Apartmani i privatni smještaj u mjestu Supetarska Draga na otoku Rabu

Apartmani Supetarska Draga - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Supetarska Draga mjesto je na sjeverozapadnom dijelu otoka Raba s oko 1100 stanovnika. Smjestila se u dubokom, istoimenom zaljevu, Supetarskoj Dragi, koji naselje dijeli na dva dijela, Gornju i Donju Supetarsku Dragu ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Supetarska Draga Kroatien
apartmani SUPETARSKA DRAGA  TOMULIĆ SUZANA
TOMULIĆ SUZANA
preporuka za apartman u mjestu SUPETARSKA DRAGA
apartmani SUPETARSKA DRAGA  VIDAS DARKO
VIDAS DARKO
preporuka za apartman u mjestu SUPETARSKA DRAGA
apartmani SUPETARSKA DRAGA  STANIČIĆ MERI
STANIČIĆ MERI
preporuka za apartman u mjestu SUPETARSKA DRAGA
apartmani SUPETARSKA DRAGA  GULIĆ EMILIJA
GULIĆ EMILIJA
preporuka za smjestaj u mjestu SUPETARSKA DRAGA
apartmani SUPETARSKA DRAGA  GULIĆ MARIJA
GULIĆ MARIJA
preporuka za smjestaj u mjestu SUPETARSKA DRAGA
apartmani SUPETARSKA DRAGA  PLJEŠA ROSANDA
PLJEŠA ROSANDA
preporuka za smjestaj u mjestu SUPETARSKA DRAGA

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto SUPETARSKA DRAGA

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Supetarska Draga na otoku Rabu

Znamenitosti Supetarske Drage

Crkva Sv. Petra

Godine 1059. biskup Drago i prior Maius poklanjaju benediktincima crkve Sv. Petra i Sv. Ciprijana sa zemljištem, da tamo osnuju samostan. Samostan je građen u 11. i 12. stoljeću, a tada je i crkva Sv. Petra temeljito pregrađena. Ovdje je nastala opatija «Sv. Petra u uvali», važno benediktinsko središte do ukinuća u 15. stoljeću. Naselje i uvala Supetarska Draga crkvi Sv. Petra duguju i svoje ime.

Crkva Sv. Petra nalazi se u plodnom polju između brežuljaka Kamenjaka i uvale Supetarska Draga, blizu mjesta gdje su nekada bile solane, a koje će i danas otkrivati toponim Soline. Zgrade samostana dobrim su dijelom srušene. Ostaci su ugrađeni u zgrade župnog dvora i seoske zadruga, no čak i iz malo preostalih dijelova može se naslutiti nekadašnja organizacija samostanskih zgrada.

Što se dogodilo s crkvom Sv. Ciprijana? Ne znamo, za sada nitko ne zna. Kako takve zagonetke pobuđuju znatiželju kod stručnjaka, ali i entuzijasta, amatera, mnogi su ju tražili, neki čak vjerovali da su ju našli poprilično daleko, na poluotoku Kalifront, no pogriješili. Čak niti kakav toponim ne odaje mjesto gdje se ona mogla nalaziti.

Crkva Sv. Petra, za razliku od samostana, vrlo je dobro očuvana, te iz više razloga predstavlja izuzetno vrijedan kulturno-povijesni spomenik. Temeljitim pregrađivanjem u 11. i 12. stoljeću crkva je poprimila obilježja rane i zrele romanike, no nakon toga crkva gotovo da i nije mijenjana do danas, te je jedna od rijetkih romaničkih crkava u Hrvatskoj sačuvanih u njihovom izvornom stanju. Njen zvonik, sličan romaničkim zvonicima grada Raba, jedini je zapravo doživio kasniju promjenu. Naime, iz nama nepoznatih razloga zvonik je 1906. godine srušen do razine prvog kata. Kasnije je rekonstruiran.

Crkva Sv. Petra longitudinalna je trobrodna bazilika, s tri polukružne apside. Kako je nastala pregradnjom starije crkve, način gradnje starije crkve djelomično je uvjetovao i način gradnje nove. Zbog toga, ali i zbog više starokršćanskih fragmenata ugrađenih u crkvu, možemo tvrditi da je stara crkva bila izgrađena u 5. ili 6. stoljeću. Jedno od dva zvona ove crkve potječe iz 1299. godine i najstarije je na istočnoj obali Jadrana, drugo je zvono iz 1453. godine.

Stari mlin, vodenica

U Supetarskoj Dragi nalazi se jedini mlin, vodenica, na otoku Rabu, koji je nekada služio cijelom otoku. To je jedini mlin uz more na hrvatskoj obali. Mlin je obnovljen i ponovo radi, pokreće ga mali izvor vode, a neki dijelovi mlina još su iz srednjeg vijeka.

Rimska vila na poluotoku Kaštelina

Nedaleko Supetarske Drage, kod obližnjeg naselja Kampor, nalaze se ostaci rimske vile, vjerojatno većeg ladanjsko-gospodarskog kompleksa.

Za ovaj se arheološki lokalitet odavno znalo, te su još turisti između dva svjetska rata tamo dolazili i odnosili komade mozaika i razne druge nalaze. Nešto je nalaza sačuvano u franjevačkom samostanu Sv. Eufemije u Kamporu. Zanimljivost ovog mjesta je i u tome što su donedavno arheolozi uvjereno tvrdili da se radi o ranobizantskoj vojnoj utvrdi, dok novija istraživanja takve tvrdnje poriču.

Antički brodolom, amfore

Posljednja znamenitost Supetarske Drage koju ćemo navesti dostupna je samo roniocima. Godine 2004. ronioci iz Supetarske Drage pronašli su kod rta Sorinj, između Supetarske Drage i Lopara, velik broj amfori. Istraživanje je pokazalo da se radi o neopljačkanom mjestu antičkog brodoloma. Pod pijeskom je pronađeno još mnogo dobro očuvanih nalaza, te ostaci drvene brodske konstrukcije. Prema tipu amfora, brodolom je datiran na kraj 2. stoljeća pr.n.e. Nalaz je zaštićen kavezom, te je danas dostupan mnogobrojnim zaljubljenicima u ronjenje.

Plaže

U Donjoj Supetarskoj Dragi naći ćete par manjih pješčanih plaža, a kamenitu plažu u Gornjoj Supetarskoj Dragi. Svakako valja spomenuti i lijepe pješčane plaže zaseoka Gonar, smještenog između Supetarske i Kamporske drage.

Valja napomenuti i lijepe plaže triju malenih otoka nedaleko Supetarske Drage, Mamana, Šailovca i Sridnjaka. Ovi su otočići tek jedan od nekoliko razloga zašto je Supetarska Draga omiljena među nautičarima.

Aktivni odmor

Već smo spomenuli nautičare, pa recimo odmah malo više o tome. Supetarska Draga smještena je u dubokoj uvali, potpuno zaštićena od svih vjetrova, pa ne treba čuditi da je ovdje izgrađena marina, sa svim potrebnim sadržajima, osim crpke za gorivo – najbliža je u marini u gradu Rabu, udaljenoj oko 11 nautičkih milja.

Zahvaljujući brojnim šetnicama i biciklističkim stazama, Supetarska Draga je, kao i ostala mjesta na Rabu, raj za ljubitelje šetnje i biciklizma. Lijepo uređene i dobro obilježene staze provest će Vas kroz brojne znamenitosti i prirodne ljepote otoka Raba.

Spomenuli smo već i draške ronioce i njihovo veliko otkriće. U Supetarskoj Dragi, naravno, postoji ronilački centar, gdje će iskusni ronioci naći sve što im je potrebno, a oni koji to tek žele postati, ovdje će moći napraviti prve korake k ostvarenju svog cilja. Naime, centar organizira tečajeve ronjenje, od onih namijenjenih potpunim početnicima, pa sve do naprednih tečajeva. Ukoliko Vas je morskih dubina ipak previše strah, centar vrijedi posjetiti kako biste pogledali neke od pronađenih amfora, koje su tamo izložene.

U Supetarskoj Dragi postoji i paintball klub, a moći ćete se okušati u boćanju, odbojci na pijesku i raznim drugim sportovima.

Ljubitelji aktivnosti u prirodi svakako će s radošću ćuti informaciju da zmija otrovnica ovdje nema. Nema ih na cijelom otoku Rabu. Čini se da osorski biskup Gaudencije nije precizno definirao područje svoje kletve protiv otrovnica, no možda su ipak razlozi ove činjenice sasvim drugačiji.

Gastronomija, zabava

U Supetarskoj Dragi nekoliko je restorana i konoba vrhunske kvalitete, mnogi će dražanske restorane izdvojiti kao najbolje na otoku Rabu, a Rab je omiljena destinacija mnogim gurmanima. Dražanski restorani bez sumnje će Vam prezentirati bogatstvo tradicionalne rapske kuhinje u najboljem svjetlu, bilo da se radi o ribi, plodovima mora ili mesu, a ne treba zaboraviti niti rapsku tradiciju kada su slastice u pitanju.

Zabavu u Supetarskoj Dragi možete potražiti u jednom od nekoliko kafića, a oni zahtjevniji ipak će se morati uputiti u grad Rab ili Lopar, koji su od Supetarske Drage podjednako daleko.

Na dan Sv. Petra, 29. lipnja, Dražani će organizirati pučku feštu, tzv. Petrova, s bogatim sportskim, kulturnim i zabavnim programom, te ćete se bez sumnje dobro zabaviti.

Dolazak u Supetarsku Dragu

U Supetarsku Dragu automobilom možete doći dvjema trajektnim linijama. Izravna veza s kopnom je trajektna linija Stinica – Mišnjak. Trajekt na ovoj liniji vozi vrlo često, osobito u ljetnim mjesecima, a vožnja traje oko 15 minuta. Trajektna linija Valbiska – Lopar veza je s otokom Krkom, koji je s kopnom povezan mostom. Trajekti na ovoj liniji ne voze baš često, a putovanje traje dulje.

Iz Rijeke i Zagreba postoje autobusne linije za Rab, a češće su tijekom ljetnih mjeseci. Od grada Raba do Supetarske Drage postoji lokalni javni prijevoz.

Najbliže međunarodne zračne luke su riječka, na otoku Krku, i zadarska. U obje ove zračne luke leti, između ostalih, i nekoliko niskotarifnih zrakoplovnih kompanija. Također, u obje zračne luke moguće je unajmiti automobil. Svakako valja istaknuti sljedeću kombinaciju: let do riječke zračne luke u Omišlju na otoku Krku, taksi do trajektnog pristaništa Valbiska, trajekt do Lopara, a zatim lokalni prijevoz ili taksi do Supetarske Drage.

Smještaj u mjestu Supetarska Draga, u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Supetarska Draga - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Supetarska Draga smještena je u dubokoj uvali potpuno zaštićena od svih vjetrova. Ovdje je raj za ljubitelje šetnje i biciklizma. Zaronite i pronađite anfore iz antičkog brodoloma

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Banjol , Barbat , Kampor , Lopar , Mundanije , Palit , Rab , Suha Punta

apartmani Rab apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Senj apartmani Suha Punta apartmani Lukovo otocko Senj apartmani Stara Novalja