www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o mjestu LUKOVO ŠUGARJE
www.apartmani-hrvatska.com

Lukovo Šugarje

Lukovo Šugarje je naselje s 80-tak stanovnika, južno od Karlobaga. Nalazi se na uvali, spojenoj s otvorenim morem kratkim tjesnacem. U zaleđu naselja strma je i gola velebitska padina.

Povijest i znamenitosti

Naselje je nastalo u srednjem vijeku, no u 17. stoljeću bilo je napušteno. Kasnije se život vratio u Lukovo Šugarje. U 18. stoljeću izgrađena je crkva Sv. Luke Evanđeliste, a obnovljena 1873. godine i danas je praktički jedini kulturno-povijesni spomenik u Lukovom Šugarju. Prije nje postojale su dvije crkve, Sv. Luke i Sv. Marka. Crkva Sv. Luke nalazila se između današnje crkve i župnog stana, 1845. je pretvorena u stražarnicu, a 1894. srušena. Crkva Sv. Marka bila je starija i o njoj se malo zna.

Župa je ustanovljena 1809. godine, a mjesna cisterna sagrađena uz crkvu 1840. godine. 1907. godine otvara se pučka škola. Stanovništvo uz more bavilo se ribarstvom, a oni u velebitskim zaseocima uglavnom stočarstvom i poljoprivredom, koliko su to uvjeti dozvoljavali, te sječom drva, koja su kriomice vozili na otok Pag i u Dalmaciju. Zbog teških uvjeta života, stanovništvo se masovno iseljava, uglavnom u Ameriku, još od početka 20. stoljeća i nakon 2. svjetskog rata, kada je zabranjeno držanje koza i strože se kontrolira sječa šume.

Do 1938. godine, kada je sagrađena cesta uz more, jedini putovi u mjesto bili su morem i teško prohodnim stazama preko Velebita. 1959. godine gradi se Jadranska magistrala.

Turistička ponuda

Za mjesto kao Lukovo Šugarje, s niti 100 stanovnika, nema baš smisla govoriti o noćnim provodima ili ponudi dodatnih sadržaja na plažama, hotelima ili restoranima, zar ne? Mnogima će upravo to biti najbolji razlog da svoj odmor provedu u Lukovom Šugarju, u privatnom smještaju, društvu ljubaznih domaćina, uživajući u hrani uzgojenoj i pripremljenoj na domaći i prirodan način.

APARTMANI U BLIZINI
MJESTO SENJ
apartmani SENJ
APARTMANI MARIJA VL. MARIJA MIKIĆ
SENJ

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana