Apartmani Trgetari i Trget: privatni smještaj u mjestu Trgetari i Trget

Apartmani Trgetari i Trget - od smještaja u ponudi su apartmani. Trgetari i Trget su mjesta idealna za miran, obiteljski odmor. Čisti mediteranski zrak i prekrasna priroda.

Trgetari i Trget dva su malena naselja u Raškom zaljevu u Istri. Trget broji tek 30-tak stanovnika i nalazi se na obali Raškog zaljeva, dok su Trgetari, sa svojih 50-tak stanovnika, u unutrašnjosti, na brežuljku tek nešto višem od 100 metara nadmorske visine jugoistočno iznad Trgeta, udaljeni od Trgeta oko kilometar i pol. Od mora su Trgetari udaljeni tek nekoliko stotina metara – podno Trgetara, zapadno, nalazi se uvala Beljina.... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Trgetari Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Trgetari:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Trgetari

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Trgetari - Istra

Trgetari - Povijest, turistička ponuda, aktivni odmor, plaže

U antičko je doba ovim krajem prolazila važna cesta Pula – Trsatika, no nikakvi ostaci naselja ovdje nisu pronađeni. Ipak, nalaza iz antičkog doba u okolici Trgetara ima mnogo, pa je vjerojatno ovdje bila neka postaja na toj cesti.

Niti o kasnijoj povijesti ovih naselja ne zna se mnogo. Stanovnici su se bavili "trgetarenjem", prijevozom čamcima s jedne obale Raškog zaljeva na drugu, po čemu su naselja i dobila ime. Povijesni izvori spominju postojanje kaštela, a tu postoje i ruševine romaničke crkve Sv. Jurja.

Kako je u to davno doba postojala stalna opasnost od gusara i raznih drugih napadača s mora, za vjerovati je da je većina stanovnika živjela u Trgetarima, dok je Trget bio njihova luka. Razvojem cestovnog prometa, potreba za "trgetarenjem" se smanjuje, pa se oni okreću ribarstvu, te ovo postaju prvenstveno ribarska naselja, što su zapravo i danas.

Krajem 19. stoljeća nedaleko Trgeta izgrađena je luka za utovar ugljena, što je donijelo živost u ova naselja. Područje Labina i kasnije Raše bio je u to doba, pa sve do druge polovice 20. stoljeća, izrazito rudarski kraj, s velikom proizvodnjom ugljena koji je trebalo transportirati, pa je bez sumnje u Trgetu bilo vrlo živo. Ne trebate se zabrinjavati, rudarstva ovdje više nema, u potpunosti je ugašeno krajem 20. stoljeća. Ostalo je, međutim, mnogo toga što vrijedi vidjeti – u prvom redu to je najmlađi istarski grad Raša, podignut za samo 547 dana u vrijeme fašističke Italije, kada je proizvodnja ugljena bila najveća. Raša je gradić vrlo zanimljive organizacije i arhitekture, s crkvom Sv. Barbare, zaštitnice rudara, u obliku rudarskog vagona i sa zvonikom za koji će netko reći da podsjeća na rudarsku lampu, a netko na toranj rudarskog izvoznog stroja, u kojem je danas muzej posvećen rudarima. Crkve podignute u 20. stoljeću rijetko spominjemo kao kulturno-povijesne znamenitosti, no crkva Sv. Barbare svakako je jedan od izuzetaka. Vrijedi također posjetiti i model rudnika u labinskom muzeju.

U novije se vrijeme Trgetari i Trget sve više okreću turizmu. Dakako, valja imati na umu da ova dva mjesta zajedno nemaju niti 100 stanovnika, pa je turistička ponuda ograničena. Nema ovdje hotela, diskoteka, raznih sportskih terena i programa ili pak svakodnevnih događaja i manifestacija. Naći ćete ovdje smještaj u apartmanima i sobama kod ljubaznih domaćina, privatnih iznajmljivača, naći ćete čak i luksuzne vile s bazenima, te plaže, šljunčane, pješčane i betonske, o čijoj čistoći mještani brinu. Nemojte očekivati bogatstvo dodatnih sadržaja na plažama, no očekujte čisto more i plažu na kojoj ćete uvijek lako naći kutak za sebe.

Trgetari i Trget idealna su mjesta za miran, obiteljski odmor, te potpuno opuštanje na čistom mediteranskom zraku i prekrasnoj prirodi, daleko od gužvi mondenih turističkih odredišta, a opet dovoljno blizu budete li se željeli tamo zaputiti. Šetnjom ili biciklom moći ćete upoznati prirodne ljepote ovog kraja i posjetiti okolna sela i zaseoke od kojih u svakom ima ponešto vrijedno za vidjeti.

Iako možete i biciklom, ipak ćemo Vam preporučiti da automobilom posjetite obližnji Barban, udaljen 10 km od Trgeta. Barban je srednjovjekovni gradić akropolskog tipa koji je sačuvao svoj srednjovjekovni karakter. Osobito dobro vrijeme za posjet Barbanu je treći vikend u kolovozu, kada se ovdje održava konjičko-viteška manifestacija "Trka na prstenac", čija tradicija počinje još 1696. godine, a obnovljena je 1976. godine. Rašu smo već spomenuli, a još malo dalje, 12 km od Trgeta i Trgetara je Labin, drevni gradić prepun kulturno-povijesnih znamenitosti, galerija i muzeja. Tijekom ljeta u Labinu se održava kulturno-zabavna manifestacija Labin Art Republika, koja će Vam svakodnevno ponuditi razne kulturne, umjetničke i zabavne programe i događanja. Nedaleko Labina je Rabac, popularno turističko odredište, s brojnim i raznolikim sportskim i drugim sadržajima, ukratko rečeno, bogatom turističkom ponudom. Mladima željnim večernje zabave koji ljetuju u Trgetarima ili Trgetu, preporučit ćemo Labin ili Rabac za večernji izlazak.

Oko 18 km od Trgeta i Trgetara, preko Barbana prema Puli, nalazi se selo Manjadvorci, u kojem je ranč gdje možete jahati. Također imaju osmišljene razne kreativne programe rekreacije i zabave u koje su, naravno, uključeni konji. Neki od tih sadržaja posebno su namijenjeni i prilagođeni djeci. Dvadesetak kilometara od Trgeta i Trgetara je selo Glavani, u kojem će oni avanturistički raspoloženi pronaći adrenalinski park s nekoliko ruta različite težine. Program prilagođen djeci postoji i ovdje, no procjenu primjerenosti takve zabave za djecu ipak ćemo prepustiti roditeljima.

Gastronomija, zabava

Vjerojatno već pomišljate kako ćemo Vam reći da su Trgetari i Trget mala mjesta, te da dobar restoran potražite u nekom obližnjem gradiću. Prevarili ste se. U Trgetu ćete naći ne jedan, već dva kvalitetna restorana, koji su svojom ponudom ucrtali maleni Trget na karte gastronomskih vodiča Hrvatske, pa čak i Europe i svijeta.

Ovi su restorani prvenstveno poznati po ribljim specijalitetima, te plodovima mora, školjkama, škampima, jastozima… poznati gastronomski kritičar proglasit će jedan od ovih restorana "najboljim ribljim restoranom u Istri". Mi nećemo ići tako daleko u procjenama, ali da su restorani vrhunski, u to nema nikakve dvojbe. Ponudit će Vam oni i specijalitete karakteristične za unutrašnje dijelove Istre , tjestenine, pršut, maneštru… brojna druga tipična Istarska jela. Problem je, međutim, što se teško na tako nešto odlučiti kada znate da se nalazite u vrhunskom ribljem restoranu, iako bi oni zasigurno i ta jela kvalitetno priredili. Da biste riješili nedoumicu, ovdje uživajte u ribi, a za druge istarske specijalitete se zaputite u unutrašnjost, primjerice u Barban.

Zabavu u večernjim satima potražite u jednom od spomenutih restorana ili pak s gitarom na plaži. Tražite li više, morat ćete se zaputiti u Labin ili Rabac. Ponekad, nažalost ne često, u Trgetu se održavaju ribarske večeri, na kojima neće biti dosadno, a bit će i dobre hrane.

Dolazak u Trgetare i Trget

Automobilom u Trget i Trgetare dolazite obalnom prometnicom koja povezuje Pulu s Labinom i Opatijom (državna cesta D66). S nje prema Trgetu i Trgetarima skrećete lokalnom cestom u Labinu ili u mjestu Most-Raša.

Izravnih međugradskih autobusnih linija za Trgetare i Trget nema. Autobusom možete stići u Labin iz svih većih hrvatskih gradova, a iako postoji lokalna autobusna linija iz Labina za Trgetare, ipak ćemo Vam savjetovati taksi. Pula je od Trgeta i Trgetara udaljena nešto manje od 40 km. Dolazite li preko Pule, možete autobusom stići do Labina.

Međunarodna zračna luka Pula udaljena je od Trgeta i Trgetara manje od 35 km. U nju leti nekoliko niskotarifnih aviokompanija, povezujući je s brojnim europskim gradovima, osobito tijekom ljetnih mjeseci. U njoj možete unajmiti automobil, postoji mogućnost organizacije transfera do Trgeta ili Trgetara, a na toj udaljenosti niti taksi nije neprihvatljiva opcija. Organiziranim prijevozom iz zračne luke možete stići do pulskog autobusnog kolodvora.

Smještaj u Trgetarima i Trgetu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u Trgetarima, na raspolaganju su apartmani kod privatnih iznajmljivača.

Apartmani Trgetari i Trget - od smještaja u ponudi su apartmani. Trgetari i Trget su mjesta idealna za miran, obiteljski odmor. Čisti mediteranski zrak i prekrasna priroda.

U nastavku se nalaze i ostala mjesta u Istri gdje su Vam na raspolaganju apartmani: Labin (12 km od Trgetara) i Rabac (16 km od Trgetara). Također Vam Apartmani Hrvatska nudi smještaj u slijedećim mjestima u Istri : Poreč , Rovinj , Pula , Novigrad , Vrsar , Funtana , Bale , Fažana , Peroj , Banjole , Medulin , Premantura

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj