Apartmani i privatni smještaj u mjestu Poreč u Istri

Apartmani Poreč - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Poreč je turistički centar pun zabave, povjesnih i kulturnih događanja.

Poreč grad u Istri s oko 17.000 stanovnika, još je od 70-tih godina prošlog stoljeća najposjećenija turistička destinacija u Hrvatskoj. ... 

Turistička povijest Poreča također seže daleko u prošlost. Još 1845. godine tiskan je prvi turistički vodič. 1866. otkriva ga austrougarska aristokracija, te mnogi članovi carske obitelji provode odmor u Poreču. Najstariji porečki hotel Rivijera sagrađen je 1910. godine.

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Poreč Kroatien
apartmani POREČ  APARTMANI PALMA 
APARTMANI PALMA 
preporuka za apartman u mjestu POREČ

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto POREČ

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Poreč - Istra

Poreč - povijest i znamenitosti

Područje Poreča nastanjeno je još u prapovijesti, starogrčki povjesničari spominju ribarsko naselje u 6. i 4. stoljeću pr.n.e., a Rimljani grade castrum, vojno naselje-utvrdu, gradskih osobina u 2. stoljeću pr.n.e.

Struktura grada iz rimskog doba

U 1. stoljeću n.e. castrum je proglašen gradom i uključen u rimsku kolonije, što se najčešće smatra službenim nastankom današnjeg Poreča. Pravilni geometrijski raspored ulica, tipičan za castrume, s okosnicom koju predstavljaju ulice Carda i Decumanus, te središnji Forum, sačuvan je do danas.

Već u 3. stoljeću, u doba progona kršćana, Poreč je imao organiziranu kršćansku zajednicu i ranokršćanski crkveni kompleks. Prvi porečki biskup Mavar, nakon mučeničke smrti prilikom jednog od progona kršćana, proglašen je svecem zaštitnikom grada. Od tada do danas Poreč je biskupija, a na mjestu Mavarove smrti sagrađena je ranokršćanska katedrala u 4. stoljeću.

Eufrazijeva bazilika

U 6. stoljeću Porečom vlada Bizant. Biskup Eufrazije daje obnoviti crkveni kompleks i na temeljima stare katedrale nastaje bazilika, danas poznata kao Eufrazijeva bazilika. Eufrazijeva bazilika svakako je najvrjedniji spomenik kulture u Poreču. Smatra se jednim od najbolje sačuvanih ranokršćanskih kompleksa u svijetu i pod zaštitom je UNESCO-a od 1997. U vrtu bazilike čuva se originalni podni mozaik iz stare katedrale. Baziliku je moguće svakodnevno obići, osim u vrijeme vjerskih obreda, a može se popeti i na zvonik, s prekrasnim pogledom na cijeli Poreč. U Eufrazijevoj bazilici redovito se održavaju koncerti komorne glazbe. Spoj vrijedne glazbe i prekrasnog ambijenta predstavljaju nezaboravan doživljaj.

Gradske zidine i kule

Poreč je do 18. stoljeća bio u potpunosti opasan zidinama. Dio zidina sačuvan je i danas. Sačuvane su i tri kule, peterokutna, okrugla i polukružna, sve tri iz 15. stoljeća. Peterokutna kula nalazi se na početku glavne ulice, Decumanusa, na ulazu u staru gradsku jezgru. Podignuta je u gotičkom stilu, sa reljefom mletačkog lava na pročelju. U kuli se danas nalazi restoran. U dobro očuvanoj okrugloj kuli je danas bar.

Gotička i romanička kuća

Nedaleko od Peterokutne kule, u ulici Decumanus, nalazi se Gotička kuća. Palača je to sagrađena 1473. godine. U to doba u Poreču su živjele mnoge bogate obitelji, koje nisu štedjele za gradnju domova u tada modernom stilu. Zahvaljujući tome, Poreč danas ima niz prekrasnih i vrijednih građevina.

Romanička kuća iz 13. stoljeća nalazi se na spoju Decumanusa i trga Marafor. Prepoznatljiva je po vanjskim stepenicama, romaničkoj bifori i drvenom balkonu, obnovljenom 1910. godine.

Trg Marafor i rimski hramovi

Trg Marafor najveći je i najstariji porečki trg. Rimski je to forum kvadratična oblika. U njegovoj blizini nalaze se ostaci dva hrama s početka 1. stoljeća. Sjeverozapadno uz trg ostaci su zida i temelja Velikog hrama, za koji se smatra da je bio jedan od najvećih u Istri. U parku zapadno od trga ostaci su antičkog hrama posvećenog Bogu mora Neptunu.

Istarska sabornica

1861. godine Poreč je dio Austrougarskog carstva i te godine Istra dobiva samoupravu, a Poreč postaje sjedište pokrajinskog parlamenta. Istarska sabornica, zgrada gdje je zasjedao parlament, izvorno je gotička franjevačka crkva iz 13. stoljeća. Zgrada je barokizirana u 18. stoljeću. Osobito je značajan njen barokni strop s freskama. U zgradi se i danas održavaju svečane sjednice županijske skupština, a i razni kulturni događaji. Nedavno su u dvorištu zgrade otkriveni ranokršćanski podni mozaici.

Turistička ponuda

Turistička povijest Poreča također seže daleko u prošlost. Još 1845. godine tiskan je prvi turistički vodič. 1866. otkriva ga austrougarska aristokracija, te mnogi članovi carske obitelji provode odmor u Poreču. Najstariji porečki hotel Rivijera sagrađen je 1910. godine.

Naravno, nije kulturno-povijesna baština jedino što Poreč može ponuditi posjetitelju. Kakvoća mora prati se od 1988. godine i danas se 21 plaža u Poreču ponosi Plavim zastavama. Tu su i tri dobro opremljene marine za nautičare. Ponuda sportskih sadržaja vrlo je bogata, pa ne čudi da Poreč mnogi profesionalni sportaši biraju za pripreme, a rekreativci za – čist užitak.

Svakako posjetite Aquarium, akvariju smješten u staroj jezgri grada, gdje ćete se upoznati s podvodnim svijetom Jadranskog mora. U sklopu Aquariuma nalazi se i suvenirnica, a za posjetitelje je otvoren svakodnevno od 9 do 22 sata.

Zabavu u Poreču pronaći ćete na svakom koraku. Posjetitelji željni noćnih izlazaka zaista će doći na svoje. Brojni su tu klubovi, noćni barovi, kafići, tako da će se za svaki ukus naći ponešto. Osobito tijekom ljeta u Poreču se organiziraju razne manifestacije i događaji. Nemoguće ih je sve pobrojati. Spomenut ćemo samo Giostru, porečki povijesni festival i Street Art Festival. Giostra oživljava festival viteškog nadmetanja iz 1745. godine, sve začinjeno plesovima 18. stoljeća, kostimima, drevnim viteškim oklopima i stolovima bogatim istarskim delicijama. Street Art Festival početkom kolovoza okuplja brojne umjetnika iz cijelog svijeta, koji će Vam na ulicama starogradske jezgre predstaviti svoja djela.

Što god tražili ili očekivali od svog odmora, dolaskom u Poreč nećete pogriješiti. Poreč ima sve.

Smještaj u Poreču u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Poreč - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Poreč je turistički centar pun zabave i noćnih klubova za cjelo-noćne izlaske. Poreč je grad povjesnih i kulturnih događanja.

U mjestima u blizini, na raspolaganju su Vam apartmani: Pula, Rovinj, Novigrad , Umag, Medulin, Fažana, Labin, Rabac, Bale, Vrsar, Premantura , Savudrija , Funtana, Peroj, Banjole, Trgetari i Kaštelir

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Višnjan apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj apartmani Pazin