Apartmani Valun: privatni smještaj u mjestu Valunna otoku Cresu

Apartmani Valun - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Valun je mjesto s manje od 70 stanovnika, na otoku Cresu, smješteno u uvali creskog zaljeva, jugozapadno od grada Cresa... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Valun Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Valun:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Valun

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Valun i otok Cres

Povijest i znamenitosti

Valun je nekada bio lučica za danas nestalo selo Bućev, koje se nalazilo u blizini, ali na brdu, u unutrašnjosti otoka. Stanovnici su se bavili pretežno poljoprivredom, no onda su se okrenuli ribarstvu i preselili uz more. Bućev je ubrzo nestao, a nastao Valun.

Kada se to dogodilo teško je reći. Dostupnih informacija je vrlo malo i upitne su vjerodostojnosti. Jedne govore o početku 19. stoljeća, a druge o 15. i 16. stoljeću. U blizini nekadašnje župne crkve Sv. Marka naselja Bućev, a današnje grobljanske crkve, gdje je još uvijek groblje Valuna, pronađeni su ostaci sela Bućev.

Crkva Sv. Marka datirana je u 11. stoljeće ili ranije. Kasnije je nadograđivana.

Današnja župna crkva B. D. Marije od sv. Krunice u Valunu izgrađena je 1851. godine. U zid sakristije ove crkve ugrađen je izuzetno vrijedan kulturno-povijesni spomenik pismenosti, ne samo Valuna ili otoka Cresa, već i cijele Hrvatske.

Valunska ploča

Početkom 20. stoljeća, godine 1907. ili ranije, u crkvi Sv. Marka, kao potporanj grede koja je nosila krovište trijema pronađena je prirodna, klesarski neobrađena ploča, s natpisom na dva jezika i dva pisma. Kako su se ubrzo javile ideje da se ploča pošalje u Beč na analizu i istraživanje, pretpostavit ćemo da je tadašnji valunski župnik shvatio značaj ovog nalaza i brzo je dao ugraditi u sakristiju crkve Sv. Marije u Valunu, 1912, godine, gdje se i danas nalazi.

Radi se o nadgrobnoj ploči koja se prvotno nalazila nad plitko iskopanim grobom u crkvi Sv. Marka. Radilo se o grobu u kojem su pokopani pripadnici triju pokoljenja sa starim hrvatskim krsnim imenima: baka Tjeha, njen sin Bratohna i unuk Juna. Natpis je bio na hrvatskom jeziku, pisan starom, oblom glagoljicom, i na latinskom jeziku, pisan karolinom, latiničnim pismom karakterističnim za razdoblje od 9. do 11. stoljeća. Valunska ploča datirana je u 11. stoljeće.

Inspirirani ovim vrijednim spomenikom, stanovnici Valuna, uz, čini se, potporu uglednog poznavaoca glagoljice i baštine ovog kraja, pokojnog akademika Branka Fučića, u svojem su mjesto napravili lapidarij s replikama najznačajnijih glagoljičkih napisa.

Turistička ponuda, gastronomija, plaže, zabava

Valun je danas prvenstveno turističko mjesto, a nekada glavna ribarska djelatnost danas je uglavnom u službi turističke, odnosno gastronomske ponude u lokalnim restoranima i konobama.

To je svakako preporuka – i u ovako malenom mjestu naći ćete nekoliko kvalitetnih konoba i restorana, koji će Vam ponuditi specijalitete spravljene po starim, domaćim receptima od svježe, tek ulovljene ribe ili plodova mora.

Smještaj možete pronaći u malenom kamp, namijenjenom samo gostima sa šatorima, ili pak u apartmanima i sobama privatnog smještaja. Hotela ovdje, naravno, nema.

Maleno mjesto Valun s obje strane je okruženo prekrasnim šljunčanim plažama na kojima je more kristalno bistro. Ljubiteljima prelijepih plaža također bismo preporučili izlet u obližnje mjesto Lubenicei posjetu divnih plaža koje se ispod tog, drevnog, ali također malenog, naselja nalaze.

Što se zabave u Valunu tiče, za one kojima zabava u vlastitom aranžmanu ili pak druženje s gostoljubivim domaćina uz vrhunske domaće specijalitete u jednoj od valunskih konobi nije dovoljna, svakako bismo preporučili posjet gradu Cresu u večernjim satima, udaljenom oko 12 km, ili otprilike upola manje morskim putem. Naravno, grad Cres vrijedi posjetiti i zbog njegovih kulturno-povijesnih znamenitosti.

Dolazak u Valun

Dolazite li na otok Cres automobilom, postoje dvije trajektne linije. Jedna je iz Valbiske, na otoku Krku, koji je mostom povezan s kopnom, za mjesto Merag. Druga trajektna linija je iz mjesta Brestova u Istri u mjesto Porozina na otoku Cresu. Trajekti na obje linije voze dosta često, osobito tijekom sezone.

U obližnji grad Cresmožete doći izravnom autobusnom linijom iz Zagreba i Rijeke, a tijekom ljetnih mjeseci i iz Ljubljane, te također katamaranom iz Rijeke.

Smještaj u Valunu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u Valunu.

Apartmani Valun - od smještaja na raspolaganju su apartmani. Valun se smjestila na zapadnoj obali Cresa.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Cres , Lubenice , Martinšćica, Miholašćica , Belej ...

apartmani Cres apartmani Valun apartmani Lubenice apartmani Matinšćica apartmani Belej apartmani Nerezine apartmani Mali Lošinj apartmani Veli Lošinj ILOVIK apartmani Susak UNIJE apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Krk apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Baška apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Palit apartmani Kampor apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj LUKOVO OTOČKO- SENJ