Apartmani Šilo

Šilo je naselje s manje od 400 stanovnika, smješteno na istočnoj obali otoka Krka. Nalazi se u uvali Stipanja, nasuprot Crikvenice, od koje ga dijeli Vinodolski kanal... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Šilo Kroatien
apartmani ŠILO  KALČIĆ ANA
KALČIĆ ANA
preporuka za apartman u mjestu ŠILO
apartmani ŠILO  FAMILIJA ČARGONJA
FAMILIJA ČARGONJA
preporuka za smjestaj u mjestu ŠILO

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto ŠILO

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Šilo i otok Krk

Povijest i znamenitosti Šila

Šilo je jedno od najmlađih naselja otoka Krka. Smatra se da su ga osnovali stanovnici Crikvenice i Selce , koji su imali posjede s ove strane Vinodolskog kanala. Mjesto je nastalo možda krajem 18. stoljeća, a možda i u 19. stoljeću, no još 1880 godine Šilo ima tek 27 stanovnika.

Značajan događaj u povijesti Šila zbio se 1905. godine, kada se osniva parobrodarsko društvo i kupuje prvi parobrod, koji će 01. lipnja 1905. zaploviti prema Crikvenici. Tada Šilo bilježi ubrzani rast.

Jedina povijesna znamenitost mjesta ostaci su bizantske građevine, vjerojatno iz 6. stoljeća, koji se nalaze na ulazu u Šilo. Nazvat će je neki bizantskom utvrdom, drugi rimskom vilom, što jedino upućuje na činjenicu da je lokacija jako slabo istražena. Laički zaključak, koji će većina posjetitelja lokacije donijeti, jest da je to bila osmatračnica. Pogled od tamo je prekrasan!

Ostale zanimljivosti Šila daleko su novijeg datuma, kao i samo mjesto, naravno. Vrijedi pogledati odlično sačuvanu tuneru. Tunera je osmatračnica s ljestvama, koju su ribari koristili za promatranje kretanja jata tuna. Tunere su svoj oblik i namjenu zadržale od pradavnih vremena i osiguravale egzistenciju kroz povijest nebrojenim obiteljima i ljudima.

Važna djelatnost stanovnika Šila bila je i kopanje pijeska, te prevoženje u gradove na obali. Kako ih stanovnici nazivaju, «place za mel» svjedoče o toj djelatnosti. Mjesta su to gdje je pijesak dovožen iz unutrašnjosti otoka i prekrcavan na brodove.

Crkvu Sv. Nikole podigli su mještani 1900. godine.

1958. je još jedna važna godina u povijesti Šila, ali i cijelog otoka Krka. Tada je zaplovio prvi trajekt na istočnoj obali Jadrana, povezujući Šilo s Crikvenicom, odnosno otok Krk s kopnom. Tada započinje i razvoj turizma u Šilu. Danas je turizam najznačajnija djelatnost stanovnika Šila, a Šilo možda i najznačajnije turističko odredište Dobrinjštine, općine i kraja u kojem se nalazi. Izgradnjom mosta koji Krk povezuje s kopnom 1980. godine, ova trajektna linija je izgubila na značaju, te je konačno u 90-tim godinama prošlog stoljeća ukinuta. Bivša trajektna luka, međutim, i danas će dobro doći posjetiteljima Šila s plovilima.

Za Šilo je važna i jedna pomorska tragedija koja se tu dogodila. 07. siječnja 1968. godine. Grčki teretni brod Peltastis, zbog najavljenog nevremena, uputio se prema riječkoj luci u potrazi za sigurnim sidrištem. No, nije stigao tamo. Nevrijeme je počelo i brod se usidrio u Dramlju , u lučici Pazduhovo. Vjetar je postao prejak i sidra više nisu mogla držati brod. Unatoč motorima koji su radili punom snagom, vjetar i more nosili su bespomoćan brod Vinodolskim kanalom prema Krku , da bi konačno udario krmom o hridi u blizini Šila i potonuo. Brodski sat stao je 08. siječnja, u 03:50. Od 12 članova posade, četvorica su se spasila, a tijela sedmorice poginulih ubrzo su pronađena. Kapetan se smatrao nestalim.

Olupina broda brzo je počela privlačiti ronioce, a krenule su i priče o «čovjeku koji stoji na zapovjednom mostu». Tek je podvodna fotografija koju je snimio jedan turist 10 mjeseci kasnije, na kojoj se vidi tijelo u uspravnom položaju uz navigacijski stol, potaknula nadležne da nešto naprave. Bilo je to tijelo nesretnog kapetana. Kao spomen na ovu tragediju, jedno od dva sidra broda Peltasis je izronjeno i danas se može vidjeti u Šilu. Olupina broda, koja je vrlo dobro očuvana, i danas je izuzetno atraktivna roniocima. Nalazi se na dubini 20-30 metara, a vrh jarbola je na 8 metara dubine.

Za sve one koji uživaju u otkrivanju spomenika nekih davnih vremena i povijesti mjesta koje posjećuju, priznat ćemo, Šilo nema mnogo za ponuditi. No, kamo god krenuli na otoku Krku , naići ćete na nevjerojatne tragove prošlosti, od prapovijesti, antičkih vremena, srednjeg vijeka, pa do današnjih dana. Šilo je regionalnom cestom povezano s ostatkom Krka . Općinsko središte Dobrinj , nalazi se u unutrašnjosti, samo 5 km od Šila. Mjesto je to s tek 100-tinjak stanovnika, no iz povijesnih razloga lokalno stanovništvo ga naziva «Grad». Vjerojatno i to već dovoljno govori što sve tamo možete naći. Grad Krk udaljen je manje od 20 km, a Vrbnik oko 13 km. Ipak, nećemo Vam preporučiti da sjednete u auto u potrazi za povijesnim znamenitostima. Preporučit ćemo Vam da unajmite bicikl! Otok Krk naprosto je prošaran biciklističkim stazama i šetnicama, čije su rute pažljivo osmišljene i provest će Vas kroz najznačajnije znamenitosti ovog fascinantnog otoka.

Turistička ponuda, zabava, gastronomija

U Šilu nema hotela, no naći ćete kamp, te bogatu ponudu apartmana i soba u privatnom smještaju. Idealna je to destinacija za one koje traže mirniji odmor, dalje od gužve i vreve razvikanih turističkih središta. Ipak, to ne znači da će Vam u Šilu biti dosadno.

U Šilu se tijekom turističke sezone organiziraju brojne fešte i manifestacije. Pučke, ribarske fešte organiziraju se svakog tjedna, gdje ćete dugo u noć moći uživati u dobrom društvu, glazbi i ukusnim specijalitetima od ribe i plodova mora. Za one koji vole drugačiji tip zabave, naći će se tu koncerata klapa, klasične glazbe, ili nastupa folklornih skupina.

Posebno valja istaknuti feštu na dan Sv. Roka, zaštitnika mjesta, 16. kolovoza. Nakon raznih cjelodnevnih događanja i aktivnosti, zabava se nastavlja u večernjim satima, uz dobru hranu, glazbu i vatromet.

U nekoliko kvalitetnih restorana i konoba moći ćete uživati u jelima od ribe i plodova mora tipičnim za mediteransku kuhinju, ili pak internacionalnim jelima, no ne propustite probati i autohtona jela ovog kraja, žvacet s makarunima, palentu s brudetom, a kao desert obavezno uzmite presnoc, slasticu od domaćeg ovčjeg sira.

Plaže i aktivni odmor

Brojne i raznolike plaže Šila zadovoljit će svačiji ukus. Naći ćete tu prirodne šljunčane i stjenovite plaže, betonirane plaže, a u centru mjesta je i pješčana plaža Pećine, na kojoj se vijori Plava zastava. U Šilu postoji i plaža namijenjena kućnim ljubimcima, a nedaleko od Šila, u uvali Soline, možete uživati na plaži s ljekovitim blatom.

Ljubiteljima sporta i aktivnog odmora već smo spomenuli neke od zanimljivosti Šila. Za ljubitelje ronjenja tu je ronilački klub, te atraktivna olupina teretnog broda Peltasis, uz mnoge druge za ronjenje zanimljive lokacije. Na raspolaganju su Vam i teniski tereni, tereni za odbojku na pijesku, te boćanje. Tu su i brojne, dobro uređene i obilježene, šetnice i biciklističke staze. Vještiji plivači mogu sudjelovati na tradicionalnom plivačkom maratonu Šilo – Crikvenica, dugom 3,5 km, koji se održava svake godine.

Dolazak u Šilo

Kao i za svako mjesto na otoku Krku, i za Šilo se može reći da je dobro prometno povezano. Krčki most, koji ga povezuje s kopnom, udaljen je oko 20 km, međunarodna zračna luka Rijeka u Omišlju još je bliže, a od grada Rijeke je Šilo udaljeno manje od 50 km.

Smještaj u Šilu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u Šilo. Na raspolaganju su apartmani kod privatnih iznajmljivača.

U blizini su Vam na raspolaganju apartmani i sobe u sljedećim mjestima na otoku Krku: Punat , Klimno ,Krku , Malinska , Baška , Brzac , Pinezići , Vrbnik , Draga Bašćanska , Stara Baška , Njivice , Omišalj

apartmani Krk apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Pinezići apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Punat apartmani Brzac apartmani Vrbnik apartmani Draga Bašćanska apartmani Baška apartmani Stara Baška CRES apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj apartmani Moščenićka Draga apartmani Lovran apartmani Ika apartmani Ičići apartmani Opatija apartmani Rijeka