JEZICI
  1. Apartmani Hrvatska
  2. Apartmani otok Krk

Apartmani otok Krk

apartmani otok Krk

Apartmani otok Krk, foto Bionda

Otok Krk drugi je po veličini jadranski otok, nakon Cresa. Smješten je u Kvarnerskom zaljevu, između Istre i Hrvatskog primorja, od čijeg je kopna odijeljen Vinodolskim kanalom. S oko 19.200 stanovnika najnaseljeniji je otok na Jadranu.

Bogata kulturno-povijesna baština, prelijepe plaže, ukusna tradicionalna domaća kuhinja i vrhunsko vino, te brojna i raznolika događanja, osobito tijekom sezone, jamstvo su da će svatko na otoku Krku pronaći nešto po svom ukusu. Dakako, za idealan odmor potreban je i idealan smještaj. Naša su preporuka apartmani privatnih iznajmljivača.

Otok Krk ima dugu turističku tradiciju, pa će privatni iznajmljivači Krka svome gostu ponuditi samo najbolje. Njihovi su apartmani brižno održavani i moderno opremljeni, a u bogatoj ponudi svatko će naći apartman upravo po svom ukusu.

Regija Otok Krk
Izaberite mjesto za odmor:
 

Pretraga po karti

Pretraga po karti: apartmani, privatni smještaj otok Krk apartmani Krk apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Pineziši apartmani Klimno apartmani šilo apartmani Punat apartmani Brzac apartmani Vrbnik apartmani Draga Bašćanska apartmani Baška apartmani Stara Baška CRES apartmani šmrika apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj apartmani Mošćenićka Draga apartmani Lovran apartmani Ika apartmani Ićići apartmani Opatija apartmani Rijeka


Počnimo ovu priču u kojoj ćemo Vam predstaviti turističku ponudu otoka Krka, njegove znamenitosti, plaže, gastronomsku ponudu, mogućnosti za aktivni odmor, događanja, te apartmane i drugi smještaj, jednom zanimljivošću.

Godinama se otok Krk smatrao najvećim jadranskim otokom, sve do 1993. godine. Tada su napravljena mjerenja suvremenim metodama i sredstvima. Rezultati su doveli do promjena u školskim udžbenicima, jer je postalo jasno - Cres je veći! Neznatno, no razlika se s vremenom povećava, zbog podizanja razine mora i u prosjeku strmije obale otoka Cresa.

Kako je do toga došlo? Jedina mjerenja prije toga napravljena su davne 1823. godine, čiji su rezultati bili pogrešni za oko 5 km2 a kasnije samo prepisivani.

Povijest i znamenitosti otoka Krka

U prapovijesti otok Krk su nastanjivali ilirski narod Japodi, a potiskuju ih Kelti, koji se međutim na otoku ne zadržavaju. Na otok se tada nastanjuju Liburni, koji će tu ostati stoljećima, a bez sumnje i danas na otoku Krku ima njihovih potomaka.

Valja također napomenuti da je na Krku pronađeno i dosta nalaza iz predilirskih vremena, iz kamenog i brončanog doba.

U vrijeme liburnske vladavine Krkom na otoku je izgrađeno mnogo gradinskih naselja. Grad Krk tada već postoji, najveće je naselje na otoku opasano čvrstim zidinama.

Postoje, međutim, dobri razlozi za vjerovanje da grad Krk nisu osnovali niti Japodi, niti Liburni, već neki danas nepoznati narod prije njih. Tek jedan od argumenata u prilog toj teoriji jest smještaj grada, potpuno atipičan za Japode ili Liburne, u dolini na samoj obali.

Kada su točno Rimljani zagospodarili otokom nije poznato. Iako se čini da su na nekim drugim mjestima Liburni relativno mirno prihvatili rimsku vlast, na Krku to izgleda nije bio slučaj. Vjerojatno je otok Krk bio na onom dijelu liburnskih zemalja gdje se otpor Liburna slamao. U svakom slučaju, Rimljani su na Krku u 1. stoljeću pr.n.e. Grad Krk dodatno utvrđuju i uređuju kao moderan rimski grad toga doba.

Grad Krk dobiva status municipija, a mnogi ostaci iz rimskog doba mogu se u Krku vidjeti i danas. Među njima ćemo spomenuti Venerin hram, čiji su ostaci tek nedavno pronađeni. Kako se Venera smatrala pramajkom loze Julijevaca, njene su hramove mogli podizati samo oni, ili su se mogli graditi uz njihovu dozvolu, pa je ovo bio jedini do sada poznati takav hram na istočnoj obali Jadrana.

Kakav je grad Krk bio u rimsko doba najbolje govori natpis s jedne nadgrobne ploče iz 4. stoljeća, " Splendissima civitas Curictarum", Presjajni grad Krčana.

Otok Krk

Otok Krk, foto Bionda

U 1. stoljeću Rimljani planirano podižu novi grad, u uvali Sepen kod Omišlja, Fulfinum. Njega su Flavijevci namijenili svojim vojnicima veteranima, a on ubrzo postaje drugo važno rimsko središte na otoku sa statusom municipija. Nedaleko ostataka Fulfinuma, na lokaciji Mirine, ostaci su impozantnog ranokršćanskog kompleksa iz 5. stoljeća.

Krk i Fulfinum jesu dva najvažnija grada na otoku u to vrijeme, no dakako, naselja je bilo još. Osobito je zanimljivo ono čiji se ostaci i danas mogu vidjeti u šumi Cickini, kod Malinske. Istraživanje ovog dosad slabo istraženog lokaliteta moglo bi nam dati jasniju predodžbu o mnogim događajima i nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva.

Poslije Rimljana otokom kratko vladaju Ostrogoti, a nakon njih dolazi Bizant. U doba Bizanta gradi se nekoliko utvrda, uglavnom na mjestima nekadašnjih ilirskih gradina. Kao najzanimljivije spomenut ćemo utvrdu zvanu Korintija, nedaleko Baške , uz koju je tada bilo i naselje, te utvrdu Almis, na otočiću Sveti Marko u blizini Omišlja, na kojem je danas luk Krčkog mosta.

Krčki most

Krčki most, foto Bionda

Slaveni, Hrvati, na Krk dolaze rano, krajem 6. ili početkom 7. stoljeća. Čini se da su u to doba još vrlo rušilački raspoloženi. Fulfinum je prazan i porušen, porušeno je i spomenuto naselje kod Malinske. Romansko stanovništvo sklanja se u grad Krk, koji će još dugo ostati romansko središte, a Hrvati se uglavnom naseljavaju na istočnoj strani otoka. Otok Krk je još pod bizantskom vlašću, no uspostavom hrvatskog kraljevstva Bizant hrvatskim kraljevima za Krk plaća danak.

Bašćanska staza glagoljice, slovo A

Bašćanska staza glagoljice, slovo A, foto Bionda

S potpunom sigurnošću možemo tvrditi da je otok Krk u sklopu Hrvatske u 11. stoljeću. O tome svjedoči jedan od najvrjednijih hrvatskih kulturno-povijesnih spomenika, Bašćanska ploča. Pronađena je u crkvi Sv. Lucije, u Jurandvoru kraj Baške, a izvorno je bila oltarna pregrada, plutej. Njen natpis na glagoljici govori o darivanju zemljišta crkvi od strane hrvatskog kralja Zvonimira. Bašćanska ploča se datira na prijelaz između 11. i 12. stoljeća.

Otok Krk bio je jedno od najvažnijih glagoljaških središta u Hrvatskoj, gotovo bismo mogli reći i najvažnije. Glagoljica i pismenost se otokom širi ponajprije zahvaljujući franjevcima i benediktincima, ali i vladavini Krčkih knezova, kasnije Frankopana.

Bašćanska staza glagoljice, slovo L

Bašćanska staza glagoljice, slovo L, foto Bionda

Početkom 12. stoljeća Krk je pod vlašću Venecije, koja 1118. godine sklapa ugovor s Dujmom I, prvim poznatim Krčkim knezom, te on vlada otokom kao mletački vazal. Kasnije pravo postaje nasljedno. Od tada se vlast na otoku nominalno mijenja između hrvatsko-ugarskih kraljeva i Venecije, no sve do 1480. godine realno su na vlasti Krčki knezovi, potomci Dujma I.

Frankopani, odnosno Krčki knezovi, potječu iz dvorca Gradec kraj Vrbnika, danas nažalost zapuštene ruševine. Jedina su hrvatska plemička obitelj s nekog otoka koja se uspjela razviti do moći u europskim razmjerima. Na vrhuncu svoje moći imali su u posjedu teritorij veličine polovice današnje Hrvatske. Bilo je to u vrijeme kneza Nikole IV, u prvoj polovici 15. stoljeća, koji je prvi i uzeo prezime Frankopan.

Nakon smrti Nikole IV Frankopana, golemi je posjed podijeljen među njegovim sinovima, njih devetero. Ivan VII Frankopan, nakon dogovora s braćom, postao je jedini vladar na otoku Krku. Što svojom nevještošću i nepromišljenošću, a što lukavstvom Venecije, vlast nad otokom je izgubio 1480. godine. Od tada, pa do pada Mletačke Republike 1797. godine otok Krk je pod vlašću Venecije.

Nakon pada Venecije Krk je kratkotrajno pod austrougarskom vlašću, zatim pod francuskom, a 1813. godine ponovo je u sklopu Austrougarske monarhije sve do kraja 1. svjetskog rata. Poslije rata kratkotrajno ga okupiraju Talijani, a Rapalskim ugovorom s kraja 1920. godine pripada Kraljevini SHS. U 2. svjetskom ratu okupiraju ga Talijani, pa Nijemci, da bi poslije rata bio u sastavu Jugoslavije, a od 1991. samostalne Hrvatske.

Što posjetiti na otoku Krku?

Zaista je nezahvalna tema izdvajati neke kulturno-povijesne znamenitosti među brojnima koje se nalaze praktički u svim mjestima ovog otoka. Neke smo već spomenuli, spomenimo još neke. U gradu Krku svakako posjetite Frankopanski kaštel, katedralu Uznesenja Blažene Djevice i dvojnu crkvu Sv. Kvirina i Sv. Margarete.

Posjetite otočić Košljun kod Punta, na kojem je franjevački samostan s vrijednim izložbama, a i sam po sebi impresivno zdanje. Vrijedi posjetiti i stare franjevačke samostane kod Malinske i na Glavotoku kod Brzaca.

Među brojnim lijepim i vrijednim crkvama otoka Krka posebno ćemo izdvojiti dvije – crkvu Sv. Krševana, kod sela Milohnića, nedaleko od spomenutog samostana na Glavotoku, te crkvu Sv. Dunata, podno naselja Kornić", nedaleko Punta. U Dobrinju i okolnim selima naći ćete nekoliko starih crkava, ostataka crkava, više muzeja i galerija, te brojne glagoljaške spomenike.

Tu ćemo stati. Negdje moramo. Na otoku Krku toliko je vrijednih kulturno-povijesnih znamenitosti da bi se o njima mogle napisati mnoge knjige.

Ukoliko ste među onima koji na svom godišnjem odmoru žele bolje upoznati krajeve i ljude koje posjećujete, za to Vam na otoku Krku neće biti dovoljan jedan vikend, jedan tjedan ili čak jedan godišnji odmor. Još će toga dosta ostati neotkriveno i za godine koje dolaze.

Slična je situacija i s prirodnim ljepotama i znamenitostima. Među brojnima spomenut ćemo samo tri: špilju Biserujku kod sela Rudine nedaleko Čižića, zaštićeni rezervat šumske vegetacije, šumu hrasta crnike na Glavotoku, te ornitološki rezervat Kuntrep, na istočnoj obali otoka, južno od Vrbnika.

Plaže na otoku Krku

Ljepotu plaža i mora otoka Krka prepoznali su još stari Rimljani, pa su na obali izgradili brojne vile i ljetnikovce. Turistička tradicija otoka u novije doba također je bogata i dugotrajna, pa ćete danas diljem otoka pronaći brojne uređene i opremljene plaže s bogatom ponudom dodatnih sadržaja.

Plavim zastavama okićeno je 14 krčkih plaža, te marina u Puntu. Plaže s ovim međunarodnim priznanjem, potvrdom čistoće i opremljenosti, naći ćete u gradu Krku, Baški, Malinskoj, Njivicama, Omišlju, Šilu, Puntu, te na Glavotoku.

Na obali otoka dugoj 220 km nalazi se bezbroj uvala i prekrasnih prirodnih plaža s kristalno čistim morem, čija će Vas ljepota oduševiti. Mnogi ističu ljepotu plaža Stare Baške, s potpunim pravom. No, mnogi drugi će tvrditi da je baš njihova plaža najljepša, a opet, sve su toliko lijepe da je nemoguće reći kako je netko u pravu, a netko nije.

Možda će Vam se svidjeti plaža Sv. Marak u Risiki, kod Vrbnika, možda ona u uvali Vela Luka, podno bizantske Korintije kod Baške , možda neka druga.

Obalu otoka Krka vrijedi istraživati – svaki se trud nagrađuje kupanjem na "tek otkrivenoj" prekrasnoj plaži! Možda je najbolji način za istraživanje otoka Krka, njegovih ljepota, znamenitosti, pa i plaža, vožnja biciklom. Po cijelom su otoku brojne uređene i označene biciklističke staze, a bicikl možete i unajmiti gotovo u svakom mjestu.

Spomenimo i plažu Meline u uvali Soline. Ova je plaža poznata po svom ljekovitom blatu koje pomaže kod reume. Nemojte se iznenaditi kada vidite ljude potpuno namazane blatom, no ako mazanje blatom i nije nešto za Vas, na ovoj ćete plaži moći uživati i u raznim drugim aktivnostima, kao što su odbojka na pijesku, mali nogomet ili vožnja pedalina.

Gastronomska ponuda i tradicionalna kuhinja otoka Krka

Krčku kuhinju karakteriziraju tipična mediteranska jela od ribe i plodova mora, no kako je ovdje već stoljećima razvijeno ovčarstvo, tu su i janjetina, te ovčji sir. Vegetacija otoka je bogata ljekovitim, začinskim i aromatičnim biljem, a zbog blage klime ovce ovdje pasu tijekom cijele godine. Zbog toga je krčka janjetina bez sumnje među najboljima u Hrvatskoj, a sir od ovčjeg mlijeka uz bok onom najslavnijem, s otoka Paga. More je čisto i bogato ribom, a duga je i tradicija maslinarstva, te je krčko maslinovo ulje vrlo cijenjeno.

Sve ovo jamči raznoliku i uzbudljivu gastronomsku ponudu, a umijeće kuhara u brojnim kvalitetnim krčkim restoranima u svim mjestima na otoku, ugodan ambijent i ljubazno osoblje pobrinut će se za vrhunski doživljaj svakog gurmana.

Od autohtonih jela, karakterističnih baš za otok Krk, spomenut ćemo šurlice. Ovo je posebna tjestenina, na Krku vrlo omiljena, bez koje je bilo kakva svečanost na otoku nezamisliva.

Svako izuzetno krčko jelo koje ćete ovdje probati, valja, dakako, zaliti čašom dobrog vina. Možete li zamisliti bilo koje vino primjerenije za tu prigodu od vrhunske, autohtone, vrbničke žlahtine? Mi ne možemo.

Apartmani privatnih iznajmljivača za idealan odmor na Krku

Kako bi Vaš odmor na otoku Krku bio potpun, trebat će Vam kvalitetan smještaj u kojem se zaista možete opustiti nakon kupanja na krčkim plažama, uživanja u krćkim delicijama i istraživanja krčkih znamenitosti.

U svim većim mjestima naći ćete luksuzne hotele i kampove, neki kampovi su pak dalje od većih mjesta, za one koji vole uživati u netaknutoj prirodi.

Naš prijedlog za smještaj na otoku Krku? Apartmani privatnih iznajmljivača!

Bez obzira tražite li više privatnosti, veći luksuz, povoljniju cijenu ili pak želite bolje upoznati svoje domaćine, njihov način života i običaje, apartmani, sobe ili pak luksuzne vile s bazenom privatnih iznajmljivača na otoku Krku bit će pravi izbor za Vas!

Duga turistička tradicija, osobita briga za gosta, te urođena gostoljubivost Krčana jamstvo su da odabirom smještaja u apartmanima privatnih iznajmljivača nećete pogriješiti.

Apartmani otok Krk

Otok Krk, foto Bionda

Zabava i noćni život na otoku Krku

Glavna središta noćnog života i zabave na otoku Krku su grad Krk i Malinska. Donedavno je Malinska bila odredište mladih koji su na večernju zabavu dolazili ovamo čak s kopna, no posljednjih godina taj primat polako preuzima Rijeka, a na samom otoku grad Krk. Bez obzira na to, u Malinskoj Vam navečer sigurno neće biti dosadno – bit će tu puno koncerata, nastupa DJ-a i tuluma, ponekada vrlo ekskluzivnih. Takva je situacija i u gradu Krku, noćni će život mlade svakako zadovoljiti.

Apartmani otok Krk

Otok Krk, foto Bionda

U svim mjestima otoka tijekom ljetnih mjeseci organiziraju se razne zabavne, kulturne, sportske i druge manifestacije, pučke i ribarske fešte i slično. U većim mjestima to je svakodnevno ili gotovo svakodnevno. U manjim mjestima rjeđe, no i u njima ćete pronaći kafiće gdje se možete zabaviti u večernjim satima, ili se pak zaputite s društvom i bocom vrbničke žlahtine na obližnju plažu i tamo dobro zabavite.

Kako doći na otok Krk?

Malo se koji dio hrvatske obale, o otocima da i ne govorimo, može pohvaliti tako dobrom prometnom povezanošću kao otok Krk. S kopnom je povezan mostom, pa je dolazak automobilom jednostavan. Poželite li ići na izlete na susjedne otoke Cres ili Rab, tamo voze trajekti iz trajektne luke Valbiska na Krku.

Dolazak na otok Krk

I ovako je moguće, foto Bionda

Redovnim autobusnim linijama otok Krk je povezan s Rijekom i Zagrebom.

Osobito valja istaknuti međunarodnu zračnu luku Rijeka, koja se nalazi baš na otoku Krku, kod Omišlja. U ovu zračnu luku leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, a redovnim ili charter letovima otok Krk je povezan s brojnim europskim gradovima.

Smještaj na Krku u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj na otoku Krku. Na raspolaganju su apartmani kod privatnih iznajmljivača, sobe, te kuće za odmor.

U bogatoj ponudi apartmana i drugog smještaja, u svim većim gradovima na otoku, kao i u manjim mjestima, uvjereni smo, pronaći ćete apartman upravo po Vašem ukusu, za Vaš idealan odmor na Krku.

Na raspolaganju su Vam apartmani, sobe i drugi smještaj u sljedećim mjestima na otoku Krku: Krk, Punat, Malinska, Baška, Brzac, Pinezići, Klimno, Šilo, Vrbnik, Draga Bašćanska, Stara Baška, Njivice, te Omišalj.

Svi oglašivači smještaja na stranicama Apartmani Hrvatska, pa tako i oni na otoku Krku, provjereni su privatni iznajmljivači, s kategoriziranim apartmanima i drugim smještajnim jedinicama, te registriranim pri lokalnoj turističkoj zajednici, što je jamstvo Vaše sigurnosti prilikom rezervacije smještaja iz naše ponude.

Jamstvo, pak, najbolje cijene je izravni kontakt kojeg ostvarujete s iznajmljivačima, bez ikakve agencijske provizije.

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači za sobom kaznenu i građansko-pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela stranice, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Fotografije na ovoj stranici autorsko su djelo i vlasništvo Slavka Bionde. Korištene su uz dozvolu autora, kojem na tome od srca zahvaljujemo.

www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da su na neki način povrijeđena Vaša ili tuđa prava, molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila

Copyright © 2001. - 2024. Apartmani Hrvatska, KOIMA d.o.o. . Sva prava pridržana.