! Apartmani Senj: privatni smještaj u mjestu Senj

Apartmani Senj: privatni smještaj u mjestu Senj

Apartmani Senj: želite li Vaš odmor provesti u Senju, u našoj ponudi za smještaj su Vam na raspolaganju apartmani. Senj je grad s nešto više od 7000 stanovnika, smješten na hrvatskoj obali, podno planine Velebit. Najstariji je to grad na gornjem Jadranu, čiji začetci datiraju prije otprilike 3000 godina ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Senj Kroatien
apartmani SENJ  APARTMANI MARIJA VL. MARIJA MIKIĆ
APARTMANI MARIJA VL. MARIJA MIKIĆ
preporuka za smjestaj u mjestu SENJ

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto SENJ

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Senj i rivijera Senj

Povijest i znamenitosti

Ilirsko pleme Japodi naseljavalo je ovo područje i, čini se, imali su tu više naselja. Protjerali su ih Liburni, prema nekima također ilirsko pleme, koji su, čini se, naselja spojili u jedno i nazvali ga Senia. Rimljani u 2. stoljeću pr.n.e. osvajaju grad, zadržavši ime Senia, za koje se danas često krivo misli da i potječe od Rimljana.

Za vrijeme Rimljana Senia postaje važno trgovačko, prometno i kulturno središte. Grade se gradska vijećnica, vodovod, terme, te nekoliko hramova, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Od 5. do 7. stoljeća s istoka prodiru barbarska plemena, najprije Vizigoti, a poslije njih Avari i Hrvati. Grad je srušen i spaljen. Nije poznato tko je to napravio, vrlo je moguće da je grad zapravo do potpunog uništenja doveden u više navrata.

Katedrala Sv. Marije

U srednjem vijeku Hrvati na antičkim ruševinama podižu novi grad, Senj, koji u svom imenu čuva tradiciju stare Senie. 1169. godine osniva se biskupija i sagrađena je katedrala Sv. Marije, danas vjerojatno najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u gradu. Izvorno je sagrađena kao jednobrodna romanička bazilika, na temeljima ranokršćanskog objekta iz 5. ili 6. stoljeća, te još ranijeg poganskog svetišta Magnae mater. U 15. stoljeću dograđena je sakristija, a sredinom 18. stoljeća katedrala je proširena dvjema bočnim lađama. Iznad ulaza u sakristiju nalazi se grob biskupa Ivana Cardinalibusa, umrlog 1392. godine, izrađen u stilu gotičkog zidnog groba. Značajan je i reljef Svetog Trojstva, koji je prije bio u crkvi Sv. Petra. U donjem dijelu reljefa grb je plemića Perovića iz 1491. godine, značajan zbog toga što je to najstarija poznata verzija današnjeg hrvatskog državnog grba, koji se upotrebljava od 1527. godine. Ispod glavnog oltara nalaze se grobnice nekoliko senjskih biskupa, a ispod desne lađe kripte s grobovima senjskih građana od kraja 18. stoljeća do sredine 19. stoljeća. Jugozapadno od katedrale nalazilo se gradsko groblje do 18. stoljeća, a uz samu katedralu još nekoliko drugih crkvica i kapela. Katedrala je teško stradala u bombardiranjima za vrijeme 2. svjetskog rata, uništene su mnoge umjetnine i dio arhiva. Restaurirana je 1949. i 1950. godine.

Glagoljica u Senju

Templari su 1184. godine od ugarsko-hrvatskog kralja Bele III dobili Senj i crkvu Sv. Jurja izvan grada, te u senjskoj luci razvili trgovinu. Godine 1248. na molbu senjskog biskupa Filipa, papa Inocent IV dozvoljava uporabu glagoljice i i staroslavenskoga jezika u crkvama na području Senjske biskupije, što je prvi takav slučaj u katoličkom svijetu. Sličnu dozvolu dobivaju i omišaljski benediktinci tri godine kasnije. Radi se o presedanima, koji se nisu ponovili sve do 1965. godine. Pismo pape Inocenta IV biskupu Filipu danas se čuva u Tajnom Vatikanskom arhivu. Templari 1269. godine mijenjaju Senj za Dubičku županiju, a Senj 1271. godine dolazi pod vlast Frankopana. Oni krajem 13. stoljeća daju sagraditi samostan i crkvu Sv. Franje, izvan gradskih zidina, prema običajima franjevačkog reda. Franjevačka crkva postaje mjesto pokopa Frankopana sve do 1469. godine, kada im Ugarsko-hrvatski kralj Matija Korvin uzima Senj.

Godine 1494. u Senju je otvorena glagoljska tiskara, koja tu djeluje do 1508., te zatim biva preseljena u Rijeku.

Senjski uskoci i tvrđava Nehaj

Padom Klisa 1537. godine u Senj dolaze uskoci. 1558. senjski kapetan Ivan Lenković podiže na brdu iznad grada tvrđavu Nehaj. Da bi se dobio materijal za gradnju, ruše se crkve, samostani i kuće smješteni izvan gradskih zidina, pa tako i franjevačka crkva i samostan. Frankopani protestiraju radi uništavanja grobova njihovih predaka, ali uzalud. Tvrđava Nehaj danas je sigurno najatraktivniji spomenik u Senju, već sama po sebi dovoljan razlog za posjetu ovom gradu. U prizemlju se nalazilo ognjište i prostorije za vojnike i oružje. Na prvom katu su prostorije za časnike i zapovjednika, a na drugom topovska baterija s 11 teških topova. Vrh tvrđave služio je kao vidikovac, a istu namjenu ima i danas. Tvrđava je izuzetno dobro očuvana i kvalitetno restaurirana. U njoj je danas postavljena zbirka o senjskim uskocima, te još tri druge izložbe. U temeljima tvrđave Nehaj pronađeni su temelji ranije spomenute crkve Sv. Jurja, a tijekom restauracije na stubištu je pronađena tzv. Senjska ploča, jedan od najstarijih glagoljaških spomenika, nastao gotovo istodobno kada i poznatija Bašćanska ploča.

Senjska ploča

Senjska ploča, koja ukazuje na raširenost glagoljice još u 11. stoljeću, te kasnije korištenje glagoljice u crkvenoj službi i glagoljaška tiskara, svakako označavaju Senj kao važan glagoljaški grad. Kako je Senjska ploča dospjela u tvrđavu izgrađenu 5. stoljeća kasnije? Vjerojatno kao građevinski materijal, element s neke od porušenih crkava. Sačuvani ulomci ploče danas se čuvaju u Gradskom muzeju Senj.

Gradski muzej Senj

Gradski muzej Senj smješten je u impresivnoj palači obitelji Vukasović, građenoj u 14. i 15. stoljeću gotičko-renesansnim stilom. Muzej ima nekoliko uređenih zbirki, između ostalih arheološku, zbirku glagoljice, pomorstva i druge, a u sklopu muzeja djeluje i stručna knjižnica s arhivskom građom.

Ruševine crkve Sv. Franje

Kao kompenzaciju franjevcima zbog porušene crkve, kapetan Lenković gradi novu franjevačku crkvu i samostan, ovaj put unutar gradskih zidina, nedaleko od katedrale Sv. Marije. U novu su crkvu Sv. Franje ugrađene i neke pojedinosti sa stare. Nova je crkva uništena bombardiranjem u 2. svjetskom ratu i danas su ostale samo ruševine, no i njih vrijedi posjetiti. Neki od sačuvanih elemenata, koji očito potječu sa stare crkve, predmet su zanimljivih istraživanja. Radi se, izgleda, o dijelovima grobnice – sarkofaga Frankopana, koji je mogao imati počasno mjesto u staroj crkvi ili čak posebnu kapelu. Analizom grbova i načina izrade nastoji se što točnije utvrditi godina nastanka, kako bi se znalo o čijoj je grobnici riječ. Sve ukazuje na Ivana VI, umrlog 1436. godine, koji je neko vrijeme bio i hrvatski ban. Ništa ne bi bilo čudno, da nisu dva dijela njegove nadgrobne ploče pronađena u Mađarskoj! Moguće je da Ivan VI ipak nije sahranjen u Senju, ali je isto tako vrlo moguće da je njegova nadgrobna ploča izrađena u Budimu i nikada dopremljena.

Pad uskoka

Senjski uskoci su vrlo uspješno branili Senj od turskih napada, ali isto tako, uz odobrenje Austrije, pljačkali i terorizirali mletačke brodove na Jadranu, što dovodi do tzv. Uskočkog rata između Habsburške monarhije i Mletačke republike 1615. godine. Nakon mirovnog ugovora 1617. godine, uskoci, koje nije bilo lako vojno pobijediti, bili su poraženi nizom političkih spletki, njihovi brodovi spaljeni, a oni raseljeni.

Park senjskih književnika i crkva Sv. Marije od Arta

Od sredine 18. stoljeća do prve polovice 19. stoljeća novo je zlatno doba u senjskoj povijesti. Izvode se veliki građevinski radovi, između ostalog obnavlja se luka i gradi Jozefinska cesta. Senj postaje važno kulturno središte, te u njemu žive mnogi značajni hrvatski književnici tog vremena. U čast njima posvećen je Park senjskih književnika, smješten iznad stare gradske plaže. U parku se, osim bista književnika, nalazi i zavjetna crkva Svete Marije od Arta. Lijepa je to građevina podignuta sredinom 18. stoljeća, s tri prekrasna oltara. Posvećena je pomorcima, pa je krase detaljni modeli brodova koji vise sa stropa lađe, a koje su izradili pomorci i darovali crkvi. Zanimljivost je da je crkva preuzela ulogu stolne crkve za vrijeme restauracije katedrale Sv. Marije.

1873. godine željeznica je zaobišla Senj i tada slijede godine stagnacije, odlijeva stanovništva i kapitala. Senj je teško stradao u bombardiranjima u 2. svjetskom ratu. Po kapitulaciji Italije partizani ulaze u grad, u jesen 1943. godine, i tada slijedi dvotjedno njemačko bombardiranje. Od srpnja 1944. do veljače 1945. Senj je bombardiran još 13 puta, ovaj put od anglo-američkih zrakoplova. Uz teške ljudske žrtve, stradala je i srednjovjekovna gradska jezgra i nepovratno uništeno mnogo spomenika kulturne i povijesne baštine. Impozantna je činjenica da je i ovo «malo» što je ostalo, u stvari jako, jako puno i čini Senj izuzetno atraktivnom destinacijom za svakoga tko putovanjima želi proširiti svoje znanje i vidike, te upoznati povijest i kulturu mjesta koje posjećuje.

Stalna izložba crkvene umjetnosti

1987. godine utemeljena je Stalna izložba crkvene umjetnosti, koja sadrži izloške iz senjske katedrale, te ostatke spomeničkog blaga iz ostalih senjskih crkava. Među raznim izlošcima, tu su i ključevi grada Klisa, koje su uskoci donijeli u Senj. Uz izložbu, tu se nalazi i arhiv i knjižnica, no oni nisu otvoreni za posjetitelje, već samo za znanstvena istraživanja.

Sunčani sat na 45. paraleli

Senj se nalazi na 45. paraleli, točno na pola puta između Sjevernog pola i ekvatora. Na mjestu gdje prolazi 45. paralela podignut je sunčani sat, koji predstavlja atraktivnu zemljopisno-turističku zanimljivost.

Senjska bura

Zapitate li danas bilo kojeg Hrvata za prvu asocijaciju na Senj, uglavnom ćete dobiti odgovor «bura». Bura je relativno čest i razmjerno najjači sjeverni do sjeveroistočni vjetar na sjevernom Jadranu. Kod Senja je bura osobito hladna i jaka, često premašuje brzinu od 200 km/h, a udari znaju dosezati i do 250 km/h. Naravno da takav vjetar može izazvati dosta štete, no na sreću, zimi je i daleko češći i daleko jači nego ljeti. Ljeti ponekada predstavlja čak dobrodošlo osvježenje. Senj buri može zahvaliti svoj izuzetno čisti zrak, a različiti ekološki utjecaji jake bure na raslinje predstavljaju dodatnu atrakciju ljubiteljima prirodnih znamenitosti.

Plaže i gastronomska ponuda

Osim zraka i senjsko more je izuzetno čisto, no treba napomenuti da plaže nisu osobito uređene, a pogotovo da nije bogata ponuda dodatnih sadržaja. Posjetitelji koji su u mogućnosti, često odabiru za kupanje neku plažu južno od grada, no ako Vam je bitno kristalno čisto more, na pravom ste mjestu. Senj je, zbog svojih znamenitosti, izuzetno atraktivna destinacija, pa uopće ne sumnjamo da će Senjani ubrzo poraditi na uređenju i opremanju plaža

Gastronomska ponuda Senja je vrlo interesantna. Radi se tu o zanimljivoj kombinaciji dvaju vrlo različitih pristupa, mediteranske kuhinje s mnogo ribe i plodova mora, te utjecaja kuhinje iz unutrašnjosti i planinskih predjela iz zaleđa Senja, gdje će se uvijek radije odlučiti za janjetinu s ražnja. U Senju ćete naći nekoliko kvalitetnih restorana i konoba, s pristupačnim cijenama.

Zabava, događaji i manifestacije

Senj ima mnogo ugodnih kafića s dobrom atmosferom i kvalitetnom uslugom, naći ćete tu i zanimljivih pubova i barova. Ponuda noćnog života i zabave je osrednja i svakako ima mnogo prostora za poboljšanja.

Tijekom ljetnih mjeseci organizirane su razne manifestacije, koncerti i sportske priredbe. Osobito ćemo istaknuti Uskočke dane, kada se na tri dana početkom srpnja Senj vraća u srednji vijek. Uskočki dani se organiziraju u tvrđavi Nehaj i lijepo uređenom okolnom parku. Vidjet ćete tu sajam tradicijskih obrta, radionice streličarstva i mačevanja, dvoboje vitezova, žonglere, a sve to uz kostime, kuhinju i glazbu iz onog doba. Međunarodni senjski ljetni karneval održava se od 1967. godine i danas je jedna od najatraktivnijih manifestacija na Jadranu. Šest dana i noći, početkom kolovoza, maškare vladaju gradom, uz niz popratnih zabavnih događaja.

Kako doći u Senj?

Dolazite li u Senj automobilom, iz zapadne i središnje Europe zaputite se prema Rijeci, a zatim ćete do Senja stići Jadranskom magistralom. Iz središnje i istočne Hrvatske, te istočne Europe od Zagreba krenite u Karlovac, a zatim imate dvije mogućnosti: autocestom A1 do čvora Žute Lokve, zatim do Senja ili autocestom A6 prema Rijeci, do čvora Oštrovica, a zatim prema Senju.

Kako se Senj nalazi na Jadranskoj magistrali, kojom prolazi dosta međugradskih autobusa, dobro je povezana autobusnim linijama s većinom hrvatskih gradova. U ljetnim mjesecima kroz Senj prolazi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija.

Najbliža međunarodna zračna luka Rijeka, na otoku Krku, kod Omišlja, udaljena od Senja 50 km. Između ostalih, tamo leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, osobito u ljetnim mjesecima, povezujući je s brojnim europskim gradovima. U zračnoj je luci moguće unajmiti automobil, a organiziranim prijevozom možete stići do Rijeke, odakle za Senj vozi autobus.

Smještaj u Senju u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Senju - želite li Vaš odmor provesti u Senju, u našoj ponudi za smještaj su Vam na raspolaganju apartmani. Senju ima novu lijepo uređenu plažu, čisto more i čist zrak, zahvaljujući buri .

U slijedecim mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Smokvica , Klenovici , Novom Vinodolskom, Bribiru, Selcu , Crikvenici ...

apartmani Senj apartmani Sveti Juraj apartmani Lukovo Otocko - Senj apartmani Jablanac i Stinica apartmani Karlobag apartmani Cesarica apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Stara Novalja apartmani Novalja apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Krk