Apartmani Seline - smještaj za nezaboravno ljetovanje u Selinama

Apartmani Seline - smještaj kod privatnih iznajmljivača. Kuće za odmor, sobe i apartmani u Selinama za Vaš idealan odmor i nezaboravno ljetovanje u mjestu gdje se spajaju ljepote Jadranskog mora i Nacionalnog parka Paklenica.

Smještene na obali Velebitskog kanala, Seline se sunčaju na zelenoj ravnici koju je Velebit, kao malo gdje drugdje, ostavio uz more. No tu, malo dalje u zaleđu, nad Selinama se uzdižu moćni obronci južnog Velebita i posebno impresivan kanjon Male Paklenice.

Seline su malo turističko mjesto. Broje oko 470 stanovnika, a danas su praktički spojene s većim Starigradom. Središta ovih dvaju mjesta udaljena su tek oko 3 km. Hotela ovdje nema, za Vaš idiličan odmor tu su apartmani privatnih iznajmljivača.

Ljubimci Internet Klima
Privatunterkunft Appartements und Zimmer Seline Kroatien

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Seline i crikveničku rivijeru :

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Starigrad Paklenica

Povijest i znamenitosti Selina

Seline su uvijek, još od pradavnih vremena, dijelile sudbinu susjednog Starigrada. U prapovijesti cijeli je ovaj kraj bio gusto naseljen. U željezno doba Liburni grade ovdje mnogobrojne gradine, neke kao naselje, sezonska ili stalna, a neke za zaštitu trgovačkih putova. Kod Selina su postojale čak tri gradine, na brdima iznad ulaza u kanjon Male Paklenice. Danas se njihovi ostaci nazivaju gradina Seline, Mitrova gradina i Zekića gradina.

Dolaskom Rimljana nastaje veće gradsko središte Argyruntum, na području Starigrada, te se mnogi spuštaju iz svojih naselja u brdima u novi grad uz obalu. Trgovina postaje glavna djelatnost, trguje se ponajviše drvom i solju.

Do tada je stočarstvo bila temeljna djelatnost lokalnog stanovništva, prvenstveno ovčarstvo i kozarstvo. Ljeti, dok uz more vlada suša, odvodili su svoja stada visoko na pašnjake Velebita, koji su u to doba bili najizdašniji. Takvom načinu života vratit će se u sumrak antike, a održat će se sve do druge polovice 20. stoljeća, kada se ovdje počinje razvijati turizam, bez obzira što će se stanovništvo ovog kraja nekoliko puta promijeniti.

Ostaci zida iz antike mogu se vidjeti i u Selinama, pod morem kod rta Pisak. Što je tamo bilo, nemoguće je reći bez istraživanja.

Sudeći po činjenici da u nekropoli Argyruntuma pokopi prestaju u 4. stoljeću, izgleda da je grad tada nestao. To je već vrijeme stagnacije Rimskog Carstva, osobito trgovine, pa je vrlo vjerojatno da se dobar dio stanovništva vraća nekadašnjem načinu života, transhumantnom stočarstvu, te odlazi iz grada.

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva ovim krajem kratko vladaju Ostrogoti, a njih potiskuje Bizant.

U 6. stoljeću u blizini nastaju dva ranobizantska kastruma na mjestima prapovijesnih gradina, na Svetoj Trojici sjeverozapadno od Starigrada i kod današnjeg zaseoka Modrič kod Rovanjske, jugoistočno od Selina. Udaljenost među njima je oko 15 km, a čini se da u prostoru između njih, gdje se nalaze današnji Starigrad i Seline, značajnijeg naselja u to vrijeme nije bilo.

Mnogi povjesničari smatraju da Hrvati u ove krajeve dolaze kasnije nego primjerice na prostor obližnjeg Nina, temeljeći to na nedostatku nalaza. Doduše, crkva Sv. Jurja u obližnjoj Rovanjskoj mogla bi dokazivati suprotno. Čini se kako ona nije prvo svetište na tom mjestu, no bez istraživanja sve se svodi na nagađanje.

Kako god bilo, u 11. stoljeću postoje i Seline i Starigrad. Među njima je zajednička župna crkva Sv. Petra, vrijedan romanički sakralni spomenik. Njen zvonik podignut je kasnija, a uz nju je groblje koje se koristilo od 13. stoljeća.

Između Selina i Starigrada nalazi se još jedan vrijedan povijesni spomenik i znamenitost, Većka kula.

Većka kula je na samoj obali i bila je dio veće utvrde-grada, čiji su ostaci danas pod morem. Danas je uz Većku kulu lijepa plaža Kulina, popularna među posjetiteljima Starigrada i Selina. Oba ova mjesta imaju svoje lijepe plaže, no samo je jedna na kojoj je vrijedna kulturno-povijesna znamenitost.

Postoje razne teorije o ovoj kuli. Netko kaže da je bila dio Većkog grada, središta starohrvatskog plemena Tugomerića, drugi kažu da su utvrdu mnogo kasnije podigli Mlečani ili Osmanlije. Legende pak govore o kraljevskoj palači u kojoj je stolovao "kralj Pasoglav".

Prostor južnog Velebita u zaleđu Selina čini Nacionalni park Paklenica. Ljepote ovog kraja ostavit će svakog ljubitelja prirode bez daha. Volite li planinariti, možda ste zaljubljenik u laganije šetnje planinskim stazama ili brdski biciklizam, možda uživate u adrenalinu slobodnog penjanja i alpinizma – u svakom slučaju, Paklenica će Vas oduševiti.

Prirodne ljepote Paklenice oduvijek su privlačile filmaše. Mnogo je filmova snimano ovdje, no svakako je najpoznatiji serijal filmova o indijanskom poglavici Winnetou, prema romanima Karla Maya, koji i danas ima brojne poklonike diljem svijeta. Oni često dolaze ovamo kako bi prošli stazama i fotografirali se na mjestima gdje je bio njihov omiljeni junak Winnetou. Kada vide ljepotu kraja koju filmovi nikako nisu mogli u potpunosti dočarati, njihovo oduševljenje postaje još i veće.

Recimo još jednu zanimljivost vezanu uz film i Većku kulu o kojoj smo ranije govorili. Godine 1973. na plaži Kulina, u Nacionalnom parku Paklenica, te u obližnjem kanjonu rijeke Zrmanje sniman je film "Protuha" ("Scalawag"). Film je režirao i glavnu ulogu igrao Kirk Douglas, a nastupio je i Danny DeVito. Film, doduše, nije doživio neki uspjeh i danas je poprilično zaboravljen.

Današnja župna crkva Rođenja Bezgrešne Djevice Marije u Selinama podignuta je 1840. godine. Crkva Rođenja Bezgrešne Djevice Marije je jednobrodna crkva sa sakristijom.

Na groblju u Selinama nalazi se srednjovjekovna romanička kapela Sv. Marka, temeljito obnovljena potkraj prošlog stoljeća.

Mirila

Početkom 16. stoljeća Osmanlije su sve bliže ovom području. Slijede gotovo dva stoljeća brojnih migracija stanovništva, te vremena kada je kraj bio djelomično ili u potpunosti pust. Potkraj 17. stoljeća situacija se polako stabilizira. Novo stanovništvo donijelo je zanimljiv i jedinstven pogrebni običaj.

Seline i Starigrad u to doba sastoje se od brojnih zaselaka, od kojih su mnogi daleko od groblja, na obroncima Velebita. Danas su svi ti zaseoci slabo naseljeni ili potpuno napušteni, a stanovništvo je u naseljima uz more, no dugo vremena bilo je upravo suprotno.

Kada netko umre, trebalo je tijelo donijeti do groblja, a put je bio težak i obično dug. Tijelo se, međutim, smjelo spustiti samo na jednom mjestu. Na tom mjestu nastaje mirilo – postavlja se uzglavni i podnožni kamen, ovdje se pokojnik pozdravlja sa suncem i ovdje ostaje njegova duša. Kasnije se ova dva kamena uređuju, klešu se ukrasi u uzglavni kamen, u podnožni rijetko, a i tada samo jednostavni, obično samo križ, te se popločuje prostor između njih.

Mirila nastaju od 17. do 20-tih godine 20. stoljeća. Natpisi postoje samo na onim novijima, uglavnom je to samo ime ili inicijali, te godina smrti. Mirilo se štuje i posjećuje daleko više od groba. Kažu: "Tijelo je u rupi, duša je na mirilu."

Slični običaji ne postoje nigdje drugdje, osim na ovom relativno malom podvelebitskom prostoru od Modriča to Tribnja. Ranije se mirila spominju u okolici Trogira u 12. stoljeću, te u Ravnim kotarima u 16. stoljeću, no danas od njih tamo nije ostalo ništa osim toponima.

Zaseoci Starigrada bili su raštrkani i obično daleko od groblja, pa ovdje potreba za odmorom nosača tijela itekako ima smisla, no Seline kazuju da takvu teoriju valja odbaciti. Većina zaseoka Selina nalazi se blizu groblja, pa ipak nastaju mirila. Ona nisu jednaka onima iz Starigrada, postoji nekoliko sitnih razlika, a isto tako se razlikuju mirila zaseoka koji su dalje od groblja od onih bližih. Stoga gotovo bez sumnje možemo reći da je ovo stari običaj, koji je novo stanovništvo u ovaj kraj donijelo.

Smještaj i plaže u Selinama

Smještaj u Selinama možete pronaći u kampu, a također su Vam na raspolaganju brojni apartmani, sobe, te vile i kuće za odmor kod gostoljubivih domaćina, privatnih iznajmljivača. Hotela u Selinama nema.

Seline krase dugačke i lijepe šljunčane plaže, te kristalno čisto more. Moglo bi se reći da je gotovo cijelo područje Selina, ali i cijeli prostor između Selina i Starigrada velika plaža. Na plažama će se naći i prirodnog hlada. Spomenut ćemo plažu Pisak i uvalu Jaz. O plaži Kulina već smo dosta rekli, mnogi je smatraju najljepšom plažom rivijere Paklenica.

Aktivni odmor u Selinama

Ovo je mjesto gdje se spajaju planina i more i to najbolje iz oba svijeta, pa je svakako idealno odredište za sve ljubitelje aktivnog odmora. Čak i ako niste pasionirani planinar, napravite izuzetak i posjetite Nacionalni park Paklenicu. Vjerujte, nećete požaliti.

Između Selina i Starigrada lijepe su uređene šetnice i biciklističke staze, a izdržljiviji biciklisti uživat će na brdskim stazama Velebita.

U Selinama ćete naći teniski teren, te terene za košarku, mali nogomet i boćanje. Razne druge mogućnosti bavljenja sportom pružaju se u Starigradu, udaljenom tek jednu ugodnu šetnju. Ronioci će u Starigradu pronaći ronilački centar, koji će im pružiti sve potrebne usluge.

Želite li istraživati spilje, tu je Manita peć na Paklenici, uređena za turističke posjete.

Da li ste ikada željeli osjetiti uzbuđenje prave speleologije? Ovdje imate priliku! Zaseok Modrič udaljen je od Selina oko 7 km, a kod njega je spilja Modrič. U posjet spilji Modrič povest će Vas iskusni speleolozi i opremiti svom potrebnom opremom, jer je ovo prirodna, neuređena spilja. U njoj nema izgrađenih staza, rukohvata ili osvjetljenja.

Ljubiteljima raftinga i kanuinga preporučit ćemo kanjon rijeke Zrmanje, udaljen od Selina oko 17 km.

Gastronomija i zabava u Selinama

Domaća kuhinja ovog kraja vezana je uz tradicionalne djelatnosti kojima se stanovništvo bavilo – stočarstvo i ribarstvo. Tako možete uživati u izvrsnoj janjetini, siru i pršutu, te ribljim specijalitetima i jelima od školjki i plodova mora, domaćem maslinovom ulju i smokvama. U Selinama ćete naći nekoliko kvalitetnih restorana, koji će Vam dostojno predstaviti lokalnu kulinarsku tradiciju, a još veći izbor naći ćete u obližnjem Starigradu.

Zabavu u večernjim satima možete potražiti u nekom od kafića.

Tijekom ljeta u obližnjem Starigradu održavaju se razne manifestacije, koncerti i fešte. U Selinama će biti osobito svečano na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kada će u večernjim satima biti priređena velika pučka fešta.

Kako doći u Seline?

Seline se nalaze uz Jadransku magistralu, koja će vjerojatno biti najbolji izbor dolazite li automobilom iz smjera Rijeke. Dolazite li autocestom A1, izađite na čvoru MASLENICA, odakle će Vam Jadranskom magistralom do Selina trebati još nešto manje od 10 km.

U ljetnim mjesecima Seline su međugradskim autobusnim linijama povezane sa svim većim hrvatskim gradovima, a tuda prolazi i nekoliko međunarodnih linija. Zimi izravnih autobusa iz središnje i istočne Hrvatske nema, ovuda prolaze autobusi koji povezuju DUBROVNIK, SPLIT, ŠIBENIK i ZADAR na jugu s Rijekom i Pulom na sjeveru. ZADAR je, međutim, dobro prometno povezan tijekom cijele godine. Iz Zadra u Seline, osim nekoliko međugradskih autobusa dnevno, voze i autobusi lokalnog javnog prijevoza, također nekoliko puta dnevno.

Najbliža međunarodna zračna luka je kod Zadra. U nju, između ostalih, leti i nekoliko niskotarifnih aviokompanija, povezujući Zadar s brojnim europskim gradovima, osobito tijekom ljetnih mjeseci. U zadarskoj zračnoj luci možete unajmiti automobil ili organiziranim prijevozom stići do zadarskog autobusnog kolodvora.

Apartmani Seline, smještaj kod privatnih iznajmljivača

Apartmani Hrvatska nudi Vam smještaj u Selinama kod privatnih iznajmljivača. Njihove kuće za odmor, sobe i apartmani suvremeno su opremljeni, te će sigurno svatko pronaći smještaj po svom ukusu kod gostoljubivih domaćina.

U blizini Vam možemo ponuditi smještaj u sljedećim mjestima: Starigrad (3 km od Selina), ROVANJSKA (8 km od Selina), MASLENICA (12 km od Selina) i POSEDARJE (16 km od Selina). U Starigradu su Vam na raspolaganju apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača, dok su u Rovanjskoj, Maslenici i Posedarju na raspolaganju samo apartmani, također kod privatnih iznajmljivača.

Apartmani Novigrad dalmatinski Apartmani Starigrad Paklenica Apartmani Seline Apartmani Rovanjska Apartmani Maslenica Apartmani Posedarje Apartmani Ribnica, Kruševo Apartmani Karin Gornji Apartmani Ražanac Apartmani Ljubač Apartmani Rtina Apartmani Pag Apartmani Dinjiška Apartmani Vlašići Apartmani Vrsi Apartmani Nin Apartmani Kožino Apartmani Zadar Apartmani Vinjerac Apartmani Gračac