Apartmani Medulin: privatni smještaj u mjestu Medulin u Istri

Apartmani Medulin - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Medulin je grad koji ima dvije vjetrenjače. Plaže su lijepe i prostrane.

Medulin, s nešto manje od 2800 stanovnika, nalazi se na južnom dijelu istarskog poluotoka, manje od 10 km jugoistočno od Pule. Smješten je na padini uz Medulinski zaljev, uz više uvala, okružen otočićima medulinskog arhipelaga, te s jugozapadne strane zaštićen poluotokom Kamenjak...

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Medulin Kroatien
apartmani MEDULIN  JURIČIĆ IVA
JURIČIĆ IVA
preporuka za smjestaj u mjestu MEDULIN

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto MEDULIN

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Medulin - Istra

Medulin - povijest i znamenitosti

U prapovijesno doba u neposrednoj okolici Medulina bilo je nekoliko gradinskih naselja. Jedno od njih vjerojatno je bila Mutila, histarska gradina za koju rimski zapisi govore da je na juriš osvojena i razorena nakon pada Nekzacija, 177. godine pr.n.e.

Na Barbolanu, nedaleko od Medulina prema sjeverozapadu, bilo je jedno od prapovijesnih naselja, gdje se život nastavio u antici i kasnije. Naselje je napušteno 1465. godine, vjerojatno opustošeno kugom. Danas je tamo ostala samo crkvica Sv. Petra, čije je porijeklo bilo predromaničko, na što ukazuju dijelovi kamenog namještaja i portala pronađeni u suhozidu oko crkve. Nažalost, 1928. godine bila je u jako lošem stanju i prijetilo je njeno rušenje. Tada su je gotovo u cijelosti srušili i na njenim temeljima izgradili novu. Dodan joj je zvonik na pročelju, apsida i trijem, lopica. Šteta što nije izdržala još malo, danas bi sigurno bila restaurirana u izvornom obliku.

Stari Rimljani, poznati po svom hedonizmu, znali su odabrati najljepša mjesta za svoje ljetnikovce, vile. Ne treba čuditi da su upravo u Medulinu pronađeni ostaci jedne carske vile, druge po veličini na istočnoj obali Jadrana. Veća se nalazi samo na Brijunima. Ostaci ovog ladanjsko-gospodarskog kompleksa nalaze se na poluotoku Vižula, u samom Medulinu. Vila je građena u više etapa, od 1. do 4. stoljeća, a prema predaji, u njoj je bio zatočen i kasnije ubijen Crispo, sin cara Konstantina I Velikog, nevin optužen za zavjeru. Crispo je tema antičke predstave, koja se nekoliko puta tijekom ljeta održava na arheološkom lokalitetu Vižula.

Život se u ovoj antičkoj vili nastavio i u vrijeme Bizanta, a u 20. stoljeću, na predjelu gdje se Vižula spaja s kopnom, na prevlaci Burle, pronađena je antička nekropola, s preko 300 grobova. Različiti načini ukapanja i grobni prilozi ukazuju da se groblje koristilo od 1. do 6. stoljeća.

Današnji se Medulin u pisanim dokumentima spominje prvi put sredinom 12. stoljeća. U 12. je stoljeću dobio obrambenu kulu, na sjeveroistočnom dijelu današnjeg središnjeg trga, Place. Tada je na trgu sagrađena i gradska loža, danas mjesto u kojem se održavaju razne izložbe. Kula je kasnije pretvorena u stambenu zgradu, a gradske zidine Medulin nikada nije dobio. Iako je od Venecije traženo početkom 15. stoljeća da se zidine izgrade, zahtjev je odbijen. Mlećani nisu vjerovali da bi se u slučaju napada Medulin mogao obraniti sa zidinama ili bez njih.

Na Placi je palača u kojoj je smještena općinska uprava, tu je i crkvica Majke Božje od Zdravlja. Ova malena crkva sa zvonikom na preslicu, apsidom i velikim okruglim prozorom iznad portala sve do potkraj 19. stoljeća bila je župna crkva, vjerojatno uvijek premalena za žitelje Medulina. Njeni najstariji dijelovi ukazuju na romaničko porijeklo, a današnji izgled dobila je pregradnjama u 17. i 18. stoljeću. Na njenim su zidovima freske iz 15. stoljeća, te brojni grafiti pisani glagoljicom, latinicom i bosančicom, s najstarijim urezanim datumima iz 1410. i 1414. godine. Osobito je lijep i vrijedan kip Majke Božje s Djetetom, djelo venecijanskog kipara Campsa iz 16. stoljeća.

Krajem 19. stoljeća Medulinci odlučuju graditi novu i veću župnu crkvu. Njena je lokacija prvotno trebala biti na mjestu crkve Majke Božje od Zdravlja, a prema pričanjima onih koji su tada živjeli, uz nju je već bio smješten građevinski materijal. Ipak, lokacija je promijenjena. Župna crkva Sv. Agneze izgrađena je 1893. godine i posvećena godinu kasnije na mjestu tadašnje grobljanske crkve, a groblje je premješteno na novu lokaciju. Uz apsidu crkve prigrađena su dva zvonika visoka 33 metra 1912. godine. U zvonicima su 4 zvona, veliko u južnom, te tri mala u sjevernom. Crkve s dva zvonika nisu česta pojava u Istri . Jednu ćete naći u Rovinju i još jednu u Voloskom, na samom rubu Istre . Stoga ovi zvonici daju Medulinu, za istarske prilike, neobičnu vizuru.

U staroj je jezgri Medulina crkvica Sv. Antuna, nekada privatna crkva obitelji Lorenzin. Ova je jednostavna crkvica sa zvonikom na preslicu izgrađena u 17. stoljeću, a slična je i crkvica Sv. Foške u čijoj preslici nema zvona. Nekadašnja crkva Sv. Jakova danas je uklopljena u stambeni objekt, a na Cintinerama, jugoistočno od Medulina, naći ćete ostatke ruševina crkve Sv. Antuna.

U drugoj polovici 19. stoljeća dva su se brata vratila u Medulin, netko će reći iz Amerike, netko s plovidbe Sredozemljem. 70-tih godina 19. stoljeća sagradili su u Medulinu dvije vjetrenjače, svaki svoju. Vjetrenjače su imale rotirajuće kupole, koje su se prilagođavale smjeru vjetra, a našle su se u turističkim vodičima kao atrakcija još krajem 19. stoljeća. Daleko od toga da su bile samo atrakcija, ovdje su žito dolazili mljeti iz poprilično udaljenih krajeva. Vjetrenjače su radile do 1910. godine, a kako im danas nedostaju jedra, većina turista, pa i neki Medulinci, misle da se radi o "nekakvim kulama". Već se neko vrijeme priča o obnovi vjetrenjača i ponovnom stavljanju u funkciju, danas prvenstveno kao turistička atrakcija. Nešto je napravljeno, no jedra još nisu dobile. Možda uskoro.

Medulin je dugo vremena bio maleno ribarsko mjesto, današnji rast i razvoj posljedica je razvoja turizma. Krajem 19. stoljeća pulski turistički vodiči preporučuju izlet u Medulin, no do ubrzanog razvoja turizma dolazi tek u drugoj polovici 20. stoljeća. Zbog toga je stara, povijesna jezgra Medulina kao ribarskog mjesta malena. Ipak, moći ćete tu vidjeti lijepe primjerke tradicionalne istarske pučke arhitekture.

Ljubitelji prirodnih ljepota neće propustiti uživati u šetnji ili vožnji biciklom obližnjim zaštićenim područjem poluotoka Kamenjak. Vratimo se još malo u povijest, mnogo raniju od one s kojom smo počeli. Na ovom su području pronađeni brojni ostaci i tragovi dinosaura. Njima je na poluotoku Kamenjak posvećena poučna staza, s informativnim tablama, te djeci osobito zanimljivim modelima dinosaura koji su ovdje živjeli u prirodnoj veličini. Nedaleko Kamenjaka otočić je Fenolinga, jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaurovih stopa u Europi. Tamo na izlet možete poći čamcem.

Boraviti u Medulinu, a ne posjetiti obližnju Pulu i njene brojne znamenitosti bilo bi zaista šteta. Izlet u Pulu lako ćete organizirati sami, čak i bez automobila – Medulin i Pula povezani su autobusima lokalnog javnog prijevoza od ranih jutarnjih do večernjih sati. Također vrijedi posjetiti Nekzacij, najznačajnije arheološko nalazište u Istri, tek 13 km sjeveroistočno od Medulina. Nekzacij je bio prijestolnica Histra, naroda koji je nastanjivao Istru u prapovijesti, te mjesto na kojem se odigrala krvava bitka 177. godine pr.n.e. između Rimljana i Histra. Poraz Histra, nakon žestokog otpora u toj bitci, značio je i pad Istre pod vlast Rimskog carstva. Nakon histarske gradine Nekzacij je postao značajan antički rimski grad.

Plaže Medulina

Jedan od brojnih razloga koji iz godine u godinu privlače sve više gostiju u Medulin su njegove lijepe, brojne i prostrane plaže.

Plaža Bijeca vjerojatno je najpopularnija medulinska plaža. Nalazi se u istoimenoj uvali u samom naselju. To je oko kilometar duga pješčana plaža s brojnim dodatnim sadržajima, mogućnošću najma raznih plažnih rekvizita, te sadržajima koji će zabaviti djecu. Njen je ulaz u more blag, što ju čini vrlo pogodnom za djecu, ali i za igru popularnog picigina.

Plaža Škrape stjenovita je plaža sa šljunčanim dnom. Krasi ju izuzetno čisto more, a popularna je među Medulincima.

Plaža Belvedere uređena je plaža s ležaljkama, suncobranima, uređenim ulazom u more, spasiocem, besplatnim wi-fi pristupom Internetu na cijeloj plaži, te rasvjetom uz šetnicu duž plaže.

Tražite li osamljenije plaže, preporučit ćemo Vam istraživanje Kamenjaka. Na ovom ćete poluotoku naći brojne prirodne, ali i uređene, stjenovite, pješčane i šljunčane plaže. Treba upozoriti na dosta jake morske struje na krajnjem jugu poluotoka. Ovo upozorenje osobito vrijedi za one koji bi došli na ideju preplivati do ranije spomenutog otoka Fenolinga, s tragovima dinosaura. Iako se možda čini lako izvedivo, prvi dojam vara – ukratko, nemojte.

Aktivni odmor u Medulinu

Mogućnosti za aktivni odmor i bavljenje sportom u Medulinu brojne su i raznolike. Najbolja potvrda za to je činjenica da brojni profesionalni sportaši odabiru Medulin za svoje pripreme, osobito u zimskim mjesecima, zbog povoljnih klimatskih uvjeta.

Uz zanimljive šetnice i nekoliko biciklističkih staza raznih duljina i težina, ovdje ćete naći više nogometnih terena, različitih atletskih terena i staza, terene za tenis i odbojku na pijesku. Pravi golf teren Medulin još nema, no postoji vježbalište na kojem možete uvježbavati svoje udarce. Bicikle, ali i raznu drugu sportsku opremu, možete u Medulinu unajmiti. Naći ćete u Medulinu i nekoliko teretana i fitness centara.

U Medulinu su dva ranča s konjima, gdje možete jahati ili pak naučiti jahanje. U ponudi su također razni zanimljivi programi, prilagođeni jahačima, ali i nejahačima i djeci. Niste li nikada jahali, ne brinite. Za sve će se pobrinuti njihovi iskusni treneri i mirni i ujahani konji. Na Vama je samo da uživate. Osobito uzbudljiv doživljaj za pamćenje predstavlja kupanje s konjima u moru.

Roniocima je na raspolaganju više ronilačkih centara koji će im ponuditi sve potrebne usluge. Organiziraju se također škole ronjenja, te uroni do nekoliko olupina ili pak prirodnih ljepota podmorja u blizini Medulina. Za sve kojima je ronjenje malo prezahtjevno, a ipak bi željeli zaviriti pod površinu vode, tu je polupodmornica s kojom možete poći na izlet. Da odmah riješimo nedoumice i izbjegnemo razočaranja zbog nerealnih očekivanja – to je čamac u obliku podmornice. On ne zaranja. Njegovo je dno malo dublje i kroz prozore se gleda ispod površine vode. Ovi izleti osobito uveseljavaju djecu, koja nikada ne ostanu razočarana, za razliku od mnogih odraslih. Kako smo rekli, radi se samo o nerealnim očekivanjima, koja djeca nemaju.

U Medulinu djeluje više centara za windurfing, jedrenje na dasci. Za ovaj su sport vjetrovi na krajnjem jugu Istre osobito povoljni. U centrima možete unajmiti opremu, ili pak naučiti i izvještiti se u ovom sportu kroz njihove tečajeve. Sve popularniji u Medulinu u zadnje vrijeme postaje i kitesurfing. Na moru također možete uživati u jedrenju, vožnji čamcem ili jet-skijem. Čamac, jet-ski ili jedrilicu možete unajmiti, uz odgovarajuću dozvolu za upravljanje, koju ovdje možete i dobiti nakon odslušanog kratkog tečaja i položenog ispita. Dozvola Vam neće biti potrebna za vožnju pedalina i sandolina, a oni željni malo više adrenalina uživat će u skijanju na vodi ili parasailing.

S parasailingom smo se tako digli u zrak, pa krenimo još više. U Medulinu postoji mali sportski aerodrom. Ukoliko ste sretni vlasnik manjeg privatnog aviona, u Medulin možete stići i izravno, zrakom. Svi ostali mogu uživati u panoramskim letovima ili, u slučaju hitnosti, koristiti avio-taksi letove. Nije Vam bio dovoljan adrenalin na moru? Nema problema – tu su skokovi s padobranom u tandemu. Nikakvo Vam iskustvo nije potrebno, skačete s iskusnim instruktorom koji će se za sve pobrinuti, uz mnogobrojne sigurnosne mjere. Vama je potrebna samo hrabrost. Skupite li ju, bit će to nezaboravan doživljaj.

Gastronomija

Restorani u Medulinu su brojni i raznoliki, no tek neki od njih predstavit će Vam bogatstvo autohtone istarske kuhinje u punom sjaju, po tradicionalnim receptima. Boraviti u Istri, a ne upoznati njenu raskošnu gastronomsku ponudu bilo bi stvarno šteta. Stoga, svakako odaberite restoran ili konobu s tradicionalnom istarskom kuhinjom i počastite svoje nepce vrhunskim užitkom.

Probajte svakako morske specijalitete, ali i one koje ćemo nazvati više "kontinentalnima". Česta je poveznica među njima vrhunsko istarsko maslinovo ulje. Nabrojat ćemo samo neka od jela koja vrijedi probati: rižoto od sipa, riblji brodet, salatu od rakovice. Među onim "kontinentalnima" kao predjelo će izvrsno poslužiti istarski pršut s pokojom maslinom, a zatim uživajte u maneštri, jelu od graha i krumpira, uz kukuruz i razne druge dodatke, koje će svaki kuhar odabrati prema svom tajnom receptu, ili pak raznim istarskim tjesteninama, fužima, njokima, pasuticama… uz umake koji mogu biti razni, ili sa žgvacetom, jelom koje, da bi bilo pravo istarsko, mora biti od piletine. Probajte također specijalitete sa slavnim istarskim tartufima, ili šparogama, ako je njihova sezona.

Sve te delicije valja zaliti kvalitetnim istarskim vinom. Niste li sigurni koje će se s Vašim jelom najbolje sljubiti, ljubazno će Vam osoblje restorana svakako dati najbolju preporuku. Probati vrijedi i poznate istarske domaće rakije, osobito bisku, spremljenu od imele po drevnom receptu keltskih druida koji su nekada u Istri živjeli.

Zabava u Medulinu

Turistička ponuda Medulina je vrlo bogata, pa niti zabave u večernjim satima neće nedostajati. Naći će se tu ponešto za svačiji ukus. Večer možete provesti u jednom od mnogobrojnih kafića i restorana, na plesnim terasama sa živom glazbom, ili se do jutra zabavljati u medulinskim diskotekama.

Ljubitelji klasične glazbe uživat će u koncertima Medulinskog koncertnog ljeta, koji se održavaju u crkvi Sv. Agneze. Gastronomsku ponudu Istre upoznat ćete kroz manifestaciju Istra Gourment, koja se održava više puta tijekom ljeta, a tradicionalne suvenire i rukotvorine predstavit će Vam Hand Made Fair, također u više navrata. Bit će tu tijekom ljetnih mjeseci i nekoliko pučkih fešti, s pregršt zabave za svakoga, a svakoga dana će se sigurno nešto zanimljivo događati.

Dolazak u Medulin

Automobilom ćete iz zapadne i središnje Europe stići preko Kopra u Sloveniji. Hrvatsku državnu granicu prijeđite na prijelazu Plovanija kod Buja, te nastavite Istarskim ipsilonom sve do blizine Pule. Tada županijskom cestom 5119 nastavljate još otprilike 10 km do Medulina. Iz središnje Hrvatske i istočne Europe vozite prema Rijeci. Riječkom zaobilaznicom krećete prema tunelu Učka i Istarskom ipsilonu. Na čvoru Istarskog ipsilona Kanfanar skrećete prema Puli, a zatim, u blizini Pule, županijskom cestom 5119 dolazite do Medulina. Iz smjera Rijeke, osim Istarskim ipsilonom, može se stići i prometnicom prema Puli uz istočnu istarsku obalu (državna cesta D66).

Do Medulina ne postoje izravne međugradske autobusne linije, no obližnja Pula autobusima je dobro povezana sa svim većim gradovima u Hrvatskoj, a u nju vozi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija. U Pulu se može stići vlakom iz Zagreba i Ljubljane, te brodom iz Trsta i Venecije. Od Pule do Medulina vozi autobus lokalnog javnog prijevoza 15-tak puta dnevno, od ranog jutra do večernjih sati, a u Medulin se može stići i taksijem

Međunarodna zračna luka Pula u Valturi udaljena je od Medulina tek 13 km. U ovu zračnu luku leti nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući ju s brojnim europskim gradovima, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Iako organiziranim prijevozom iz nje možete stići do Pule, a zatim autobusom lokalnog javnog prijevoza do Medulina, taksi od zračne luke do Medulina ipak je puno bolje rješenje. Planirate li istraživati Istru i šire, u zračnoj luci možete unajmiti automobil

Smještaj u Medulinu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Medulin - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Medulin je grad koji ima dvije vjetrenjače. Plaže su lijepe i prostrane.

U mjestima u blizini, na raspolaganju su Vam apartmani: Poreč , Pula , Rovinj , Vrsar , Funtana , Bale , Peroj , Trgetari , Kaštelir , Rabac , Labin , Fažana , Banjole , Medulin , Savudrija

apartmani Miholašćica apartmani Valun apartmani Cres apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Draga Baščanska apartmani Krk apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Šilo apartmani Klimno apartmani Malinska apartmani Njivice apartmani Omišalj apartmani Novi Vinodolski apartmani Selce apartmani Crikvenica apartmani Dramalj apartmani Jadranovo apartmani Rijeka apartmani Opatija apartmani Ičići apartmani Ika apartmani Lovran apartmani Mošcenicka Draga apartmani Trgetari apartmani Rabac apartmani Labin apartmani Kaštelir apartmani Višnjan apartmani Premantura apartmani Banjole apartmani Savudrija apartmani Medulin apartmani Pula apartmani Fažana apartmani Peroj apartmani Bale apartmani Vrsar apartmani Funtana apartmani Pula apartmani Novigrad apartmani Umag apartmani Rovinj apartmani Pazin