Apartmani Ika: privatni smještaj u mjestu Ika na Opatijskoj rivijeri

Apartmani Ika - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Ika je mjesto s manje od 400 stanovnika na istočnoj obali Istre, u Kvarnerskom zaljevu. Nalazi se u Opatijskoj rivijeri, a administrativno kao naselje pripada gradu Opatiji. Ika se danas gotovo spojila sa susjednim mjestima, Ičićima na sjeveru i Lovranom na jugu.

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Ika Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Ika:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Ika

 
})();

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Ika - rivijera opatija

Ika - Povijest i znamenitosti

Dugo je vremena Ika bila ribarsko selo i lučica za izvoz robe obližnjih gradića i naselja na padinama Učke. Početkom 18. stoljeća počinju se ovdje graditi manji drveni brodovi, no kao i u mnogim drugim mjestima, takva brodogradnja propada u 19. stoljeću. Tada, međutim, počinje munjevit turistički uspon susjedne Opatije. U početku u Iki se tek uzgaja voće i povrće, te sade vinogradi za potrebe opatijskih gostiju, no turistički val ubrzo zahvaća i Iku.

Značajan događaj za razvoj turizma Ike bilo je uvođenje parobrodske linije Rijeka – Pula, 1887. godina, koja je doticala i Iku. Možda je još značajnija bila gradnja tramvajske pruge od željezničkog kolodvora u Matuljima, preko Opatija i Ike do Lovrana , otvorene 1908. godine. Za sve ljubitelje tramvajskog prometa, a znamo da takvih ima, nažalost moramo reći da tamo tramvaja više nema. Ukinut je još davne 1933. godine.

Početkom 20. stoljeća u Iki su izgrađene tvornica leda i tvornica ribljih konzervi. Ovaj nekadašnji industrijski kompleks nalazi se uz potok Baninu. Brinu li Vas suvremene predrasude, koje su samo u rijetkim slučajevima utemeljene, da turizam i industrija ne mogu zajedno, valja reći da ove tvornice više ne rade. Zgrada nekadašnje tvornice leda pravi je spomenik industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća i svakako ju vrijedi pogledati.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće gradi se obalno šetalište, lungomare, od Voloskog, preko Opatije, Ičića i Ike do Lovrana , u duljini od 12 km. Ovo je danas vjerojatno najpoznatija šetnica u Hrvatskoj. Duž šetnice brojna su spomen-obilježja znamenitim ličnostima koje su ovdje boravile.

Kao i u Opatiji, u Iki se grade brojne lijepe historicističke i secesijske vile za austrijsku i drugu aristokraciju. Time Ika dobiva svoju konačnu arhitektonsku vizuru, koja ni danas nije znatnije narušena tzv. "apartmanizacijom", te je gradska jezgra Ike registrirana kao spomenik kulture. Ove se vile skladno nadopunjuju sa starijim, tipičnim ribarskim naseljem malenih, a viših, te zbijenih kuća koje naslonjene jedna uz drugu tvore uske uličice među njima, a uklopile su se i veće građanske i kapetanske kuće bogatijih pročelja i na većim parcelama.

Ika je zbog svoje blage i ugodne klime pogodna za odmor tijekom cijele godine, no naravno, glavno je vrijeme turističke sezone ljeti. U ovom malom mjestu ipak je stalno živo – ljeti tu živost daju gosti, a u ostala doba godine studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji se ovdje nalazi.

Izgradnja prometnog pravca poznatog pod imenom Istarski ipsilon znatno je rasteretila obalnu prometnicu od Opatije prema Puli na kojoj se Ika nalazi, te tako pridonijela mogućnostima kvalitetnog i mirnog odmora u Iki .

Plaže

U Iki i neposrednoj okolici naći ćete brojne šljunčane ili stjenovite plaže i uvalice, često okružene bujnom vegetacijom koja će izvrsno poslužiti želite li se malo skloniti sa sunca. U samom su mjestu dvije šljunčane plaže, netko će reći jedna plaža od dva dijela, s ugostiteljskim objektima i bogatom ponudom dodatnih sadržaja.

Gastronomija

Tradicionalna kuhinja ovog kraja zanimljiva je mješavina više različitih utjecaja s dodatkom vlastite posebnosti. Tipična mediteranska kuhinja tako je ovdje pod utjecajima specifičnosti Istre i Hrvatskog primorja. Osobit "štih" daje joj domaća trešnja, koja se koristi u mnogim slasticama, te još više kesten, marun, po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat, a koji se u lokalnoj kuhinji koristi za umake i u kombinaciji s jelima od mesa i divljači.

U Iki ćete naći nekoliko kvalitetnih restorana i konobi, koje će Vam u ugodnom ambijentu i s ljubaznim osobljem predstaviti bogatstvo i posebnost tradicionalne gastronomske ponude ovog kraja, ili pak, budete li to željeli, pripremiti za Vas internacionalna jela i jela karakteristična za druge krajeve Hrvatske, spremljena od najboljih namirnica.

Aktivni odmor

Ljubitelji šetnje uživat će na poznatoj šetnici uz more, ljubitelji planinarenja i brdskog biciklizma na Učki, na čijim se obroncima Ika nalazi. Na Učki su uređene brojne planinarske staze i staze za brdski biciklizam, a mnogo toga vrijedi vidjeti – od prirodnih ljepota, bogatstva biljnog svijeta, geoloških fenomena, do starih planinskih zaseoka i srednjovjekovnih gradića na obroncima Učke.

Nautičare će zanimati da se u obližnjim Ičićima nalazi bogato opremljena marina, udaljena od Ike tek oko 1 km. Lučica s molom i dizalicom za čamce nalazi se i u Iki.

Raznim sportskim aktivnostima možete se baviti uz more ili na moru, od igranja odbojke na pijesku, vožnje pedalina ili sandolina, do jedrenja ili rekreacijskog ribolova, za što je potrebno pribaviti dozvolu. Tenis možete zaigrati na terenima u obližnjim Ičićima.

Mogućnosti izleta u okolici koje možete sami isplanirati su brojne. Pomoći Vam može i autobusna linija lokalnog javnog prijevoza, a s kojom možete stići u Rijeku, Opatiju, Volosko, Mošćenice, Mošćeničku Dragu ili Brseč. Možete i u Lovran, no on je toliko blizu da tamo zaista nema smisla ići autobusom. U zaleđu Opatije, na obroncima Učke, svakako vrijedi posjetiti srednjovjekovni gradić Veprinac.

Zabava

Zabavu u večernjim satima u Iki možete potražiti u nekom od kafića. Tijekom ljetnih mjeseci u Iki se organiziraju ribarske fešte, na kojima ćete se dobro zabaviti i najesti specijaliteta od ribe.

Diskoteke, bogati noćni život i razne kulturne, zabavne, gastronomske, sportske i slične manifestacije naći ćete u Lovranu i Opatiji. Oba su mjesta dovoljno blizu da tamo možete stići i pješice, osobito Lovran.

Dolazak u Iku

Ika se nalazi na cesti koja istočnom obalom Istre vodi od Opatije do Pule. Dolazite li iz smjera Rijeke, do Ike stići ćete tom cestom. Dolazite li "Istarskim ipsilonom", odnosno autocestom A8, za Iku ćete skrenuti nakon tunela Učka.

Autobusom u Iku možete stići izravnim linijama iz svih većih hrvatskih gradova. Rijeka je od Ike udaljena 18 km, a povezuje ih autobusna linija lokalnog javnog prijevoza, koja vozi svakih 30-35 minuta, od otprilike 05:00 do 23:30. U Rijeku možete stići autobusom iz gotovo svih mjesta u Hrvatskoj i brojnih europskih gradova, vlakom, ili brodom.

Najbliže međunarodne zračne luke su riječka, na otoku Krku, te pulska. U obje ove zračne luke leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući ih s brojnim europskim gradovima. Iz riječke zračne luke postoji organizirani prijevoz do Rijeke. Također postoji organizirani prijevoz iz pulske zračne luke do pulskog autobusnog kolodvora, odakle u Iku možete stići autobusom. Naravno, u obje je zračne luke moguće unajmiti automobil, ili taksijem stići do Ike, a postoji mogućnost organizacije transfera. Iste mogućnosti postoje i u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, koja je od Ike udaljena oko 180 km.

Lovran (0 km od Ike) , Ičići (0 km od Ike), Opatija (4 km od Ike) i Matulji (9 km od Ike)

Smještaj u Iki u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom može ponuditi smještaj u Iki. Na raspolaganju su apartmani kod privatnih iznajmljivača.

U blizini su Vam na raspolaganju apartmani i sobe u sljedećim mjestima sjeverno od Ike: Ičići , Lovran , Moščenićka Draga ili pak južno od Opatije u mjestu Rijeka, Crikvenica , Selce itd... ili na otoku Krku: Njivice , Malinska , Krk itd...

apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošćenička Draga apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Krk apartmani Crni Lug