Apartmani grad Cres: privatni smještaj u mjestu Cresu na otoku Cresu

Apartmani Cres - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Cres je turističko središte otoka Cresa koji je sačuvao svoj stari duh i srednjovjekovni šarm.

Grad Cres nalazi se na najvećem jadranskom otoku Cresu, te je administrativno-upravno središte sjevernog i središnjeg dijela otoka, dok južni dio administrativno pripada pod Mali Lošinj. Zanimljivo je da se sve do 1993. godine smatralo da je Krk najveći otok, a Cres poslije njega, no tada se provelo novo mjerenje suvremenim metodama i utvrdilo kako su otoci površinom identični. Posljednje mjerenje prije 1993. godine obavljeno je davne 1823. godine, sredstvima i metodama koje su tada bile dostupne, pa se pogriješilo za nekih 5 km2, a od tada su se rezultati samo prepisivali. Kako se razina Jadranskog mora neprestano podiže, a Cres ima strmiju obalu od Krka, s popriličnom sigurnošću možemo ustvrditi da je Cres danas veći.Grad Cres ima oko 2.300 stanovnika i daleko je najveće naselje na otoku Cresu. Smjestio se na dnu uvale, dobro zaštićene od svih vjetrova, što ga čini omiljenim među nautičarima ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Cres Kroatien
apartmani CRES  ZELIĆ DUBRAVKA
ZELIĆ DUBRAVKA
preporuka za apartman u mjestu CRES
apartmani CRES  KUČIĆ ETA
KUČIĆ ETA
preporuka za apartman u mjestu CRES
apartmani CRES  MITAK PAULINA
MITAK PAULINA
preporuka za apartman u mjestu CRES
apartmani CRES  APARTMANI MIRO
APARTMANI MIRO
preporuka za apartman u mjestu CRES
apartmani CRES  NEGOVETIĆ EVA
NEGOVETIĆ EVA
preporuka za apartman u mjestu CRES
apartmani CRES  LUKETIĆ ANA
LUKETIĆ ANA
preporuka za apartman u mjestu CRES
apartmani CRES  VILLA IRENA vl. ĐURĐICA MATIJEVIĆ
VILLA IRENA vl. ĐURĐICA MATIJEVIĆ
preporuka za apartman u mjestu CRES
apartmani CRES  ORBANIĆ KATICA
ORBANIĆ KATICA
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  Vodarić Aliče
Vodarić Aliče
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  SABLIĆ MARIJAN
SABLIĆ MARIJAN
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  APARTMAN VRABAC 
APARTMAN VRABAC 
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  ČULE JOSIP
ČULE JOSIP
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  APARTMAN MAGDALENA
APARTMAN MAGDALENA
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  MEDARIĆ ŽELJKO
MEDARIĆ ŽELJKO
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  KUČICA NIKOLA
KUČICA NIKOLA
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  APARTMANI BARBARA 
APARTMANI BARBARA 
preporuka za smjestaj u mjestu CRES
apartmani CRES  APARTMANI KLEMENC 
APARTMANI KLEMENC 
preporuka za smjestaj u mjestu CRES

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto CRES

 

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Cres i otok Cres

Cres - Povijest i znamenitosti

Još u doba prapovijesti na brdu Sv. Bartula, nedaleko današnjeg grada Cresa postojala je gradina s koje su Liburni mogli kontrolirati plovne putove, te uvalu Merag i današnju cresku uvalu. U antičko doba, nakon rimskog osvajanja gradina je nastavila živjeti, o čemu svjedoče ostaci Silvanovog hrama, no pitanje je da li je to bio antički grad Crepsa, ili se već u doba Rimljana on nalazi na mjestu srednjovjekovnog Cresa. U prilog drugoj teoriji govore nedavni nalazi antičke arhitekture na području grada. No, kako god bilo, do dolaska Hrvata, mjesto su nastanjivali Liburni, a svoje tragove ostavili Grci i Rimljani. Hrvati dolaze negdje početkom 7. stoljeća, a u 9. stoljeću vladaju cijelim otokom, pa tako i gradom Cresom .

Grad Cres je bio u granicama hrvatske države do 1409. godine, kada prelazi u ruke Mletačke Republike. Pedeset godina kasnije od Osora preuzima ulogu upravnog središta cresko-lošinjskog arhipelaga, što rezultira razvojem grada.

Stara gradska jezgra, ostaci zidina, gradska vrata i Creska kula

U 16. stoljeću Cres je u potpunosti opasan gradskim zidinama, s nekoliko gradskih vrata i pet kula. Još početkom 19. stoljeća izvan zidina nalaze se tek dva samostana. U prvoj polovici 19. stoljeća porušene su dvije kule na ulazu u luku, a početkom 20. stoljeća i ostale kule, sve osim jedne, te veći dio gradskih zidina.

Danas je sačuvan dio zidina, te troja gradska vrata. Glavna lučka vrata, s nadograđenim satnim tornjem, nalaze se na rivi. Ostala vrata imenovana su prema mletačkim plemićima koji su u vrijeme njihove gradnje upravljali Cresom: južna, Bragadinova vrata iz 1581. godine, te sjeverna, Marcellova vrata iz 1588. godine.

Jedina preostala kula, kružnog oblika, građena u renesansnom stilu u 16. stoljeću, prije nekoliko godina ponovo je otvorena za javnost. U njene tri etaže naći ćete suvenirnicu, galeriju, prodavaonicu maslinovog ulja i drugih creskih proizvoda, a s vrhu kule pruža se nezaboravan pogled na grad Cres i okolicu.

Kuće u staroj gradskoj jezgri zadržale su srednjovjekovni karakter. To su uske, a visoke kuće, prislonjene jedna uz drugu, koje tvoreći ulice i manje trgove, ponekada gornjim katovima čak natkrivaju prolaze, odnosno ulice među njima. Na glavnom gradskom trgu je kuća za koju mještani tvrde da je najuža na svijetu. Teško je reći da li je zaista tako, ali sa svojih jedva dva metra širine, zasigurno konkurira za tu titulu.

Župna crkva Sv. Marije Velike

Preseljenjem svjetovnog i sakralnog upravnog središta iz Osora u Cres javila se potreba za gradnjom nove crkve. U drugoj polovici 15. stoljeća, na mjestu gdje je i ranije postojala crkva Sv. Marije, sagrađena je današnja župna crkva Sv. Marije Velike.

Crkva Sv. Marije Velike trobrodna je bazilika s apsidom i dvije bočne kapele. Zvonik visine 22 metra sjeverozapadno je od pročelja crkve. Krajem 1826. godine crkva je teško stradala u požaru, no ubrzo je obnovljena uz maksimalno nastojanje da se očuva i vrati njen prvobitni izgled.

Crkva Sv. Izidora

Crkva Sv. Izidora, zaštitnika grada Cresa, najstarija je crkva u gradu i potječe iz 12. stoljeća. Crkva je to s romaničkom apsidom, gotičkim pročeljem i zvonikom na preslicu. Bila je župna crkva dok nije sagrađena crkva Sv. Marije Velike. Zvono je iz 14. stoljeća i jedno je od najstarijih na otoku, a u unutrašnjosti se nalazi nekoliko vrijednih drvenih skulptura iz 15. stoljeća.

U gradu Cresu postoje i brojne malene romaničke i gotičke crkvice koje su gradile bratovštine.

Gradska loža

Gradska loža izgrađena je krajem 15. stoljeća, a nalazi se na glavnom gradskom trgu, pred creskom lukom. Loža je kroz povijest bila središte javnog života Cresa, a na njoj se nalazio i stup sramote. Na srednjem stupu i danas se vide oštećenja od karika, za koje su se vezivali prijestupnici.

Danas je u jutarnjim satima ovdje tržnica.

Palača Arsan

U 16. stoljeću u Cresu se grade patricijske palače, a prva od njih bila je palača obitelji Petris, sagrađena još početkom stoljeća.

Palača Petris, ili kako se često naziva Arsan, zbog arsenala koji se nekada nalazio na njenom mjestu, izgrađena je s gotičkim i renesansnim elementima u stilu tadašnjih venecijanskih palača. Vrlo je vjerojatno da se baš u njoj rodio poznati creski filozof 16. stoljeća Frane Petrić.

Palača je restaurirana i u njoj se danas nalazi Creski muzej.

Franjevački samostan

Izvan nekadašnjih gradskih zidina nalazi se samostan franjevaca konventualaca i crkva Sv. Frane. Krajem 12. stoljeća na mjestu današnjeg samostana i crkve nalazila se crkvica Sv. Ivana Krstitelja, te napušten i ruševan samostan grčkih bazilijanaca. Oni su darovani franjevcima koji tu dolaze sredinom 13. stoljeća.

Današnja crkva Sv. Frane izgrađena je u gotičkom stilu u 15. stoljeću. U 16. stoljeću crkva je proširena dodavanjem kapele u renesansnom stilu, a krajem 17. stoljeća dograđen je lijep zvonik.

Samostan se sastoji od dva klaustra, manji je iz 15. stoljeća, a veći s početka 16. stoljeća. U većem klaustru je velika cisterna za vodu izgrađena sredinom 16. stoljeća, koja je u slučaju nestašice vode služila i stanovnicima grada Cresa. U samostanu je muzej slika i skulptura starih majstora, a tu je i knjižnica s preko 10.000 svezaka, među kojima valja istaknuti jedan od tri sačuvana primjerka Senjskog misala, tiskanog glagoljicom u Senju 1494. godine.

Ženski benediktinski samostan

Također izvan nekadašnjih zidina nalazi se i ženski benediktinski samostan s crkvom Sv. Petra. Samostan i crkva potječu iz 15. stoljeća, no podaci o benediktinskom samostanu kod Cresa sežu još u 13. stoljeće. U samostanu se čuvaju vrijedne slike i ikone, a tu je i biblioteka s vrijednim knjigama.

Turistička ponuda, smještaj i plaže

Turizam je u gradu Cresu vrlo rano počeo dobivati na značaju, mogli bismo reći da je po tom pitanju gotovo slijedio Opatiju u stopu. I dok su mnoga danas razvikana turistička odredišta tek desetljećima, pa i stoljeće kasnije okrenula turizmu, Cres je u potpunosti uspio očuvati svoj stari duh i srednjovjekovni šarm. Nimalo se nije, nazovimo to tako, «turistički izobličio», što je svakako izvrsna preporuka.

U gradu Cresu smještaj možete pronaći u jednom hotelu i jednom kampu, dok najveće smještajne kapacitete imaju apartmani i sobe u privatnom smještaju.

U samom gradu Cresu postoji nekoliko lijepih i uređenih plaža. Neke od njih imaju i Plavu zastavu, na nekima ćete naći i ponudu dodatnih sadržaja. Istina, ponuda dodatnih sadržaja neće biti osobito bogata, pa to možda neće zadovoljiti goste zahtjevnije po tom pitanju.

Valja napomenuti da se na otoku Cresu nalaze neke od najljepših plaža Jadrana, a prema nekima i najljepših plaža svijeta. Nažalost, niti jedna od njih nije u samom gradu Cresu, a većina je predaleko da biste do njih došli šetnjom. Šteta bi bilo doći na Cres, a ne vidjeti prekrasne plaže u mjestima Lubenice, Beli, Valun, Orlec… Za one koji dolaze autom, to neće biti problem, iako će se i oni često morati potruditi kako bi se pješice spustili do same plaže. Za sve ostale preporučili bismo najam skutera, ili još bolje čamca, jer je većina tih plaža daleko lakše dostupna morskim putem, ili pak usluge taksi-brodica iz grada Cresa.

Gastronomija

Gastronomska ponuda Cresa vrlo je bogata i raznolika. Najpoznatija je creska janjetina i ovčji sir, no još u davna vremena govorilo se da je «cresko maslinovo ulje najbolje u cijeloj Mletačkoj Republici». Tu su i jela od divljači, koje na otoku Cresu ima poprilično, a kakvo bi to otočno mjesto bilo bez vrhunskih delicija od ribe i plodova mora?

U gradu Cresu, pa i u obližnjim manjim mjestima, naći ćete nekoliko kvalitetnih konoba i restorana koji će vam ponuditi vrhunske specijalitete domaće kuhinje.

Nekoliko manifestacija koje se u gradu organiziraju tijekom godine izrazito je gastronomske tematika. Istaknut ćemo Gulašijadu, Brudetijadu, te Dane creske janjetine i creskog maslinovog ulja.

Zabava

U gradu Cresu zabavu u večernjim satima možete potražiti u jednom od mnogobrojnih kafića, a za one zahtjevnije, tu je i diskoteka, pa vjerojatno nitko neće ostati razočaran.

Tijekom cijele godine, a osobito u vrijeme turističke sezone, organiziraju se razne manifestacije, koncerti i fešte. Među brojnima, osim već spomenutih gastronomskih manifestacija, istaknut ćemo Ljetni karneval, CREScendo Music Festival, te Semenj.

Semenj je pučka svečanost s tradicijom koja seže u 16. stoljeće. Naime, dekretom Republike Venecije od 14. kolovoza 1543. godine, odlučeno je da sajam, Semenj, traje u Cresu 8 dana i da je sve prodano u to vrijeme oslobođeno plaćanja poreza i carina. Tradicija se nastavlja i u vrijeme Austrougarske, te se regulira bulom cara Franje Josipa iz 1828. godine. Tradicija je prekinuta poslije 2. svjetskog rata, a obnovljena 1990. godine. Danas je to trodnevni turistički događaj početkom kolovoza, s raznim manifestacijama, koje će Vas sigurno dobro zabaviti. Ipak, oslobađanje od poreza nemojte očekivati, ipak su danas druga vremena.

Dolazak u grad Cres

Dolazite li na otok Cres automobilom, postoje dvije trajektne linije. Jedna je iz Valbiske, na otoku Krku, koji je mostom povezan s kopnom, za mjesto Merag, nedaleko grada Cresa. Druga trajektna linija je iz mjesta Brestova u Istri u mjesto Porozina na otoku Cresu. Trajekti na obje linije voze dosta često, osobito tijekom sezone.

Za grad Cres postoje izravne autobusne linije iz Zagreba i Rijeke, a tijekom ljetnih mjeseci i iz Ljubljane. Izravno u grad Cres moguće je doći i katamaranom iz Rijeke.

Najbliža međunarodna zračna luka je na susjednom otoku Krku.

Smještaj u gradu Cresu u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u gradu Cresu.

Apartmani Cres - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Cres je turističko središte otoka Cresa koji je sačuvao svoj stari duh i srednjovjekovni šarm.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Martinšćica , Lubenice , Miholašćica, Valun , Belej , Vidovići , i Stivan ...

apartmani Cres apartmani Valun apartmani Lubenice apartmani Matinšćica apartmani Belej apartmani Nerezine apartmani Mali Lošinj apartmani Veli Lošinj ILOVIK apartmani Susak UNIJE apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Krk apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Baška apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Palit apartmani Kampor apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj LUKOVO - SENJ