Apartmani Lovran: privatni smještaj u mjestu Lovran na Opatijskoj rivijeri

Apartmani Lovran - od smještaja na raspolaganju su apartmani. Lovran je gradic u Kvarnerskom zaljevu poznat po raskošnim vilama.

Lovran je gradic s nešto više od 3300 stanovnika, smješten na istocnoj obali Istre, u Kvarnerskom zaljevu. Stari dio mjesta je na poluotoku, na samoj obali, dok se danas širi po obroncima Ucke. Okružuje ga bujna vegetacija, u kojoj znacajno mjesto zauzima lovor, po kojem je Lovran i dobio ime, te kesten, danas svakako jedan od simbola Lovrana.... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Lovran Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Lovran:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Lovran

 
})();

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Lovran - rivijera opatija

Povijest i znamenitosti Lovrana

Legenda, koja ne zvuči nimalo nevjerojatno, kaže da se Lovran razvio iz ljetnikovca i gospodarskog objekta, vile rustike, koju je ovdje osnovao rimski državnik i vojskovođa Marko Vipsanije Agripa. Istraživanja, međutim, zasad nisu potvrdila nikakve prapovijesne ili antičke tragove Lovrana.

Mjesto se prvi put spominje u 7. stoljeću, pod imenom Lauriana, te je najstarije obalno naselje na jugoistočnom dijelu Istre. Naravno, bilo je u tom kraju mnogo starijih naselja, no ona su sva bila na zaštićenim brdima, dalje od same obale.

Arapski putopisac Al-Idrisi u službi normanskog kralja Sicilije, Rogera II, putovao je istočnom obalom Jadrana sredinom 12. stoljeća. Za Lovran kaže da je velik grad koji se ubrzano gospodarski razvija zahvaljujući luci, trgovini i stalno zaposlenoj brodogradnji.

Lovran će biti važna luka i stoljećima kasnije, pa će tako postati glavno središte opskrbe uskoka, zbog čega će ga napadati i dvaput spaliti Venecija. Razvojem riječke luke lovranska luka gubi na značaju.

Brodogradnja Lovrana opstaje dulje, sve do doba kada nestaju mnoga brodogradilišta na hrvatskoj obali Jadrana, u vrijeme kada parobrod zamjenjuje jedrenjak, a čelik drvo kao glavni materijal za gradnju brodova, u 19. stoljeću.

Obližnja Opatija svoj munjeviti turistički uspon započinje još sredinom 19. stoljeća, a ubrzo slijedi i turistički uspon Lovrana. Svog prvog slavnog gosta Lovran dobiva još 1845. godine, kada ga posjećuje saski kralj Friedrich August II, pasionirani botaničar koji ovamo dolazi proučavati floru planine Učke.

Zahvaljujući blagoj klimi, vegetaciji i zaštiti od vjetrova koju mu pružaju planine Učka s jedne strane, te Snježnik i Risnjak s druge, Lovran dobiva status klimatskog lječilišta, osobito popularan na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U to je vrijeme Lovran pretežno zimovalište, zahvaljujući izuzetno blagim zimama. Tada se gradi čuvena šetnica uz more, poznati lungomare, koji u duljini od 12 km povezuje Lovran s Opatijom i dalje s Voloskim. Grade se hoteli, te brojne secesijske i historicističke vile, okružene raskošnim vrtovima, koje projektiraju ugledni bečki arhitekti. Godine 1908. Lovran dobiva električni tramvaj, prvenstveno namijenjen turistima, posjetiteljima Lovrana i Opatije. Tramvajska linija vozi od željezničkog kolodvora Matulji, preko Voloskog, Opatije, Ičića i Ike do Lovrana s ukupno 27 postaja. Ukida se 1933. godine, kada je Lovran u sklopu Italije. Tračnice se odvoze na Siciliju, a vozila prodaju u Ljubljanu, gdje se koriste do ukidanja ljubljanskog tramvaja 1958. godine.

No, vratimo se malo starijim znamenitostima Lovrana. U srednjem je vijeku Lovran opasan gradskim zidinama, pojačanim kutnim kulama. U grad se ulazilo kroz troja gradska vrata. Od nekadašnjeg fortifikacijskog sustava danas su sačuvani dijelovi zidina, uglavnom u zidovima kuća, jedna gradska vrata, Stubica, koja vode prema lovranskoj luci, te jedna četverokutna kula građena od klesanih kamenih blokova. Gornji dio kule nadograđen je u 17. stoljeću, nakon razaranja u Uskočkom ratu. Ova je kula u 19. stoljeću služila kao zatvor. Danas je obnovljena i u njoj je uređen izložbeni prostor.

Pučku arhitekturu stare gradske jezgre Lovrana karakteriziraju tipične primorske uske i zbijene dvokatnice, vanjska stubišta, prolazi pod kućama, te tzv. kortili, malena dvorišta ograđena kamenim zidom u kojima se obično nalazi šterna, cisterna za vodu, a u koja se ulazi kroz ukrašene kamene portale. Kortili se grade u 17. stoljeću, a u Lovranu ih je čak 19. U 17. i 18. stoljeću grade se barokne patricijske kuće s balkonima i dekoriranim portalima, koji će često imati ukrasnu plastiku u luneti. Jedna od prvih takvih zgrada bila je kuća plemićke obitelji Auersperg, izgrađena do lovranske kule krajem 16. ili početkom 17. stoljeća. Ova je kuća kasnije bila sjedište gradskog poglavarstva. Grb Auersperga još se može vidjeti na jednoj od stepenica na ulazu u kuću, a u luneti početkom 19. stoljeću dobiva drveni kip Sv. Jurja, zaštitnika Lovrana, koji kopljem probada zmaja. Danas je u luneti replika, original se čuva u crkvi Sv. Ivana, o kojoj će biti riječi kasnije. Kada govorimo o plastikama u luneti, svakako valja spomenuti Mustaćona. Mustaćon je lik bradatog i brkatog muškarca s turbanom na glavi, zastrašujućeg pogleda. Ova drvena dekoracija nalazi se u luneti nad portalom patricijske kuće na glavnom trgu staroga grada. Portal je izgrađen 1722. godine, a običaj ukrašavanja portala kuća ovakvim likovima na sjevernom je Jadranu trajao sve do 19. stoljeća. Namjena Mustaćona bila je čuvanje kuće i ukućana od svakog zla.

Župna crkva Sv. Jurja također je na glavnome trgu starogradske jezgre, trgu Sv. Jurja. Nastala je u 12. ili 13. stoljeću kao jednobrodna romanička crkvica. Pregrađena je u gotičkom stilu u 15. stoljeću, a na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće nadograđena dvjema bočnim kapelama, čime se spaja sa zvonikom, koji je dotad bio odvojen od crkve. U doba baroka preuređeno je i pročelje crkve, te skinut trijem, lopica, koji je dotad imala.

Crkvicu Sv. Ivana Krstitelja sagradila je istoimena bratovština u kasnoromaničkom stilu u 14. stoljeću. Vjeruje se da je u doba gradnje crkvica bila izvan tadašnjih gradskih zidina, no širenjem grada i zidina s vremenom, našla se u staroj gradskoj jezgri. Sagrađena je na temeljima starije crkve iz 12. stoljeća, a naknadno je bila povišena. Prilikom sanacije, krajem 20. stoljeća, na njenim su zidovima pronađene kasnogotičke freske.

Na nekadašnjem gradskom groblju, a današnjem parku iznad lovranske lučice, izvan nekadašnjih gradskih zidina, nalazi se crkvica Sv. Trojstva. Ovo je jedina sačuvana od nekadašnje tri grobljanske crkve koje su se ovdje nalazile. Sagrađena je romaničkim stilom, negdje u 12. ili 13. stoljeću, s tipičnim istarskim trijemom, lopicom, te je najstarija crkva u Lovranu. U 15. stoljeću obnovljena je gotičkim stilom. Tada je u gotički portal ugrađen ulomak s ranoromaničkim pleterom nepoznatog porijekla, datiranim na prijelaz između 11. i 12. stoljeća, jedini takav na ovom dijelu obale. U unutrašnjosti crkve djelomično su sačuvane freske poznatog majstora Alberta iz Konstanza iz 15. stoljeća, a tu je i ukrašena nadgrobna ploča župnika Gašpara Bekarića s natpisom na glagoljici iz 1595. godine.

Brojne impresivne vile s kraja 19. i početka 20. stoljeća, o kojima smo već govorili, nećemo pojedinačno spominjati. Naprosto, previše ih je i sigurno bismo neke nepravedno izostavili. Jednostavno prošećite šetnicom uz more prema Iki i uživajte!

Plaže Lovrana

Gradska plaža Kvarner nalazi se na istočnom ulazu u Lovran. Ovo je djelomično pješčana, a djelomično betonirana plaža, okićena Plavom zastavom, kao jamstvom čistoće plaže i mora. Plaža obiluje dodatnim sadržajima, tu su igrališta, ugostiteljski objekti, a moguće je unajmiti razne plažne rekvizite. Zalaskom sunca, zabava se na ovoj plaži nastavlja u kafićima koji se ovdje nalaze.

Na zapadnom je pak kraju Lovrana plaža Peharevo. Ova je pješčana plaža, netko će reći fino-šljunčana, okružena zelenilom i šumom, te će se lako naći prirodnog hlada. Plaža se također ponosi Plavom zastavom i bogatom ponudom dodatnih sadržaja. Ugostiteljski objekt na ovoj plaži također radi do kasnih noćnih sati, te se i ovdje zabava nastavlja nakon zalaska sunca.

Oko 2 km južno od Lovrana je malo turističko naselje Medveja s poznatom prostranom šljunčanom plažom. Tijekom dana ovdje ćete pronaći bogatu ponudu dodatnih sadržaja, a beach bar koji se na plaži nalazi navečer postaje mamac za sve koji traže uzbudljiv noćni život. Mnogi će se iz Lovrana, pa čak i Opatije, uputiti ovamo u potrazi za zabavom u večernjim satima.

U Lovranu ćete naći još nekoliko manjih lijepih plaža, dok neke od njih pripadaju pojedinim vilama, te su rezervirane samo za njihove goste.

Aktivni odmor u Lovranu

Kada govorimo o aktivnom odmoru u Lovranu, svakako na prvom mjestu valja istaknuti činjenicu da se Lovran nalazi na obroncima Učke, parka prirode s bogatom florom, faunom, geološkim fenomenima, prapovijesnim gradina, te drevnim istarskim planinskim zaseocima, od kojih se neki danas napušteni, a ostali slabo naseljeni. Na području Učke postoji pedesetak markiranih planinarskih staza, te 8 staza za brdski biciklizam. Do jedinstvenog geomorfološkog fenomena u Hrvatskoj, Vele Drage, vodi poučna staza s informativnim pločama. Lovran je jedno od polazišta odakle planinari kreću na uspon na najviši vrhu Učke, Vojak, na 1396 metara nadmorske visine. Na vrhu se nalazi toranj-osmatračnica s prekrasnim pogledom, izgrađen 1911. godina, a u njemu i suvenirnica. Na Vojaku i Brgudu su uzletišta za ovjesne jedrilice i parajedrilice (zmajeve i paraglidere), a za ljubitelje alpinizma i slobodnog penjanja na području Učke uređeno je mnogo penjačkih smjerova.

U Lovranu postoje teniski tereni, može se unajmiti bicikl ili kajak. Najbliži ronilački centar je u Moščenićkoj Dragi udaljenoj oko 9 km. Za rekreativni ribolov potrebna Vam je dozvola koju možete nabaviti u turističkim agencijama, a ljubitelji šetnje uživat će na 12 km dugoj lovransko-opatijskoj šetnici uz more.

Spomenut ćemo ovdje još jednu ideju za izlete koje možete sami jednostavno organizirati. Od Rijeke, preko Voloskog i Opatije do Lovrana vozi redovna autobusna linija javnog gradskog prijevoza. Autobus na ovoj liniji vozi relativno često, svakih 30-35 minuta, od 5 sati ujutro, pa gotovo do ponoći. U nekim terminima autobus produžuje i dalje, do Moščenićke Drage . Mošćenica i Brseča. U ovoj se priči krije ideja za više cjelodnevnih izleta – posjetite Opatiju , Volosko , Mošćenice , Brseč. Okupajte se na plaži u Mošćeničkoj Dragi. Posjetite i Rijeku , no jedan Vam dan neće biti dovoljan za posjetiti sve što u Rijeci vrijedi vidjeti.

Zabava

Svima željnim noćne zabave u Lovranu su na raspolaganju broje mogućnosti – od zabave u kafićima na plažama i u gradu, posjete popularnoj diskoteci u kojoj su često i koncerti poznatih izvođača, pa do odlaska u beach bar na plaži obližnje Medveje. Opatija i Rijeka također nisu daleko.

U Lovranu se tijekom cijele godine organiziraju razne zabavne, kulturne, sportske i gastronomske manifestacije. Spomenut ćemo samo neke – u siječnju i veljači tu je popularan lovranski karneval. U travnju je tradicionalni festival šparoga, ili šparuga, kako ih ovdje zovu, kada ćete moći uživati u jelima s ovom ukusnom delicijom. Kao osobitost ovog festivala valja spomenuti spremanje "vele fritaje" s 1000 jaja i 30 kg šparoga u tavi promjera 2 metra. Dani trešanja (ili "Dani od črešanj") su u lipnju, kada možete probati kolače i druga jela od lovranskih trešanja. U ljetnim mjesecima česte su pučke fešte, ribarske večeri. U srpnju se održava MTB Učka maraton, utrka u brdskom biciklizmu za svjetski kup. U listopadu je Marunada, festival posvećen poznatom i cijenjenom lovranskom kestenu, te slasticama i drugim jelima spremljenim od lovranskih maruna. Britanski The Guardian lovransku je Marunadu uvrstio među 10 najboljih europskih jesenskih gastronomskih festivala.

Gastronomija

O najznačajnijim gastronomskim osobitostima Lovrana već smo zapravo mnogo rekli govoreći o manifestacijama u ovom mjestu. Nastavimo ovdje priču o lovranskom marunu… mnogi misle da je marun tek lokalni naziv ovog kraja za pitomi kesten. Radi se zapravo o posebnoj sorti kestena, koja raste na obroncima Učke. Nastao je križanjem divljeg kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli s Dalekog istoka, najvjerojatnije iz Japana. Od kestena koji rastu u unutrašnjosti Hrvatske su veći, svjetliji i slađi, te se lakše gule. Osim za slastice, koriste se za umake, punjenje lignji, pataka ili telećih odrezaka, a miješaju se i s brašnom prilikom proizvodnje tjestenina.

Uz sve svoje lokalne posebnosti, lovranska je tradicionalna kuhinja uglavnom mediteranska, uz miješanje brojnih utjecaja istarske i kvarnerske kuhinje. Bogatstvo lovranske gastronomske ponude možete isprobati u brojnim vrhunskim restoranima i konobama kako u Lovranu, tako i u malim mjestima u okolici, Medveji i Lovranskoj Dragi. Bit će tu izuzetnih jela od ribe, plodova mora, tartufa, šparoga, domaćih tjestenina… zdrava i prirodna hrana, spremljena na tradicionalan način od strane vrhunskih kuhara.

Dolazak u Lovran

Iz unutrašnjosti Hrvatske do Lovrana automobilom dolazite obalnom cestom koja iz Opatije ide istočnom obalom Istre prema Puli. Dolazite li po istarskom ipsilonu, skretanje za Lovran je odmah poslije tunela Učka

Lovran je autobusnim linijama povezan sa svim većim gradovima Hrvatske. Također valja reći da je Lovran od Rijeke udaljen svega 20 km i povezan autobusnom linijom lokalnog javnog prijevoza, koja vozi svakih 30-35 minuta, od 05:00 do 23:30. U Rijeku možete stići autobusom, vlakom ili brodom.

Najbliže međunarodne zračne luke su riječka, na otoku Krku, te pulska. U obje zračne luke leti nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika iz brojnih europskih gradova. Iz riječke zračne luke postoji organizirani prijevoz do Rijeke, odakle lokalnim javnim prijevozom možete doći do Lovrana. Također, iz pulske zračne luke postoji organizirani prijevoz do pulskog autobusnog kolodvora, odakle do Lovrana možete doći autobusima međugradskog prijevoza. U obje je zračne luke moguće unajmiti automobil, ili organizirati transfer do Lovrana.

Smještaj u Lovranu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Lovran - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Lovran je gradić u Kvarnerskom zaljevu poznat po raskošnim vilama

U mjestima u blizini na raspolaganju su Vam apartmani: Opatija (7 km od Lovrana), Ika (2 km od Lovrana), Ičići(4 km od Lovrana) te Matulji (11 km od Lovrana).

apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošćenička Draga apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Krk apartmani Crni Lug