Apartmani Klenovica: privatni smještaj u mjestu Klenovica na crikveničko-vinodolskoj rivijeri

Apartmani Klenovica - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Klenovica nudi riblje specijalitete. Specijalitet sa školjkama obavezno probajte.

Klenovica je maleno mjesto s oko 300 stanovnika smješteno na južnom dijelu Kvarnerskog zaljeva, između Novog Vinodolskog i Senja, u kraju koji se naziva Krmpote...

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Klenovica Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Klenovica:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Klenovica

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Klenovicu i crikveničko-vinodlosku rivijeru

O Klenovici, turistička ponuda

Klenovicu pisani dokumenti spominju krajem 14. stoljeća, a sredinom 15. stoljeća spominju se mlinovi u uvali Žrnovnica, koji su pripadali frankopanskom kaštelu Ledenice, no Klenovica kao naselje u to vrijeme još nije postojala.

Početkom 17. stoljeća doseljava se stanovništvo s područja Hercegovine i zaleđa Dalmacije u Lič, naselje blizu Fužina. Lič je bio vlasništvo Zrinskih, koji nove doseljenike nastoje pretvoriti u svoje kmetove, što se ovim ljudima, naviklim na slobodu, nikako nije svidjelo. Odlaze južnije i osnivaju Klenovicu, kao i druga naselja ovog kraja.

Kada su stigli ovamo, bili su prvenstveno ratari i stočari, no ovdje, na obroncima Velike Kapele i Velebita, obradivih površina i pašnjaka za stoku je malo. Nedovoljno da bi se od toga preživjelo. Nije bilo druge, no okrenuti se moru i ribarstvu. Učili su brzo i uskoro postali izuzetni ribari, cijenjeni među ribarima čiji su preci već stoljećima živjeli uz more. Klenovica je tako prvenstveno ribarsko mjesto, koje se u zadnje vrijeme sve više okreće turizmu. Njihova ribarska tradicija, koju niti danas ne zanemaruju, značajno pridonosi kvaliteti turističke ponude Klenovice.

Stanovnici Klenovice vrlo su ponosni na svoju ribarsku tradiciju, pa ne treba čuditi što su u lučici podigli spomenik ribaru, te što na stara mjesta vraćaju tunere uklonjene 50-tih godina prošlog stoljeća. Tunere su nekada služile kao osmatračnice, s kojih se pratilo kretanje jata tuna. Danas su ovdje kao spomenik i turistička atrakcija.

U brdovitom zaleđu Klenovice nekoliko je izletišta. Tu su dva od šest lijepo uređenih vidikovaca poznatih pod imenom Oči Vinodola, vidikovac Sviba, pod istoimenim brijegom, te vidikovac Kuk, nedaleko Smokvice. Vidikovac Gradina nalazi se kod Ledenica, a Ledenice i ruševine srednjovjekovnog grada svakako vrijedi posjetiti. Automobilom ćete tamo stići preko Novog Vinodolskog, pa je udaljenost 15 km. Dosta je kraće krenete li tamo uređenom pješačkom stazom.

Kod sela Omar u Krmpotama je staklena kapelica Uzvišenja Sv. Križa, podignuta početkom 20. stoljeća. Na metalnoj konstrukciji njeni su zidovi i krov isključivo od stakla. Uz nju je cisterna okružena kamenim zidom. Nedaleko kapelice je uređena lijepa šetnica, duž koje su raspoređeni nebeski labirinti. Kaže se da prolaskom kroz svaki labirint pozitivno utječete na pojedini segment života, a čemu koji labirint služi objasnit će Vam informativne ploče. Čak ako u to i ne vjerujete, šetnja će biti ugodna, a pogled koji se pruža prekrasan.

Uređenom šetnicom uz more iz Klenovice ćete stići do obližnje Smokvice, mjesta po mnogo čemu sličnog Klenovici, ali još manjeg.

U Klenovici nema hotela, no to bi se moglo uskoro promijeniti. Na raspolaganju su Vam brojni apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača, te dva kampa. Iako u ljetnim mjesecima broj gostiju višestruko premašuje broj stanovnika Klenovice, ona je i dalje daleko od gužvi mondenih turističkih odredišta, te će biti izvrsno mjesto za sve koji traže miran, obiteljski odmor, uživanje u čistom moru i plaži, gdje nećete morati tražiti mjesto za svoj ručnik ili ležaljku. Obala od Novog Vinodolskog do Senja, u kojem se području nalazi i Klenovica, slabo je naseljena, a i među turistima predstavlja još poprilično neotkriven biser.

U Klenovici nećete naći neke kulturno-povijesne znamenitosti ili tisućljetnu baštinu, no ako je to ono što Vas privlači, Novi Vinodolski, kao i srednjovjekovni kašteli Vinodola su na dohvat ruke. Novi Vinodolski je udaljen tek 9 km. Crikvenica, ili kako bi stari Rimljani rekli, Ad Turres udaljena je 19 km. Senj sa svojim brojnim znamenitostima, osobito uskočkom tvrđavom Nehaj, od Klenovice je udaljen 15 km. Senj je također bio poznat i važan starim Rimljanima. Zvali su ga Senia, a to su ime preuzeli od Japoda, koji su prije njih ovim gradom vladali.

Mogućnosti zanimljivih izleta koje iz Klenovice možete sami organizirati, čak i bez automobila, zaista su brojne. Trebao bi Vam poprilično dug odmor da posjetite sve što u okolici Klenovice vrijedi vidjeti, pa ostavite nešto i za sljedeću godinu. Dodatne mogućnosti pruža turistički brod, kojim se iz Klenovice organiziraju izleti na otok Krk, Goli otok i Grgur.

Plaže Klenovice

Plaže Klenovice uglavnom su šljunčane ili stjenovite. Na njima nećete naći neku bogatu ponudu dodatnih sadržaja, no možete biti sigurni da će biti čiste i uređene. O tome vode brigu stanovnici Klenovice, kao i grad Novi Vinodolski, kojem Klenovica administrativno pripada. Uz mnoge su plaže kraške šumice, pa neće biti problem pronaći prirodnog hlada. Gdjegod da smještaj pronađete u ovom malom mjestu uz more, udaljenost do plaže mjerit će se desetcima, a ne stotinama metara. Čitav je ovaj kraj poznat po slatkovodnim izvorima u moru, tzv. vruljama, a u uvali Žrnovnica u more se ulijeva rijeka ponornica. Zbog toga je temperatura mora uvijek stupanj ili dva niža nego drugdje, što u vrelim ljetnim mjesecima itekako može biti prednost. More je manje slano, što pogoduje mnogim ribama i osobito školjkama, koje se ovdje i uzgajaju. No, sada više ne govorimo o plažama, već o gastronomskoj ponudi Klenovice.

Gastronomska ponuda i zabava

Poznata je uzrečica da nitko ne sprema ribu bolje od ribara, pa će ljubitelji ribljih specijaliteta ovdje zaista uživati. U Klenovici je nekoliko kvalitetnih restorana i konobi, neki od njih imaju vlastite ribarske brodice, pa nude samo najsvježiju ribu koju sami ulove. Svakako probajte i neke od specijaliteta sa školjkama, koje su ovdje izuzetne. Iako se radi o ribarskom kraju, tradicionalna kuhinja Klenovice nije bazirana isključivo na ribljim jelima. Pod snažnim je utjecajem velebitskog kraja, gdje se cijeni meso, pa je vrlo raznolika i svatko će sigurno naći nešto po svom ukusu.

Iako se radi o vrlo malom mjestu, restorani ovdje će Vam osim lokalnih specijaliteta ponuditi i razna internacionalna jela, a naći ćete ovdje i vrlo cijenjenu pizzeriju. U Klenovici je nekoliko trgovina, benzinska crpka, pošta, a vlasnici plovila pronaći će vez u lučici. Zabavu u večernjim satima možete potražiti u jednom od kafića, ili se zaputiti u obližnji Novi Vinodolski, Selce, Crikvenicu ili Senj.

Smještaj u Klenovici u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Klenovica - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Klenovica je grad koji ima dvije vjetrenjače. Plaže su lijepe i prostrane.

U mjestima u blizini, na raspolaganju su Vam apartmani:Smokvici, tek oko 2 km južno od Klenovice, a u ponudi su apartmani i sobe u Novom Vinodolskom (9 km od Klenovice), Bribiru (14 km od Klenovice), Selcu (15 km od Klenovice), Crikvenici (19 km od Klenovice), te Senju, 15 km južno od Klenovice

Kako doći u Klenovicu?

Dolazite li u Klenovicu automobilom, iz zapadne i središnje Europe zaputite se prema Rijeci, a zatim ćete do Klenovice stići Jadranskom magistralom. Iz središnje i istočne Hrvatske, te istočne Europe od Zagreba krenite u Karlovac , a zatim imate dvije mogućnosti: autocestom A1 do čvora Žute Lokve, zatim do Senja, te Jadranskom magistralom do Klenovice, ili autocestom A6 prema Rijeci, do čvora Oštrovica, a zatim prema Senju i stići ćete do Klenovice.

Kako se Klenovica nalazi uz Jadransku magistralu, kojom prolazi dosta međugradskih autobusa, dobro je povezana autobusnim linijama s većinom hrvatskih gradova. U ljetnim mjesecima kroz Klenovicu prolazi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija.

Najbliža Klenovici je međunarodna zračna luka Rijeka, na otoku Krku, kod Omišlja, udaljena od Klenovice 37 km. Između ostalih, tamo leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, osobito u ljetnim mjesecima, povezujući je s brojnim europskim gradovima. U zračnoj je luci moguće unajmiti automobil, a organiziranim prijevozom možete stići do Rijeke, odakle za Klenovicu vozi autobus.

apartmani Crikvenica apartmani Šmrika apartmani Kraljevica apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Selce apartmani Grižane apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Smokvica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Klimno - Otok Krk apartmani Šilo apartmani Malinska apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Krk apartmani Senj