Apartmani i privatni smještaj u mjestu Lopar na otoku Rabu

Apartmani Lopar - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Lopar je poznat po pješčanim plažama. Najpoznatija je 1,5km pješčana Rajska plaža

Lopar je mjesto s manje od 1300 stanovnika, smješteno na istoimenom poluotoku, na najsjevernijem dijelu otoka Raba. Jedino je naselje na otoku Rabu smješteno sjeverno od brda Kamenjak, između dviju uvala koje zatvaraju Loparski poluotok. Sjeverozapadno je uvala s trajektnim pristaništem, a jugoistočno ona s najpoznatijom loparskom plažom, no o tome kasnije ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Lopar Kroatien
apartmani LOPAR  ANDREŠKIĆ IVAN
ANDREŠKIĆ IVAN
preporuka za apartman u mjestu LOPAR
apartmani LOPAR  APARTMANI MIKULACO
APARTMANI MIKULACO
preporuka za smjestaj u mjestu LOPAR
apartmani LOPAR  ŠKAPUL GORAN
ŠKAPUL GORAN
preporuka za smjestaj u mjestu LOPAR
apartmani LOPAR  VeAn apartmani 
VeAn apartmani 
preporuka za smjestaj u mjestu LOPAR

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto LOPAR

 

PONUDA SMJETAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Lopar na otoku Rabu

Povijest i znamenitosti

Loparski poluotok nastanjen je od davnih vremena, što ne treba čuditi, s obzirom na znatne količine pitke vode i plodne zemlje. Na malenom poluotoku pronađeno je nekoliko arheoloških nalazišta, a nalazi bez sumnje ukazuju na naseljenost poluotoka još u paleolitiku, starijem kamenom dobu.

Najznačajnije arheološko nalazište je na rtu znakovitog imena, Zidine, smještenog na sjeverozapadnom dijelu poluotoka, oko 2 km sjeverno od Lopara. Lokalitet Punta Zidine, unatoč brojnih ostataka i nalaza, tek je djelomično istražen. Bez sumnje je tamo bila prapovijesna gradina, te se bez sumnje život nastavio i u antičko doba. Narodne priče o «grčkoj utvrdi» ostavit ćemo po strani, no niti takva mogućnost se, za sada, ne može odbaciti.

Godine 2009. na lokalitetu Podšilo, kod istoimene uvale, pronađeni su ostaci keramičke radionice iz rimskog doba. Nađena je keramičarska peć i brojni drugi nalazi, no uopće ne sumnjamo da je to tek maleni dio onoga što će buduća istraživanja tamo otkriti. Već i dosadašnja istraživanja ove radionice donijela su brojna zanimljiva saznanja.

Sjevernije od ove radionice još je jedan lokalitet znakovitog imena, Gromače. Ovdje su već pronađeni nalazi iz prapovijesnog doba, a za sada se samo pretpostavlja da je moglo biti i antičko naselje povezano s keramičkom radionicom ili kakav drugi antički kompleks.

Svakako ćemo pohvaliti Loparane, koji organiziraju besplatno stručno vodstvo kroz arheološke lokalitete Loparskog poluotoka za sve zainteresirane posjetitelje.

Uz Lopar je vezana i jedna legenda, a poprilično smo uvjereni da ima dobrih temelja u stvarnim događajima. Prema legendi ovdje se rodio klesar Marin, kasnije proglašen svetim. U potrazi za poslom otišao je na Apeninski poluotok. Bilo je to početkom 4. stoljeća, u vrijeme progona kršćana, a Sveti Marin je bio kršćanin. Od progona se sklonio na brdo Titan i tamo sazidao crkvicu, koja je postala mjesto okupljanja i drugih kršćana. Tako je nastao San Marino, najstarija živuća republika na svijetu. Lopar, ali i cijeli otok Rab, danas s Republikom San Marino njeguju vrlo prijateljske i prisne odnose.

Najstarija crkva u Loparu je crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Spominje se još u 14. stoljeću, a nalazi se na brežuljku u blizini trajektne luke. Uz nju se veže tradicija slavljenja blagdana Male gospe, 8. rujna, kada Lopar posjećuju brojni hodočasnici, ali i drugi gosti, zbog bogatog kulturno-zabavnog programa, gastronomske ponude tradicionalnih jela ovog kraja i pučke fešte.

Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja, smještena u samom središtu Lopara, prvi se put spominje 1658. godine, no današnji je oblik dobila pregradnjama i dogradnjama u 19. i 20. stoljeću. Do 1970. godine imala je zvonik na preslicu, a tada je sagrađen današnji zvonik.

Na rtu Sorinj ostaci su crkvice Sv. Nikole, koju su svom zaštitniku podigli pomorci u srednjem vijeku, a u loparskom polju su ostaci kapele Sv. Roka, zavjetne kapelice podignute zaštitniku od kuge, dok je ova strašna bolest harala otokom Rabom.

Plaže

Lopar je nadaleko poznat po svojim pješčanim plažama. Službeno ih ima čak 22. Još je bolja vijest da će svi koji žele izbjeći gužve na plažama naći brojne uvale, idealne za kupanje, koje se ne računaju među ove 22 plaže.

Najpoznatija je svakako Rajska plaža. To je velika, kilometar i pol dugačka pješčana plaža, od 2003. godine okićena Plavom zastavom. Na plaži ćete naći više ugostiteljskih objekata, te bogatu ponudu svih mogućih dodatnih sadržaja. Tu je igralište za djecu s raznim sadržajima, sportski tereni za odbojku na pijesku, mini golf, nogomet, košarku, stolni tenis i druge sportove. Iznajmiti se može jet ski ili pedalin, a može se i skijati na vodi ili voziti padobranom nad vodom. Animatori vode aerobik na pijesku, a posebno ćemo istaknuti indijansko selo za djecu, sa šatorima, ponijima, te animatorima, naravno «Indijancima» s ratničkim bojama. U blizini turistički brodići nude izlete na Goli otok, a nedaleko plaže je otočić Lukovac, do kojeg možete i doplivati. Ukratko, na Rajskoj plaži pronaći ćete sve što možete zamisliti i još poneko iznenađenje. No, recimo da je sva atraktivnost ove plaže ujedno i njen jedini nedostatak. Naime, iako se radi o vrlo velikoj plaži, njena je popularnost tolika da će u sezoni na njoj uvijek biti gužva.

U blizini Rajske plaže još je jedna lijepa pješčana plaža, Livačna. Na ovoj plaži naći ćete tuševe, ugostiteljske objekte, a mogu se unajmiti i razni plažni rekviziti. Mnogi će za Livačnu reći da je ljepša od Rajske plaže. Iako o ukusima nije dobro raspravljati, složit ćemo se s njima. Ponuda dodatnih sadržaja na njoj se, ipak, ne može usporediti s onom na Rajskoj plaži, iako ovdje ništa ne nedostaje. Gužva će ovdje biti manja nego na Rajskoj plaži, no tražite li zaista mirnu plažu, ipak ćete morati potražiti neku uvalu koja ne slovi kao popularna loparska plaža.

Nudističke plaže u Loparu

Otok Rab je popularna nudistička destinacija. CNN ga je proglasio najpoželjnijom destinacijom za nudiste na svijetu. Iako počeci nudizma na Rabu nisu vezani za Lopar, ovo je mjesto steklo ugled najznačajnije nudističke destinacije otoka. Zbog ovoga se kod ljudi ponekad stvara potpuno kriva predodžba Lopara kao « mjesta za nudiste ». Od 22 loparske plaže, samo su 3 nudističke – jedna isključivo nudistička, te dvije na kojima je nudistima dozvoljeno kupanje.

Plaža Stolac isključivo je nudistička plaža. Ovo je djelomično pješčana, a djelomično stjenovita plaža, bez dodatnih sadržaja. Zanimljivost je otočić koji se nalazi ispred plaže, a do kojeg se kroz plitko more može propješačiti.

Na pješčanoj plaži Sahara dozvoljeno je kupanje nudistima. Do plaže se dolazi uređenom i označenom stazom, a na njoj nema nikakvih sadržaja.

Ciganka je također pješčana plaža na kojoj je dozvoljeno kupanje nudistima. Niti na njoj nema dodatnih sadržaja.

Turistička ponuda, aktivni odmor

Lopar je prvenstveno turističko mjesto. Smještaj je ovdje moguće pronaći u hotelima, hotelskom naselju, kampu, te brojnim apartmanima i sobama kod privatnih iznajmljivača. Na Loparskom poluotoku, u sjevernom dijelu, još je jedan manji kamp, do kojeg se može doći samo pješice ili morskim putem.

U Loparu postoje brojni sportski tereni, pa će ljubiteljima sporta i aktivnog odmora ovo biti vrlo zanimljivo mjesto. Neke od aktivnosti već smo spomenuli - odbojku na pijesku, aerobik na pijesku s animatorima, mini golf, stolni tenis, košarku ili mali nogomet. Tu su i teniski tereni, mogućnost bavljenja raznim sportovima i aktivnostima na vodi i slično.

Ronilački centar u Loparu roniocima može ponuditi sve potrebne usluge ili najam opreme, a atraktivnih lokacija za ronjenje je u blizini Lopara u izobilju.

Naravno, ne smijemo zaboraviti biciklizam i pješačenje. Cijeli je otok Rab, pa tako i Loparski poluotok, prošaran uređenim i obilježenim pješačkim i biciklističkim stazama. To je pravi način za upoznavanje brojnih prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti ovog kraja, koje bi stvarno bilo šteta propustiti.

Gastronomija

Otok Rab je poznat i cijenjen po svojoj gastronomskoj ponudi, a maleni Lopar će Vas brojem kvalitetnih restorana i konobi naprosto oduševiti. Broj nećemo niti približno spominjati, jer bi lako mogli pogriješiti za desetak. Tradicionalna je loparska kuhinja temeljena prvenstveno na ribi, no poznata je i po ukusnom i ekološki uzgojenom povrću iz plodnog loparskog polja.

Vrhunski loparski restorani rado će Vam predstaviti izvorne rapske i loparske specijalitete, no naravno, u ponudi je i širok izbor internacionalnih jela, ili pak jela karakterističnih za druge krajeve Hrvatske.

Zabava

U večernjim satima zabavu u Loparu možete potražiti u jednom od brojnih kafića, koktel barova ili noćnih klubova, a tu je i beach bar kamo mladi često dolaze i iz obližnjih mjesta.

U Loparu se tijekom cijele godine, a osobito u vrijeme turističke sezone, održavaju razne zabavne i kulturne manifestacije. Pučku feštu s bogatim kulturnim i zabavnim programom, te gastronomskom ponudom za Malu gospu već smo spomenuli. Spomenut ćemo i Loparsku noć, kojom se posjetiteljima predstavljaju stari zanati, običaji i kuhinja Lopara, te nekoliko ribarskih fešti koje se organiziraju tijekom ljetnih mjeseci. Brojne druge manifestacije ostavit ćemo Vama da otkrijete.

Dolazak u Lopar

Otok Rab je s kopnom povezan dvjema trajektnim linijama. Veza s kopnom je trajektna linija Stinica – Mišnjak. Trajekt na ovoj liniji vozi vrlo često, osobito u ljetnim mjesecima, a vožnja traje 15-tak minuta. Trajektnom linija iz Valbiske, Lopar je povezan s otokom Krkom, koji je s kopnom povezan mostom. Trajekti na ovoj liniji ne voze baš često, a putovanje traje oko sat i pol.

Iz Rijeke i Zagreb a postoje autobusne linije za Rab, a češće su tijekom ljetnih mjeseci. Do grada Rab a može se doći iz Rijeke katamaranom. Od grada Raba do Lopara postoji lokalni javni prijevoz, a može se doći i taksijem, vožnja traje 15-tak minuta.

Najbliže međunarodne zračne luke su riječka, na otoku Krku, i zadarska. U obje ove zračne luke leti, između ostalih, i nekoliko niskotarifnih zrakoplovnih kompanija. Također, u obje zračne luke moguće je unajmiti automobil, a postoji mogućnost transfera do Lopara. Istaknut ćemo sljedeću mogućnost: let do riječke zračne luke u Omišlju na otoku Krku, taksi do trajektnog pristaništa Valbiska, te zatim trajektom do Lopara. Iz mnogih europskih gradova odakle postoje letovi za riječku zračnu luku ovo je daleko najbrži način dolaska u Lopar>, u mnogim slučajevima i najjeftiniji, a još uključuje i ugodnu vožnju trajektom.

Smještaj u mjestu Lopar, u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Lopar - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Lopar je poznat po pješčanim plažama. Najpoznatija je 1,5km pješčana Rajska plaža

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Banjol , Barbat , Kampor , Lopar , Mundanije , Palit , Rab , Suha Punta , Supetarska Draga

apartmani Rab apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Senj apartmani Suha Punta apartmani Lukovo otocko Senj apartmani Stara Novalja