Apartmani Lukovo Šugarje: privatni smještaj u mjestu Lukovo Šugarje

Lukovo Šugarje je naselje s 80-tak stanovnika, južno od Karlobaga. Nalazi se na uvali, spojenoj s otvorenim morem kratkim tjesnacem. U zaleđu naselja strma je i gola velebitska padina.

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Lukovo Šugarje Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Lukovo Šugarje:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Lukovo Šugarje

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Ribaricu na rivijeri Senj

Lukovo Šugarje

Lukovo Šugarje je naselje s 80-tak stanovnika, južno od Karlobaga. Nalazi se na uvali, spojenoj s otvorenim morem kratkim tjesnacem. U zaleđu naselja strma je i gola velebitska padina.

Povijest i znamenitosti

Naselje je nastalo u srednjem vijeku, no u 17. stoljeću bilo je napušteno. Kasnije se život vratio u Lukovo Šugarje. U 18. stoljeću izgrađena je crkva Sv. Luke Evanđeliste, a obnovljena 1873. godine i danas je praktički jedini kulturno-povijesni spomenik u Lukovom Šugarju. Prije nje postojale su dvije crkve, Sv. Luke i Sv. Marka. Crkva Sv. Luke nalazila se između današnje crkve i župnog stana, 1845. je pretvorena u stražarnicu, a 1894. srušena. Crkva Sv. Marka bila je starija i o njoj se malo zna.

Župa je ustanovljena 1809. godine, a mjesna cisterna sagrađena uz crkvu 1840. godine. 1907. godine otvara se pučka škola. Stanovništvo uz more bavilo se ribarstvom, a oni u velebitskim zaseocima uglavnom stočarstvom i poljoprivredom, koliko su to uvjeti dozvoljavali, te sječom drva, koja su kriomice vozili na otok Pag i u Dalmaciju. Zbog teških uvjeta života, stanovništvo se masovno iseljava, uglavnom u Ameriku, još od početka 20. stoljeća i nakon 2. svjetskog rata, kada je zabranjeno držanje koza i strože se kontrolira sječa šume.

Do 1938. godine, kada je sagrađena cesta uz more, jedini putovi u mjesto bili su morem i teško prohodnim stazama preko Velebita. 1959. godine gradi se Jadranska magistrala.

Turistička ponuda

Za mjesto kao Lukovo Šugarje, s niti 100 stanovnika, nema baš smisla govoriti o noćnim provodima ili ponudi dodatnih sadržaja na plažama, hotelima ili restoranima, zar ne? Mnogima će upravo to biti najbolji razlog da svoj odmor provedu u Lukovom Šugarju, u privatnom smještaju, društvu ljubaznih domaćina, uživajući u hrani uzgojenoj i pripremljenoj na domaći i prirodan način.

apartmani Senj apartmani Sveti Juraj apartmani Lukovo Otocko - Senj apartmani Jablanac i Stinica apartmani Karlobag apartmani Cesarica apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Stara Novalja apartmani Novalja apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Krk