Apartmani Banjole: privatni smještaj u mjestu Banjole u Istri

Apartmani Banjole - od smještaja u ponudi su apartmani. Banjole imaju razvedenu obalu s brojnim uvalama u kojima su plaže prirodno lijepe.

Banjole su turisticko i ribarsko mjesto s nešto manje od 1000 stanovnika, na jugozapadnom dijelu Istre, tek nekoliko kilometara južno od Pule. Nalaze se na manjem poluotoku zatvorenom uvalama Paltana s južne i Soline sa sjeverne strane, okružene bujnom mediteranskom vegetacijom i borovom šumom ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Banjole Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Banjole:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Banjole

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Banjole - Istra

Banjole - povijest i znamenitosti

Područje gdje su se smjestile Banjole bilo je naseljeno još u prapovijesti. Na brijegu Bumbište nalaze se tumuli, grobovi prapovijesnih stanovnika ovog kraja, u kojima je, među drugim nalazima, pronađen i bodež koji je pripadao nekom značajnom vojskovođi toga doba.

Ljepotu Banjola prepoznali su još stari Rimljani, a iz antičkog doba Banjole nose i svoje ime, izvedeno iz latinskog Balneolum minus, malo kupalište. Pronađeni su ovdje ostaci antičkih ladanjskih vila i termi, a u to vrijeme postojao je i kamenolom. U kamenolomu, smještenom u Rupicama, malo sjevernije od spomenutog Bumbišta, kamen se odmah i obrađivao, pa su pronađeni ostaci nedovršenih, ili vjerojatnije neuspjelih, sarkofaga, kapitela i kipova.

Banjole nastavljaju živjeti i u ranom srednjem vijeku. Svjedoče o tome ostaci crkve Sv. Nikole kod uvale Kanalići u sjevernom dijelu Banjola. Ostaci ove jednobrodne crkve s polukružnom apsidom tek su djelomično istraženi sredinom prošlog stoljeća. Tom prilikom, nažalost, nisu niti konzervirani, niti zaštićeni, te danas više vidljivih ostataka nema. Možemo se samo nadati da nisu uništeni, već negdje zatrpani pod zemljom. Nepotpunim istraživanjem nije se uspjelo niti preciznije datirati građevinu. Neki graditeljski elementi mogli bi ukazivati na 4., 5. ili 6. stoljeće, ulomci posuđa pronađeni u apsidi ukazuju na 8. stoljeće, no najvjerojatnije je crkva sagrađena u 7. stoljeću i to nakon slavenskih prodora u Istru.

U srednjem će vijeku područje Banjola biti u vlasništvu pulskih biskupa, koji će ga predati kao feudalni posjed plemićima iz Pule. Epidemije kuge u nekoliko će navrata opustošiti kraj, a osobito teško u 15. stoljeću. Tada će Banjole ostati tek na nekoliko stanovnika, zbog čega će zamrijeti poljoprivreda i tlo postati zapušteno i neplodno. Krajem 16. stoljeća Banjole dolaze u posjed vlastelina iz obližnjeg Pomera, koji dodjeljuju pravo korištenja banjolskih oranica i pašnjaka doseljenicima u Premanturi.

Zahvaljujući dobro zaštićenoj prirodnoj lučici, te moru bogatom ribom, uvjeti za ribolov su izvrsni, te Banjole postaju ribarsko mjesto. To će ostati i danas, no još od druge polovice prošlog stoljeća turizam će postajati sve značajnija djelatnost, pa su Banjole danas omiljena turističko odredište i prvenstveno turističko mjesto.

Plaže

Obala Banjola je poprilično razvedena, s brojnim uvalama u kojima su lijepe prirodne ili uređene plaže, stjenovite ili šljunčane, te će svatko zasigurno naći plažu po svom ukusu.

Plaža Cintinera nalazi se u istoimenoj uvali. Ovo je uređena šljunčana plaža s blagim ulazom u more, na kojoj ćete pronaći ugostiteljski objekt, a u njenom zaleđu prirodni hlad u šumi stoljetnih borova.

Među popularnijim plažama izdvojit ćemo plažu u uvali Kanalić, plažu Bumbište, plažu Pod Lijon u uvali Paltana, te plažu hotela Del Mar, s bogatom ponudom dodatnih sadržaja. Brojne bezimene prirodne plaže i uvale ostavit ćemo Vama da ih otkrijete.

Turistička ponuda, aktivni odmor, zabava

Iako su Banjole malo mjesto, većina stanovnika bavi se turizmom, te je turistička ponuda vrlo bogata. Naći ćete ovdje sve što je potrebno za kvalitetan odmor, uživanje u moru i suncu, ali i brojne sadržaje i ponuđene aktivnosti, te Vam zasigurno neće biti dosadno.

Banjole imaju veliki trgovački centar, te nekoliko drugih trgovina. Ovdje su banka i pošta, u slučaju potrebe tu je liječnička ordinacija opće prakse i stomatolog, dvije specijalizirane poliklinike, ljekarna, te veterinar. Postoji i organizirana baby sitting usluga.

Za smještaj su Vam na raspolaganju hotel, kampovi, te brojni apartmani, sobe, vile i kuće za odmor kod privatnih iznajmljivača. Također valja istaknuti i nekoliko manjih kampova privatnih iznajmljivača, te turistička naselja.

Ljubitelji sporta i rekreacije će, uz šetnju ili vožnju biciklom, moći zaigrati tenis na jednom od nekoliko teniskih terena, te odbojku na pijesku. U sklopu sportskog centra Banjole na raspolaganju su i nogometni tereni. Ronioci će sve potrebne usluge dobiti u ronilačkom centru, gdje možete pohađati tečaj ronjenja, ili pak s njima ići na organizirane urone.

Za rekreaciju i zabavu na vodi tu je aquapark, moguće je unajmiti pedaline i sandoline, te jedrilice ili motorne čamce za one koji posjeduju odgovarajuću dozvolu za upravljanje takvim plovilima. Banjole imaju i manju sportsku lučicu, a nautičarima će biti zanimljiva bogato opremljena marina u obližnjem Pomeru, s gotovo 300 vezova i 30 suhih vezova.

Ne treba zaboraviti da su Banjole još uvijek ribarsko mjesto. Pronađete li smještaj kod ribara i ukaže li se prilika da s njima krenete u ribolov, nemojte ju propustiti. Bit će to zanimljivo iskustvo i nezaboravan doživljaj. Ukoliko ste vješti u pripremi ribe, savjetujemo Vam da se ponekad ranije ujutro probudite i krenete u lučicu Portić kamo se ribari vraćaju s noćnog ribolova, te od njih nabavite najsvježiju, tek ulovljenu ribu, po najpovoljnijim cijenama.

Savjetovat ćemo Vam također izlete u okolici Banjola. Mnogo toga zanimljivog dovoljno je blizu da tamo možete stići šetnjom, biciklom ili pak autobusima javnog lokalnog prijevoza. Svakako posjetite Pulu i upoznajte njene brojne kulturno-povijesne znamenitosti. Šteta bi bilo ne posjetiti obližnji Medulin, a itekako vrijedi istražiti i poluotok Kamenjak.

U večernjim satima zabavu u Banjolama možete potražiti u nekom od kafića, ili pak posjetiti zabavne sadržaje u organizaciji hotela ili kampa. Odlazak u diskoteku ili na kakvu manifestaciju u obližnju Pulu ili Medulin također je dobra opcija. Banjolska noć je tradicionalna pučka fešta koja su u Banjolima održava početkom kolovoza, na kojoj Vam zasigurno neće biti dosadno. U noći punog mjeseca, ljeti, održava se manifestacija "Full Moon Kayaking", noćna vožnja kajakom u uvali Cintimera, iste noći kada se u obližnjoj Premanturi organizira "Full Moon" biciklijada. Također će biti povremenih turnira u odbojci na pijesku i tenisu.

Gastronomija

Banjole imaju nekoliko kvalitetnih konobi i restorana gdje ćete imati priliku uživati u specijalitetima domaće kuhinje spremljenim po starim, tradicionalnim receptima.

Ovo je ribarsko mjesto, pa ćemo Vam svakako preporučiti riblje specijalitete i specijalitete od plodova mora, osobito kamenice. Probajte također i druga istarska jela: maneštru, domaće tjestenine s raznim umacima ili sa žgvacetom, istarski pršut, specijalitete s tartufima, te brojna druga ukusna lokalna jela.

Dolazak u Banjole

Dolazite li automobilom u Banjole iz zapadne ili središnje Europe, preko Kopra u Sloveniji uputite se prema graničnom prijelazu Plovanija kod Buja. Istarskim ipsilonom vozite do Pule, te se zaobilaznicom zaputite prema Medulin i Premanturi. Na raskrižju s putokazom za Premanturu i semaforom skrenite lijevo. Nakon raskrižja za Pomer bit će skretanje desno za Banjole. Iz unutrašnjosti Hrvatske i istočne Europe krenite prema Rijeci, te se riječkom zaobilaznicom zaputite prema Istarskom ipsilonu i tunelu Učka. Na čvoru Kanfanar skrećete prema Puli, a zatim nastavljate na gore opisani način. Od Rijeke prema Puli možete krenuti i državnom cestom D66 uz istočnu obalu Istre.

Za Banjole ne postoje međugradske autobusne linije, no obližnja Pula autobusima je dobro povezana sa svim većim gradovima u Hrvatskoj, a u nju vozi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija. U Pulu možete stići vlakom iz Zagreba i Ljubljane, te brodom iz Trsta i Venecije. Od Pule do Banjola vozi autobus lokalnog javnog prijevoza nekoliko puta dnevno, a možete stići i taksijem.

Pulska međunarodna zračna luka udaljena je od Banjola svega 13 km, a tamo leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući je s brojnim europskim gradovima, osobito tijekom ljetnih mjeseci. U zračnoj luci moguće je unajmiti automobil ili taksijem stići do Banjola. Iz zračne luke postoji organizirani prijevoz do Pule, odakle možete lokalnim javnim prijevozom stići do Banjola, no taksi izravno iz zračne luke do Banjola nam se čini boljim rješenjem.

Smještaj u Banjolama u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Banjole - od smještaja u ponudi su apartmani. Banjole imaju razvedenu obalu s brojnim uvalama u kojima su plaže prirodno lijepe.

U nastavku se nalaze i ostala mjesta u Istri gdje su Vam na raspolaganju apartmani: Puli (8 km od Banjola), Medulin (7 km od Banjola) i Fažani (16 km od Banjola), te apartmani u Premanturi (6 km od Banjola) i Peroju (18 km od Banjola). Također Vam Apartmani Hrvatska može ponuditi smještaj u slijedećiom mjestima: Poreč , Rovinj , Novigrad , Vrsar , Funtana , Bale , Peroj , Trgetari , Kaštelir , Rabac , Labin

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Višnjan apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj apartmani Pazin