1. Apartmani Hrvatska
  2. Šibenska rivijera
  3. Apartmani Murter

Apartmani Murter – privatni smještaj u Murteru

Apartmani Murter - zadovoljstvo nam je predstaviti smještaj kod privatnih iznajmljivača u Murteru, na istoimenom otoku. U bogatoj ponudi naći će se kuće za odmor, sobe i apartmani. Murter, sve popularnija turistička destinacija, pružit će svojim gostima zanimljiv, uzbudljiv i sadržajan odmor. Je li Murter idealno mjesto za Vaš odmor? Provjerite, sigurni smo, nećete požaliti!

Osobe Ljubimci Internet Klima
Apartmani Murter KOŽULIĆ RATO
KOŽULIĆ RATO
1
Apartmani Murter MUDRONJA  ŠTEFANIJA
MUDRONJA ŠTEFANIJA
2
Apartmani Murter PLESLIĆ MARINA I MILENKO
PLESLIĆ MARINA I MILENKO
3
Apartmani Murter JELIĆ MIRO
JELIĆ MIRO
4
Apartmani Murter APARTMANI KUTENAT
APARTMANI KUTENAT
5
Apartmani Murter BARBARIĆ TOMISLAV
BARBARIĆ TOMISLAV
6
Apartmani Murter CUNJAC ZENA
CUNJAC ZENA
Apartmani Murter ŠEPČEVIĆ ĐURĐA
ŠEPČEVIĆ ĐURĐA
Apartmani Murter DR. MLADEN ŽUNIĆ APARTMANI ŽUNIĆ
DR. MLADEN ŽUNIĆ APARTMANI ŽUNIĆ
7
Apartmani Murter ŠTIMAC MILAŠINČIĆ VLATKA
ŠTIMAC MILAŠINČIĆ VLATKA
Apartmani Murter ČRNJEVIĆ ŽELJKO
ČRNJEVIĆ ŽELJKO
8
Apartmani Murter JERAT LIDIJA
JERAT LIDIJA
Apartmani Murter RONČEVIĆ IVA
RONČEVIĆ IVA
9
1

Murter je naselje s nešto više od 2000 stanovnika, na sjeverozapadnom dijelu otoka Murtera. Okružuju ga brežuljci Gradina, Vršina, zvan i brijeg Sv. Roko, te Raduč, koji je sa svojih 125 metara nadmorske visine ujedno i najviši vrh otoka Murtera. Iz unutrašnjosti otoka Murter se širi prema obali u uvali Hramina, u kojoj je marina, te uvali Slanica, nadaleko poznatoj po svojoj plaži.

Murter je najveće i najstarije mjesto na otoku Murteru, koji je pak najveći i kopnu najbliži otok šibenskog otočja, pa je tako s kopnom povezan pokretnim mostom u Tisnom, mjestu koje se jednim dijelom nalazi na otoku, a drugim na kopnu.

Brojni manji otoci i otočići murterskog otočja, te tek malo daljih Kornata, uvelike su odredili način života Murtera, a danas predstavljaju pravi raj za nautičare, ljubitelje robinzonskog turizma, kao i sve ljubitelje prirode, koja je ovdje čudnovato lijepa.

Povijest i znamenitosti Murtera

Mnogi će već iz uvoda i spominjanja brda Gradina na istoimenom poluotoku zaključiti – naša priča o povijesti Murtera započet će u prapovijesnom razdoblju. Tu se, naravno, nalazilo liburnsko gradinsko naselje, a dijelovi prapovijesnog suhozidnog bedema sačuvani su do danas.

Antički grad Colentum

U antici na poluotoku Gradina nastaje moderan grad Colentum. Način života tada se mijenja, pa se Colentum spušta s vrha brijega prema moru, uz mnoge raskošne vile na padinama, čije ostatke i danas možemo vidjeti.

Colentum svoj procvat doživljava tijekom 1. stoljeća, no već početkom 2. stoljeća zadesila ga je neka nesreća, od koje se nikada neće u potpunosti oporaviti. Netko kaže da su ga opljačkali i razorili gusari, drugi pak, što nam se čini vjerojatnije, da je stradao u potresu.

Kako god bilo, poslije toga tek je djelomično obnovljen, a stari sjaj više neće doseći. Zadnji zapisi o Colentumu, kako se tada nazivao ne samo grad, već i otok Murter, iz 7. su stoljeća, a nakon toga Murter se ne spominje sve do 1251. godine.

Velik dio ostataka Colentuma danas je pod more, no i na obali još se dosta toga može vidjeti.

Veliko Selo

Otok Murter krajem 13. stoljeća naziva se Srimač, a mjesto Murter Veliko Selo (Villa Magna). Tada je na otoku samo još jedno naselje, Jezera, a u Murteru, odnosno Velikom Selu živi dvjestotinjak stanovnika. Današnje ime će otok i mjesto Murter dobiti tek u 18. stoljeću.

Murter, kao i većina tadašnjih naselja, ne nastaje na samoj obali, već malo dalje u unutrašnjosti, skriven od pogleda osvajača i gusara s mora.

Nekadašnje Veliko Selo danas je stara jezgra Murtera. Još uvijek se naziva Selo i danas je sa svojim stiješnjenim tradicijskim kućicama i nadsvođenim kamenim uličicama prava turistička i kulturna atrakcija. Osobito veseli obnova nekih od tih kućica, prilagodba suvremenom načinu života iznutra, dok stari, tradicijski štih izvana ostaje netaknut.

Murter u vrijeme osmanlijskih osvajanja

Smješten na otoku, Murter nije bio ozbiljnije izravno ugrožen osmanlijskim osvajanjima, no ona su ipak znatno, na više načina i dugoročno utjecala na način života Murterina.

Murterini su se bavili uglavnom poljoprivredom. Na otoku Murteru ima plodne zemlje, no ne dovoljno, pa su njihova polja, maslinici, vinogradi bili i na kopnu. Postali su tako njihovi posjedi ili osvojeni, ili pod stalnom prijetnjom pljačkaških skupina koje odvoze ljude u roblje.

Murterini su morali pronaći drugu zemlju koju će obrađivati, kako bi prehranili sebe i svoje obitelji. Pronašli su je na stotinama otoka i otočića murterskog otočja, te na Kornatima. Tako su Murterini i danas vlasnici većine tih otoka. Nazivaju ih svojim prekomorskim posjedima. Za nekoga možda neobičan naziv, no samo jer smo navikli na značenje tog izraza u drugačijem kontekstu.

Okretanje prekomorskim posjedima značilo je potrebu za kvalitetnim i izdržljivim čamcima i brodićima, koji će ih tamo dovesti. Tako se na Murteru razvija brodogradnja, no o tome više kada ćemo govoriti o Betini.

Mnogi stanovnici kopna bježe pred Osmanlijama na otoke, pa će već početkom 15. stoljeća na otoku Murteru nastati dva nova naselje, Betina i Tisno. Stižu na Murter i izbjeglice iz Vrane, tada važnog gradskog, političkog i kulturnog središta, čiji su se stanovnici pred Osmanlijama raselili praktički diljem cijele tadašnje Mletačke Republike.

Njihov utjecaj na kulturni razvoj Murtera bez sumnje je bio značajan. Murter, iako uvijek ruralna sredina, ne zaostaje tako za mnogo većim gradovima, čak naprotiv.

Župna crkva Sv. Mihovila

Župna crkva Sv. Mihovila sagrađena je početkom 15. stoljeća, no svoj današnji izgled dobiva temeljitom rekonstrukcijom 1770. godine. U njoj je vrijedan barokni oltar, djelo poznatih talijanskih majstora Pija i Vicka dall'Acqua.

Crkva Gospe od Gradine

Crkva Gospe od Gradine danas je barokna grobljanska crkva na brdu Gradini, podignuta 1688. godine, kojoj je kasnije prigrađena polukružna apsida, no početak crkve na ovom mjestu gotovo sigurno seže mnogo ranije u povijest.

Gospina bratovština u Murteru sigurno postoji već u 15. stoljeću, na groblju oko crkve Gospe od Gradine pronađeni su starohrvatski grobovi, a najzanimljiviji detalj koji i posjetitelji danas mogu vidjeti su antički spoliji ugrađeni u južni zid crkve Gospe od Gradine – spolij s ranokršćanskim križem, te ulomak rimskog natpisa. Stoga se vjeruje kako je ova crkva podignuta na temeljima ranokršćanske crkve.

Crkva Sv. Roka

Na brdu Vršini, zvanom i Sv. Roko, Murterini su 1760. godine podigli crkvu Sv. Roka, zavjetnu crkvu zaštitniku od kuge. To je malena crkvica sa zvonikom na preslicu, uz koju je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Murter, Betinu, murtersko otočje i Kornate.

Brdo Raduč, austrougarska utvrda

Zanimaju li Vas vojne utvrde novijeg doba, tada svakako istražite brdo Raduč. Tamo je u vrijeme Austrougarske sagrađena pomorska vojna utvrda, čija se topovska gnijezda i podzemni tuneli mogu pronaći i danas.

Murter, ulaz u NP Kornati

Murterini su vlasnici većine kornatskih otoka i najbliže naseljeno mjesto ovom biseru Jadrana, pa je tako u Murteru ulaz u Nacionalni park Kornati.

Kornatsko otočje najgušće je otočje u Sredozemlju, koje se sastoji od 140 otoka, otočića i hridi, od kojih je 89 u sklopu Nacionalnog parka Kornati. Otočje je ime dobilo po najvećem i jedinom naseljenom otoku, Kornatu, na kojem živi 20-tak ljudi.

No, Kornati svakako zaslužuju biti tema posebne priče, pa kako ovdje ukratko reći ono najvažnije? Najbolje je to učinio veliki pisac George Bernard Shaw, pa ćemo se poslužiti njegovim riječima: "Posljednjeg dana Stvaranja, Bog poželi okruniti svoje djelo, te stvori Kornate od suza, zvijezda i daha."

Nautičari će se, bez sumnje, snaći i sami, a za sve ostale tu su brojni izleti na Kornate koji se organiziraju iz Murtera. Ne propustite!

Plaže u Murteru

Murter se, kao malo koje mjesto na Jadranu, može pohvaliti raznolikim plažama, koje će zadovoljiti baš svačiji ukus. Pješčane plaže nisu česte na hrvatskoj obali, a tamo gdje postoje obično nema nikakvih drugačijih. U Murteru, ili neposrednoj okolici, naći ćete kako lijepe pješčane, plaže, tako i one šljunčane ili stjenovite.

Plaža Luke

Plaža Luke glavna je gradska plaža. U središtu je Murtera, u uvali Hramina. Šljunčana je, s betonskim platoima za sunčanje. Na njoj su tuševi, a u blizini kafići. Blagi ulaz u more čini plažu Luke pogodnom za djecu.

Plaža Slanica

Plaža Slanica nalazi se u uvali Slanica, te je najpoznatija plaža u Murteru, na cijelom otoku, pa i šire. Obala je pješčana, šljunčana, dijelom i stjenovita, pa će se naći dijelova za svačiji ukus, dok je u moru pijesak.

Bogatom ponudom različitih sadržaja na plaži znatno odskače od drugih murterskih plaža, pa ćete ovdje naći tobogan, trampolin, teren za odbojku na pijesku, a u blizini i teniski teren, najam jet-skija, kafiće i druge ugostiteljske objekte…dakako, u takvoj ponudi tuševe i sanitarne čvorove ne treba ni spominjati.

Njeno pjeskovito dno čini ju omiljenom među djecom, a zaštitu od prejakog sunca može se naći i u prirodnom hladu borova uz plažu.

Plaža Podvrške

Plaža Podvrške omiljeno je kupalište Murterina. Na južnom je dijelu otoka, malo izvan Murtera, a do nje se dolazi stazom uz more.

Plaža Podvrške također ima pješčanih, šljunčanih i stjenovitih dijelova, a bijeli pijesak u moru daje moru fascinantnu boju. Dodamo li tome i pogled na Kornate, nevjerojatan doživljaj na ovoj plaži je zajamčen. Borovi uz plažu će, osim mirisa koji će upotpuniti ugođaj, ponuditi i prirodni hlad.

Plaža Čigrada

Plaža Čigrada je na južnoj strani otoka, na ulazu u Murter. Njen je središnji dio šljunčan i pješčan, dok su sa strane stijene. Na plaži se nalazi beach bar i restoran, a kao i na drugim murterskim plažama, za prirodni hlad pobrinut će se borovi uz plažu.

Aktivni odmor u Murteru

Želite li odmor u Murteru provesti aktivno, na raspolaganju Vam je cijeli niz aktivnosti i sportova na kopnu, na vodi ili pod vodom.

Ljubitelji šetnje i biciklizma otkrit će mnoge zanimljivosti otoka istražujući ga brojnim stazicama razasutim po cijelom otoku. Pronaći ćete tako i kakvu prekrasnu, osamljeni plažu, samo za sebe. Bude li biciklistima otok Murter premali, prijeđite most u Tisnom i nastavite istraživati nekom od biciklističkih staza na kopnu.

U Murteru ćete naći igralište za mali nogomet, odbojku na pijesku, boćališta, teniske terene.

Murter je danas prvenstveno turističko mjesto, no stara ribolovna tradicija još uvijek postoji. Bude li prilike, pođite s domaćinima u ribolov, ili još bolje, nabavite ribolovnu dozvolu, te se sami okušajte u ribolovu. Danas su među turistima sve popularniji podvodni ribolov, kao i lov na tune.

Stotine otoka i otočića koji okružuju Murter čine ga pravim rajem za nautičare. Oni će sve potrebno pronaći u murterskoj marini, a osim u Murteru, na otoku su još dvije marine, u Betini i Jezerima. Ovdje možete unajmiti plovilo sa skiperom, ili bez, za one koji imaju odgovarajuću dozvolu za upravljanje plovilom, ili pohađati školu jedrenja.

U Murteru možete unajmiti kajak, a veslanje uz obalu Murtera i obližnjih otočića bit će zdrav i zabavan način otkrivanja ljepota otoka s morske strane.

Spomenimo ovdje jedan novi oblik rekreacije, koji je u kratkom vremenu osvojio brojne poklonike diljem svijeta, a u kojem možete uživati i u Murteru. To je veslanje na dasci, ili SUP (stand up paddling), ugodna aktivnost za cijelu obitelj, bez obzira na dob i fizičku kondiciju.

Ronioci će u Murteru naći ronilačke centre, koji će im pružiti sve potrebne usluge, a onima koji tek žele upoznati ljepote podmorja ponuditi tečajeve ronjenja.

Dakako, ne zaboravimo izlete. Izlet na Kornate već smo spomenuli, to je nešto što se u Murteru zaista ne bi smjelo propustiti. No, u blizini je još mnogo toga što vrijedi vidjeti, pa ćemo predložiti samo neke od mogućih odredišta za zanimljive i sadržajne izlete – gradove Šibenik i Zadar, Nacionalni park Krka, Park prirode Vransko jezero ili Park prirode Telašćica.

Događanja i zabava u Murteru

Tijekom turističke sezone u Murteru se, kao i u ostalim mjestima na otoku Murteru, održavaju razne manifestacije, praktički svakodnevno.

Većina događanja u Murteru odvija se u sklopu krovne manifestacije zvane Murtersko lito, koju organizira . Murtersko lito ponudit će svima koji posjete Murter razne koncerata, fešte, kulturne, zabavne, sportske i gastronomske manifestacije, koje započinju , a završavaju .

Dani latinskog idra niz je događanja koja obično započinju na Malu Gospu, , svoj vrhunac doživljavaju oko dana sv. Mihovila, 29. rujna, regatom tradicijskih brodova Latinsko idro, a završavaju . U sklopu ove manifestacije bit će više nautičkih, vjerskih, kulturnih, edukativnih i zabavnih manifestacija. Organizator ovih događanja je , koja na lijep način njeguje i mladim naraštajima predstavlja tradiciju koja je nekada za Murter i Murterine život značila.

Što je latinsko jedro? Vrsta jedra trokutnog oblika, korištenog u Rimskom Carstvu, te stoljećima kasnije diljem svijeta, sve do današnjih dana, a osmišljenog vjerojatno i ranije, u staroj Grčkoj. Latinsko jedro prvo je omogućilo plovidbu uz vjetar, iako je mnogo vremena proteklo dok se ova tehnika usavršila i pomorci prestali čekati povoljan vjetar u lukama. Zanimljivo, gotovo isti tip jedra osmišljen je potpuno neovisno u Polineziji.

Mladi željni noćnih izlazaka možda će u Murteru biti malo zakinuti. Ne budu li Vam događanja u Murteru interesantna, provjerite ona u obližnjoj Betini, a ako ni to nije po Vašem ukusu, preostaje Vam zabavu u večernjim satima potražiti u nekom od mnogobrojnih murterskih kafića, ili se, ako ste u mogućnosti, zaputiti do Vodica.

Murter je tradicionalno bio mjesto ribara i težaka, poznat po kvalitetnom vinu i maslinovom ulju. Tradicionalna kuhinja Murtera tipična je dalmatinska, mediteranska, s ribljim specijalitetima, domaćim voćem i povrćem, samoniklim mediteranskim začinima i vrhunskim maslinovim uljem. Tradicionalnu kuhinju Murtera upoznajte u kvalitetnim murterskim konobama i restoranima.

Apartmani u Murteru, izbor za idealan odmor

Smještaj u Murteru možete pronaći u hotelu i kampu, no najbrojnije smještajne kapacitete predstavljaju apartmani, kuće za odmor i sobe privatnih iznajmljivača.

Pronađite apartman upravo po Vašem ukusu, upoznajte gostoljubivost Murterina i ljepote Murtera, osigurajte sebi i svojoj obitelji odmor koji će Vam zauvijek ostati u lijepom sjećanju. Ili barem do sljedeće godine, kada ponovo posjetite Murter, a Vaš odmor bude još zanimljiviji i sadržajniji od ovogodišnjeg.

Uz kvalitetno i moderno opremljene apartmane, sobe i kuće za odmor, Murterini svojim gostima mogu ponuditi nešto čime se malo tko na jadranskoj obali može pohvaliti – ribarske kuće za robinzonski turizam. Recimo nešto i o tome.

Robinzonski turizam

Pričali smo već o prekomorskim posjedima Murterina, brojnim otocima murterskog i kornatskog otočja. Na nekim od tih nenaseljenih otoka Murterini su podigli ribarske kuće, koje danas iznajmljuju turistima.

Ukoliko je robinzonski turizam način odmora po Vašoj mjeri, Murter, odnosno obližnji otoci, mogli bi biti pravi izbor za Vas! Sami na svom otoku, sami na svojoj plaži, što više od toga poželjeti?

Naravno, o robinzonskom turizmu ovdje tek možemo govoriti uvjetno. Smještaj, ribarske kuće na nenaseljenim otocima, ili pak samo udaljene od naseljenih mjesta pružaju komfor gotovo jednak onom u apartmanima i drugom smještaju u nekom popularnom turističkom odredištu, kakav je i Murter.

Razlika je prvenstveno u opskrbi vodom i električnom energijom – pitka voda bit će u cisternama, a električna energija ograničena na onu dobivenu solarnim pločama. Plinski hladnjak i kuhalo rješavaju većinu problema. Glavni, koji ostaje i čini razliku između kuće za robinzonski turizam i modernog apartmana, jest nedostatak klima uređaja. No, u tradicionalnoj kamenoj ribarskoj kući klima uređaj obično nije niti potreban, čak niti u vrijeme najvećih ljetnih vrućina.

Vaši domaćini obično će osigurati parkiralište za automobil, te prijevoz do Vašeg odredišta tradicionalnim murterskim brodicama, što je poseban doživljaj sam po sebi. Za dulji boravak dogovorite s njima dostavu potrebnih namirnica.

Kako doći u Murter?

Murter se nalazi na istoimenom otoku, povezanom s kopnom mostom u mjestu Tisno. Dolazite li automobilom, autocestom A1, izađite na čvoru Pirovac, te krenite prema Tisnom. Do Murtera možete stići i Jadranskom magistralom, što je, ako dolazite s južne strane, iz smjera Splita, možda i bolja opcija.

Napomena: most u Tisnom je pokretan, podiže se dva puta dnevno u trajanju od pola sata, kako bi propustio plovila. Stignete li između 9 i 9:30 ili između 17 i 17:30 sati, morat ćete malo pričekati.

Izravne autobusne linije za Murter postoje iz Zagreba i Varaždina. Također postoji i lokalna linija javnog prijevoza iz Šibenika, koja vozi nekoliko puta dnevno, a Šibenik je vrlo dobro povezan sa svim većim hrvatskim gradovima.

Najbliže međunarodne zračne luke su u Zadru i Splitu, no s obzirom na međunarodnu povezanost, te izravnu autobusnu liniju za Murter, ne treba zanemariti niti onu u Zagrebu. U svakoj od tih zračnih luka možete unajmiti automobil, ili organiziranim transferom stići do Murtera.

Smještaj u Murteru u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam s osobitim zadovoljstvom može ponuditi smještaj u Murteru. Na raspolaganju su kuće za odmor, sobe i apartmani privatnih iznajmljivača.

U širokom izboru smještajnih kapaciteta, vjerujemo, pronaći će se apartmani ili druge smještajne jedinice za svaki ukus i za Vaš idealan odmor u Murteru.

U blizini Vam smještaj možemo ponuditi u apartmanima u drugim mjestima na otoku Murteru, Betini, Jezerima i Tisnom, a tu su i kuće i apartmani na Kornatima, prikladni za robinzonski turizam.

Smještaj u blizini Murtera

Apartmani Šibenik Apartmani Murter Apartmani Betina Apartmani Tisno Apartmani Jezera Apartmani Pirovac Apartmani Tribunj Apartmani Vodice Apartmani Srima Apartmani Zaton, Šibenik Apartmani Jadrija Apartmani Brodarica Apartmani Žaborić Apartmani Rogoznica Apartmani Primošten Apartmani Grebaštica Apartmani Zlarin Apartmani Prvić Luka Apartmani Drage Apartmani Pakoštane Apartmani Vrlika