Apartmani Povljana: privatni smještaj u mjestu Povljana na otoku Pagu

Apartmani Povljana - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Povljana je naselje na otoku Pagu s nešto više od 750 stanovnika. Nalazi se na južnom dijelu otoka, u uvali otvorenoj prema zapadu, jednoj od dvije uvale koje zatvaraju najjužniji paški poluotok Prutna ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Povljana Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Povljana:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Povljana

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Povljana na otoku Pagu

Povijest i znamenitosti

U prapovijesti otok Pag naseljavali su Liburni. Brojni nalazi iz tog doba pronađeni su po cijelom otoku, pa tako i u okolici Povljane. Dolaskom Rimljana, broj naseljenih mjesta se značajno smanjuje, što nije svojstveno samo za otok Pag, već i za mnoge druge krajeve koje su Rimljani osvojili. Stanovništvo se grupira oko nekoliko gradskih centara, koji su na Pagu bili u sjevernom dijelu otoka.

Dakako, područje Povljane nije u to doba bilo posve napušteno. Ovdje se nalazi nekoliko izvora vode, te plodne obradive površine, kakvih je malo na otoku Pagu. Ne treba stoga čuditi što su na području Stare Povljane, u uvali na suprotnoj strani od današnje Povljane, koja poluotok Prutna zatvara s istoka, pronađeni ostaci ruralnog gospodarskog kompleksa iz rimskog doba, tzv. vile rustike. S popriličnom vjerojatnošću možemo reći da je današnja Povljana sljednica upravo tog kompleksa. Smatra se da i njeno ime vuče korijene iz latinskog, kao Paulusova zemlja, od Pauliniana.

Hrvati su naselje osnovali u dijelu danas znanom pod imenom Stara Povljana, u uvali u dnu poluotoka Prutna s istočne strane. Iako mnogo starije, naselje se u pisanim dokumentima prvi put spominje tek u prvoj polovici 14. stoljeća. Tada je izgrađena crkvica Sv. Martina, jedna od vrijednih povljanskih znamenitosti. Ova crkvica sa zvonikom na preslicu i apsidom, nekoć župna crkva, od današnje je Povljane udaljena oko 2 km. Crkvica je nedavno restaurirana i konzervirana.

Kao i u rimsko doba, ovo je i u srednjem vijeku bio prvenstveno poljoprivredni kraj. Može se reći da je hranio gotovo cijeli otok Pag, no bavili su se i proizvodnjom soli. U uvali kod naselja bilo je, prema dokumentu iz 1411. godine, 18 solana, a dokument iz 1341. godine navodi još solana u uvali Seline. Ostaci nekadašnjih solana mogu se, za oseke, vidjeti i danas.

U 17. stoljeću stanovnici napuštaju tadašnju Povljanu i sele na suprotnu uvalu, otvorenu prema zapadu. Nekadašnja Povljana tada dobiva naziv koji nosi i danas, Stara Povljana. Zašto se to dogodilo nismo uspjeli saznati, no kako je područje današnje Povljane dobro zaštićeno od bure, klimatski se razlozi nameću kao logično objašnjenje. U neposrednoj blizini novog naselja već je postojala stara crkvica Sv. Nikole, svakako najvrjedniji spomenik i znamenitost Povljane. To je longitudinalna jednobrodna građevina s polukružnom apsidom, pokrivenom polukalotom, koja nije u osi crkve. Ukrasnoj preslici naknadno je dodan otvor za zvono, a jedan nadvratnik portala potječe s neke rimske građevine Izgledom je slična već spomenutoj crkvici Sv. Martina u Staroj Povljani, pa je logično pretpostaviti da je bila uzorom za gradnju crkve Sv. Martina. Kako su nedavna istraživanja pokazala, crkva je izgrađena u 9. stoljeću i to najvjerojatnije pregradnjom neke starije crkve ili čak objekta koji nije bio sakralne namjene. U 11. stoljeću je dograđivana, a iz tog doba potječe olovni moćnik, pronađen u oltaru crkve, te dijelovi oltarne pregrade, pronađeni u grobovima u crkvi i oko nje. Do tada je, čini se, bila pokrivena drvenom krovnom konstrukcijom, koja je u 11. stoljeću zamijenjena bačvastim svodom.

Današnja župna crkva Sv. Jurja u Povljani, prvotno posvećena Sv. Nikoli Benediktincu, izgrađena je 1765. godine. Kameni zvonik s tri zvona nekoliko je metara udaljen od crkve i izgrađen je kasnije.

Među znamenitostima i zanimljivostima Povljane svakako treba spomenuti i ornitološki rezervat Veliko Blato. Ovdje je do sada zabilježeno oko 150 vrsta ptica, između ostalih veliki broj močvarica, te je ovaj rezervat postao vrlo popularan među ljubiteljima promatranja i fotografiranja ptica. U rezervatu je postavljena promatračnica. Kako se nalazi uz slatkovodno jezero, zanimljiv je i ribolovcima. Ulaznice za rezervat, kao i ribolovne dozvole, mogu se nabaviti u Turističkom uredu u Povljani.

U blizini popularne plaže Dubrovnik, zapadno od Povljane, jezero je Segal s ljekovitim blatom. Smatra se da blato blagotvorno utječe kod problema s reumom i artritisom, te služi kao sredstvo za detoksikaciju.

Plaže Povljane

Plaža Dubrovnik vjerojatno je najpopularnija povljanska plaža. Na ovoj šljunčanoj plaži pronaći ćete tuševe, razne dodatne sadržaje, teren za odbojku na pijeski, te ugostiteljske objekte. Plaža se ponosi Plavom zastavom, a zaštitu od sunca možete potražiti u obližnjoj gustoj borovoj šumi.

Ljubiteljima pješčanih plaža preporučit ćemo plažu Perilo, na putu Sv. Nikole. Na ovoj plaži naći ćete tuševe i ugostiteljski objekt.

Tražite li plaže s manje kupača, svakako probajte plaže Livade i Obatnice, koje se nalaze iza plaže Perilo.

Uvalu Stara Povljana svakako vrijedi posjetiti, ne samo kako biste vidjeli gdje se Povljana nekada nalazila, već i zbog prekrasne plaže u toj uvali.

Gastronomija

Otok Pag dobro je poznat među gurmanima, prvenstveno zbog vrhunskog paškog sira i janjetine. Povljana paškoj gastronomskoj ponudi daje još jednu dodatnu dimenziju. Sve donedavno ovo je bio prvenstveno poljoprivredni kraj. Ljudi su se bavili povrtlarstvom i vinogradarstvom, zatim i ribolovom, a tek u 20. stoljeću turizam postaje najznačajnija djelatnost. No, niti danas vrtlarstvo i vinogradarstvo, a ni ribarstvo, ovdje nisu napušteni.

Tako ćete ovdje, uz delicije koje su tradicionalno sastavni dio paške gastronomske ponude, uživati u domaćim, prirodno i ekološki uzgojenim rajčicama, kupusu i drugom povrću. Dodajmo tome da je čisto more Povljane bogato ribom i školjkama, po čemu se osobito ističe uvala Stara Povljana, pa time dobivamo široku gastronomsku ponudu koja će zadovoljiti ukus svakog gurmana. Vrhunska janjetina, ribe i školjke ovdje se pripremaju na razne načine i sve ih vrijedi probati. Sve zalijte domaćim povljanskim vinom autohtone sorte gegić.

U Povljani ćete naći nekoliko vrhunskih restorana i konobi u kojima zaista možete uživati u izuzetnim i vrhunskim okusima paške tradicionalne kuhinje. Naravno, mogu Vam oni ponuditi i razna internacionalna jela, no doći na Pag, a ne uživati u paškim specijalitetima bilo bi zaista šteta.

Aktivni odmor

Ljubiteljima sporta i aktivnog odmora u Povljani su na raspolaganju brojni sadržaji, no svakako valja istaknuti surfanje, odnosno jedrenje na dasci i biciklizam. U Povljani vrlo često pušu lagani do umjereni vjetrovi, pa je ovo sjajna destinacija za surfere početnike, kao i one koji bi se u tom sportu tek željeli okušati. U Povljani i njenoj okolici postoje četiri biciklističke staze ukupne duljine oko 25 km, a na njih se nastavljaju i brojne druge biciklističke staze otoka Paga. Bicikl u Povljani možete i unajmiti.

Unajmiti se mogu i pedalini, čamci, kanui i vodeni skuteri. Na raspolaganju Vam je teren za odbojku na pijesku, teniski tereni, kao i tereni za razne druge sportove s loptom.

U Povljani je, kao i u brojnim drugim mjestima na hrvatskoj obali, popularno boćanje. U ovom malom mjestu djeluju čak dva boćarska kluba. Boćanje je drevni sport, nastao još u staroj Grčkoj, odakle su ga preuzeli Rimljani, a prema nekima, niti Grci ga nisu izmislili, već preuzeli iz drevnog Egipta. Želite li bolje upoznati boćanje, Povljana bi mogla biti idealno mjesto za to.

Ljubitelji ribolova ovdje mogu uživati kako u morskom, tako i slatkovodnom ribolovu na obližnjem jezeru.

Zabava, turistička ponuda

Povljana je mjesto mirnog, obiteljskog odmora, pa zabavu u večernjim satima možete potražiti u jednom od nekoliko kafića. Tijekom ljetnih mjeseci u Povljani se održavaju različiti koncerti, kulturne i zabavne manifestacije. Stanovništvo njeguje tradicionalnu dalmatinsku klapsku pjesmu, pa će svi koji vole ovaj glazbeni izričaj uživati u koncertima klapa.

U Povljani nema diskoteka. Tražite li burniji noćni život, grad Pag je udaljen tek 10 km, dok je, recimo to tako, glavno hrvatsko odredište partijanera, plaža Zrće, udaljena 25 km.

Iako se radi o malom mjestu, u Povljani postoji nekoliko trgovina, tržnica i ribarnica, liječnik, ljekarna, bankomati, mjenjačnice, pošta – sva infrastruktura koja bi Vam na godišnjem odmoru mogla zatrebati. Hotela u Povljani nema. Za smještaj su Vam na raspolaganju dva kampa, te privatni smještaj, apartmani i sobe privatnih iznajmljivača.

Dolazak u Povljanu

U Povljanu možete doći automobilom preko mosta koji otok Pag povezuje s kopnom na južnom dijelu otoka, ili trajektom kojim je otok povezan s kopnom na svom sjevernom dijelu. Trajekti na liniji Prizna – Žigljen, osobito u ljetnim mjesecima, voze vrlo često, a plovidba traje oko 15 minuta.

Do Povljane se može stići i autobusom. Izravne autobusne linije postoje iz svih većih hrvatskih gradova.

Kod Zadra se nalazi najbliža međunarodna zračna luka, koja je povezana s brojnim gradovima Europe. U zadarsku zračnu luku leti nekoliko niskotarifnih zrakoplovnih kompanija, a u njoj možete unajmiti automobil, ili pak autobusom stići do zadarskog autobusnog kolodvora, odakle vozi autobus za Povljanu.

Smještaj u mjestu Povljana u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Povljana - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Povljana je sjajna destinacija za surfere početnike, te za ljubitelje boćanja i ribolova.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: grad Pag , Novalja , Mandre , Stara Novalja , Povljana , Vlašići , Dinjiška , Šimuni i Zubovići .

apartmani Pag apartmani Stara Novalja apartmani Lun apartmani Jakišnica apartmani Novalja apartmani Metajna apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Košljun apartmani Povljana apartmani Dinjiška apartmani apartmani Smokvica otok Pag apartmani Vlašici otok Pag VIR RIBARICA LUKOVO ŠUGARJE PRIVLAKA NIN OLIB SILBA