Apartmani Šmrika

Šmrika je mjesto na Kvarneru s nešto manje od 1000 stanovnika, smješteno južno od Bakarskog zaljeva i Kraljevice, a nedaleko Krčkog mosta. Administrativno se smatra gradskim naseljem grada Kraljevice. Šmrika nije uz more, udaljena je od njega zračnom linijom manje od 2 km. Do plaže će Vam ipak trebati malo više, oko 4 km – automobilom u trenu, a ne predaleko niti za malo dulju šetnju.

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Šmrika Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Šmrika:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Šmrika

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Šmriku i crikveničku rivijeru

Šmrika - turistička ponuda, aktivni odmor

Šmrika je relativno mlado mjesto, njen se nastanak obično veže uz propast jednog drevnog grada u blizini. Godine 1727. car Karlo VI gradi cestu koja povezuje Bakarski zaljev i Rijeku s Karlovcem i sam je svečano otvara godinu kasnije. Njemu u čast prozvana je Karolina. Karolina je znatno doprinijela razvoju mnogih mjesta uz koja je prolazila, no zaobiŠla je jedan nekada izuzetno važan grad, koji je počeo gubiti na važnosti otkako je prestala turska opasnost za ove krajeve, a osobito nakon propasti plemićkih obitelji Frankopana i Zrinskih – stari grad Hreljin.

Stanovnici Hreljina počeli se iseljavati u mjesta koja su već postojala na Karolini, ali i stvarati nova mjesta uz cestu i u njenoj blizini. Tako je nastao novi, današnji Hreljin, ali i Šmrika. Već 1794. godine stari je Hreljin bio potpuno napušten.

Šmrika se nalazi na brijegu i okružena je mediteranskom makijom, među kojom je dosta česta – šmrika, crvena ili primorska kleka, trnovit grm s crvenim bobicama koje nisu jestive, no od njih se priprema ljekovita rakija smrikovača. Po ovoj je biljci mjesto i dobilo ime.

U Šmriki nema starih, povijesno značajnih zgrada. Župna crkva Sv. Antuna opata podignuta je 1925. godine. U Šmriki nema niti hotela ili kampova, a smještaj možete pronaći kod gostoljubivih privatnih iznajmljivača, čiji su apartmani, sobe i kuće za odmor kvalitetno i moderno opremljene, a naći će se tu i izuzetno luksuznih vila, koje će zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Zbog položaja Šmrike na padinama brijega, na oko 200 metara nadmorske visine, većina će kuća imati prekrasan pogled na Vinodolski kanal, otok Krk i Krčki most.

Želite li izbjeći ljetne gužve mondenih turističkih centara, a još ste uz to ljubitelj aktivnog odmora, šetnje ili brdskog biciklizma, Šmrika bi mogla biti odredište baš po Vašem ukusu. Okolica Šmrike krije mnogo zanimljivosti koje vrijedi otkriti i istražiti. U tome će Vam pomoći stari makadamski putovi, koji već i sami po sebi imaju veliku povijesnu vrijednost. Ovuda prolazi važna rimska cesta koja je povezivala Tarsaticu i Seniu, današnju Rijeku i Senj. Prolazi još jedna stara makadamska cesta, uz koju je navodno još do 80-tih godina prošlog stoljeća stajala na stijeni uklesana godina njene gradnje, 1178. Dovest će Vas stare ceste do Sitovice, nekoliko ruševnih kuća napuštenog sela, gdje se za turističke svrhe planira urediti etno-selo. Narodna predaja kaže da je Sitovica bila prvo mjesto kamo su preci današnjih stanovnika Šmrike došli iz starog Hreljina, a tek zatim stvorili Šmriku. Na staroj cesti koja povezuje Bakarac i Križišće naći ćete crkvu Sv. Trojstva, do koje je cesta od Bakarca asfaltirana, a dalje makadam. Crkva je vjerojatno podignuta u 13. stoljeću. Produljena je i zvonik joj je dograđen 1882. godine, kako natpis na njoj kaže. Njeno nekadašnje zvono, preneseno iz crkve sa starog Hreljina, a danas u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, najstarije je poznato zvono u Hrvatskoj. Stotinjak metara dalje naći ćete groblje napušteno početkom 20. stoljeća, koje su koristili stanovnici novonastalih mjesta, dok nisu napravili svoja groblja. Naći ćete tu bunkere iz 2. svjetskog rata, kapelicu o kojoj se malo zna, tak legenda kaže da su je podigli Frankopani nakon neke pobjede nad Turcima, te mnogo drugih sitnih detalja, koji pričaju neke davno zaboravljene priče.

Vrijedi se zaputiti još malo dalje i otkriti ruševine starog Hreljina, na mjestu koje se danas naziva Gradina. Hreljin vjerojatno i jest bio prapovijesna liburnska gradina, vjerojatno je nastavio živjeti u antici, no njegov značaj osobito raste nakon 1225. godine, kada ga dobivaju knezovi Krčki, kasnije Frankopani, koji su u njemu često boravili, te u vrijeme kada Turci prijete Istri i Sloveniji. Godine 1577. stari Hreljin nasljeđuju Zrinski, nakon što Stjepan Frankopan Ozaljski umire bez nasljednika. Nakon propasti urote Zrinskih i Frankopana, a još prije pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 1671. godine, te zapljene njihove imovine, sve će njihove posjede, pa tako i Hreljin, temeljito opljačkati lokalni vojni zapovjednici. Sve posjede Zrinskih ipak neće zaplijeniti car. Dio će pripasti Adamu Zrinskom, Petrovom nećaku, među njima i Hreljin. No, Adam Zrinski će biti ubijen s leđa 1691. godine, u vrijeme austrijsko-turskog rata, a njegova se udovica odriče svih posjeda.

Svakako posjetite Kraljevicu, udaljenu tek oko 3 km od Šmrike. U njoj ćete naći dva raskošna dvorca. Stariji, poznat pod imenom "Kaštel Zrinski", "Stari grad" ili "Mali kaštel" nastao je u prvoj polovici 17. stoljeća pregradnjom starijeg kompleksa, koji je vjerojatno bio frankopanski kaštel ili samostan, možda i oboje u raznim vremenskim periodima. Drugi dvorac zaista je velebnog izgleda. Nazivaju ga "Novi grad", "Nova Kraljevica" ili "Dvorac Frankopan", iako se pouzdano zna da ga je graditi počeo Petar Zrinski 1650. godine, još u vrijeme dok su se dovršavali posljednji detalji starog dvorca ( Na cisterni starog dvorca uklesano je "CPAZ 1651", Comes Petrus A Zrinio ). Vjeruje se da se upravo u novom dvorcu kovala urota Zrinskih i Frankopana, te da su urotnici ondje prisegli na vjernost. Postoje teorije da je novi dvorac građen s namjerom da postane kraljevska palača nakon uspjeha urote.

Osim šetnje ili bicikliranja okolicom, u Šmriki možete igrati mali nogomet ili stolni tenis, a razni sportski objekti i sadržaji na raspolaganju su Vam u sklopu obližnjeg turističkog naselja "Uvala Scott". Ronioci će sve potrebne usluge dobiti u ronilačkom centru, a jedriličari u jedriličarskom klubu u Kraljevici. Za sve koji vole paintball, u Kraljevici djeluje paintball klub. Ribolovni klub djeluje u Šmriki, a često organiziraju razna natjecanja.

Kamo na kupanje? Najbliža plaža je u uvali Črišnjeva, južno od Krčkog mosta. Prije gradnje mosta u ovoj je uvali bilo pristanište trajekta, a danas Šmrika ovdje ima malu lučicu. Krenete li malo dalje prema jugu, prema Jadranovu, naići ćete na nekoliko uvala s lijepim plažama. Do njih se ne može stići autom, niti uz njih postoje naselja, pa će ovo biti izvrstan izbor za sve koji ne vole gužve na plaži.

Sjeverno od Krčkog mosta je uvala Dubno u kojoj se nalazi turističko naselje "Uvala Scott", pa se često i sama uvala naziva tim imenom. Ovdje ćete naći uređenu šljunčanu plažu s raznim dodatnim sadržajima, te ugostiteljskim objektima u neposrednoj blizini. Početkom 19. stoljeća uvalu Dubno kupio je britanski plemić Alexander Scott of Coldhouse i tamo živio sa svojom ženom, riječkom plemkinjom. Potrošio je cijelo bogatstvo na uređenje uvale, gradnju ceste do nje, veliku ergelu s vrhunskim konjima…Turističko naselje podignuto je 1967. godine, a neki od Scottovih objekata još su tu i koriste se. Od naselja je uređena lijepa šetnica do kraljevičkog poluotoka Oštro, na kojem je autokamp, ali i jedno od prvih kupališta na Kvarneru, te svjetionik Lanterna iz 1872. godine.

Gastronomija i zabava

U Šmriki ćete naći jedan kvalitetan restoran u koji se gurmani često znaju zaputiti, čak i iz udaljenih krajeva, kako bi uživali u lokalnim specijalitetima, osobito ribljim.

Zabavu u večernjim satima u Šmriki možete potražiti u kafiću, a već u obližnjoj Uvali Scott pronaći ćete i diskoteku. Tražite li bogatiju ponudu, Crikvenica je udaljena 12 km, a Rijeka oko 20 km od Šmrike.

Šmrika ima dugu karnevalsku tradiciju, pa će u vrijeme karnevala ovdje biti zaista veselo. Šmričke maškare redovito posjećuju riječki, ali i mnoge druge karnevale.

Dolazak u Šmriku

Automobilom do Šmrike možete doći autocestom A7, tzv. Kvarnerskom autocestom. Od čvora autoceste do Šmrike trebat će Vam Jadranskom magistralom manje od kilometra.

Šmrika je vrlo dobro povezana s mnogim hrvatskim mjestima i gradovima međugradskim autobusnim linijama. Kroz nju prolaze autobusi iz Zagreba, Rijeke i Splita, a u ljetnim mjesecima i neke međunarodne linije. S Rijekom je povezana autobusnom linijom lokalnog javnog prijevoza, koja vozi vrlo često, od ranih jutarnjih, do kasnih večernjih sati.

Riječka međunarodna zračna luka, kod Omišlja na otoku Krku, udaljena je od Šmrike samo 8 km. Tamo, između ostalih, leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući je s brojnim europskim gradovima, osobito u ljetnim mjesecima.

Smještaj u Šmriki u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom može ponuditi smještaj u Šmriki. Na raspolaganju su apartmani kod privatnih iznajmljivača.

U blizini su Vam na raspolaganju apartmani i sobe u sljedećim mjestima: Jadranovo (5 km od Šmrike), Dramalj (9 km od Šmrike), Crikvenica (12 km od Šmrike) i Selce (16 km od Šmrike). Njivice na otoku Krku, gdje su Vam također na raspolaganju apartmani kod privatnih iznajmljivača, od Šmrike su udaljene 14 km.

apartmani Crikvenica apartmani Šmrika apartmani Kraljevica apartmani Jadranovo apartmani Dramalj apartmani Selce apartmani Grižane apartmani Bribir apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Smokvica apartmani Omišalj apartmani Njivice apartmani Klimno - Otok Krk apartmani Šilo apartmani Malinska apartmani Punat apartmani Vrbnik apartmani Krk apartmani Senj