Apartmani Palit: privatni smještaj u mjestu Palit na otoku Rabu

Apartmani Palit - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Palit je naselje na otoku Rabu s nešto manje od 1700 stanovnika. Smjestio se uz zapadnu obalu otoka, sjeverozapadno od grada Raba... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Rab-Palit Kroatien
apartmani RAB-PALIT  APARTMENTS P & Z
APARTMENTS P & Z
preporuka za apartman u mjestu RAB-PALIT
apartmani RAB-PALIT  ANTEŠIĆ SANDRA
ANTEŠIĆ SANDRA
preporuka za apartman u mjestu RAB-PALIT
apartmani RAB-PALIT  KRSTAČIĆ ZLATKO
KRSTAČIĆ ZLATKO
preporuka za apartman u mjestu RAB-PALIT
apartmani RAB-PALIT  PAHLJINA ANA
PAHLJINA ANA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-PALIT
apartmani RAB-PALIT  APARTMENTS MIRTA
APARTMENTS MIRTA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-PALIT
apartmani RAB-PALIT  PREKA ERIKA
PREKA ERIKA
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-PALIT
apartmani RAB-PALIT  APARTMANI VIDAS-BUTORAC 
APARTMANI VIDAS-BUTORAC 
preporuka za smjestaj u mjestu RAB-PALIT

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto RAB-PALIT

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Palit na otoku Rabu

Informacije o Palitu

Palit je najmlađe naselje na otoku Rabu. Nastao je širenjem grada Raba, kako je broj stanovnika rastao, a na malenom poluotoku gdje se ovaj stari gradić nalazi više nije bilo mjesta. Palit se, smješten nad uvalom Sv. Eufemije, praktički nastavlja na grad Rab. Dijeli ih samo prekrasan park Komrčar, a povezani su lijepom šetnicom uz more. Ta se šetnica proteže kroz cijeli Palit i nastavlja dalje sve do uvale Soline susjednog mjesta Kampor, prolazeći pokraj franjevačkog samostana Sv. Bernardina iz 15. stoljeća, koji se često naziva samostan Sv. Eufemije, prema staroj crkvici uz koju je osnovan. U samostanu je etnografski muzej i galerija slika.

Iznad park Komrčar Palit se spojio sa susjednim naseljem Banjolom. Gradnjom novog poslovnog i trgovačkog centra, Palit je postao omiljena shopping destinacija kako Rabljana, tako i njihovih gostiju.

Turistička ponuda, smještaj, aktivni odmor

Palit je prvenstveno turističko mjesto. Smješten u središnjem dijelu otoka, odlično je mjesto iz kojeg ćete jednostavno krenuti u istraživanje ljepota i znamenitosti sjevernog dijela otoka s Loparom i Supetarskom Dragom ili južnog, s Banjolom i Barbatom. Stara gradska jezgra Raba udaljena je tek nekoliko minuta ugodne šetnje kroz park Komrčar, te je Palit idealno mjesto za posjetitelje koji žele otkriti bogatu kulturno-povijesnu baštinu ovog drevnog grada, no i za one koji se samo žele prošetati živim uličicama i trgovima u večernjim satima ili potražiti zabavu u nekom od brojnih kafića, koktel barova ili noćnih klubova.

U unutrašnjosti otoka moći ćete istraživati ljepote brežuljaka Kamenjaka, brda koje štiti otok Rab od bure, te mu stoga otok može zahvaliti ugodnu klimu i bujnu vegetaciju. Tu ćete pronaći i jedino mjesto na Rabu koje nije smješteno uz more, slikovite stare Mundanije.

S druge je strane poluotok Kalifront, najšumovitiji dio Raba. Tu je rezervatom šumske vegetacije, šuma Dundo, jedna od najbolje očuvanih šuma hrasta crnike na cijelom Sredozemlju. Na Kalifrontu ćete naći brojne lijepe uvale, pa će mnogi posjetitelji Raba koji ne vole gužve na plažama ovdje potražiti svoju skrovitu plažu.

Na cijelom otoku mnogo je kilometara lijepih, dobro uređenih i obilježenih šetnica i biciklističkih staza. Naš je savjet – unajmite bicikl. U Palitu to neće biti ni najmanji problem. Otok naravno možete istraživati i automobilom, barem jedan dio, no vjerujte, na taj način ćete mnogo toga propustiti, čak i u dijelovima koji su automobilom dostupni.

U Palitu možete unajmiti čamac, a ljubitelji ronjenja naći će u blizini nekoliko ronilačkih klubova, te brojne atraktivne lokacije za ronjenje oko otoka Raba, od starih olupina brodova, do prirodnih podvodnih atrakcija. Ljubitelji sportskih aktivnosti moći će zaigrati tenis, mini golf, odbojku na pijesku, boćanje, košarku, nogomet ili brojne druge sportove, te se, naravno možete zabaviti i brojnim sportovima na vodi.

Smještaj je u Palitu moguće pronaći u hotelu, a gostima su također na raspolaganju pansioni, te brojni apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača.

Plaže

Najpopularnija plaža u Palitu je gradska plaža Škver. To je šljunčana plaža s tuševima, sanitarnim čvorom, te ugostiteljskim objektom, a u ponudi su i razni dodatni sadržaji, te je tako moguće unajmiti pedalin ili kajak.

Posjetitelji Palita često će prošetati šetnicom uz obalu, pa negdje pronaći prirodnu plažu baš po svom ukusu, a neki će se zaputiti u obližnje uvale Padove, u Banjolu, što svakako preporučujemo onima koji vole pješčane plaže.

No, naša prava preporuka tek slijedi. Nasuprot Palita nalazi se poluotok Frkanj, koji zatvara uvalu Sv. Eufemije nastavljajući se na poluotok Kalifront. Taksi brodice su popularne i cijenom vrlo pristupačne na cijelom otoku Rabu, pa ćete ih, naravno, lako naći i u Palitu. Vožnja njima već je doživljaj sam po sebi, a Vi ga još iskoristite da Vas doveze na poluotok Frkanj, gdje ćete u brojnim uvalama moći uživati na lijepim, pretežno kamenim plažama. U dnu poluotoka nalazi se poznata nudistička plaža u uvali Kandarola.

Nudizam na Rabu

Sada ćemo malo zbuniti naše čitatelje, a ljubitelje povijesti počastiti jednom pričom.

Nedugo nakon što je postao engleski kralj, 1936. godine, Edward VIII je posjetio otok Rab sa svojom odabranicom, Amerikankom Wallis Simpson. Od gradskih vlasti ishodio je odobrenje da se on i njegova družica kupaju goli u uvali Kandarola. Neki će ovo nazvati početkom nudizma na Rabu, no neće biti u pravu. Nudizam je ovdje počeo ranije, još na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, no priznat ćemo da je ovo bio svakako početak «kraljevskog» nudizma.

Zanima li Vas što je bilo s kraljem Edwardom VIII i Wallis Simpson? U vrijeme kada su posjetili Rab, ona je bila u postupku razvoda s tadašnjim suprugom, a već je iza sebe imala jedan razvod. Kralj ju je zaprosio, izazvavši time ustavnu krizu. Kako nije želio odustati od namjere da se oženi s njom, abdicirao je nakon samo 326 dana na prijestolju. Oženili su se 1937. godine i ostali zajedno do smrti. Zajedno su i sahranjeni, no kraljevska obitelj nikada nije u potpunosti prihvatila Wallis.

U uvali Kandarola danas je lijepa šljunčana nudistička plaža, okružena šumom. Na plaži su brojni sadržaji – tuševi, ugostiteljski objekti, teren za odbojku na pijesku, vodeni tobogan za djecu, a svakako moramo pohvaliti kako je sve to izvrsno uklopljeno u prirodni okoliš.

Osobitu pohvalu Rab je dobio od CNN-a, koji je birao najbolje svjetske destinacije za deset različitih tipova turista. Otok Rab je proglašen najboljom destinacijom za nudiste, koji će, osim ovdje spomenute plaže Kandarola, na otoku naći i druge nudističke plaže, osobito oko Lopara.

Gastronomija, zabava

Rapska kuhinja poznata je po svojim jelima od ribe i plodova mora, no i po tjestenini, kao i nekim autohtonim jelima od kojih je najpoznatija rapska torta. Na otoku se ekološki proizvode razni poljoprivredni proizvodi, a čisto more bogato je ribom, što dodatno podiže vrijednost gastronomske ponude otoka. Kada svemu tome dodate vrhunske kulinarske sposobnosti, ugodan ambijent i ljubazno osoblje, potpuni gastronomski užitak svakog gurmana je zajamčen. U Palitu je više restorana i konoba u kojima ćete sve ovo pronaći.

Zabavu u Palitu možete potražiti u nekoliko kafića, no ne odlučiti se za večernju šetnju do stare jezgre grada Raba bilo bi šteta. U starom gradu naći ćete kafiće, koktel barove i noćne klubove, a oni koju traže zabavu do jutra, mogu se zaputiti do uvale Pudarica, s poznatim beach barom. Prijevoz iz grada Raba osiguran je cijelu noć. Beach bar naći ćete i na suprotnoj strani otoka, kod Lopara, kamo se može stići javnim prijevozom koji je na otoku Rabu solidno organiziran, u odnosu na neke druge otoke rekli bismo čak jako dobro.

Ne propustite brojne manifestacije koje se održavaju u gradu Rabu tijekom ljetnih mjeseci. Osobito bi šteta bilo naći se u Palitu, a propustiti izuzetnu Rabsku Fjeru koja se održava od 25. do 27. srpnja.

Dolazak u Palit

U Palit se automobilom može doći dvjema trajektnim linijama. Izravna veza s kopnom je trajektna linija Stinica – Mišnjak. Trajekt na ovoj liniji vozi vrlo često, osobito u ljetnim mjesecima, a vožnja traje tek 15-tak minuta. Trajekt na liniji Valbiska – Lopar povezuje otoke Krk i Rab, a otok Krk je mostom povezan s kopnom. Trajekt na ovoj liniji ne vozi toliko često. Vožnja traje dulje, pa se za ovu liniju često odlučuju oni koji uživaju u vožnji trajektom.

Autobusne linije za obližnji grad Rab postoje iz Rijeke i Zagreba, a češće su tijekom ljetnih mjeseci.

Iz Rijeke postoji katamaranska veza za grad Rab.

Najbliža međunarodna zračna luka je riječka, na otoku Krku, a niti zadarska nije daleko. U obje zračne luke leti i nekoliko niskotarifnih zrakoplovnih kompanija, te postoje organizirani transferi do otoka Raba. U obje zračne luke moguće je unajmiti automobil.

Smještaj u mjestu Palit, u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Palit - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Palit je poznat po nudističkoj plaži u uvali Kandarola na poluotoku Frkanj gdje se engleski kralj Edward VIII kupao gol, davne 1936. godine.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Banjol , Barbat , Kampor , Lopar , Mundanije , Palit , Rab , Suha Punta , Supetarska Draga

apartmani Rab apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Senj apartmani Suha Punta apartmani Lukovo otocko Senj apartmani Stara Novalja