Apartmani Lukovo Otočko: privatni smještaj u mjestu Lukovo Otočko

Apartmani Lukovo Otočko: želite li Vaš odmor provesti u Lukovo Otočko, u našoj ponudi smještaja, na raspolaganju su Vam apartmani. Lukovo Otočko maleno je mjesto s manje od 40 stanovnika, smješteno u lijepoj uvali Velebitskog kanala, oko 20 km južno od Senja... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer LUKOVO - SENJ Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto LUKOVO - SENJ:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto LUKOVO - SENJ

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Lukovo na rivijeri Senj

Povijest i znamenitosti Lukova

U pretpovijesno doba u okolici Lukova bilo je vrlo živo. Postojalo je nekoliko gradinskih naselja, a pretpostavlja se postojanje još njih na lokalitetima koji nisu istraženi. Tek 15-tak minuta šetnje od Lukova trebat će Vam do ostataka gradine Klisa, sjeverozapadno od Lukova . Stotinjak metara istočno od gradine je mala spilja Štrapovača, gdje su također pronađeni nalazi iz pretpovijesnog doba. Na obroncima Velebita iznad Lukova ostaci su još jedne pretpovijesne gradine, Glavičica.

Što se kasnije ovdje zbivalo, malo je poznato. S popriličnom sigurnošću možemo tvrditi da je naselje postojalo u srednjem vijeku. O tome svjedoče srednjovjekovni crteži brodova na strmoj litici na lokalitetu Lukovačke grede, do kojih je najbolje stići čamcem.

Godine 1525. Turci su osvojili i razorili Bag, današnji Karlobag. Tada su sva mala i nezaštićena mjesta od Baga do Senja napuštena, pa tako i Lukovo . Stanovnici toga kraja odlaze u Senj ili dalje na sjever. Lukovo će ostati napušteno do 17. stoljeća, kada ga naseljava novo stanovništvo i nastaje naselje koje danas poznajemo.

U Lukovu je crkva Sv. Luke podignuta 1842. godine na mjestu starije. Posjetiti vrijedi i Zavičajnu zbirku Lukovo , malu etnografsku zbirku koja će Vam predstaviti povijest Lukova i način života ovog kraja u davna vremena.

Stanovništvo Lukova nekada se bavilo prvenstveno stočarstvom. Kada se danas gleda poprilično gole obronke Velebita iznad Lukova, teško je vjerovati da je sve to prije nekoliko stoljeća bilo pokriveno vegetacijom i šumom, no upravo je tako bilo. Tada su tu postojali daleko bolji uvjeti za stočarstvo, pa čak i za lov. S vremenom, kako su ti uvjeti nestajali, stanovnici Lukova okretali su se moru i ribarstvu, te je Lukovo Otočko danas ribarsko mjesto, a turizam se razvija tek u zadnje vrijeme. Na poluotoku Malta, koji s jugozapadne strane zatvara uvalu u kojoj se Lukovo nalazi, stare su tunere, osmatračnice s kojih se nekada pratilo kretanje jata tuna. Danas je tune u Velebitskom kanalu malo, pa iako mnogi u Lukovu i danas žive od ribarstva, ove su tunere tek turistička atrakcija.

Turistička ponuda Lukova, plaže

Lukovo Otočko je zanimljivo odredište za sve koji traže obiteljski odmor u miru i tišini, te plaže koje nisu prenapučene kupačima. Naselje je podno Jadranske magistrale, s kojom ga povezuje 3 km duga lokalna cesta, pa Vaš mir neće narušavati buka i gužva automobila koji tuda prolaze.

U podvelebitskom području mnogo je zanimljivih i lijepih plaža, no one su većinom male. Lukovo je tu jedan od izuzetaka, može se pohvaliti poprilično velikom plažom, a u okolnim uvalama naći ćete još zanimljivih plaža. Plaže su ovdje uglavnom šljunčane ili stjenovite, a ponegdje se radi o vrlo sitnom i finom šljunku, pa ih mnogi smatraju pješčanima. Razne dodatne sadržaje na plažama nemojte očekivati u ovako malom mjestu. Stanovnici Lukova hvale se najtoplijim morem u Velebitskom kanalu i vjerojatno su u pravu. Velebitski je kanal prepun slatkovodnih izvora pod morem, vode koja se spušta s padina Velebita, te hladi morsku vodu, no u podmorju oko Lukova ih nema.

Lukovo Otočko predstavlja zelenu oazu među poprilično golim obroncima i stijenama Velebita, a biti će i odlično polazište za razne izlete. Posjetiti vrijedi obližnji grad Senj, njegovu tvrđavu Nehaj, te brojne druge znamenitosti. Tu je i nacionalni park Sjeverni Velebit, te park prirode Velebit, a oko 26 km južno od Lukova je trajektna luka Stinica, odakle trajektom možete poći na izlet na otok Rab.

Smještaj u Lukovu naći ćete kod gostoljubivih domaćina, privatnih iznajmljivača, čije su kuće za odmor, sobe i apartmani kvalitetno i moderno opremljeni. Hotela ili kampova ovdje nema.

U Lukovom nema dućana, no svježi kruh, namirnice i druge potrepštine mogu se nabaviti u pokretnoj trgovini, kombiju, koji svakodnevno dolazi u Lukovo. Nekoliko puta tjedno može se kupiti svježe voće i povrće, a svježu ribu možete nabaviti svakodnevno od lokalnih ribara. U Lukovom je jedan restoran, gdje možete uživati u mesnim i ribljim specijalitetima.

Kako doći u Lukovo Otočko?

Dolazite li automobilom iz smjera Rijeke, ili pak s juga, iz Dalmacije, u Lukovo ćete stići Jadranskom magistralom. Iz Zagreba je vjerojatno najbolje autocestom A1 ići do čvora Žuta Lokva, zatim državnom cestom D23 do Senja i Jadranskom magistralom do Lukova.

Izravnih autobusnih linija za Lukovo nema. Jadranskom magistralom iznad Lukova prolaze, osobito u ljetnim mjesecima, brojne međugradske i međunarodne linije, no od magistrale do Lukova još je oko 3 km. Od Senja, koji je dobro prometno povezan, do Lukova možete stići taksijem.

Lukovu je najbliža riječka međunarodna zračna luka, kod Omišlja na otoku Krku, udaljena oko 70 km. Tamo, između ostalih, leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući je s brojnim europskim gradovima, osobito ljeti. U zračnoj luci može se unajmiti automobil ili organiziranim prijevozom stići do Rijeke.

Smještaj u Lukovu u ponudi Apartmani Hrvatska

<Apartmani Karlobag - želite li Vaš odmor provesti u Karlobagu, u našoj ponudi za smještaj su Vam na raspolaganju apartmani. Karlobag

U slijedecim mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani:Senju (20 km od Lukova), te sobe i apartmani u Jablancu i Stinici(26 km od Lukova), također kod privatnih iznajmljivača.

apartmani Senj apartmani Sveti Juraj apartmani Lukovo Otocko - Senj apartmani Jablanac i Stinica apartmani Karlobag apartmani Cesarica apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Stara Novalja apartmani Novalja apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Krk