20°C.

Tržnica

Na Tržnici, otvorenoj 1903. godine, naći ćete svježu jadransku ribu, plodove more, te domaće voće i povrće, no još je jedan razlog zašto ju vrijedi posjetiti. U vrijeme svog nastanka bila je izuzetno poznata zbog korištenja tada modernih građevnih materijala, željeza i stakla. Bila je vrlo čest motiv na razglednicama Pule početkom 20. stoljeća.

Plaže i zabava

Pula ima vrlo razvedenu, dugu obalu, na kojoj će svatko naći plažu baš po svom ukusu. Želite li plažu s dodatnim sadržajima i Plavom zastavom, tu je. Želite li neki kutak samo za sebe, bez gužve i buke, naći ćete i to. Zabavnih sadržaja ne nedostaje, od kafića, raznih klubova i diskoteka, pa do raznih festivala, događaja i manifestacija i više njih svakodnevno, kako u vrijeme turističke sezone, tako i izvan nje.

Dolazak u Pulu

Iz zapadne i središnje Europe vjerojatno je najbolje automobilom stići preko graničnog prijelaza Plovanija, kod Buja, a zatim Istarskim ipsilonom. Na čvoru Kanfanar nastavljate prema Puli. Iz istočne Europe i drugih dijelova Hrvatske krenite prema Rijeci, a zatim na Istarski ipsilon i kroz tunel Učka. Na čvoru Kanfanar krećete prema Puli.

Pula je autobusima dobro povezana sa svim većim gradovima u Hrvatskoj, a u nju vozi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija. U Pulu možete stići i vlakom iz Zagreba i Ljubljane, te brodom iz Trsta i Venecije.

Pula ima međunarodnu zračnu luku, pa je osim autobusom, vlakom ili automobilom, u Pulu moguće doći i zrakoplovom. Osobito je zanimljivo da u Pulu leti niskotarifna kompanija Ryanair i to iz Londona, Pariza, Bruxellesa, Frankfurta i Osla. Očekuje se i uspostava izravnih linija s Dublinom, Pragom, Malmöm, Hamburgom i Edinburghom. S cijenama karata od tek nekoliko desetaka Eura, možete Pulu posjetiti i samo za vikend, no vjerujte, vikend Vam neće biti dovoljan.

Smještaj u Puli u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Pula - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Pula je povjesni grad sa kvalitetnom ponudom smještaja.

U mjestima u blizini, na raspolaganju su Vam apartmani: Poreč , Rovinj, Novigrad , Vrsar , Funtana , Bale , Fažana , Peroj , Banjole , Medulin , Trgetari , Kaštelir , Rabac , Labin

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj