Apartmani Stara Baška

Stara Baška je naselje na jugu otoka Krka s tek nešto više od 100 stanovnika. Iako se radi o vrlo malom mjestu, Stara Baška je po mnogo čemu specifična i turistima vrlo zanimljiva ... 

Nalazi se u brdovitom kraju na jednom od najvjetrovitijih dijelova otoka Krka, no kako je smještena u uvali, djelomično je zaštićena od bure. Pod utjecajem česte i snažne bure okolna brda su poprilično ogoljela, tek s niskom vegetacijom, gdje se vrlo često može naći ljekovita biljka kadulja. Iako zračnom linijom bliža Baški, cestom je povezana jedino s Puntom, udaljenim manje od 10 km, jer je teren prema Baški teško prohodan.

Većinu starih primorskih mjesta karakteriziraju uličice sa zbijenim kućama, no Stara Baška je drugačija. Zbog terena na kojem se nalazi, kuće su udaljene jedna od druge.

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Stara Baška Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Stara Baška:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Stara Baška

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Stara Baška i otok Krk

Povijest i znamenitosti

Staru Bašku osnovale su izbjeglice pred Turcima u 14. stoljeću, no područje je bilo naseljeno mnogo ranije, o čemu svjedoče solidno očuvani ostaci ilirske gradine Orlavica, na brdu iznad današnje Stare Baške.

Iznad uvale Surbova nalazi se arheološki kompleks na lokaciji Mir iz kasnoantičkog i ranobizantskog razdoblja. Radi se o vojnoj utvrdi, no pronađeni su ostaci i stambenog dijela, te termi iz 5. ili 6. stoljeća. U blizini kompleksa položaj je izumrlog srednjovjekovnog naselja.

Pokraj rta Crikvena, nedaleko Stare Baške nalaze se djelomično sanirani ostaci crkve Sv. Jeronima. Bila je to jednobrodna crkva s polukružnom apsidom, natkrivena kamenim svodom. Dugo se vjerovalo da crkva potječe iz predromaničkog ili ranoromaničkog razdoblja, no suvremenim arheološkim istraživanjima dokazano je da je izgrađena u 13. stoljeću. Ne isključuje se, međutim, mogućnost postojanja neke starije crkve u blizini. Na platou na kojem se crkva nalazi ostaci su antičkog kompleksa koji tek treba istražiti.

Među znamenitostima Stare Baške svakako treba spomenuti i jednu pod morem. Pred starobašćanskom uvalom nalazi se nenaseljeni otočić Galun. Na dubini 10-20 metara, uz otočić, nalazište je amfora. Radi se o teretu manjeg plovila, koje je tu doživjelo havariju i potonulo. Prema tipu amfora pretpostavlja se da potječu iz 1. stoljeća.

Povijesnih znamenitosti kojima se može pohvaliti

Turistička ponuda, plaže, gastronomija, zabava

U

Cijela uvala u kojoj se smjestila otoka Krka. Na plaži se nalazi ugostiteljski objekt, no drugih dodatnih sadržaja nema. Samo prekrasna, čista, nedirnuta priroda. Ne volite li gužve na plažama u većim turističkim mjestima,

Kada govorimo o turističkoj ponudi Stare Baške, često zaboravljamo da je to mjesto s tek malo više od sto stanovnika, na kraju puta, do kojeg vodi jedna jedina cesta. Zahvaljujući trudu gostoljubivih domaćina, Staru Bašku uvijek možemo usporediti s daleko većim turističkim mjestima. No, nemojte očekivati diskoteke, noćne barove, lude noćne provode i zabave. Osim onih zabava u vlastitoj režiji, dakako, a takve su zabave obično i najbolje, zar ne? Ipak, tijekom ljetnih mjeseci u

Dolazak u Bašku

Stara Baška cestom je povezana jedino s Puntom , udaljenim manje od 10 km. Stara Baška je udaljena od Rijeka 40 km. Otok Krk je dobro povezan s kopnom, zahvaljujući mostu. Tu je i riječka međunarodna zračna luka Rijeka< kod mjesta Omišalj, smještena na samom otoku Krku .

Smještaj u Staroj Baški u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u Staroj Baški. Na raspolaganju su apartmani kod privatnih iznajmljivača.

U blizini su Vam na raspolaganju apartmani i sobe u sljedećim mjestima na otoku Krku: Baška, Punat , Klimno, Šilo , Punat , Krku , Malinska , Brzac , Pinezići , Vrbnik , Draga Bašćanska , Njivice , Omišalj

apartmani Krk apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Pinezići apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Punat apartmani Brzac apartmani Vrbnik apartmani Draga Bašćanska apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Dobrinj CRES apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj apartmani Moščenićka Draga apartmani Lovran apartmani Ika apartmani Ičići apartmani Opatija apartmani Rijeka