Apartmani u privatnom smještaju u mjestu Krk otok Krku

Apartmani Krk - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Krk je najveće mjesto na otoku Krku. Šljunčane ili stjenovite plaže, more je čisto.

Grad Krk , s oko 6000 stanovnika, najveće je mjesto na otoku Krku. Jedno je od najstarijih naselja u Hrvatskoj koje je do danas održalo kontinuitet. Zapravo je teško reći kada je naselje na mjestu današnjeg Krka osnovano i tko ga je osnovao, no to se sigurno dogodilo mnogo prije dolaska Rimljana ...

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Krk Kroatien
apartmani KRK  ZRILIĆ MILE
ZRILIĆ MILE
preporuka za apartman u mjestu KRK
apartmani KRK  SEŠINA JOZEFA
SEŠINA JOZEFA
preporuka za apartman u mjestu KRK
apartmani KRK  VILLA VAL 
VILLA VAL 
preporuka za apartman u mjestu KRK
apartmani KRK  APARTMANI BELVEDERE 
APARTMANI BELVEDERE 
preporuka za apartman u mjestu KRK
apartmani KRK  MORIĆ ANA
MORIĆ ANA
preporuka za smjestaj u mjestu KRK
apartmani KRK  KUBATOVIĆ NADICA
KUBATOVIĆ NADICA
preporuka za smjestaj u mjestu KRK
apartmani KRK  APARTMANI VUČIĆ 
APARTMANI VUČIĆ 
preporuka za smjestaj u mjestu KRK

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto KRK

 

PRETRAGA PO KARTI

Pretraga po karti: apartmani, privatni smještaj otok Krk

Povijest i znamenitosti

Uglavnom se smatra da su naselje osnovali Japodi, ilirsko pleme, pa ga zatim osvojili Liburni, kojima može zahvaliti svoje kasnije rimsko, pa i današnje ime. No, postoje teorije da je naselje postojalo i prije Ilira, osnovano od nekog danas nepoznatog plemena. Lokacije koje su Iliri birali za svoja naselja vrlo su predvidljive, uvijek na uzvisini, s dobrim pregledom okoline. Krk je nastao na upravo suprotnoj lokaciji, te ako su ga zaista osnovali Iliri, jedina je poznata iznimka.

Gradske zidine

Jedna od mnogobrojnih znamenitosti Krka su gradske zidine. Treće su to po veličini zidine u Hrvatskoj, nakon Stona i Dubrovnika, a nastale su još u ilirsko doba. S kopnene strane Krk je bio potpuno okružen zidinama, s 4 ulaza u grad. Zidine su kroz stoljeća mnogo puta nadograđivane i popravljane, no uglavnom se nalaze na istim mjestima gdje su ih stari Iliri podigli. Najstariji zapis o zidinama pronađen je uklesan u kamenu, govori o rekonstrukciji dijela zidina, a datira iz doba Rimske Republike, iz 1. stoljeća pr.n.e. Velik dio zidina do danas je sačuvan.

Vela placa

Vela placa glavni je gradski trg koji vrvi životom, a ujedno je i jedini trg u gradu koji je uvijek čuvao značajke trga. Dok šećete ovim trgom i uživate u znamenitostima, znajte da je ispod Vas vrijedno arheološko nalazište, koje između ostalog krije i najstariji dio gradskih zidina, iz 4. ili 3. stoljeća pr.n.e. Na Veloj placi kopija je antičke nadgrobne ploče iz 4. stoljeća, koja spominje «Splendissima civitas Curictarum», Presjajni grad Krčana. Zdenac na trgu potječe iz 16. stoljeća, a Gradska Vijećnica, koja je prije bila kula s gradskim vratima iz 15. stoljeća. Na zidu Vijećnice grbovi su dužda Augustina Barbariga, a pod njima sat s 24 polja, koji se spominje još 1538. godine. Zanimljivo je da osim Vele place, postoji i Mala placa, kao prošireno križanje dviju ulica tipičnih za rimsku shemu gradova, Karda i Dekumane. Malu placu Rimljani su nazivali Stari trg, pa se smatra da je tu još iz vremena Liburna.

Kula na obali

Nedaleko je Kula na obali. Šesterostrana je to kula na uglu zapadnih i južnih zidina. Dao ju je izgraditi knez Nikola Frankopan 1407. godine, o čemu svjedoči natpis na rimskoj steli, ugrađenoj u kulu.

Venerin hram

Na dan zaljubljenih, Valentinovo, 2011. godine, javnosti je prezentirano jedno važno otkriće. Prilikom rekonstrukcije jedne kuće u poslovni prostor, pronađeni su ostaci hrama rimske božice Venere. Hram se nalazio u temeljima zgrade, a arheolozi i konzervatori, koji su više od tri mjeseca radili iskopavanja i konzerviranje, nedvojbeno su potvrdili da se radi o Venerinom hramu. Zanimljivo da je 20 godina ranije, u blizini pronađen zapis o obnovi Venerinog hrama, koji je vjerojatno stradao u građanskom ratu Cezara i Pompeja.49.-48. godine pr.n.e. Venerini hramovi su izuzetno rijetki, ima ih svega desetak, a na istočnoj obali Jadrana ovo je jedini do sada pronađen. Venera je praroditeljica patricijske loze Julijevaca, te su se njeni hramovi mogli graditi samo po njihovom odobrenju. Pretpostavlja se da je ili netko od Julijevaca živio u Krku, ili pak netko vrlo bogat i moćan, tko je mogao dobiti dozvolu. Hram je bio u neposrednoj blizini nekadašnjeg rimskog Foruma.

Frankopanski kaštel

Još jedan trg u Krku valja spomenuti, Kamplin. U doba Rimljana ovdje je bilo vježbalište, u sklopu termi, čiji su ostaci pronađeni nedaleko. Ostaci hramskih stupova na trgu svjedoče o nekoj velikoj građevini koja je tu stajala. Na trgu je ulaz u Frankopanski Kaštel, utvrdu koju su Frankopani gradili kroz više generacija, od 12. do 14. stoljeća, sa svrhom obrane grada. Kvadratna kula najstariji je dio kaštela. Natpis na luneti datira ju u 1191. godinu. Pretpostavlja se da je izgrađena samostalno, a kako su u slojevima zidova pronađene freske, moguće je da je služila i za liturgijska slavlja. Kasnije je služila kao sudnica. Austrijska kula tako je nazvana jer je obnovljena u doba Austrougarske. Otkrivene su barem četiri faze izgradnje ove kule, koje još nisu u potpunosti objašnjene. Kada je uklopljena u kaštel, kula je preuzela ulogu stražarnice, osmatračnice i stambenog dijela za zapovjednike. Okrugla ili Venecijanska kula dobila je naziv po ploči postavljenoj prilikom obnove za vrijeme mletačke vlasti. Na ploči su uklesani mletački lav, natpis i godina 1500. Kula je vjerojatno sagrađena u 13. stoljeću. Pretpostavlja se da su zidine kaštela dograđene kasnije, na postojeće kule, a stručnjake još uvijek oduševljava način na koji je kaštel uklopljen u postojeće gradske zidine. Ne zna se točno kada je kaštel dovršen, no svakako je to bilo prije 1348. godine. Unutrašnjost kaštela veliki je nenatkriveni prostor, gdje su se vojnici i građani skrivali za vrijeme opasnosti, a danas se tijekom ljeta ovdje održavaju koncerti, kazališne predstave i razne druge manifestacije. U kaštelu ćete naći izložbene prostore, neki od već spomenutih spomenika iz rimskog doba izloženi su ovdje, a tu su i liburnski cipusi, cilindrični nadgrobni spomenici Liburna. Na otoku Krku ih je pronađeno 10, no ne zna se gdje su se originalno nalazili, gdje je groblje starih Liburna, jer su svi oni kasnije bili korišteni u građevinske svrhe.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Od 5. stoljeća u Krku je sjedište biskupa. Današnja katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije trobrodna je romanička bazilika, koja je svoj izgled dobila u 11. i 12. stoljeću. Sagrađena je na temeljima ranokršćanske bazilike s kraja 5. stoljeća, ili je nastala proširivanjem i nadogradnjom te bazilike. Arheološkim istraživanjima uz katedralu su pronađeni ostaci rimskih termi iz 1. stoljeća. U 3. ili 4. stoljeću dio termi bio je preuređen u crkvu, a jedan bazen u krstionicu. Po tadašnjim običajima, krstionica je bila izvan crkve. Krstionica je pronađena arheološkim istraživanjem 1966. godine. Katedrala ima 14 stupova, od kojih 12 ima korintske kapitele, jedan je klasičan, a onaj najbliži oltaru ranokršćanski. Kroz stoljeća, uz bočne zidove katedrale sagrađeno je nekoliko kapela s oltarima.

Dvojna crkva Sv. Kvirina i Sv. Margarete

Nasuprot katedrale dvojna je romanička crkva Sv. Kvirina i Sv. Margarete, sagrađena u 12. stoljeću, na malom prostoru, koji je dozvoljavao samo orijentaciju sjever-jug. Osobita je rijetkost što je to objekt na dva kata. U donjem katu je crkva Sv. Margarete. Crkva je dvobrodna, treća lađa pretvorena je u prolaz i ulaz u katedralu. Na gornjem katu je crkva Sv. Kvirina, trobrodna crkva, s dvije lađe iznad donje crkve i trećom iznad prolaza. Kamene ploče na podu crkve najvjerojatnije su bile uzete s antičkog foruma. Zanimljiv je i mali romanički prozor uzidan u zid koji graniči s katedralom. Taj prozor govori u prilog tezi da je u vrijeme gradnje ove crkve, katedrala još uvijek imala dimenzije bazilike iz 5. stoljeća, dakle bila niža. U crkvi se čuva vrijedna sakralna zbirka.

Krčki natpis

Na zidu stubišta kanoničke kuće pronađen je ulomak veće kamene ploče s uklesanim glagoljaškim natpisom. Nazvan je Krčkim natpisom i potječe iz 11. stoljeća, što ga svrstava među najstarije glagoljaške spomenike. Govori o podizanju danas nepoznate građevine benediktinaca glagoljaša, a bilježi i tri stara hrvatska imena, Dobroslav, Radonja i Rugota.

Ostale znamenitosti, muzeji i galerije

To su samo neke od brojnih znamenitosti u Krku, a one u okolici nismo ni spominjali. Upravo fascinantno, uzmete li u obzir o kako se malom mjestu radi, zar ne? Kamo god u gradu Krku krenuli, naći ćete nešto što vrijedi vidjeti. Osobito je pohvalno što su spomenici obilježeni informativnim pločama. Vrijedilo bi obići i crkvu Gospe od zdravlja (crkva Sv. Mihovila arkanđela do 1850.) iz 11. stoljeća, benediktinski samostan s crkvom sv. Marije Anđeoske s početka 13. stoljeća, samostan i crkvu Sv. Franje iz 13. stoljeća, kapelu Sv. Roka izgrađenu 1515. godine, Krušiju sa spomenikom na ušću ponornice u more, gdje se sve do 20. stoljeća pralo rublje, zatim dva spomenika nulte kategorije u blizini grada, predromanička crkvica Sv. Krševana, te ranoromanička crkvica Sv. Dunata… vjerovali ili ne, ima toga još.

Naći ćete u Krku i nekoliko galerija i muzeja. Uz one koje smo već spomenuli govoreći o drugim znamenitostima, istaknut ćemo još arheološku zbirku iz rimskog i predrimskog doba Fortis, te Mozaico, obiteljsku kuću koja u svom podrumu krije ostatke rimskih termi, s dijelom bazena i očuvanim mozaikom.

Plaže, zabava i gstronomija

Plaže u Krku su šljunčane ili stjenovite, more je čisto. Čak šest gradskih plaža ponosi se Plavim zastavama, a naći ćete tu i plažu za pse. Na plažama možete iznajmiti razne rekvizite, suncobrane, ležaljke, pedaline i slično, a tu su i razni ugostiteljski objekti. Porporela je plaža u samom centru grada i nudi razne sportske sadržaje, a na nju se nadovezuje plaža Ježevac, gdje hlad možete potražiti u borovoj šumi istoimenog kampa ili se zabaviti odbojkom na pijesku. Politin je plaža u istoimenom naturističkom kampu, a za one s kućnim ljubimcima, tu je plaža Redagara. Svatko će, bez sumnje, naći plažu po svom ukusu.

U Krku je vrlo živo do ranih jutarnjih sati. Ljubitelji noćne zabave neće ostati razočarani. Uz brojne kafiće i barove koji rade do kasno u noć, tu je i diskoteka vrlo popularna među mlađim gostima i domaćim stanovništvom, ne samo grada Krka, već i cijelog otoka, pa i šire regije. U posljednjih nekoliko godina grad Krk preoteo je Malinskoj titulu središta noćnog života i zabave. Čini se da su Krčani odlučili da Presjajni grad mora imati baš sve.

Krčka kuhinja poznata je po svom maslinovom ulju, siru, pršutu i janjetini. Tu su, naravno, i jela od ribe i plodova mora, a svakako isprobajte i krčko autohtono jelo šurlice, koje se nekada spravljalo samo za blagdane. Grad Krk ima nekoliko kvalitetnih restorana i konoba, koji će dostojno prezentirati lokalnu gastronomsku tradiciju.

Kako doći u Krk

Međunarodna zračna luka na otoku Krku , te most kojim je otok povezan s kopnom čine dolazak u grad Krk jednostavnim, čak i za goste iz udaljenijih krajeva Europe i svijeta. Odlučite li svoj odmor provesti baš u Krku, sigurno nećete pogriješiti.

Smještaj u Krku u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Krk - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Krk je najveće mjesto na otoku Krku. Šljunčane ili stjenovite plaže, more je čisto.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Punat , Malinska , Baška , Brzac , Pinezići , Klimno , Šilo , Vrbnik , Draga Bašćanska , Stara Baška , Njivice , Omišalj , Omišalj

apartmani Krk apartmani Omialj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Pinezii apartmani Klimno apartmani ilo apartmani Punat apartmani Brzac apartmani Vrbnik apartmani Draga Baanska apartmani Baka apartmani Stara Baka apartmani Dobrinj CRES apartmani mrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj apartmani Moenika Draga apartmani Lovran apartmani Ika apartmani Iii apartmani Opatija apartmani Rijeka