Apartmani Sveti Juraj: privatni smještaj u mjestu Sveti Juraj

Sveti Juraj mjesto je s oko 600 stanovnika, smješteno na obali Velebitskog kanala u podnožju Velebita, nedaleko Senja. Nalazi se u uvali koju s morske strane zaklanja otočić Lisac, a s kopnene brdo Gradina ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Sveti Juraj Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Sveti Juraj:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Sveti Juraj

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Sveti Juraj na rivijeri Senj

Povijest i znamenitosti Svetog Jurja

U prapovijesti na prostoru današnjeg Sveti Juraj živjelo je pleme Liburna Lopsi, koje prvi put spominje anonimni grčki geograf poznat pod imenom Pseudoskilaks u 4. stoljeću pr.n.e., pod imenom Aloupsoi. Pomorci Liburni imali su naselje blizu mora, koje je okruživao niz gradina na brežuljcima iznad naselja, čije ostatke možemo vidjeti i danas. To su bile male gradine u kojima se nije živjelo, već su služile kao osmatračnice i imale obrambenu ulogu.

Naselje nastavlja život i u antici, nakon rimskih osvajanja. Grad se naziva Lopsica i status municipija dobiva u 1. stoljeću. Otočić Lisac, koji i danas štiti luku Sveti Juraj od juga, bio je tada povezan s kopnom uskim nasutim dijelom, a oko njega se u podmorju mogu vidjeti ostaci antičke luke. Trgovina se obavljala s unutrašnjošću preko velebitskog prijevoja Oltari, kamo je vodio put još od prapovijesnog doba.. Ovaj je grad nestao u vrijeme seobe naroda, kada točno i kako nije poznato. Još je postojao u vrijeme bizantske vlasti, o čemu svjedoče nalazi koje je moguće poprilično precizno datirati zahvaljujući pronađenom novcu cara Tiberija II Konstantina (578.-582.). Do danas se očuvao vrlo zanimljiv toponim. Dva planinska zaseoka smještena na putu za prijevoj Oltari nazivaju se Donji i Gornji Lopci.

Srednjovjekovna povijest Svetog Jurja još je uvijek prepuna tajni. U crkvenim knjigama nema spomena naselja tog imena u srednjem vijeku, no poznato je postojanje crkve i samostana Sv. Jurja na području današnjeg naselja.

Kada kralj Bela III daruje templarima Senj, 1184. godine, splitski nadbiskup daruje im crkvu Sv. Jurja. Sv. Juraj je zaštitnik Senja, no gdje se ta darovana crkva nalazila, ne možemo s potpunom sigurnošću tvrditi. Netko vjeruje da se radilo baš o crkvi u današnjem Svetom Jurju, jer je poznato da su templari uz crkvu izgradili samostan, no daleko je vjerojatnija druga teorija, koja kaže da su u to vrijeme ovdje postojale dvije crkve i dva samostana Sv. Jurja. Ona templarska nalazila se na brijegu uz Senj, gdje danas stoji tvrđava Nehaj. Srušena je prilikom gradnje tvrđave, a tada je unutar gradskih zidina, blizu katedrale, sagrađena nova, koja je srušena u drugoj polovici 19. stoljeća. Prilikom restauracije tvrđave, pod njom su pronađeni ostaci ranoromaničke crkve, vjerojatno Sv. Jurja.

Crkva i samostan u današnjem Sveti Juraj pripadali su benediktincima. U više navrata se spominje samostan Sv. Jurja "de Lisac", koji je gotovo sigurno bio ovaj, a nastavak je dobio prema otočiću Liscu pred Svetim Jurjem. Još nam jedan zanimljiv događaj govori o postojanju dva samostana, templarskog i benediktinskog. U vrijeme provale Tatara templari i benediktinci su pobjegli u samostan Sv. Lucije, kod Baške na otoku Krku, gdje su ih stanovnici Baške opljačkali. U ugovoru vezanom uz taj događaj templari kažu da su spremni oprostiti štetu nanesenu njima, no da neće oprostiti štetu nanesenu monasima iz samostana Sv. Jurja.

Uz templare, koji su vlasnici područja na kojem se danas nalazi Sveti Juraj, i benediktince, ovdje su, čini se, stigli i cisterciti. Cisterciti su u Toplici, današnjem Topuskom, imali vrlo bogat samostan, te im je za proširenje trgovine trebala luka. Od samostana u Toplici jedino je veći porez papi plaćala Zagrebačka biskupija, što najbolje govori o njihovom bogatstvu. Templari im 1240. godine dozvoljavaju gradnju kuće i korištenje luke kod Senj, a zabranjuju im kupovanje drugih posjeda ili trgovanje, osim za vlastite potrebe. Današnji Sveti Juraj svakako je najpogodnija luka kod Senja, no još jedan detalj ukazuje na to da su luku dobili baš ovdje.

Ruševine crkve Sv. Filipa i Jakova svakako su jedna od najzanimljivijih znamenitosti . Bila je to jednobrodna crkva s pravokutnom apsidom, sakristijom i bočnom kapelom. Svojim stilskim obilježjima već dugo je datirana u 13. stoljeće, no nedavno su otkriveni elementi koji je čvrsto povezuju sa stilom kojim su cisterciti gradili crkve, te s popriličnom sigurnošću možemo reći da je njihova luka bila baš u Sveti Juraj i da su ovdje podigli crkvu. Tek najnovija istraživanja pokazuju da to nije bila prva crkva na ovom mjestu. Otkriveni su elementi iz ranijih razdoblja, čak mozaici i drugo iz vremena antike. Bez sumnje su kasnije crkve građene na temeljima neke antičke građevine, možda ranokršćanske crkve. Kasnije će uz crkvu Sv. Filipa i Jakova nastati groblje koje se danas više ne koristi.

Cisterciti napuštaju samostan u Toplici najkasnije nakon pada Bosne, 1463. godine. Pretpostavlja se da tada napuštaju i luku u Svetom Jurju, jer im više ne treba, no za to potvrda nema. U to se vrijeme u dokumentima još ne spominje naselje Sveti Juraj, no u narodnoj predaji ostala je priča o Osmanlijama koje su došle ovamo 1522. godine i odvele stanovnike u ropstvo. Prema predaji, oslobodio ih je ban Ivan Karlović, čija je vojska sustigla Osmanlije u povratku negdje kod Vrhovina. Kako god bilo, tko god se tu našao 1525. godine, kada Osmanlije pale Bag, tada je otišao.

Sveti Juraj tim imenom, kao uvalu i luku, prvi put spominje plovidbeni priručnik, peljar iz 1639. godine, koji opisuje luke Velebitskog kanala. Kaže da je Sveti Juraj "dobra luka za male i velike brodove, te za lov ribe. U njoj ima dobre slatke vode, koje nikad ne uzmanjka. Tamo su samostan i crkva i nekoliko napuštenih zidanih kuća. Udaljena je od Senja pet latinskih milja."

U drugoj polovici 17. stoljeća moć Osmanlijskog Carstva opada, a ova područja postaju sigurnija. Tada s područja koja su još pod turskom vlašću ovamo dolazi novo stanovništvo, pa na ostacima napuštenih kuća nastaje novo naselje, današnji Sveti Juraj. Prva župna crkva bila je crkva Sv. Filipa i Jakova, a kada je ona postala derutna i ruševna, ulogu preuzima bivša samostanska crkva Sv. Jurja. Ona se raspukla 1852. godine, te je srušena do temelja i na njenom mjestu sagrađena današnja crkva Sv. Jurja.

Slatka voda koju spominje stari peljar potok je Bakovac, koji se u nekoliko rukavaca ulijeva kod luke Svetog Jurja u more. U davna su vremena ovdje kamenim pločama izgrađena perila na kojima se prala roba, a danas svakako predstavljaju još jednu kulturno-povijesnu znamenitost Svetog Jurja.

Nekada se stanovništvo bavilo stočarstvom, pa radom u šumi i luci, gdje se u brodove utovarivalo drvo, manje pomorstvom i ribarstvom. Danas se okreću turizmu i Sveti Juraj postaje jedno od glavnih turističkih odredišta senjske rivijere.

Turistička ponuda, plaže, aktivni odmor

U Svetom Jurju nema hotela, no u njegovoj okolici nalaze se tri kampa, a u samom mjestu na raspolaganju su Vam brojni suvremeno opremljeni apartmani, sobe i kuće za odmor kod privatnih iznajmljivača, mnogi među njima takvi da će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta.

U središtu mjesta uređeno je javno kupalište, na kojem je plaža betonirana, a u neposrednoj okolici naći ćete brojne skrovite uvale s lijepim prirodnim plažama, šljunčanim ili stjenovitim. More kod Svetog Jurja izuzetno je čisto, a kupačima osobitu atrakciju predstavlja otočić Lisac, do kojeg je lako doplivati.

Ronioci će u Svetom Jurju pronaći ronilački centar, koji će im pružiti sve potrebne usluge. U njemu možete unajmiti ronilačku opremu, a za sve koji tek žele isprobati čari ronjenja, organiziraju se tečajevi.

Osim što je idealno mjesto za miran obiteljski odmor, dalje od gužvi mondenih turističkih odredišta, Sveti Juraj je izvrsno polazište za razne izlete. Brodicama možete posjetiti obližnje nenaseljene otoke, Prvić, Goli otok i Sveti Grgur. Posjetite Senj, njegovu tvrđavu Nehaj i druge znamenitosti. Planinari i ljubitelji prirode uživat će na Velebitu, osobito u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Gastronomija, zabava

U Svetom Jurju nekoliko je kvalitetnih restorana i konobi. Neki od njih nalaze se na samoj rivi, pa osim u dobroj hrani, možete uživati i u pogledu na more.

Specijaliteti od ribe i plodova mora bit će pripremljeni od najsvježije ribe nabavljene od domaćih ribara, kojom more oko Svetog Jurja obiluje. Iako smješten uz more, Sveti Juraj nije isključivo vezan uz more, već i uz svoje planinsko zaleđe. To se najbolje očituje u ovdašnjoj tradicionalnoj kuhinji, koja je spoj mediteranske i ličke. Stoga će i oni kojima je od ribe draže meso, divljač, krumpir ili kiseli kupus ovdje također uživati. Gastronomska ponuda Svetog Jurja zaista je bogata i u njoj će svatko naći domaće specijalitete baš po svom ukusu.

Tražite li uzbudljiv noćni život i zabavu u diskotekama, Sveti Juraj možda i nije najbolje odredište za Vaš odmor. U večernjim satima ovdje se možete zabaviti u kafićima, a povremeno će u ljetnim mjesecima biti organizirane pučke fešte.

Kako doći u Sveti Juraj?

Sveti Juraj se nalazi uz Jadransku magistralu, a dolazite li autocestom A1, s čvora Žuta Lokva stići ćete do Senja i Jadranske magistrale državnom cestom D23

U ljetnim mjesecima Sveti Juraj je povezan međugradskim autobusnim linijama s praktički svim većim hrvatskim gradovima, a ovuda prolazi i nekoliko međunarodnih autobusnih linija. U zimskim mjesecima ovuda prolazi tek jedan autobus iz Zagreba, no nekoliko njih koji povezuju Dubrovnik , Split, Šibenik i Zadar na jugu s Rijekom i Pulom na sjeveru.

Najbliža međunarodna zračna luka je riječka, na otoku Krku, udaljena od Svetog Jurja 60 km. Osobito u ljetnim mjesecima tamo leti, između ostalih, i nekoliko niskotarifnih aviokompanija, povezujući je s brojnim europskim gradovima. U zračnoj luci možete unajmiti automobil, ili organiziranim prijevozom stići do riječkog autobusnog kolodvora, odakle vozi autobus za Sveti Juraj.

Smještaj u Svetom Jurju u ponudi Apartmani Hrvatska

Trenutno Vam, nažalost, ne možemo ponuditi smještaj u Svetom Jurju

U blizini Vam možemo ponuditi smještaj u Senju, udaljenom 9 km i Lukovu, udaljenom 11 km. Na raspolaganju su apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača.

apartmani Senj apartmani Sveti Juraj apartmani Lukovo Otocko - Senj apartmani Jablanac i Stinica apartmani Karlobag apartmani Cesarica apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Stara Novalja apartmani Novalja apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Krk