Apartmani Lubenice: privatni smještaj u mjestu Lubenice na otoku Lošinju

Apartmani Lubenice - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Lubenice su bajkovito mjesto na otoku Cresu s jednom od najljepših plaža na svijetu.

Lubenice su maleno mjesto na zapadnoj strani otoka Cresa, u kojem, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi tek 12 ljudi. Smjestile su se na klisuri visokoj 378 metara, koja se strmo spušta u more. Pogled na mjesto, bilo s kopna ili mora, nestvaran je, bajkovit, a isti takav je i pogled iz Lubenica prema moru ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Lubenice Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Lubenice:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Lubenice

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Lubenice i otok Cres

Povijest, znamenitosti, plaže

Grad je to iz pretpovijesnog doba, mjesto u kojem se kontinuirano živi već 4000 godina. O tome svjedoče tumuli, ilirski grobovi, iz brončanog i željeznog doba pronađeni u okolici.

U antičko doba ovdje je bio neosvojiv utvrđeni grad Hibernitia, a podno njega luka s vilom rustikom, gdje su pronađeni brojni nalazi koji upućuju na trgovinu s udaljenim krajevima: egipatski natpisi, amfore, novac, nakit…

Prema legendi, u Osoru je živio kralj koji je imao kćer Ljubicu. Ona se zaljubila u nekog mladića koji je živio na litici gdje su danas Lubenice, no kralj tu vezu nije odobravao. Ona je odlučila napustiti raskoš Osora i kraljevskog doma i došla živjeti k svom dragom. Po njoj je mjesto nazvano Ljubenice, a kasnije pojednostavljeno u Lubenice.

O znamenitostima Lubenica zaista je teško govoriti. Lubenice jesu znamenitost, tamo gdje asfalt prestaje, znamenitost počinje. Znamenitost je svaka od četrdesetak kuća, koliko ih je ukupno u Lubenicama, svaki bunar, svaki kameni portal kroz koje se ulazi u dvorišta kuća. Znamenitost je i svaka popločana uličica, gradski trg, ostaci srednjovjekovnih zidina i dvoja gradska vrata kroz koja se ulazilo u zidinama zaštićen grad.

Znamenitost je i mjesna škola. Da, nekada, ne tako davno, u Lubenicama je bilo djece. Danas ih više, nažalost, nema, pa je škola danas pretvorena u galeriju.

U ovom malenom mjestu nalazi se čak pet srednjovjekovnih crkvica i kapela. Spomenut ćemo župnu crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije s odvojenim zvonikom iz 18. stoljeća, koji je izgrađen nakon rušenja starog. Stari zvonik, koji je bio uz crkvu, srušen je zbog čestih udara groma, pri čemu bi stradavali i zvonik i crkva. U crkvi se čuva vrijedna zbirka liturgijskog posuđa i nekoliko drvenih kipova. Obližnja gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka iz 15. je stoljeća.

Plaža Sv. Ivan

Plaže nemamo običaj miješati sa znamenitostima, no Lubenice su po mnogo čemu posebne. Ovdje je i plaža znamenitost.

Podno litice na kojoj su se smjestile Lubenice mala je uvala Sv. Ivana, a na njoj jedna od najljepših plaža na svijetu. Nije to samo naše mišljenje. Njemački časopis Bild svrstao ju je na 15. mjesto na njihovoj listi najljepših plaža svijeta.

Valja napomenuti da se za uživanje na ovoj rajskoj plaži valja i malo pomučiti. Do plaže vodi strma i teška stazica, po kojoj spuštanje traje oko pola sata, a uspon natrag i dvostruko dulje. Vodite računa o obući kakvu nosite, a ponesite sa sobom i vode.

U trenutku kada se nađete na vrhu staze, prije početka spusta prema plaži, bit ćete svjedoci još jednog prekrasnog, nestvarnog pogleda na samu plažu, koji uz malo sreće može nadopuniti i kakav galeb, ako proleti ispod Vas.

Uvala Žanja, Plava Grota

No, nije plaža Sv. Ivan jedina lijepa plaža kod Lubenica. Postoji još jedna, za koju će neki reći čak i ljepša, u uvali Žanja. Do nje se također dolazi teškom i strmom stazicom.

Na ovoj plaži postoji i jedna zanimljivost, Plava grota ili Plava špilja. Špilja je duljine 20 metara, s dosta prostora u njoj, a u nju se može ući samo morskim putem, uplivati. Za one koji sve vole zakomplicirati, a još se i bave ronjenjem, reći ćemo da u špilju postoji još jedan ulaz – na dubini 3 metra pod morem.

Gastronomska ponuda, zabava

Mnogi će pretpostaviti da u tako malom mjestu nema niti gastronomske ponude, niti zabave, i pogriješiti u oba slučaja.

U mjestu se nalazi kafić, a tu je i jedna konoba, koja je nadaleko poznata po svojim specijalitetima od creske janjetine, spremljenim po tradicionalnim receptima. Za dolazak u Lubenice razloga je mnogo, a nerijetko je posjetiteljima razlog uživanje u creskoj janjetini.

Tijekom ljetnih mjeseci, svakog petka, u Lubenicama se organiziraju Lubeničke glazbene večeri. Tradicionalni su to koncerti klasične glazbe u župnoj crkvi, na kojima nastupaju ugledni glazbenici iz Hrvatske i inozemstva.

Dolazak u Lubenice

Dolazite li na otok Cres automobilom, postoje dvije trajektne linije. Jedna je iz Valbiske, na otoku Krku, koji je mostom povezan s kopnom, za mjesto Merag. Druga trajektna linija je iz mjesta Brestova u Istri u mjesto Porozina na otoku Cresu. Trajekti na obje linije voze dosta često, osobito tijekom sezone. Od Cresa vodi cesta prema Valunu i Lubenicama, a valja napomenuti da je zadnjih nekoliko kilometara prema Lubenicama vrlo usko.

U grad Cres možete doći izravnom autobusnom linijom iz Zagreba i Rijeke, a tijekom ljetnih mjeseci i iz Ljubljane, te također katamaranom iz Rijeke. Od Cresa do Lubenica postoji lokalna autobusna linija, no ne bismo Vam preporučili da se na nju previše oslanjate.

Smještaj u Lubenicama u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u Lubenicama.

Apartmani Belej - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Lubenice su bajkovito mjesto na otoku Cresu s jednom od najljepših plaža na svijetu.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani:Cres , Lubenice , Martinšćica, Miholašćica , Belej, Valun ...

apartmani Cres apartmani Valun apartmani Lubenice apartmani Matinšćica apartmani Belej apartmani Nerezine apartmani Mali Lošinj apartmani Veli Lošinj ILOVIK apartmani Susak UNIJE apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Krk apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Baška apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Palit apartmani Kampor apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj LUKOVO OTOČKO- SENJ