Apartmani i privatni smještaj u mjestu Banjol na otoku Rabu

Apartmani Banjol - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Banjol je mjesto na otoku Rabu s nešto više od 1.900 stanovnika. Nalazi se jugoistočno od grada Raba, na drugoj strani uvale u kojoj je gradska luka, tek oko 1 km udaljen od gradske jezgre. Širi se dalje prema jugoistoku, prateći zapadnu stranu obale otoka Raba i po brežuljcima brda Kamenjak, koje mu je u zaleđu. Banjol je poznat po nekoliko lijepih i raznovrsnih plaža... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Rab-Banjol Kroatien
apartmani RAB-BANJOL  IVIĆ PETAR
IVIĆ PETAR
preporuka za apartman u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  IVIĆ TOMISLAV
IVIĆ TOMISLAV
preporuka za apartman u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  PENDE JOSIP
PENDE JOSIP
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  KEKO MARINA
KEKO MARINA
preporuka za apartman u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  GRAŠO SANJA
GRAŠO SANJA
preporuka za apartman u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  PIČULJAN KECMAN BRANKA
PIČULJAN KECMAN BRANKA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  GULIĆ EMILIJA
GULIĆ EMILIJA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  DOMAĆINOVIĆ DRAGICA
DOMAĆINOVIĆ DRAGICA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  BOŠNJAK IVANKA
BOŠNJAK IVANKA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  CERANIĆ ZDENKA
CERANIĆ ZDENKA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  VEROVIĆ JADRANKA i Tomislav
VEROVIĆ JADRANKA i Tomislav
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  JERKOVIĆ MARIJA
JERKOVIĆ MARIJA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  ŠTOKALO MANUEL
ŠTOKALO MANUEL
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  PENDE  BISERKA
PENDE  BISERKA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL
apartmani RAB-BANJOL  VILA LJUBA 
VILA LJUBA 
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-BANJOL

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto RAB-BANJOL

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Banjol na otoku Rabu

Povijest i znamenitosti

Banjol nema mnogo kulturno-povijesnih znamenitosti, a niti se puno zna o povijesti, odnosno događajima koji bi bili specifični baš za ovo mjesto. No, ne radi se o mladom mjestu, kako bi netko sada mogao pomisliti. Razlog je zapravo jednostavan, Banjol je uvijek kroz povijest bio ruralno predgrađe grada Raba, s vinogradima, vrtovima i maslinicima. Zbog toga Banjol nikada nije izgledao kao tipični stari primorski gradić, s malenim i zbijenim kućicama u uskim ulicama, već se naselje širilo kako je to raspored poljoprivrednih površina diktirao. Stanovnici su bili poljoprivrednici, koji su ili imali zemlju u najmu, ili radili na tuđoj zemlji.

U Banjolu se nalaze dvije crkve. Crkvica Sv. Marije Magdalene potječe iz 1374. godine i to najbolje potvrđuje ono što smo o Banjolu upravo rekli. Bila je župna crkva sve do 1939. godine, kada je sagrađena današnja župna crkva Sv. Lucije. U Banjolu je postojala i stara crkvica Sv. Lucije, od koje su danas ostale tek ruševine, no o njoj, osim da je bila sagrađena 1343. godine, nismo uspjeli puno doznati.

No, ne treba zaboraviti da je grad Rab tek s druge strane uvale, te da je iz dobrog dijela Banjola prekrasan pogled na staru gradsku jezgru i njegove zvonike. Laganom i ugodnom šetnjom trebat će Vam do grada tek 15 minuta. Među posjetiteljima su omiljene i brojne taksi brodice koje nalazimo na otoku Rabu, po pristupačnim cijenama. Valja naglasiti da je odlazak taksi brodicom od Banjola do grada Raba, zbog njihove blizine, daleko više stvar lijepog doživljaja, nego stvarne potrebe.

Krenete li pak šetnicom uz more na suprotnu stranu, prema jugoistoku, doći ćete do mjesta Barbat. Mjesto je to koje je u povijesti imalo vrlo sličnu ulogu kao i Banjol, no iznad njega, na brežuljcima Kamenjaka, nalazi se vrijedan povijesni spomenik – ruševine ranobizantske utvrde iz prve polovice 6. stoljeća u kojoj su i ostaci crkve iz tog doba.

Plaže

Banjol je poznat po nekoliko lijepih i raznovrsnih plaža, pa ne treba čuditi da ovamo na kupanje često dolaze i posjetitelji obližnjih mjesta.

Najpoznatije su plaže u tri uvale koje mještani obično nazivaju Padova I, II i III. Na svakoj od tih plaža naći ćete tuševe, kabine za presvlačenje i ugostiteljske objekte, te razne dodatne sadržaje. U ove tri uvale svatko će naći plažu po svom ukusu, ovdje ima pješčanih, šljunčanih, stjenovitih i betonskih dijelova. Naravno, popularna plaža obično znači i popriličnu gužvu sredinom turističke sezone.

Zanimljive plaže naći ćete i na rtu Artić, te u uvali Banjol, a svakako vrijedi istražiti i brojne druge plaže u skrivenim uvalama u blizini Banjola.

Smještaj, turistička ponuda, aktivni odmor

Banjol je danas prvenstveno turističko mjesto. Ovdje ćete naći jedan hotel, jedan kamp, a najbrojnije smještajne kapacitete predstavljaju apartmani i sobe privatnih iznajmljivača.

Marina grada Raba, sa svim potrebnim sadržajima, smještena u uvali gdje je gradska luka, zapravo se nalazi u Banjolu. Mnogi nautičari vole ovamo doći, kako bi sa svojih brodova mogli uživati u pogledu na stari grad Rab.

Ljubitelji šetnje će u Banjolu, kao uostalom i na cijelom otoku Rabu, zaista uživati. Ovdje su šetnice brojne i lijepo uređene, dovest će Vas uz more do susjednog Barbata ili grada Raba, ili povesti u unutrašnjost otoka, u istraživanje ljepota brda Kamenjak.

Brojne su i biciklističke staze, te Vam vožnju biciklom toplo preporučujemo. Rab je izvrsno mjesto za bicikliste, jer nema mnogo težih uspona. Nemate li vlastiti bicikl, u Banjolu ga možete unajmiti na više mjesta.

Također je moguće unajmiti čamac, jedrilicu ili jahtu, a već smo ranije spomenuli ovdje vrlo popularne taksi brodice. U ponudi su i razni izleti brodom.

Gastronomija i zabava

Banjol je poznat po ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda i mnogobrojnim vrhunskim restoranima i konobama. Duga turistička tradicija uvjetovala je da loših restorana ovdje nećete naći, takvi ne bi mogli opstati. Kvaliteta i tradicija poznate rapske mediteranske kuhinje ovdje će Vam zasigurno biti dostojno prezentirani, u restoranima ugodnog ambijenta i s ljubaznim osobljem.

Zabavu u večernjim satima možete potražiti u jednom od mnogobrojnih kafića. Za one koji traže više, rekli smo već, grad Rab je udaljen tek 15 minuta šetnje. Oni koji traže još više, zaputit će se u uvalu Pudarica, prema jugoistoku. Tamo je poznati beach bar, kojeg je britanski The Guardian uvrstio među 14 najboljih europskih beach barova, a gdje zabava traje do jutra. Za pješačenje je možda malo predaleko, no iz grada Raba postoji organizirani prijevoz cijelu noć.

Pučka fešta organizira se na dan Gospe Snježne, 5. kolovoza. To je popularni banjolski blagdan Šištovica. Druga je fešta u zimskim mjesecima, u prosincu na dan Sv. Lucije. Znate li kako je na Rabu zima ugodna i blaga? Možda bi vrijedilo doći i proveseliti se s mještanima

Dolazak u Banjol

Do Banjola se automobilom može doći dvjema trajektnim linijama. Izravna veza s kopnom je trajektna linija Stinica – Mišnjak. Trajekt na ovoj liniji vozi vrlo često, osobito u ljetnim mjesecima, a vožnja traje manje od 20 minuta. Trajektnom linijom Valbiska – Lopar povezan je s otokom Krkom, koji je s kopnom povezan mostom. Trajekti na ovoj liniji ne voze baš često, a putovanje traje dulje. Mnogi koji uživaju u vožnji trajektom često zbog duljeg putovanja odabiru ovu liniju.

Iz Rijeke i Zagreba postoje autobusne linije za Banjol, a češće su tijekom ljetnih mjeseci. Do obližnjeg grada Raba može se doći izravno iz Rijeke katamaranom.

Najbliže međunarodne zračne luke su riječkai zadarska, a iz obje postoji mogućnost organiziranja transfera do Banjola. U obje ove zračne luke leti, između ostalih, i nekoliko niskotarifnih zrakoplovnih kompanija. Također je u obje moguće unajmiti automobil.

Smještaj u mjestu Banjol, u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Banjol - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Banjol je poznat po nekoliko lijepih i raznovrsnih plaža.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Banjol , Barbat , Kampor , Lopar , Mundanije , Palit , Rab , Suha Punta , Supetarska Draga

apartmani Rab apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Senj apartmani Suha Punta apartmani Lukovo otocko Senj apartmani Stara Novalja