Apartmani Rijeka: privatni smještaj u mjestu Rijeka na Opatijskoj rivijeri

Apartmani Rijeka - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Rijeka je najveća hrvatska luka, te treći grad po veličini u Hrvatskoj, s gotovo 130.000 stanovnika ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Rijeka Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Rijeka:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Rijeka

 
})();

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Rijeka - rivijera opatija

Rijeka - Povijest i znamenitosti

Trsatika

Iako se tragovi naselja mogu naći još iz perioda paleolitika i neolitika, najranijim naseljima na području Rijeke smatraju se keltska Trsatika na Trsatskom brdu, danas dijelu Rijeke, dok je misteriozno i zanimljivo pleme pomoraca Liburni sagradilo naselje uz more, gdje se zbog strmog spusta planine u more nalazi prirodna luka.

Rimljani obnavljaju Trsatiku i pomiču je bliže moru. Iz tog vremena postoje brojni arheološki nalazi – temelji rimskih bedema, zidovi kuća, ostaci termi, dobro očuvana Stara vrata. Sve to možete vidjeti obiđete li uređen i konzerviran Arheološki park Tarsatički principij.

Poslije Rimljana dolaze Ostrogoti, Bizant, Lombardi, Franci… U srednjem vijeku Rijeka ima hrvatsko ime – Rika Svetog Vida. Rijeka je okružena zidina i kulama, te se sastoji od dva dijela – gornjeg, sa srednjovjekovnom utvrdom i crkvom Sv. Vida, te donjeg gdje je bilo gospodarsko i trgovačko naselje. Spomenuta utvrda, tzv, Trsatska gradina, jedna je od znamenitosti koju svakako morate posjetiti. Jedna je od najstarijih utvrda u Hrvatskom primorju, sa sačuvanim obilježjima ranosrednjovjekovne gradnje. Danas je obogaćena dodatnim sadržajima, pa tu možete naći suvenirnicu, galerijski prostor s izložbama, info-punkt gdje možete dobiti više informacija o objektu, a često je i mjesto održavanja koncerata, kazališnih predstava i drugih događanja na otvorenom.

Katedrala Sv. Vida

Katedrala Sv. Vida jedina je barokna rotonda monumentalnih proporcija u Hrvatskoj. Njena gradnja počela je 1638. godine, na mjestu ranije crkvice Sv. Vida, zaštitnika Rijeke. Projekt je bio izuzetan, no s jednom ozbiljnom manom. Zanemario je financijske mogućnosti sredine. Zbog toga je gradnja trajala čitavo stoljeće, a kako neke površine pročelja nisu pokrivene kamenim pločama, smatra se da zapravo nikada i nije dovršena. Zanimljiva je izmjena projekta do koje dolazi 1725. godine. Crkvi se pridodaje galerija. Legenda kaže da je razlog bio to što su isusovci željeli odvojiti redovništvo od puka, a osobito prelijepih riječkih djevojaka. Danas se na galeriji čuva zbirka slikarstva, zlatarstva, misnog ruha, rijetkih knjiga, grafika i drugih sakralnih umjetnina. Zbirku je moguće razgledati uz najavu.

Gradski toranj

Gradski toranj jedan je od simbola Rijeke. Prvotno je to bila prohodna kula kroz koju se ulazilo u utvrđeni grad, sagrađena u srednjem vijeku, vjerojatno na temeljima antičkih gradskih vrata.

Stenderac

Stendarac, kameni stup za zastavu, dao je podići car Maksimilijan u spomen na vjernost Rijeke za vrijeme mletačke okupacije 1508. godine. Stup krase tri natpisa, iz 1508., 1515. i 1766. godine, te reljef Sv. Vida s modelom grada u ruci.

Crkva Sv. Sebastijana

Crkva Sv. Sebastijana nije velika i impozantna građevina. Ona je posvećena zaštitniku od kuge, koja u srednjem vijeku nije poštedjela ni

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazi se uz rimski decumanus, te uz nekadašnje gradske zidine. Na mjestu crkve su u 1. stoljeću bile prve gradske terme, a zatim novi termalni kompleks iz 4. stoljeća. Arheolozi su s južne strane crkve pronašli prostor šupljeg poda, pomoću kojeg se zagrijavao zrak u termama. Dio termi je kasnije preuređen u kultni ranokršćanski prostor. Kada je crkva sagrađena ne zna se. Prvi puta se spominje tek u 15. stoljeću. Valja znati da su tornjevi crkava u staro doba često građeni kasnije, ponekada i stoljećima poslije same crkve, a na njenom tornju uklesana je godina 1377. Toranj ove crkve osobit je iz još jednog razloga – vidljivo je nagnut, pa ga Riječani popularno zovu Kosi toranj. Crkva je 15. do 19. stoljeća proširivana u više navrata, pa je od male jednobrodne crkve postala monumentalna trobrodna građevina. Unutrašnjost je ukrašena brojnim baroknim skulpturama, a nadgrobne ploče izložene uokolo crkve pripadaju članovima obitelji patricija i svećenika, koji su u crkvi sahranjivani sve do 1901. godine.

Korzo

Kažu Riječani, tko nije na Korzu kavu popio, kao da u Rijeci nije ni bio. Korzo je glavno gradsko šetalište, žila kucavica grada. Svoj današnji oblik Korzo je počeo poprimati još početkom 19. stoljeća, oko njega grade se reprezentativne vile i palače. Korzo će Vas provesti kroz mnoge znamenitosti Rijeke. Mjesto je to sastajanja i druženja svakog dana, cijelog dana, tijelom cijele godine. I kada ostatak Rijeke spava, Korzo je budan i živ. Što reći drugo, nego – ne propustite prošetati Korzom, popiti kavu u jednom od mnogobrojnih kafića, zaviriti u kakvu suvenirnicu.

Gradska tržnica - Placa

Želite li osjetiti život Rijeke, svakako posjetite i gradsku tržnicu, Placu. Prvu modernu tržnicu Rijeka je dobila još sredinom 19. stoljeća, a početkom 20. stoljeća, zbog rasta grada i većih higijenskih zahtjeva, gradi se nova, današnja popularna Placa. Naći ćete tu bogat izbor svježeg domaćeg voća i povrća, te mnogobrojne ribarnice s tek ulovljenom ribom. Valja napomenuti da su cijene vrlo razumne, što je na tržnicama u krajevima uz more više izuzetak nego pravilo.

Torpedo – riječki izum

Tradicija brodogradnje u Rijeci traje već više od dva tisućljeća, još od starih Liburna, čije su brodove Rimljani kopirali. Malo tko, međutim, zna da je u Rijeci izmišljen i napravljen prvi torpedo. Prototip je iskušan 1866. godine, a Tvornica torpeda osnovana 1875. godine. Riječka torpeda izvoze se u Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Švedska, Japan, Rusija i mnogi druge države, osnivaju se pogoni u inozemstvu, prodaju licence. Torpeda su se u Rijeci proizvodila do 1966. godine. Lansirne rampe koje se još uvijek mogu vidjeti potiču iz 30-tih godina prošlog stoljeća. Na njihovom mjestu stajale su ranije drvene rampe na kojima je prototip iskušan. Postojeće rampe koristile su se i za simulacije lansiranja projektila iz zrakoplova.

Muzeji

U Rijeci djeluje više muzeja i galerija. Spomenut ćemo samo neke. Ljubitelji informatike i računala neće propustiti muzej Peek&Poke. Muzej čuva preko 2000 izložaka računalne povijesti. Mlađi posjetitelji vidjet će kako je to sve izgledalo u 80-tim godina prošlog stoljeća i ranije, a za nas malo starije bit će to nostalgično putovanje u rane dane. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja smješten je u Guvernerovoj palači, koja je sama po sebi dovoljan razlog da ga posjetite. Prirodoslovni muzej smješten je uz botanički vrt, bit će to zabavan i edukativan posjet za djecu i odrasle. Ne propustite posjetiti i Muzej grada Rijeke, smješten u parku Guvernerove palače, gdje ćete upoznati industrijsku, kulturnu i društveno-političku povijest Rijeke. Pitajte stručno osoblje muzeja da Vam kažu nešto o burnoj povijesti Rijeke, osobito od kraja 1. svjetskog rata, pa do 1924. godine. Pitajte tko je bio Gabriele D'Annunzio i što je bila Talijanska uprava za Kvarner, tko je bio Riccardo Zanella i što je bila Slobodna Država Rijeka.

Riječke plaže

Mnogi će biti skeptični kada su u pitanju plaže u lučkom i, donedavno, industrijskom gradu kao što je Rijeka. I mi smo bili i na naše veliko zadovoljstvo pogriješili! U Rijeci ćete naći petnaestak uređenih i solidno opremljenih plaža, od kojih dvije imaju i Plavu zastavu. More je čisto, a ambijent takav da nikada ne biste pomislili da ste u većem gradu, da to ne znate. Naći ćete u Rijeci i plaže za pse. Posebno valja istaknuti plažu Uvala Kostanj, koja je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Na kupače paze obučeni spasioci, plaža je bogata dodatnim sadržajima i nositelj je Plave zastave.

Zabava i gastronomija

Zabavnih sadržaja u Rijeci svakako ne nedostaje. Svatko će, svakodnevno i u bilo koje doba godine pronaći nešto za sebe. Za one mlađe valja napomenuti da je Rijeka centar noćnog života i zabave ne samo regije, već jedan od najznačajnijih centara cijele Hrvatske. Nije rijetkost da se mladi iz Zagreba upute na večernju zabavu u

Gastronomska ponuda Rijeke je kvalitetna i raznolika. Brojni su tu kvalitetni restorani i konobe, a naći ćete i dobrih pizzerija, te restorana brze hrane koji su uspjeli odvojiti brzu hranu od onoga što se u engleskom naziva junk food. Dani gastronomije održavaju se u Rijeci nekoliko puta godišnje (u svibnju, lipnju, rujnu i prosincu), a s ciljem učenja i očuvanja lokalne gastronomske tradicije. U to vrijeme niz ugostitelja na Korzu i u svojim objektima nudi razne delicije tipične za ovaj kraj.

Dolazak u Rijeku i kretanje Rijekom

Javni gradski prijevoz u Rijeci vrlo je efikasan i cjenovno prihvatljiv. Autobusi gradskog prijevoza brzo će Vas dovesti do odabrane destinacije, neke znamenitosti ili plaže. Kao zanimljivost valja napomenuti da je Rijeka od kraja 19. stoljeća imala i električni tramvaj, koji je ukinut 1952. godine. Mali savjet: koristite li javni gradski prijevoz često, kupite dnevnu ili tjednu kartu. Poprilično ćete uštedjeti. Cijene taksija su među povoljnijima u Hrvatskoj. Moguće je također iznajmiti bicikl, a na raspolaganju su i javni bicikli, koji se posuđuju besplatno na 2 sata uporabe.

U otoku Krku. Zračnu luku koristi nekoliko niskotarifnih prijevoznika povezujući

Smještaj u Rijeci u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Rijeka - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Rijeka je najveća hrvatska luka, te treći grad po veličini u Hrvatskoj

U blizini su Vam na raspolaganju apartmani i sobe u sljedećim mjestima sjeverno od Rijeke: Opatija , Ika , Ičići , Lovran , Moščenićka Draga ili pak južno od Rijeke u mjestu Crikvenica , Selce itd... ili na otoku Krku: Njivice , Malinska , Krk itd...

apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošćenička Draga apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Krk apartmani Crni Lug