Apartmani Rabac: privatni smještaj u mjestu Rabac

Apartmani Rabac - od smještaja u ponudi su apartmani. Rabac ima plaže sa monštvom romantičnih uvala s finim bijelim šljunkom. Plaža Maslinica ima uređeni prilazom u more za osobe s invaliditetom

Rabac je gradić s oko 1400 stanovnika, na istočnoj obali Istre, u Kvarnerskom zaljevu. Smjestio se uz uvalu, na području koje je potopljeno ušće rijeke Raše. Okružen je bujnom vegetacijom, prvenstveno borovim šumama, ali i maslinicima i vinogradima, te lijepim i romantičnim uvalama ... 

Ljubimci Internet Klima
Privatunterkunft Appartements und Zimmer Rabac Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Rabac:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Rabac

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Rabac - Istra

Povijest i znamenitosti Rapca

Za Rabac će mnogi reći da je jedno od mlađih mjesta u Istri. To je točno tek utoliko što je kroz povijest Rabac bio toliko malo mjesto da ga je teško uopće uspoređivati s današnjim, ili reći da je današnji Rabac nastao postupnim razvojem i širenjem tog starog naselja. Najbolja ilustracija ove tvrdnje je činjenica da je sredinom 19. stoljeća u Rapcu bilo tek desetak kuća.

Još u prapovijesti u neposrednoj blizini današnjeg Rapca bilo je nekoliko gradinskih naselja, na brežuljcima, u unutrašnjosti. Rimski će povjesničari zapisati kako u ovom kraju žive gusari. Gusarima, dakako, nužno treba luka, a uvala uz koju leži današnji Rabac upravo je bila idealno mjesto za to. Stoga ne treba misliti kako je još u ta davna vremena ovdje bilo pusto. Dapače, vjerojatno je bilo vrlo živo. Već u antičko doba sve su te gradine nestale, osim jedne. Ta se nalazila na brežuljku s kojeg je otvoren pogled na Rabac i njegovu uvalu, danas bi rekli prekrasan, inspirativan i nezaboravan, dok su u to vrijeme vjerojatno govorili "strateški važan". Od te je gradine nastao današnji Labin.

Rabac je tako kroz stoljeća bio maleno ribarsko mjesto i labinska luka. U njemu nećete naći stare građevine koje pričaju povijesne priče. Najstarija njegova građevina je crkva Sv. Andrije sa zvonikom na preslicu iz 15. stoljeća.

Ukoliko Vam je razgledavanje znamenitosti i upoznavanje kulturno-povijesne baštine Vašeg odredišta za odmor važno, ipak Vam savjetujemo da Rabac ne odbacite kao potencijalnu destinaciju. U neposrednoj blizini postoji mnogo toga što vrijedi vidjeti. U prvom redu tu je Labin, udaljen tek 5 km, te se do njega možete i prošetati, a povezani su i autobusnom linijom javnog lokalnog prijevoza. Već i na jednoj od pješačkih staza koje povezuju Rabac i Labin naići ćete na ruševine romaničke crkve Sv. Hadrijama iz 12. stoljeća, ali i na razne prirodne zanimljivosti i ljepote. Labin je gradić prepun znamenitosti i bogate kulturno-povijesne baštine, no osim njega u okolici Rapca postoji još mnogo toga što vrijedi vidjeti. Važna je činjenica da je Rabac mjesto s bogatom turističkom ponudom. Dok bi lako u krugu od 20 km oko Rapca nabrojali možda i desetak prekrasnih srednjovjekovnih gradića, valja pošteno reći da bi Vam, nakon razgledavanja njihovih znamenitosti, u njima moglo postati dosadno. To se u Rapcu neće dogoditi.

Rabac se počeo ubrzano razvijati tek s razvojem turizma, potkraj 19. stoljeća. Svoj prvi pansion, netko će reći hotel, no radilo se o nekoliko soba i gostionici, dobiva 1889. godine. Godine 1907. posjećuje ga austrougarski prijestolonasljednik princ Ferdinand, što znatno povećava popularnost Rapca kao turističkog odredišta u to doba. Godine 1925., tada u sklopu Italije, dobiva svoj prvi pravi hotel.

Zbog bogate mediteranske vegetacije koja ga okružuje, brojnih plaža s prekrasnim bijelim šljunkom, te kristalno čistog mora, još će 60-tih godina prošlog stoljeća dobiti epitet "biser Kvarnera". Mnogi će danas reći i "biser Istre" ili pak proširiti to na "biser Jadrana".

Plaže u Rapcu

Mnoštvo romantičnih uvala s finim bijelim šljunkom gotovo su zaštitni znak Rapca, no i oni koji vole drugačije plaže, stjenovite, pješčane ili betonirane, naći će u Rapcu plažu po svom ukusu.

Plaža Lanterna šljunčana je plaža okićena Plavom zastavom, na kojoj možete unajmiti razne plažne rekvizite, od ležaljki i suncobrana, do rekvizita za sportove u vodi ili na plaži. Na plaži su često organizirane razne aktivnosti, radionice i slično, a na njoj se nalazi i ugostiteljski objekt.

Plaža Maslinica još je jedna plaža s Plavom zastavom. Na ovoj velikoj šljunčanoj plaži postoji dio uređen za osobe s invaliditetom, sa svim potrebnim popratnim sadržajima i uređenim prilazom u more. U njenoj blizini više je ugostiteljskih objekata, a tu je i vodeni tobogan, te razni sportski tereni.

Girandella je također šljunčana plaža s Plavom zastavom, no na njoj ćete naći i stjenovitih i betoniranih dijelova. Nalazi se kod istoimenog turističkog naselja i obiluje brojnim popratnim sadržajima. Na njoj ćete moći unajmiti pedaline, skijati na vodi i baviti se sličnim aktivnostima. Ljetni festival elektronske glazbe koji se na njoj već tradicionalno održava, privlači mlade iz cijelog svijeta.

Plaža Sv. Andrea četvrta je plaža u Rapcu s Plavom zastavom. Na njoj ćete naći pješčanih i stjenovitih dijelova, za svaki ukus ponešto. Nekoliko je ugostiteljskih objekata u blizini plaže, a na njoj se također mogu unajmiti razni rekviziti.

Naravno, osim spomenutih, svakako Vam savjetujemo da istražite i brojne prirodne plaže i uvale u Rapcu i njegovoj neposrednoj okolici. Sigurno ćete naći neku koja će Vas oduševiti.

Aktivni odmor u Rapcu

Mogućnosti bavljenja sportom u Rapcu zaista su brojne i raznolike. Svi koji nisu baš sportski tipovi uživat će na prekrasnoj šetnici uz more, a za sve ostale tu su brojne pješačke, planinarske ili trekking staze, kao i biciklističke staze različitih duljina i težina, obično tematski organizirane. Tako ćete njima moći istražiti prirodne ljepote ili pak kulturno-povijesne znamenitosti u okolici.

U Rapcu ćete naći teniske terene, a za ronioce tu je nekoliko ronilačkih centara koji će im pružiti sve potrebne usluge. Osim vožnje pedalina, na moru možete uživati i u malo ekstremnijim sportovima, kao što je skijanje na vodi, parasailing i slično.

U Rapcu ćete naći terene za razne sportove - odbojku, mini golf, košarku, rukomet, te nekoliko fitness centara i teretana. Želite li isprobati nešto novo, možda je škola jedrenja koja se ovdje organizira zanimljiv izbor. Nedaleko od Rapca možete i jahati. Mnogobrojni hoteli ponudit će Vam razne wellness programe.

Gastronomija

U Rapcu je nekoliko vrhunskih i nadaleko poznatih restorana, pa će se nerijetko ovamo zaputiti na uživanje u ukusnoj hrani mnogi čak i iz udaljenijih krajeva. U starom ribarskom mjestu uživat ćete u brojnim ribljim specijalitetima, te izuzetnim jelima s plodovima mora. Zateknete li se u Rapcu na proljeće, ne propustite uživati u specijalitetima s divljim šparogama.

Isprobajte također i razne istarske specijalitete, pršut, ombolo i kobasice, razna domaća tijesta, fuže ili njoke s mesnim umacima, ili tartufima, istarsku maneštru, pasutice s bakalarom, labinske krafe, koji mogu biti slatko ili slano jelo, te mnoga druga ukusna lokalna jela.

Zabava u Rapcu

U Rapcu, osobito u ljetnim mjesecima, održavaju se različite manifestacije, koncerti, sportski, kulturni ili gastronomski događaji, te ribarske i pučke fešte. Osobito je popularan ljetni karneval, a dio iz bogatog programa događanja Labin Art Republike održava se u Rapcu. Zbog raznolikih i bogatih sadržaja često neće biti lako odlučiti da li provesti večer u Rapcu ili se zaputiti u obližnji Labin, no jedno je sigurno – dosadno Vam neće biti.

Ljubitelji elektronske glazbe uživat će na partyjima na plaži Girandella, a zabaviti se možete u nekom od mnogobrojnih kafića i koktel barova u Rapcu, ili pak u diskoteci, u Rapcu ili Labinu.

Dolazak u Rabac

Dolazite li automobilom iz zapadne ili središnje Europe, vjerojatno je najbolji izbor zaputiti se preko Kopra u Sloveniji, do graničnog prijelaza Požane kod Buzeta, te zatim preko Lupoglava prema Labinu i Rapcu. Iz istočne Europe, središnje ili južne Hrvatske krenite prema Rijeci, a zatim ili obalnom cestom ili kroz tunel Učka do Rapca.

Rabac nije međugradskim autobusnim linijama povezan s drugim gradovima Hrvatske, no u obližnji Labin možete stići autobusom iz gotovo svih većih hrvatskih gradova. Od Labina do Rapca možete stići lokalnom autobusnom linijom, koja vozi svakodnevno i vrlo često, ili taksijem.

Najbliža međunarodna zračna luka je u Puli, udaljena oko 40 km od Rapca. U ovu zračnu luku leti nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući je s brojnim europskim gradovima, osobito tijekom ljetnih mjeseci. U njoj možete unajmiti automobil, a moguća je i organizacija transfera do Rapca. Iz zračne luke postoji organizirani prijevoz do pulskog autobusnog kolodvora, odakle možete međugradskim autobusom stići do Labina, a zatim lokalnim autobusom do Rapca. Sve navedeno vrijedi i za riječku (udaljenu 90km), te zagrebačku (udaljenu 230 km) zračnu luku.

Smještaj u Rapcu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska sa zadovoljstvom Vam može ponuditi smještaj u Rapcu. Na raspolaganju su apartmani kod privatnih iznajmljivača.

Apartmani Rabac - od smještaja u ponudi su apartmani. Rabac ima plaže sa monštvom romantičnih uvala s finim bijelim šljunkom. Plaža Maslinica ima uređeni prilazom u more za osobe s invaliditetom

U nastavku se nalaze i ostala mjesta u Istri gdje su Vam na raspolaganju apartmani: Labin (5km od Rapca) i Trgetari (16 km od Rapca) Poreč , Rovinj , Pula , Novigrad , Vrsar , Funtana , Bale , Fažana , Peroj , Banjole , Medulin , Kaštelir

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj