Apartmani Novi Vinodolski – smještaj kod privatnih iznajmljivača

apartmani Novi Vinodolski

Apartmani Novi Vinodolski

Apartmani Novi Vinodolski - široka ponuda smještaja kod privatnih iznajmljivača u Novom Vinodolskom jamstvo je da će se naći apartmani, kuće za odmor i sobe za svačiji ukus.

Novi Vinodolski je grad na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri s oko 4000 stanovnika, odnosno 5000 uključujući prigradska mjesta, smješten na jugoistoku Vinodolske doline. Grad je to bogate kulturno-povijesne baštine, lijepih plaža, brojnih i raznolikih sadržaja, te duge turističke tradicije.

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Novi Vinodolski Kroatien
apartmani NOVI VINODOLSKI  BUTKOVIĆ VESNA
BUTKOVIĆ VESNA
preporuka za apartman u mjestu NOVI VINODOLSKI
apartmani NOVI VINODOLSKI  KARAŠIĆ RANISLAV
KARAŠIĆ RANISLAV
preporuka za apartman u mjestu NOVI VINODOLSKI
apartmani NOVI VINODOLSKI  MARIČIĆ ZVJEZDAN
MARIČIĆ ZVJEZDAN
preporuka za smjestaj u mjestu NOVI VINODOLSKI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto NOVI VINODOLSKI

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Smokvicu i crikveničko - vinodolsku rivijeru

Znamenitosti Novog Vinodolskog

Utvrda Lopsica

Smatra se da je grad bio naseljen još u rimsko doba, o čemu svjedoče ostaci utvrde Lopsica, u samom Novom Vinodolskom. Nažalost, to se ne može sa sigurnošću tvrditi. Od utvrde su danas ostali samo ostaci nekih zidova i stručnjaci se razilaze po pitanju da li je to bila rimska ili srednjovjekovna utvrda. Vrlo je moguće da se ipak radi o rimskoj utvrdi, koja je korištena i pregrađivana u srednjem vijeku.

Vinodolski zakonik i Frankopanski kaštel

Godine 1260. Vinodol dolazi u posjed krčkih knezova Frankopana, a Novi Vinodolski postaje administrativno središte regije, gdje su Frankopani imali i stalnu rezidenciju, Frankopanski kaštel.

U Frankopanskom kaštelu, dvorcu koji se nalazi na zapadnoj strani glavnog gradskog trga u Novom Vinodolskom , potpisan je 6. siječnja 1288. godine Vinodolski zakonik , najstariji pravni dokument na hrvatskom jeziku i glagoljici.

Dvorac je ostao u svom izvornom stanju sve do smaknuća Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog u Bečkom Novom Mjestu, 1671. godine. Tada se imovina Frankopana dijeli među raznim feudalcima. Frankopanski kaštel u Novom Vinodolskom mijenja nekoliko vlasnika, a 1761. godine u vlasništvu je neke austrijske banke sa sjedištem u Ljubljani, koja 3. kolovoza odlučuje da se dvije trećine kaštela poruše, zbog velikih troškova održavanja.

Iako sveden tek na ostatke, Frankopanski kaštel je danas svakako značajan kulturno-povijesni spomenik Novog Vinodolskog. U njegovom prizemlju danas je Narodna čitaonica i knjižnica, osnovana 1845. godine, za vrijeme ilirskog pokreta. Na drugom katu je Narodni muzej, gdje će se znatiželjni posjetitelj upoznati s povijesti, kulturom i običajima kraja.

Crkva Blažene Djevice Marije i ostaci samostana

Na obali, u blizini luke, nalazi se crkva Blažene Djevice Marije s ruševinama pavlinskog samostana. Ne zna se kada je crkva sagrađena, no iz dokumenata je vidljivo da je već postojala sredinom 15. stoljeća. Gradnja se vezuje uz Frankopane, a navodno je crkva na vratima imala frankopanski grb, koji je kasnije preseljen na pročelje Kaštela.

Crkva Sv. Filipa i Jakova

Župna crkva Sv. Filipa i Jakova izgrađena je vjerojatno u 14. stoljeću, možda i ranije.

Biskup Krištofer, koji je u crkvi i sahranjen, za vrijeme Krbavske bitke 1493. godine prenio je sjedište Modruške biskupije u Novi Vinodolski, te crkva Sv. Filipa i Jakova postaje stolna crkva.

Novi zvonik, odvojen od crkve, izgrađen je početkom 20. stoljeća, na mjestu gdje je 1551. godine bila podignuta zavjetna crkvica sv. Fabijana i Sebastijana. Prema legendi, ta je crkvica bila sagrađena u roku od 24 sata, kako bi se Novi Vinodolski zaštitio od kuge.

Crkva Sv. Filipa i Jakova trobrodna je bazilika, dograđivana u više navrata kroz stoljeća. Na njenom zidu uklesana je godina 1520., no sigurno je da se radi o godini obnove ili nadogradnje crkve. Pouzdano se zna da je u Novom Vinodolskom postojala crkva u vrijeme donošenja Vinodolskog zakonika, a moguće je da je to upravo ova crkva.

Crkva Sv. Lucije i crkva Sv. Trojice

Crkvica Sv. Lucije izgrađena je 1499. godine kao zavjetna crkva. Nalazi se na samom ulazu u Novi Vinodolski.

Crkva Sv. Trojice izgrađena je također krajem 15. stoljeća. Nalazi se iznad gradske luke. Jednobrodna je to gotička kapela s bačvastim svodom. U crkvici se može pogledati vrijedna zbirka sakralnih izložaka, od kojih neki potječu još iz 15. stoljeća.

Otočić San Marino i crkvica Sv. Marina

Tek 200 metara od obale pred Novim Vinodolskim se nalazi maleni otočić San Marino. Otočić je nekada služio ribarima, a danas je na njemu ostala tek crkvica Sv. Marina, izgrađena u 17. ili 18. stoljeću, na temeljima neke veće crkve.

Crkvica Sv.Marina na otočiću San Marino

Crkvica Sv. Marina

Zanimljivo je da je u temeljima pronađena ploča iz 4. stoljeća, u čast rimske carice Helene, podignuta od namjesnika Dalmacije Flaviusa Juliusa Rufinusa Sarmentiusa.

Rodna kuća Ivana Mažuranića

U središtu Novog Vinodolskog nalazi se rodna kuća braće Mažuranić, od kojih je svakako najpoznatiji bio Ivan Mažuranić, književnik i prvi hrvatski ban pučanin.

Staklena kapelica i nebeski labirinti

U okolici Novog Vinodolskog nalazi se također nekoliko znamenitosti koje vrijedi posjetiti. Napomenut ćemo ovdje samo neke.

Nedaleko Novog Vinodolskog nalazi se maleno selo Omar, s čak tri zanimljivosti. Staklena kapelica Uzvišenja sv. Križa rijedak je spomenik sakralne i arhitektonske vrijednosti. Kapelica je u potpunosti napravljena od stakla, uz metalnu konstrukciju. Vjeruje se da je napravljena početkom 20. stoljeća. Uz kapelicu se nalazi kružna kamena cisterna s kamenim grlom bunara, ograđena kamenim zidom. Okoliš je oblikovan suhozidom.

Nedaleko kapelice i bunara nalazi se šetnica duga 800 metara, s 10 nebeskih labirinata. Postoji vjerovanje da su nebeski labirinti povezani s astronomskim obrascima i da se šetnjom kroz njih pronalazi svoje mjesto pod suncem, poboljšava tjelesno i zdravstveno stanje, odnosi među ljudima, općenito unaprjeđuju razni segmenti života. Uz svaki labirint postavljena je ploča na hrvatskom i engleskom jeziku, koja objašnjava kakve će pozitivne promjene donijeti šetnja kroz taj labirint.

Ostaci gradine Ledenice

Frankopani su na području Vinodolske knežije izgradili 9 kaštela. Ledenice, utvrda oko 8 km udaljena od Novog Vinodolskog, nastala je vjerojatno na ilirskoj gradini ili rimskoj utvrdi. U utvrdi je pronađen rimski novac, a nedaleko i amfore.

Predstavnici Ledenica potpisnici su Vinodolskog zakonika. Ledenička utvrda predstavljala je važan segment obrane kraja pred turskim najezdama u 15. i 16. stoljeću.

Od utvrđenog grada danas su ostale samo ruševine. Nalaze se tu ostaci crkve, stambenih, obiteljskih kuća, s obzidanim ognjištima i malim prozorima, kao puškarnicama, što ukazuje da je zapravo cijeli grad imao obrambenu funkciju. U blizini, izvan zidina, nalazi se staro groblje i ostaci kapelice. Groblje se ne koristi još od kraja 19. stoljeća, a zanimljiv je kružni oblik groblja, koji zatvara kameni suhozid.

Plaže, zabava i manifestacije

Novi Vinodolski plaža Lišanj

More i zrak u Novom Vinodolskom su izuzetno čisti, priroda prekrasna. Plaže su raznolike, pa će svatko naći plažu baš po svom ukusu – šljunčanu, pješčanu, stjenovitu, betonsku

Jedna od najpopularnijih je plaža u uvali Lišnjan.

Plaža obiluje zabavnim sadržajima za djecu i odrasle, moguće je unajmiti razne rekvizite, a tu je i bogata ugostiteljska ponuda. Iznad plaže nalazi se park, pa zaštitu od sunca, osim pod suncobranom, možete potražiti i u prirodnom hladu drveća. Plaža ima Plavu zastavu i na nju se ulaz ne naplaćuje.

U Novom Vinodolskom naći ćete nekoliko noćnih klubova, no valja biti iskren, pa reći da posjetitelji zahtjevniji po pitanju noćnog života i zabave neće biti oduševljeni. Odlazak na noćni provod u obližnju Crikvenicu svakako je interesantna opcija. Sve se naravno mijenja u vrijeme održavanja velikog međunarodnog ljetnog karnevala, kada Novi Vinodolski vrvi od noćnog života.

Ružica Vinodola – povratak tradicije

Među mnogobrojnim manifestacijama valja istaknuti Ružicu Vinodola, no prije nego Vam kažemo nešto o tome, ispričat ćemo Vam još jednu priču iz povijesti ovog kraja.

Samo ime Vinodol, nastalo vjerojatno od rimskog imena Vallis vinearia, veže se uz vino. Uzgoj vinove loze i vinarstvo stoljećima su bile glavne gospodarske aktivnosti ovog kraja. Ratovi, gospodarske krize, te bolest vinove loze s kraja 19. stoljeća koja je u potpunosti uništila autohtonu žlahtinu u okolici Novog Vinodolskog, koja je, srećom, spašena na otoku Krku, doveli su do toga da je vinarstvo u ovom kraju u 20. stoljeću potpuno zamrlo.

Tijekom Domovinskog rata, prognanici iz Vukovara zasadili su pokraj Novog Vinodolskog nove vinograde i pokrenuli modernu proizvodnju. Značilo je to preokret negativnog trenda vinarstva u "Vinskoj dolini" i sada se i domaće stanovništvo vraća staroj tradiciji.

Još od doba Frankopana, na završetku berbe bio je običaj odabrati "ružicu", najljepšu i najmarljiviju među beračicama. Ovjenčali bi je vinovom lozom i na čelu povorke, uz pratnju glazbe, odveli u Novi Vinodolski. Posljednji put, kažu, 1880. godine.

Ružica Vinodola vratila se danas u Novi Vinodolski, ali kao moderna fešta, inspirirana tradicijom. Nađete li se u kolovozu u Novom Vinodolskom, ili u blizini, ne propustite! 2017. godine Ružica Vinodola održat će se od 17. do 19. kolovoza.

Smještaj u Novom Vinodolskom u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj kod privatnih iznajmljivača u Novom Vinodolskom. Na raspolaganju su sobe, kuće za odmor i apartmani. Novi Vinodolski grad je duge turističke tradicije, koji će svojim gostima ponuditi nezaboravan odmor.

U slijedećim mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Selce (7 km od Novog Vinodolskog) , Klenovica (9 km od Novog Vinodolskog), Smokvica (oko 10 km južno od Novog Vinodolskog). Sobe i apartmani u ponudi su u Bribiru (6 km od Novog Vinodolskog), Crikvenici (11 km od Novog Vinodolskog), te Senju, 22 km južno od Novog Vinodolskog.

Apartmani Novi Vinodolski - povoljna ponuda smještaja u postsezoni

Jesen je prekrasna u Novom Vinodolskom! More je dovoljno toplo za kupanje, nema gužve kao u ljetnim mjesecima, a voćnjaci, vinogradi i vrtovi iz okolice Novog podare nam uživanje u zdravom, domaćem voću i povrću.

Apartmani Hrvatska u suradnji s privatnim iznajmljivačima smještaja u Novom Vinodolskom omogućavaju Vam najam smještaja u jesenskim mjesecima po akcijskim cijenama.

O iznosu popusta odlučuju iznajmljivači Novog Vinodolskog. Apartmani Hrvatska preporučuju 20% na standardnu cijenu - netko će ponuditi veći, a netko manji popust od preporuke. Uvjereni smo kako ćete pronaći apartman po Vašem ukusu s noćenjem po osobi već za 80 HRK.

Apartmani Novi Vinodolski je akcijska ponuda smještajnih kapaciteta za jesen u Novom Vinodolskom. Traje od 25. svibnja do 31. svibnja. Odaberite apartman po Vašem ukusu, kontaktirajte iznajmljivača i zatražite svoj popust, te uživajte u Vašem odmoru u Novom Vinodolskom po povoljnoj cijeni!

Novi Vinodolski - idealno mjesto za Vaš odmor tijekom cijele godine, od sada uz povoljnije cijene apartmana!

Kako doći u Novi Vinodolski?

Dolazite li u Novi Vinodolski automobilom, iz zapadne i središnje Europe zaputite se prema Rijeci, a zatim ćete do Novog Vinodolskog stići Jadranskom magistralom. Iz središnje i istočne Hrvatske, te istočne Europe od Zagreba krenite u KARLOVAC, a zatim imate dvije mogućnosti: autocestom A1 do čvora Žute Lokve, zatim do Senja, te Jadranskom magistralom do Novog Vinodolskog, ili autocestom A6 prema Rijeci, do čvora Oštrovica, a zatim prema Senju i stići ćete do Novog Vinodolskog.

Kako se Novi Vinodolski nalazi na Jadranskoj magistrali, kojom prolazi dosta međugradskih autobusa, dobro je povezan autobusnim linijama s većinom hrvatskih gradova. U ljetnim mjesecima kroz Novi Vinodolski prolazi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija.

Najbliža Novom Vinodolskom je međunarodna zračna luka Rijeka, na otoku Krku, kod Omišlja, udaljena od Novog Vinodolskog 30 km. Između ostalih, tamo leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, osobito u ljetnim mjesecima, povezujući je s brojnim europskim gradovima. U zračnoj je luci moguće unajmiti automobil, a organiziranim prijevozom možete stići do Rijeke, odakle za Novi Vinodolski vozi autobus.

apartmani Crikvenica apartmani Šmrika apartmani Kraljevica apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Selce apartmani Grižane apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Smokvica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Klimno - Otok Krk apartmani Šilo apartmani Malinska apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Krk apartmani Senj