Apartmani i privatni smještaj u mjestu Baška na otoku Krku

Apartmani Baška - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Baška je omiljena turistička destinacija s plažom u samom centru mjesta.

Baška je naselje s oko 1000 stanovnika, odnosno 1500 uključujući susjedna naselja, smještena na jugoistočnom dijelu otoka Krka ...

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Baška Kroatien
apartmani BAŠKA  APARTMANI TEA ANITA ŠERVENTIĆ
APARTMANI TEA ANITA ŠERVENTIĆ
preporuka za smjestaj u mjestu BAŠKA
apartmani BAŠKA  VILA JADRANKA vl. JADRANKA RELJIĆ STRINOVIĆ
VILA JADRANKA vl. JADRANKA RELJIĆ STRINOVIĆ
preporuka za smjestaj u mjestu BAŠKA
apartmani BAŠKA  BONEFAČIĆ IVICA
BONEFAČIĆ IVICA
preporuka za apartman u mjestu BAŠKA
apartmani BAŠKA  VLAHINIĆ MIRJANA I VALERIJA
VLAHINIĆ MIRJANA I VALERIJA
preporuka za apartman u mjestu BAŠKA
apartmani BAŠKA  ŠVAJKA DRAGICA
ŠVAJKA DRAGICA
preporuka za smjestaj u mjestu BAŠKA
apartmani BAŠKA  KUĆA ZA ODMOR RUŽA, HOUSE RUŽA 
KUĆA ZA ODMOR RUŽA, HOUSE RUŽA 
preporuka za smjestaj u mjestu BAŠKA
apartmani BAŠKA  VLAHINIĆ TAMARA
VLAHINIĆ TAMARA
preporuka za smjestaj u mjestu BAŠKA
apartmani BAŠKA  RUBEŠA BORIS
RUBEŠA BORIS
preporuka za smjestaj u mjestu BAŠKA

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto BAŠKA

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Baška i otok Krk

Kulturno-povijesne znamenitosti Baške

Kapela Sv. Marka i antičko nalazište

Kulturno-povijesna baština Baške seže u antičko doba. U samom mjestu, u blizini najpoznatije plaže, Vele plaže, arheološko je nalazište rimskog naselja. Pronađeni su ostaci antičkih mozaika, ostaci ranokršćanske bazilike, te krstionica. Bazilika se nalazila na mjestu gdje danas stoji kapelica Sv. Marka iz 1514. godine, a njena veličina sugerira da je u antičko doba područje bilo nastanjeno velikim brojem stanovnika. Spomenuta kapelica u ljetnim mjesecima otvorena je za posjetitelje i već je sama po sebi vrlo atraktivna znamenitost.

Bašćanska ploča , crkva Sv. Lucije , Jurandvor

Baška je najpoznatija po Bašćanskoj ploči. Bašćanska ploča jedan je od najdragocjenijih hrvatskih spomenika, pronađena 1851. godine u podu benediktinske crkve Sv. Lucije u Jurandvoru, malom mjestu tek oko 2 km udaljenom od Baške. Ploča je bila dio lijevog pluteja, oltarne pregrade koja je odvajala redovnički kor od prostora za vjernike. Nakon što je pregrada uklonjena, ploča je ugrađena u pod. Vrlo je moguće da je postojala slična ploča i na desnoj strani.

Ploča je od bijelog vapnenca, poprilično impozantnih dimenzija i teška oko 800 kg. Na njoj je uklesan glagoljski natpis, svjedočanstvo o zemlji koju je hrvatski kralj Zvonimir darovao samostanu Sv. Lucije. Najdulji je to i podacima najbogatiji natpis među najstarijim hrvatskim glagoljskim natpisima, no osobit značaj Bašćanske ploče leži u činjenici da se na njoj prvi puta na hrvatskom jeziku spominje hrvatsko nacionalno ime.

Bašćanska ploča nastala je oko 1100. godine. Vrh ploče ukrašen je ornamentalnim motivom, pleterom s 11 listova vinove loze. Pisana je starohrvatskim jezikom s elementima crkvenoslavenskog. Pismo je glagoljica, prijelazni tip iz starije oble u noviju uglatu.

Što je glagoljica?

Što je glagoljica

Glagoljica je staroslavensko pismo, koje je u 9. stoljeću osmislio Ćiril i njime prevodio crkvene knjige. I dok kod ostalih slavenskih naroda nestaje već u 12. stoljeću, kod Hrvata se zadržava i aktivno koristi sve do 19. stoljeća.

Uglata glagoljica nastala je nakon što su ostali narodi glagoljicu napustili, te su je koristili samo Hrvati.

Otok Krk bio je jedno od najvažnijih središta glagoljaša.

Bašćanska ploča danas je izložena u atriju palače HAZU u Zagrebu, a u crkvi Sv. Lucije nazali se replika.

I sama crkva Sv. Lucije vrijedan je spomenik. Ranoromanička je to jednobrodna crkva sagrađena na prijelazu iz 11. u 12. stoljeće, u kompleksu gdje je već postojala crkva iz 10. stoljeća izgrađena na temeljima ranokršćanske bazilike. Crkva je u 14. stoljeću obnovljena i dograđen joj je zvonik, u kojem se i danas nalazi zvono izliveno 1378. godine. U 14. stoljeću Frankopani su za ovu crkvu naručili oltarni poliptih, koji se danas ubraja među najvrjednije likovne umjetnine na otoku Krku. Krajem 15. stoljeća uz južni bok crkve dograđena je gotička kapela.

Danas crkva Sv. Lucije, obnovljena zgrada samostana i arheološki park s ostacima antičke vile i samostana sačinjavaju informacijsko-muzejski kompleks. U sklopu kompleksa mogu se kupiti i prigodni suveniri. Bilo bi zaista šteta otići bez kakvog glagoljaškog suvenira nakon posjete ovom značajnom mjestu.

Bašćanska staza glagoljice

Bašćanska staza glagoljice vrijedan je projekt novijeg datuma. 34 kamene skulpture s uklesanim glagoljskim slovima, te 35. posvećena glagoljici i glagoljašima, provest će Vas u ugodnoj i poučnoj šetnji kroz znamenitosti Baške. Sve skulpture označene su informativnim pločama.

Crkva Sv. Ivana Krstitelja

Baška se nekada nalazila na brdu iznad mjesta gdje se danas nalazi. Tu je bio kaštel s tada župnom crkvom Sv. Ivana Krstitelja, izgrađenom u 11. stoljeću. Kaštel su Mlećani spalili i razorili 1380. godine. Crkva je obnovljena, a kraj nje je i mjesno groblje. U zvoniku crkve Sv. Ivana Krstitelja zvono je zvano «Starac» iz 1431. godine.

Župna crkva Sv. Trojice i crkva Majke Božje na Gorici

Najveća na bašćanskom području, barokna crkva Sv. Trojice izgrađena je 1723. godine. Crkva ima 8 oltara, a krase je vrijedne slike iz 16., 17. i 18. stoljeća. Tu je i srebrni križ, dar knezova Frankopana. Zvonik crkve izgrađen je 1766. godine.

Crkva Majke Božje na Gorici najveće je marijansko svetište krčke biskupije. Izgrađena je početkom 15. stoljeća. Do nje se može doći cestom ili stubama izgrađenim u 19. stoljeću.

Gradina Korintija, ruševine naselja Bosar

Onima spremnim na malo dulju šetnju, savjetovali bismo da krenu šetnicom prema rtu Sokol, na samom jugoistoku otoka Krka, odnosno uvali Mala Luka, uz rt, na istočnoj strani otoka.

Vidjet ćete u okolici Baške još jednu znamenitost, mrgare. Mrgari su suhozidne građevine namijenjene za sakupljanje i razvrstavanje ovaca različitih vlasnika, koje izmiješane slobodno pasu. Ti primjeri pučke arhitekture prisutni su samo na južnom dijelu otoka Krka i susjednom nenaseljenom otoku Prviću. Ima ih 15 i još se uvijek koriste. Slične građevine postoje samo u Walesu i na Islandu.

Prava nagrada za Vaš trud doći će tek nakon nekoliko kilometara – ruševine gradine Korintija. Bila je to velika utvrda unutar čijih zidina se nalazio čitav niz zgrada, među njima i sakralni objekt vjerojatno iz 6. stoljeća.

Podno utvrde, u uvali, ostaci su naselja Bosnar. Čini se da je naselje postojalo još u doba Liburna, te postoje teorije da je ovdje bila važna luka i brodogradilište liburnske mornarice, čime se objašnjava neke od ostataka. Najmlađi su ostaci romaničke crkve Sv. Nikole, nedaleko su ostaci još jedne crkve, za koje se pretpostavlja da potječu iz 5. ili 6. stoljeća, a tu si i ostaci još jednog sakralnog objekta i groblja.

Bosnar i Korintija smatraju se primjerom ranobizantskog grada s utvrdom smještenom iznad naselja. Nije poznato kada je i zašto naselje napušteno. Ovo arheološko nalazište vrlo je slabo i površno ispitano i o njemu se malo toga pouzdano zna. Nakon što se počastite kupanjem u jednoj od ljepših uvala na Jadranu, Veloj Luci, povratak u Bašku moguć je i taksi brodicom za one preumorne za još jednu šetnju.

Muzeji i galerije

Zavičajni muzej Baška otvoren je 1970. godine i sadrži etnografsku zbirku bašćanskog područja. Upoznat ćete ovdje bašćansku narodnu nošnju, te mnoge predmete koji su se nekoć upotrebljavali u svakodnevnom životu ovog kraja.

Etno kuća smještena u dijelu Baške zvanom Funtana, opremljena je izvornim namještajem jednog od prvih pansiona u Baški. U kući se nalazi više od tisuću izložaka

U samom centru Baške nalazi se akvarij. Tu možete razgledati više od 100 vrsta riba, te jednu od najvećih zbirki školjki i puževa u Hrvatskoj, s oko 400 vrsta.

Baška – plaže, aktivni odmor, zabava, gastronomija

Iako Baška obiluje vrijednim kulturno-povijesnim znamenitostima, razlog zbog kojeg je postala omiljena turistička destinacija su plaže. Baška ima 30-tak plaža, uglavnom šljunčanih, a najznačajnija je sigurno Vela plaža u samom centru mjesta. Vela plaža u potpunosti je prirodna plaža, duga 1,8 km. Plaža se ponosi Plavom zastavom od 1999. godine i mnogi ju smatraju jednom od najljepših plaža Jadrana. Moguć je najam raznih rekvizita za plažu, pedalina, daski za jedrenje, a ponuda ugostiteljskih objekata uzduž plaže vrlo je bogata. Mlađe posjetitelje, i one koji se tako osjećaju, zabavit će veliki tobogan. Iako se radi o vrlo velikoj plaži, zbog njene popularnosti zna se dogoditi da se na njoj ne može pronaći mjesto. Ne očajavajte, tu su mnoge druge lijepe plaže!

Ljubitelji sporta i aktivnog odmora pronaći će brojne sportske terene i sadržaje. Možete se baviti tenisom, stolnim tenisom, nogometom ili mini-golfom. Ljubitelji ekstremnijih sportova uživat će u slobodnom penjanju, na 3 penjališta, s više od 100 opremljenih smjerova različitih težina. Ljubitelji morskih sportova mogu roniti, skijati na vodi ili jedriti na dasci.

Za sve nas manje sportski orijentirane, tu su lijepe šetnice. Turistička zajednica tiskala je vodič kroz šetnice, koji se besplatno dijeli na upit. Treba li vam konkretan cilj, tu je i zanimljiva akcija prikupljanja pečata u dnevniku na kontrolnim točkama. Tko prikupi sve pečate, za trud dobiva simboličnu nagradu.

U večernjim satima Baška je vrlo živo mjesto. Brojni su tu kafići i nekoliko koktel barova, no mlađe će posjetitelje možda zasmetati činjenica da nema diskoteke. Tijekom ljeta održavaju se razne manifestacije, koje će Vas svakako dobro zabaviti. Posebno valja istaknuti Ribarske dane koji se održavaju početkom kolovoza.

Gastronomsku ponudu Baške upoznajte u brojnim kvalitetnim restoranima i konobama. Uz jela od ribe i plodova mora, tradicionalna kuhinja Baške ponudit će Vam i specijalitete od poznate krčke janjetine i ovčjeg sira.

Dolazak u Bašku

Iako smještena na otoku , Baška je dobro povezana s kopnom, zahvaljujući mostu. Tu je i riječka međunarodna zračna luka, smještena na samom otoku, a s kojom je Baška povezana autobusnom linijom. Posjetitelji koji brodom ili vlakom dolaze u Rijeku, do Baške mogu stići autobusom.

Smještaj u Baški u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Baška - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Baška je omiljena turistička destinacija sa plažom u samom centru Baške

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Punat , Krk , Malinska , Klimno , Šilo, Brzac , Pinezići , Vrbnik , Draga Bašćanska , Stara Baška , Njivice , Omišalj

apartmani Krk apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Pinezići apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Punat apartmani Brzac apartmani Vrbnik apartmani Draga Bašćanska apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Dobrinj CRES apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj apartmani Moščenićka Draga apartmani Lovran apartmani Ika apartmani Ičići apartmani Opatija apartmani Rijeka