Apartmani Apartmani Mošćenička Draga – smještaj kod privatnih iznajmljivača u Mošćenička Draga

Apartmani Mošćenička Draga

Apartmani Mošćenička Draga - u bogatoj ponudi smještaja kod privatnih iznajmljivača u Opatiji, uvjereni smo, naći će se apartmani, sobe i kuće za odmor za svaki ukus.

Mošćenička Draga turističko je i ribarsko naselje na istočnoj obali Istre, u Kvarnerskom zaljevu. Mošćenička Draga broji nešto manje od 600 stanovnika i administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji. Na liticama južno od Drage, 178 metara nad morem, smjestio se srednjovjekovni grad Mošćenice, gdje danas živi 300-tinjak stanovnika ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Mošćenička Draga Kroatien
apartmani MOŠĆENIČKA DRAGA  GALOVIĆ ANA
GALOVIĆ ANA
preporuka za smjestaj u mjestu MOŠĆENIČKA DRAGA
apartmani MOŠĆENIČKA DRAGA  CASA MARINA 
CASA MARINA 
preporuka za smjestaj u mjestu MOŠĆENIČKA DRAGA

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto MOŠĆENIČKA DRAGA

 
})();

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Opatija - rivijera opatija

Mošćenička Draga, Mošćenice - Povijest i znamenitosti

Mošćenička Draga nastala je kao ribarska lučica Mošćenica, a kao takva se prvi put spominje 1436. godine. U istom se zapisu spominje i crkva Sv. Marine oko koje se naselje nalazi.

U narodnoj se predaji očuvala legenda o nastanku crkvice Sv. Marine. Legenda kaže kako je na Cresu postojala crkva Sv. Marine o kojoj tamošnji mještani nisu brinuli. Slika s oltara te crkve doplovila je jednoga dana do obale Mošćeničke Drage, mještani su je uzeli, sagradili crkvu i smjestili je u nju.

Današnja crkva Sv. Marine nije ta crkva. Stara se crkva srušila, današnja je crkva sagrađena na njenom mjestu 1886. godine. U Mošćeničkoj Dragi postojala je i crkva Sv. Ivana Krstitelja, koja se spominje u više dokumenata. Iz nje potječe kamenica za blagoslovljenu vodu iz 1631. godine, koja se danas nalazi u crkvi Sv. Andrije u Mošćenicama. Iz dokumenata koji govore o turskim upadima s mora i otimanju stanovništva, a spominju crkvu Sv. Ivana Krstitelja, može se zaključiti da je ova crkva postojala prije 17. stoljeća, no danas nje niti njenih ostataka više nema.

Stari dio Mošćeničke Drage oko pristaništa, stari grad, kako ga zovu, tipično je primorsko ribarsko naselje, uskih, a viših, te zbijenih kuća, koje se strmo i stepeničasto spuštaju prema moru, tvoreći uske uličice među sobom. Dio ovog dragulja primorske arhitekture proglašen je nepokretnim spomenikom kulture.

Izgradnja željeznica u 19. stoljeću dovela je do ubrzanog razvoja obližnje Opatije, kao turističkog odredišta poznatih, bogatih i slavnih, austrijske i druge aristokracije. Opatijski gosti ubrzo su počeli kočijama dolaziti na izlete u Mošćeničku Dragu, te time dolazi do zlatnog doba Mošćeničke Drage, koja počinje slijediti munjeviti turistički razvoj Opatije.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće izgrađeni su u Mošćeničkoj Dragi prvi hoteli, te brojne vile, velebne i prekrasne. Draški lungomare, šetnica uz more, povest će Vas uz šum mora i miomirise bujne mediteranske vegetacije i u obilazak ovih prelijepih zdanja. Mnogi će među njima istaknuti vilu Zagreb, no toliko ih je lijepih da je teško sve pobrojati: Istra, Rubin, Primorka… Sve su ovo prava umjetnička djela, na koja bi se itekako mogli ugledati današnji graditelji, koji će potrošiti puno novaca, a opet podići zgradu koja nagrđuje okoliš.

Mošćenice

Stepeništem sa 753 stepenice doći ćete iz Mošćeničke Drage u srednjovjekovne Mošćenice. Ovo je mjesto naseljeno još u prapovijesti, kada je ovdje bila liburnska gradina. Svoj današnji izgled poprima u srednjem vijeku. Mošćenice su koncentrično naselje opasano gradskim zidinama, koje su zapravo vanjski zidovi niza kuća koje zatvaraju zbijenu gradsku jezgru u unutrašnjosti naselja. Unutrašnja organizacija kuća i uličica prati liniju koju definira vanjski, zidni niz kuća. Stoga u Mošćenicama nećete naći većih trgova ili proširenja. Ovakva urbana i arhitektonska struktura razlog je zašto je povijesna jezgra Mošćenica još 1968. godine uvrštena u registar nepokretne kulturne baštine.

U Mošćenice ćete ući kroz gradska vrata, na kojima je uklesan habsburški grb i godina njihove obnove, 1654. Predaja kaže da je nekoć pred vratima postojao pokretni drveni most. Ulaz u grad čuva četverokutna kula, kaštel, u kojoj je danas škola i izložbeno-galerijski prostor. Kod samog ulaza je i tzv. Stražarnica, odnosno gradska loža, mjesto svih važnih zbivanja u gradu od davnih dana do danas.

Kod ulaza u grad, u nekadašnjoj zgradi zatvora, je gradski muzej, gdje za simboličnu cijenu možete razgledati zbirku etnografskih izložaka, kućanskih i gospodarskih predmeta, narodnih nošnji i nakita. Zatražite li stručno vodstvo, provest će Vas ne samo kroz muzej, već i u obilazak gradom, s posjetom župnoj crkvi i starom tošu, mlinu za masline, o kojima ćemo sada reći malo više.

Župna crkva Sv. Andrije nastala je još u romaničko doba, a zapisi govore i o starijoj crkvi prije nje, vjerojatno iz 8. stoljeća. Originalna jednobrodna romanička crkva u više je navrata proširivana i nadograđivana, pa je danas od prvotne crkve malo ostalo, tek četiri romanička stupa ispod kora, no niti za njih se ne može sa sigurnošću reći da su se tamo originalno nalazili. Zbog toga se najstarijim dijelom obično naziva donji dio zvonika, romanički, iz 13. stoljeća, širok i masivan, koji je nekada imao i obrambenu ulogu. Zvonik je također nadograđivan, 1658. godine dobio je kupolu. Nekoć je bio odmaknut od crkve, no ona je svojim proširivanjem "stigla" do njega, te je sada prislonjen uz crkvu. Jedna od većih nadogradnji crkve dogodila se 1640. godine, a smatra se da današnji središnji brod predstavlja upravo crkvu iz te nadogradnje. Do Uskočkog rata 1615. godine Mošćenice su posjed Habsburgovaca, u ratu ih nakratko okupira Venecija, a poslije dolaze u posjed isusovaca. Desetak godina po odlasku isusovaca dolazi do posljednjih većih promjena na crkvi Sv. Andrije, od 1785. do 1794. godine. Tada je crkva proširena za dvije bočne lađe, te postaje trobrodna. Njen je izgled iz tog vremena zadržan do danas. Na platou oko crkve Sv. Andrije sve do 18. stoljeća bilo je gradsko groblje. U crkvi se tijekom ljetnih mjeseci organiziraju koncerti klasične glazbe

Gotovo svaka kuća u staroj gradskoj jezgri Mošćenica predstavlja svojevrstan spomenik pučke arhitekture, no ipak valja izdvojiti onu na kućnom broju 60, u kojoj je oko 300 godina stari mlin za masline, toš, također zaštićen kao spomenik kulture. Tu je i kuća Negovetić iz 1770 godine, s lijepim portalom, uklesanim natpisom i dvoglavim carskim orlom, privilegijem koji dolazi uz dobivanje plemićke titule. Kuća Dešković, uz barokno pročelje i dobar pogled na Kvarnerski zaljev ima u dvorištu i lijep stari bunar.

Osim župne crkve Sv. Andrije, Mošćenice imaju još dvije stare crkvice, obje izvan gradskih zidina. Obje su ovo jednobrodne crkve sa zvonikom u preslici i karakterističnim trijemom, lopicom. Crkvica Sv. Bartola prema natpisu nad nadvratnikom izgrađena je 1628. godine, no spominje se i u ranijim dokumentima, te bi mogla biti i nešto starija. Ne mnogo. U 18. stoljeću postala je grobljanska crkva i oko nje je danas mošćeničko groblje. Crkva Sv. Sebastijana zavjetna je crkva podignuta zaštitniku od kužnih bolesti. Njezina je preslica zanimljiva i pomalo neuobičajena, na svom vrhu ima motiv muške glave. Godina gradnje nije točno poznata, no smatra se da je izgrađena 1501. godine ili nedugo poslije toga, pošto je te godine Mošćenice zadesila epidemija neke kužne bolesti. Na obližnjem brdu Kalvarija kapelice su Križnog puta, podignute u 18. stoljeću.

Za kraj ove priče o Mošćenicama vrijeme je da umirimo one koje smo na početku prestrašili s onih 753 stepenice. Iz Mošćeničke Drage do Mošćenica možete stići i autobusom lokalnog javnog prijevoza.

Zaseoci u zaleđu, na obroncima Učke

Na obroncima Učke, u zaleđu Mošćeničke Drage, nalaze se brojni zaseoci. Danas su mnogi od njih slabo naseljeni, a neki i potpuno napušteni. Svaki od njih predstavlja pravi biser stare pučke arhitekture, u nekima ćete pronaći i zanimljive, stare crkvice. Nabrojimo neke od njih: Kraj, s crkvom Sv. Marije, izvorno iz srednjeg vijeka, Golovik s romaničko-gotičkom crkvicom Sv. Nikole (krenete li iz Golovika putem prema moru, prije zaseoka Blažići naići ćete na ostatke crkve Sv. Trojstva), Grabrova, Kalac, Martina s crkvicom Sv. Martina, Obrš, Sv. Anton s istoimenom crkvom iz 17. stoljeća, Sv. Jelena s istoimenom srednjovjekovnom crkvom preuređenom u 17. stoljeću, Sučići, Sv. Petar s istoimenom crkvicom, vrlo sličnom dvjema crkvama izvan Mošćenica. Glagoljski natpis na ovoj crkvi kaže da je izgrađena 1573. godine, no pouzdano se zna da to nije točno, pošto se crkva spominje u pisanoj oporuci iz 1456. godine. Uz crkvu su još vidljivi ostaci stare benediktinske opatije.

Volite li šetnje i lagano planinarenje, a zanima Vas botanika, povijest ili arhitektura, istraživanje okolice Mošćeničke Drage, odnosno obližnjih obronaka Učke bit će jedinstven i nezaboravan doživljaj. Za kraj ove priče ostavili smo jednu poslasticu.

Brdo Perun, Trebišće, poučna mitsko-povijesna staza

Stari su Slaveni došli u ove krajeve u 7. ili 8. stoljeću. Čini se da sukoba sa starosjediocima nije bilo. Dakako, to je bilo vrijeme prije nego su prihvatili kršćanstvo, kada su imali svoju religiju i štovali svoja božanstva.

Naravno, kako su brdo imenovali po svom vrhovnom božanstvu, Perunu, gromovniku, jasno je da im je bilo osobito sveto. Ipak, provedena su opsežna istraživanja i utvrđeno je da su cijeli ovaj kraj stari Slaveni gledali kao osobito sveto mjesto.

Od Mošćeničke Drage, preko Trebišća do brda Perun uređena je pješačka staza, upotpunjena informativnim tablama, idealna za cjelodnevni izlet s kojeg ćete se vratiti obogaćeni brojnim saznanjima i sjećanjima. Na ovom ćete putu, osim onoga zbog čega ste krenuli, pronaći i brojne druge zanimljivosti.

Trebišće je bilo jedno od prvih naselja Slavena po njihovom dolasku u ovaj kraj, zatim selo mlinara i pastira, a danas je napušteno. Tek kada padne noć, tamo plešu Morana i Mokoš, dok na obližnjem brdu Perun i klancu podno njega traje vječno rivalstvo svijeta neba i podzemlja, Peruna i Velesa.

Plaže Mošćeničke Drage

Najpoznatija plaža Mošćeničke Drage je plaža Sipar. Ova plaža od finog šljunka, netko će reći pijeska, bogata je dodatnim sadržajima. Tako ovdje možete unajmiti razne plažne rekvizite, pedaline, ili se baviti raznim sportskim aktivnostima na plaži. Neki će Dražani naravno reći da je plaža Sipar najljepša na Jadranu. Mi ćemo reći da kao i mnogi drugi pretjeruju, no da je plaža zaista lijepa, jest. Tu se nema što reći.

Nastavite li dalje od plaže Sipar prema jugu, doći ćete do još jedne lijepe plaže, Sv. Ivan, kamo vode i stepenice iz Mošćenica. Dalje prema jugu svoje će mjesto pod suncem i uz more pronaći nudisti, na FKK plaži Senjavac.

Još lijepih plaža možete pronaći dalje prema jugu, prema Brseču.

Aktivni odmor

O mogućnostima šetnje i planinarenja u Mošćeničkoj Dragi i njenoj okolici zapravo smo već sve rekli. Svi ljubitelji ovih aktivnosti ovdje će zaista uživati, dok će se ljubitelji povijesti, arhitekture ili botanike na njih, zbog svojih užitaka, morati prisiliti. No, ne žalite – vrijedi truda, a uostalom, šetnja i planinarenje su zdravi!

U Mošćeničkoj Dragi su Vam na raspolaganju razni wellness sadržaji i sportski tereni, tu je i ronilački centar za sve ronioce, kao i tečajevi za one koji to žele postati.

Ranč tek par kilometara udaljen od Mošćeničke Drage nudi mogućnost jahanja u netaknutoj prirodi svim zaljubljenicima u ovaj sport, a i ljubitelji jedrenja će u Mošćeničkoj Dragi doći na svoje. Za sve one koje jedrenje zanima, no nemaju iskustva u tome, ovdje se organiziraju ture jedrenja s iskusnim pomorcima u tradicionalnim barkama na jedra. Ovo je iskustvo koje svakako ne treba propustiti. Zasigurno ćete uživati, a i mnogo toga o ovoj vještini naučiti.

Gastronomija

Tradicionalna kuhinja Mošćeničke Drage tipična je mediteranska. Obiluje, dakle, morskom hranom, ribom i plodovima mora, spremljenim uz korištenje domaćeg maslinovog ulja i aromatičnih začinskih biljaka ovoga kraja. Samo je mjesto osobito poznato po rakovima, prvenstveno škampima. Draški su škampi poznati i traženi nadaleko, kilometrima i stotinama kilometara od Mošćeničke Drage, no samo ćete ih u Mošćeničkoj Dragi sigurno naći.

U Mošćeničkoj Dragi postoji nekoliko vrhunskih restorana, a jedan je i u Mošćenicama, koji će Vam dostojno prezentirati zdravu i ukusnu gastronomsku ponudu ovog kraja. Naravno, za sve one koji nisu ljubitelji ribe i plodova mora pripremit će oni i kvalitetna internacionalna jela ili pak jela tipična za druge krajeve Hrvatske, no naš je savjet svima – probajte jela ovog kraja, nećete zažaliti!

Zabava

Zabavu u večernjim satima možete potražiti u jednom od kafića, no svakako valja napomenuti i brojne kulturne, sportske i zabavne manifestacije koje se u Mošćeničkoj Dragi organiziraju vrlo često, gotovo svakodnevno tijekom ljetnih mjeseci.

Ribarske večeri su česte. Na njima ćete se dobro zabaviti, a i dobro najesti po razumnim cijenama. Među feštama treba osobito istaknuti Marinino, feštu za dan Mošćeničke Drage, koja se obično produlji u trodnevnu cjelodnevnu zabavu u drugoj polovici srpnja. Tijekom dana to su sportske i kulturne manifestacije, a navečer koncerti i pučke fešte, koje završavaju velikim vatrometom.

Ima tu i brojnih raznih koncerata. Koncerte klasične glazbe u Mošćenicama smo spomenuli, popularan je i jazz-blues festival.

Mošćenička Draga postaje sve poznatija i po svom fašniku, a već tradicionalna regata tradicijskih barki na jedra privlači pozornost mnogih.

Ukoliko ipak među svim ovim zbivanjima ne pronađete nešto po svom ukusu, jedino Vam možemo preporučiti da se zaputite u obližnju Opatiju.

Dolazak u Mošćeničku Dragu

Mošćenička Draga i Mošćenice nalaze se uz glavnu prometnicu koja povezuje Pulu i Rijeku.

Autobusnim linijama ova su dva mjesta povezana s gotovo svim većim mjestima Hrvatske – svaki autobus koji vozi iz unutrašnjosti ili iz jadranskih gradova za Pulu prolazi i staje ovdje. Svaki autobus koji iz Pule vozi prema Rijeci i dalje, također staje ovdje. Do Rijeke možete stići brodom ili željeznicom, a zatim autobusom do Mošćeničke Drage ili Mošćenica.

U blizini se nalaze dvije međunarodne zračne luke – ona u Puli, te riječka, na otoku Krku. U obje zračne luke leti nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, te su povezane s brojnim gradovima Europe. Iz ovih zračnih luka do Mošćeničke Drage ili Mošćenica možete stići autobusima, taksijima ili pak organiziranim transferima.

Smještaj u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam može ponuditi smještaj u apartmanima u slijedećim mjestima:

U našoj ponudi na raspolaganju su Vam brojni apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača u Lovranu (9 km od Mošćeničke Drage), Iki (10 km od Mošćeničke Drage), Ićićima (11,5 km od Mošćeničke Drage) i Opatiji (14 km od Mošćeničke Drage).

apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošćenička Draga apartmani Šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Šilo apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Krk apartmani Crni Lug