www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o mjestu PUNTA KRIŽA
www.apartmani-hrvatska.com

Punta Križa

Punta Križa je selo s tek nešto više od 60 stanovnika na jugoistočnom dijelu otoka Cresa. U ovo se selo ubraja i nekoliko raštrkanih zaselaka, u kojima živi tek 10-tak stanovnika, dok je 50-tak u samom mjestu Punta Križa. Pod tim nazivom, Punta Križa, obično se podrazumijeva cijeli krajnji, jugoistočni dio otoka Cresa. Područje je, kako vidimo, slabo naseljeno. Dok je ostatak otoka Cresa uglavnom brdovit, ovo je pretežno nizinsko područje. Za ovaj kraj karakteristične su brojne uvale, koje se duboko uvlače u kopno, guste šume visokokvalitetnog hrasta crnike, te pašnjaci na kojima slobodno pasu ovce. Administrativno, ovo područje pripada gradu Malom Lošinju, iako se nalazi na Cresu.

Povijest i znamenitosti

Za one kojima je bitno odmor provesti obogaćujući svoja saznanja o mjestima i krajevima koje su posjetili ovo je vrlo specifično područje.

Iako je slabo istraženo, ne treba nam puno hrabrosti za ustvrditi da je u antičko doba, te u ranom srednjem vijeku ovdje bilo vrlo živo, za razliku od današnjih dana.

Danas ćete u mjestu Punta Križa naći crkvu Sv. Antuna iz 15. stoljeća. Na mjesnom groblju, u uvali Jadrešćici, a u blizini zaseoka Pogana nalazi se romanička crkvica Sv. Andrije, izgrađena na mjestu starije crkve.

U cijelom kraju, na danas nenaseljenim dijelovima, nalaze se ruševine nekoliko crkava. Danas izgledaju kao da su bile podignute «usred ničega», no teško je vjerovati da je zaista bilo tako. Naći ćete tu ostatke crkve Sv. Damjana, s ulomcima na kojima je pleterna dekoracija.

Na poluotočiću Suplatanski ostaci su jednobrodne crkve Sv. Platona iz 8. ili 9. stoljeća. Ovo je bila jedna od tek nekoliko dvoapsidalnih crkava u Hrvatskoj. Smatra se da bi ovo moglo biti i starije zdanje, koje su Hrvati nakon svog dolaska pregradili.

Crkvica Sv. Vida podignuta je na prapovijesnom tumulu, grobnom humku Liburna ili možda Kelta, tko će znati. Crkvica je danas u ruševnom stanju, ali je poznato da je u prvoj polovici 19. stoljeća još bila u upotrebi.

Jama na Sredi speleološka je lokacija na kojoj je arheološkim ispitivanjima utvrđen boravak čovjeka od razdoblja mezolitika, srednjeg kamenog doba, pa sve do ranog srednjeg vijeka. Ulaz u ovu spilju je doista strm i sklizak.

I za kraj smo sačuvali jedan biser. Nedaleko od zaseoka Peski, prema zapadu, nalazi se uvala Martinščica, a u njoj ostaci crkve Sv. Martina. Da odmah riješimo nedoumicu, to nije uvala Martinščica, druga na Cresu, u kojoj se nalazi mjesto Martinščica i srednjovjekovna crkvica Sv. Martina. Kako se ime ove uvale i ostataka crkve očuvalo, ne znamo. Vjerojatno narodnom predajom. U blizini ostataka ove crkve nalaze se i ostaci antičke vile. Crkva Sv. Martina bila je jednobrodna ranokršćanska bazilika, čiji je tlocrt imao pravilni oblik križa. Pod crkve bio je prekriven mozaicima, a imala je veliku apsidu. S južne joj je strane bila prigrađena kapela, također s apsidom. Vjeruje se da je uz crkvu postojao i samostan. Oblikom ova je crkva zasigurno podsjećala na crkvu Sv. Krševana, na susjednom otoku Krku, ali i na stare crkve u dalekoj Armeniji, osobito na one izgrađene oko Tatevskog samostana u 10. stoljeću. Tim sastavljen od uglednih hrvatskih i svjetskih arheologa najavio je skora istraživanja u uvali Martinščica, koja sa znatiželjom i nestrpljivo očekujemo. Uopće ne sumnjamo da će ono što će tamo naći biti fascinantno, spektakularno.

Aktivni odmor

Dok smo za veći dio otoka Cresa rekli da vožnja biciklom možda i nije najsretniji izbor, na području Punta Križa baš ćemo Vam preporučiti da donesete bicikl ili ga unajmite ovdje. Na ovom prostoru postoji 50-tak kilometara uređenih šetnica i biciklističkih staza, koje povezuju većinu prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti ovog kraja, te brojne lijepe uvale i plaže.

Za sve bicikliste i šetače imamo dvije velike molbe. Kada naiđete na drvena vrata na putu, tzv. lese, molimo zatvorite ih za sobom. Ovce ovdje slobodno pasu, a ta vrata služe da bi im spriječila izlazak iz određenog područja. Na slična vrata naići ćete i u drugim dijelovima Cresa, neka čak i na cestama kojima prolaze automobili. Nemojte, molimo Vas, rušiti suhozide, gromače. Padne li neki kamen, vratite ga na njegovo mjesto Suhozidima su stari Liburni odvajali plodna zemljišta i posjede, a kasnije su od njih taj običaj preuzeli Hrvati. Kameni zidić koji vidite izgradila je ljudska ruka prije više stotina, a možda i prije par tisuća godina.

Nautičarima će biti zanimljiva dva sidrišta, Kolovrat i Majiška, gdje je u cijenu sidrenja uključena dostava namirnica na brodove i odvoz smeća.

Punta Križa je omiljena destinacija lovcima. U šumama ovog kraja živi mnogo autohtone ali i alohtone divljači. Tu su zečevi, fazani i divlje patke, ali i brojni alohtoni jeleni lopatari i divlje svinje. Sve potrebne informacije o uvjetima lova mogu se dobiti u lovačkom društvu u obližnjim Nerezinama, na otoku Lošinju.

Smještaj

Smještaj na području Punta Križa možete naći u kampu, koji je 2/3 naturistički, a 1/3 «tekstilni», te u brojnim i kvalitetno opremljenim apartmanima i sobama kod gostoljubivih privatnih iznajmljivača. Hotela ovdje nema.

Plaže

Na području Punta Križa mnogo je prekrasnih uvala i još više prekrasnih plaža.

Najpoznatija je svakako plaža u uvali Meli. Meli je prirodna pješčana plaža, oko 3 km udaljena od mjesta Punta Križa, do koje vodi makadamski put. Nemojte se iznenaditi ako Vas na plaži posjeti pitomi jelen lopatar. Ovu ćemo plažu, bez imalo sumnje, uvrstiti u najelitnije društvo creskih plaža, «cresku ligu prvaka». Onaj tko imalo poznaje kvalitetu creskih plaža, zna kakva je to preporuka. Na ovoj prirodnoj plaži dodatnih sadržaja nema.

Naravno, mnogi iz razumljivih razloga ne vole pješčane plaže, no i za njih će se ovdje naći brojne zanimljive i lijepe plaže. Tako je za ljubitelje stjenovitih plaža idealna uvala Ul, tek 10-tak minuta šetnje udaljena od mjesta Punta Križa. Oni koji vole šljunčane plaže bit će oduševljeni onom u uvali Veli Žal. Ovo su obje prirodne plaže, dodatnih sadržaja nema.

Tražite li dodatne sadržaje, naći ćete ih na dvije plaže u kampu, jednoj naturističkoj i jednoj «tekstilnoj». Ukoliko niste gost kampa, ulaz se ovdje naplaćuje.

Naravno, brojne uvale Punta Križa kriju i brojne lijepe plaže. Kao ljubitelj povijesnih znamenitosti, autor ovih redaka preporučit će Vam onu u uvali Martinščica. Stari Rimljani su znali uživati, pa su znali i odabrati plažu, zar ne?

Gastronomija, zabava

Ovo je malo mjesto, ili točnije rečeno, više vrlo malih mjesta, no ipak ćete i ovdje naći kvalitetan restoran koji će Vam dostojno prezentirati svu raskoš i bogatstvo okusa creske kuhinje.

Tražite li ludi noćni provod, bez da ste ga u mogućnosti sami organizirati, na krivom ste mjestu. Pučka fešta na dan Svetog Ivana, zaštitnika mjesta, organizira se 24. lipnja i zasigurno će Vam se svidjeti.

Dolazak u Punta Križa

Dolazak u Punta Križa je jednostavan, dolazite li automobilom. Na otok Cres dolazite trajektom iz Brestove u Istri, ili Valbiske na otoku Krku, koji je mostom povezan s kopnom. Glavnom prometnicom na otoku vozite do Osora, a zatim krećete lokalnom cestom prema jugu.

Dolazite li autobusom iz Zagreba, Rijeke ili Ljubljane, ili pak zrakoplovom do riječke međunarodne zračne luke u Omišlju, a zatim autobusom, trebate ići do Osora. Nakon toga postoji lokalna autobusna linija koja povezuje Veli Lošinj i Punta Križa, a prolazi kroz Osor. Ta autobusna linija vozi tek dva puta dnevno, a ne vozi vikendom i praznikom, pa bismo Vam ipak preporučili taksi, iz Osora ili grada Cresa. Cres je veći grad i taksi ćete tamo sigurno i jednostavno naći, no i vožnja će biti dosta dulja nego iz Osora.

APARTMANI U BLIZINI
MJESTO NEREZINE
apartmani NEREZINE
SATALIĆ MARKO
NEREZINE
apartmani NEREZINE
FILIPAS MANUELA
NEREZINE
apartmani NEREZINE
SOKOLIĆ ANITA
NEREZINE
apartmani NEREZINE
CASA DEL MAR 
NEREZINE
apartmani NEREZINE
SATALIĆ MARTA
NEREZINE
apartmani NEREZINE
YOLO-RESIDENCE MAKATALA D.O.O.
NEREZINE
apartmani NEREZINE
Villa Frida 
NEREZINE

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana