Apartmani Martinšćica: privatni smještaj u mjestu Martinšćica na otoku Cresu

Apartmani Martinšćica - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Martinšćica se smjestila na zapadnoj obali Cresa.

Martinšćicaiako drugo mjesto po veličini na otok Cres, ima tek nešto više od 130 stanovnika. Pribrojimo li joj i stanovnike obližnjih naselja koja joj gravitiraju, Vidovići, Miholaščica i Stivan, dolazimo tek na nekih 210 stanovnika.

Martinšćica se smjestila na zapadnoj obali Cresa, u istoimenoj uvali otvorenoj prema jugu. Na brijegu sjeverno od Martinšćice, u unutrašnjosti otoka, maleno je selo Vidovići, odakle puca lijep pogled na uvalu. Nedaleko Martinšćice, uz obalu, prema jugu, nalazi se Miholaščica, a još oko 2 km dalje prema jugoistoku je selo Stivan, koje se nalazi u unutrašnjosti otoka, no tek nekih 800 metara udaljeno od mora i lijepe plaže ... 

Ljubimci Internet Klima
Privatunterkunft Appartements und Zimmer Martinšćica Kroatien
apartmani MARTINŠĆICA  BEĆIROVIĆ TANJA
BEĆIROVIĆ TANJA
gold korisnik
1
apartmani MARTINŠĆICA  SAGANIĆ ANTONY
SAGANIĆ ANTONY
gold korisnik
2
apartmani MARTINŠĆICA  TARIBA ANA
TARIBA ANA
plavi korisnik
3
apartmani MARTINŠĆICA  SAGANIĆ GIANINO
SAGANIĆ GIANINO
plavi korisnik
4
apartmani MARTINŠĆICA  House Gianna 
House Gianna 
plavi korisnik
5

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto MARTINŠĆICA

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Martinšćica i otok Cres

Povijest i znamenitosti

Iako je Martinšcica medu mladim naseljima na otoku Cresu, kraj je bio naseljen još u prapovijesti, o cemu svjedoce ostaci gradina na brežuljcima u okolini. Uz more su pronadeni i ostaci antickih vila rustika.

Martinšcica je ime dobila prema srednjovjekovnoj crkvi Sv. Martina koja se u uvali nalazi. Ranije naselje, iz kojeg je Martinšcica nastala, nazivalo se Tiha. Crkva Sv. Martina pregradena je u 19. stoljecu, pa današnji izgled potjece iz tog vremena.

Jedna creska vlastelinska obitelj u 15. stoljecu franjevcima poklanja zemlju uz crkvu Sv. Martina i posjede u tadašnjoj Tihoj, uz uvjet da dodu tamo živjeti. Franjevci trecoredci glagoljaši 1479. godine pocinju graditi samostan i crkvu Sv. Jeronima, a vec 1482. godine useljavaju u još nedovršeni samostan. Gradnja je dovršena 1520. godine, a franjevci su u tom samostanu i danas.

U blizini franjevacke crkve i samostana je i ladanjski kaštel patricijske obitelji Sforza, izgraden u 17. stoljecu.

U blizini Martinšcice nalaze se ostaci romanicke crkve Sv. Kristofora.

U Stivanu je župna crkva Sv. Ivana Krstitelja izgradena 1774. godine, sa zvonikom iz 1793. godine, koji je od crkve odvojen i smješten na suprotnoj strani ceste. U selu su još dvije crkve, obje starije od župne, romanicka Sv. Vida, te goticka Svih Svetih.

Nekoliko kilometara sjeverno od ovog kraja nalazi se jedna od prirodnih znamenitosti otoka Cresa, Vransko jezero. Ovo je jezero po mnogo cemu posebno, a uz njega se vežu i brojne legende, no u detalje necemo ulaziti, jer jezero, nažalost, ne možete posjetiti. Naime, to je izvor pitke vode za otok Cres, te mu je stoga pristup zabranjen. Jezero ipak vrijedi pogledati iz daleka, s nekog od brežuljaka koji ga okružuju.

Smještaj , plaže

Smještaj u Martinšcici možete naci u kampu ili hotelu, dok se apartmani i sobe u privatnom smještaju mogu pronaci i u ostalim mjestima ovog kraja.

Plaža u kampu obiluje ponudom dodatnih sadržaja, te se ponosi Plavom zastavom, a vrlo je popularna i obližnja šljuncana plaža Tiha. Mnogo je tu i drugih lijepih šljuncanih ili stjenovitih plaža za one koje gužva na plaži baš i ne veseli, pa ce svatko naci nešto po svom ukusu.

Gastronomska ponuda, zabava

Kvalitetnih konoba i restorana naci cete nekoliko, jedan cak i u malenim Vidovicima. Svakako probajte lokalne specijalitete od nadaleko poznate creske janjetine i ovcjeg sira, a takoder i jela od ribe i plodova mora, koji su isto karakteristicni za cresku kuhinju.

Vecernju zabavu možete potražiti u jednom od kafica, ili baru na otvorenom u kampu. U Martinšcici se povremeno organiziraju ribarske i pucke fešte, a oni zahtjevniji po pitanju nocnog života morat ce se ipak uputiti u grad Cres.

Dolazak u Martinšcicu

Dolazite li na otok Cres automobilom, postoje dvije trajektne linije. Jedna je iz Valbiske, na otoku Krku, koji je mostom povezan s kopnom, za mjesto Merag. Druga trajektna linija je iz mjesta Brestova u Istri u mjesto Porozina na otoku Cresu. Trajekti na obje linije voze dosta cesto, osobito tijekom sezone.

U grad Cres možete doci izravnom autobusnom linijom iz Zagreba i Rijeke, a tijekom ljetnih mjeseci i iz Ljubljane.

U Martinšcicu se izravno iz Rijeke može doci katamaranom.

Smještaj u Martinšcici u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u Martinšćici.

Apartmani Martinšćica - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Martinšćica se smjestila na zapadnoj obali Cresa.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Cres , Lubenice , Miholašcica, Valun , Belej , Vidovici , i Stivan ...

apartmani Cres apartmani Valun apartmani Lubenice apartmani Matinšćica apartmani Belej apartmani Nerezine apartmani Mali Lošinj apartmani Veli Lošinj ILOVIK apartmani Susak UNIJE apartmani Njivice apartmani Malinska apartmani Klimno apartmani Krk apartmani Vrbnik apartmani Punat apartmani Baška apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Palit apartmani Kampor apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Crikvenica apartmani Selce apartmani Novi Vinodolski apartmani Klenovica apartmani Senj LUKOVO OTOČKO- SENJ