Apartmani Draga Bašćanska: privatni smještaj u mjestu Draga Bašćanska na otoku Krku

Apartmani Draga Bašćanska - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Apartmani Draga Bašćanska je mjesto uređenih šetnica i biciklističkih staza u južnom dijelu otoka Krka

Draga Bašćanska je mjesto na južnom dijelu otoka Krka, s oko 250 stanovnika. Draga Bašćanska nije na samoj obali. Smjestila se u plodnoj bašćanskoj dolini, udaljena od Baške, pa tako i od mora, 4 kilometra. Stanovništvo ovog kraja stoljećima se bavilo poljoprivredom. Vinogradarstvo i ovčarstvo nekada su bile glavne djelatnosti. Ovčarstvo se održalo do danas, a vinograde je uništila peronospora krajem 19. stoljeća. Iako su nedavno poznati vinogradari iz Vrbnika< zasadili nove vinograde u bašćanskoj dolini, to nije potaklo stanovnike Drage Bašćanske da se vrate ovoj djelatnosti. Nekadašnji vinogradari okrenuli su se povrtlarstvu, pa je danas osobito poznata rajčica iz ovog kraja ...

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Bašćanska Draga Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Bašćanska Draga:

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - apartmani i privatni smjetaj za mjesto Draga Baanska i otok Krk

Povijest i znamenitosti Drage Bašćanske

Zbog slabe istraženosti ovoga kraja, o najranijoj povijesti Drage Bašćanske malo se zna. Na nekoliko lokaliteta pronađeni su ostaci iz prapovijesnog i antičkog doba, no ništa od toga nije dovoljno istraženo da bi se moglo više o tome reći.

Tek se u posljednje vrijeme istražuju antički lokaliteti obližnje Baške, a zaključci su da je u to doba bila važno središte, gotovo značajno kao Curictum (grad Krk) ili Fulfinum (kod Omišalja). Za povijest Drage Bašćanske reći će Vam da je njena povijest počela krajem 14. stoljeća, no mi ćemo, po dobrom starom običaju, opet proturječiti povijesti, dok nas istraživanja ne opovrgnu. Istaknut ćemo lokalitet znakovitog imena Sutvid. Sutvid je brdo iznad bašćanske doline, a na njemu su vidljivi ostaci crkve, temelji s polukružnom apsidom, te pronađeni ostaci antičkih opeka. Čvrsto vjerujemo da će jednog dana istraživanja potvrditi da se na tom mjestu nalazila prapovijesna nekropola, možda ranokršćanska crkvica koju su Slaveni, Hrvati, srušili nakon svog dolaska, pa staroslavensko svetište i napokon crkva Sv. Vida, nakon što su Hrvati primili kršćanstvo

Što se to zbilo krajem 14. stoljeća? Tada vjerojatno na području Drage Bašćanske nije bilo naselja. Naselje je bilo u utvrđenom gradu, kaštelu, iznad današnje Baške, na brijegu gdje je danas crkva Sv. Ivana Krstitelja i mjesno groblje. Otok Krk bio je tada u sklopu Hrvatsko-ugarskog kraljevstva, a kralj Ludovik I Anžuvinac, na poziv Genove, zaratio je s Venecijom. Za osvetu, Mlećani su spalili i porušili neke hrvatske gradove uz more 1380. godine, među njima i kaštel Baška. Stanovništvo tadašnje Baške naselilo se uglavnom uz more, stvorivši današnju Baška, no manji dio je otišao u plodnu nizinu u unutrašnjosti i tako nastaje Draga Bašćanska.

Glavna kulturno-povijesna znamenitost Drage Bašćanske je crkva Sv. Elizabete, sagrađena prije 1603. godine kada se prvi put spominje u pisanim dokumentima, a od 1827. godine župna crkva. Tu je i crkvica Sv. Josipa, te crkvica Sv. Roka, smještena uz cestu prema Baški, a sagrađena kao zavjetna crkva 1885. godine, u doba epidemije kolere.

Otprilike na pola puta između Drage Bašćanske i Baške nalazi se Jurandvor, s crkvom Sv. Lucije, domom glasovite Bašćanske ploče, mnogi će reći dragim kamenom hrvatske pismenosti. Nedaleko je i crkva Majke Božje na Gorici, najveće marijansko svetište na otoku Krku iz 15. stoljeća.

Turistička ponuda, gastronomija, aktivni odmor, zabava

Za smještaj u Dragi Bašćanskoj na raspolaganju su Vam apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača. Turistička ponuda u Dragi Bašćanskoj tek se počela razvijati i vezana je prvenstveno uz obližnju Baška, možda i najposjećenije turističko odredište na otoku Krku, s prelijepim plažama, brojnim znamenitostima i bogatim zabavnim životom. Čvrstog smo uvjerenja, međutim, da Draga Bašćanska gostu ima daleko više za ponuditi od samog prenoćišta za ljetovanje u Baški.

Gurmani na otoku Krku svakako moraju probati krčku janjetinu, sir od ovčjeg mlijeka, autohtonu tjesteninu šurlice, a u Dragi Bašćanskoj i ekološki uzgojeno povrće iz bašćanske doline. Ne zaboravimo specijalitete od ribe i plodova mora, vrhunsko krčko maslinovo ulje i svjetski poznato autohtono vino, vrbničku žlahtinu. Sve to možete probati u konobi u Dragi Bašćanskoj.

Ljubiteljima biciklizma, šetnje i planinarenja Draga Bašćanska će biti izvrsno odredište. Uređene šetnice i biciklističke staze u njenoj okolici provest će Vas kroz mnoge prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti ovog kraja. Planinarska staza iz Drage Bašćanske vodi na najviši vrh otoka Krka, Obzova, na 576 metara nadmorske visine. Uporniji šetači neće propustiti posjetiti jednu od najimpresivnijih bizantskih utvrda na jadranskoj obali, Korinitiju, na poluotoku Sokol, zajedno s pripadajućim naseljem podno utvrde, u Maloj Luci. Ovo impresivno, a još uvijek slabo istraženo mjesto naseljeno je od prapovijesti, kada je ovdje bila važna liburnska luka, pa sve do 16. stoljeća, kada je tamo postojao samostan s crkvom Sv. Nikole, čiji su ostaci vidljivi i danas.

Mogućnosti zabave u večernjim satima u Dragi Bašćanskoj su skromne. Ukoliko Vam lokalni kafić nije dovoljan, zaputite se u Bašku. Izuzetak je fešta Rokova, posvećena Sv. Roku, 16. kolovoza. Sv. Rok se, kao zaštitnik od kuge i kolere, slavi u mnogim mjestima koja su tim opakim bolestima bila pogađana u prošlosti. U Dragi Bašćanskoj tradiciju obilježavanja ovog datuma spontano su obnovili 2005. godine, u želji za ponovnim druženjem kakvog su imali u prošlosti. Postigli su puno, feštu koja se pamti! Nađete li se tog datuma u blizini, fešte će vjerojatno biti u mnogim mjestima. Vi odaberite onu u Dragi Bašćanskoj, jer vjerujte, ta će biti najbolja.

Dolazak u Dragu Bašćansku

Iako se nalazi na otoku, Draga Bašćanska je izvrsno prometno povezana. Nalazi se na glavnoj otočnoj prometnici, a otok Krk je s kopnom povezan mostom.

Redovnim autobusnim linijama možete u Dragu Bašćansku stići iz Rijeke i Zagreba.

Na otoku Krku, kod Omišalja, nalazi se riječka međunarodna zračna luka, kamo leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući je s mnogim većim gradovima Europe. Iz zračne luke do Drage Bašćanske možete stići autobusom, taksijem ili organiziranim transferom.

Smještaj u Dragi Bašćanskoj u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Draga Bašćanska - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Apartmani Draga Bašćanska je mjesto uređenih šetnica i biciklističkih staza u južnom dijelu otoka Krka

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Baška (4 km) , Punat (14 km), Vrbnik (14 km) , Krku (15 km), Stara Baška (23 km), Klimno (26 km), Šilo (26 km) , Malinska (26 km), Pinezići (26 km), Brzac (29 km),Njivice (31km), Omišalj (36 km)

apartmani Krk apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Pinezići apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Punat apartmani Brzac apartmani Vrbnik apartmani Draga Bašćanska apartmani Baška apartmani Stara Baška CRES apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj apartmani Moščenićka Draga apartmani Lovran apartmani Ika apartmani Ičići apartmani Opatija apartmani Rijeka