Apartmani Stara Novalja: privatni smještaj u mjestu Stara Novalja na otoku Pagu

Apartmani Stara Novalja - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Stara Novalja je mjesto s manje od 300 stanovnika, smješteno u dobro zaklonjenoj istoimenoj uvali na sjevernom dijelu otoka Paga, te uz Novaljsko polje, jedno od rijetkih plodnih polja otoka Paga. Nekada ribarsko, ratarsko i pastirsko naselje, danas je postalo omiljeno turističko odredište. Ne bez razloga. Malo je mjesta, osobito ovako malih kao što je Stara Novalja, koje toliko toga imaju za ponuditi gostima različitih ukusa i očekivanja ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Stara Novalja Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Stara Novalja:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Stara Novalja

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Pag na otoku Pagu

Znamenitosti Stare Novalje

U antičko je doba Stara Novalja bila jedna od dviju luka legendarnog nestalog grada Cisse ili Kisse, koji se nalazio na području obližnje Caske. Iz tog doba i danas možete vidjeti ostatke rimskih zidina nedaleko Stare Novalje, a pronađena je i kasnoantička nekropola.

U obližnjoj Novalji, smještenoj oko 4 km južno od Stare Novalje i povezanoj sa Starom Novaljom javnim gradskim prijevozom, možete vidjeti rimski vodovod, čiji je završetak u Gradskom muzeju. U Novalji i njenoj okolici još je dosta vrijednih spomenika iz davnih vremena koje vrijedi posjetiti. Također vrijedi posjetiti i uvalu Caska, 4 do 5 km udaljenu od Stare Novalje, s njenim spomenicima iz prapovijesti, antičkog doba i ranog srednjeg vijeka.

Oko 3 km sjeveroistočno od Stare Novalje mali je poluotok Svetojanj, na čijem su vrhu ostaci bizantske utvrde iz 6. stoljeća, s crkvicom od koje je danas tek malo tragova ostalo.

Crkva Sv. Marije u Staroj Novalji izgrađena je 1375. godine, a obnovljena 1988. godine. Tu su i ruševine srednjovjekovne romaničke crkvice Sv. Kristofora.

Još je jedna vrijedna znamenitost iz antičkog doba dostupna samo roniocima. Uz sjeveroistočnu obalu otoka Paga, kod uvale Vlaška Mala, pronađeno je mjesto brodoloma antičkog broda iz 1. stoljeća pr.n.e. Teret broda bile su amfore, od kojih je i danas očuvano preko stotinu. Ovo je nalazište na dubini od 25 metara, zaštićeno je kavezom, te tako dostupno svim zainteresiranim roniocima.

Naravno, nećemo izostaviti niti misteriozan Paški trokut, neobjašnjeni geološki fenomen na brdu Velo tusto čelo u blizini Stare Novalje. U kamenitom krajoliku, kakvog je na otoku Pagu mnogo i kojeg često nazivaju Mjesečevom površinom, nalazi se područje s kamenjem potpuno drugačije strukture i boje. Ne bi to bilo osobito čudno, kada to područje ne bi imalo potpuno pravilan oblik jednakokračnog trokuta, s osnovicom duljine 22 metra i kracima duljine 32 metra. Fenomenom se pozabavila i znanost. Utvrđeno je da je kamenje unutar trokuta bilo izloženo izuzetno visokoj temperaturi prije 12.000 godina, no drugo objašnjenje nismo dobili. Da li je možda čovjek složio to kamenje i izgradio trokut? Bilo je u povijesti raznih «kultova trokuta», pa zašto ne, no u to doba nije postojao nikakav način, barem koliko nam je poznato, kojim bi se to kamenje izložilo toliko visokoj temperaturi. Možda su kamenje donijeli od nekud? Neki vulkan se nameće kao razumno objašnjenje, no nigdje u Hrvatskoj nema, niti je prije 12.000 godina bilo aktivnih vulkana. Zadnji su ugašeni prije više od 20 milijuna godina. Ostaju nam dva moguća objašnjenja. Jedno kaže da je ovo bilo mjesto spuštanja NLO-a, a drugo da ga je stvorila neka napredna, danas nepoznata civilizacija. Drugo nam se čini na poprilično labavim nogama. Kako to da takva visokorazvijena civilizacija nije ostavila još kakav drugi trag, osim ovog, poprilično beznačajnog? No, možda i je, samo mi ne znamo prepoznati.

Plaže Stare Novalje

Stara Novalja obiluje brojnim prirodnim pješčanim plažama, koje se protežu duž cijele njene obale. Na kraju uvale najpoznatija je i najveća od njih, plaža Planjka - Trinćel. Ova se popularna plaža ponosi Plavom zastavom, a bogata je dodatnim sadržajima. Ovdje ćete, naravno uz tuševe i sanitarni čvor, kao i mogućnost najma osnovnih plažnih rekvizita, naći teren za odbojku na pijesku, dječji tobogan u moru, kabine za presvlačenje i ugostiteljske objekte. Unajmiti možete pedaline, sandoline i skutere na vodi.

Na drugom je kraju Stare Novalje, nedaleko nekadašnjeg trajektnog pristaništa, plaža Jadra. Ovo je lijepa, djelomično stjenovita, a djelomično šljunčana plaža.

Aktivni odmor

Otkako je trajektno pristanište iz Stare Novalje preseljeno u obližnji Žigljen, Stara Novalja postala je mirno i tiho mjesto, idealno za obiteljski turizam, ali i aktivni odmor.

Lijepe šetnice i biciklističke staze, kako Stare Novalje, tako i cijelog otoka Paga oduševit će ljubitelje šetnje i biciklizma. Ljubitelji sportova na vodi uživat će u jedrenju na dasci, skijanju na vodi ili se pak zabavljati vozeći pedaline i sandoline.

Na plaži ćete moći zaigrati odbojku na pijesku, a u obližnjoj Novalji pronaći terene za razne sportove, tenis, nogomet, košarku… ili pak uživati u jahanju na magarcu.

Svakako valja posebno istaknuti mogućnosti koje se u Staroj Novalji pružaju roniocima ili onima koji to tek žele postati. U ovom malom mjestu postoji više ronilačkih centara i klubova, koji će iskusnim roniocima ponuditi sve potrebne usluga, a također organiziraju tečajeve ronjenja za početnike. U jednom od njih možete slušati tečaj i položiti ispit za voditelja brodice, što će Vam omogućiti najam čamca i jednu potpuno novu dimenziju uživanja u godišnjem odmoru, kroz istraživanje skrivenih dijelova obale i skrivenih prelijepih plaža.

Gastronomija

Gastronomska ponuda otoka Paga izuzetno je bogata, raznolika i nadaleko poznata. Stara Novalja nije izuzetak. U njoj ćete naći više izvrsnih restorana i konobi, koji će Vam dostojno prezentirati raskoš paške tradicionalne kuhinje.

Svakako na prvom mjestu valja istaknuti svjetski poznati paški sir od ovčjeg mlijeka, te pašku janjetinu, no potpuno bi nepravedno bilo zanemariti jela od ribe i plodova mora, tradicionalna za ovaj kraj. Stoga, napravite povremeno predah od janjetine s ražnja, ispod peke ili spravljene na druge načine, te uživajte u tek ulovljenoj ribi na gradele, hobotnici na žaru, školjkama, osobito dagnjama, po kojim je paška obala poznata, lignjama na razne načine i brojnim drugim mediteranskim jelima.

Zabava

Zabavu u večernjim satima možete potražiti u jednom od kafića ili pak na raznim manifestacijama, kulturnim i zabavnim priredbama, koje se u ljetnim mjesecima održavaju u Staroj Novalji. Osobito ćemo istaknuti pučku feštu Petrova, na dan mjesta Stare Novalje 29. lipnja.

Za zahtjevnije posjetitelje po pitanju zabave svakako je važna činjenica da se u blizini Stare Novalje nalazi plaža Zrće, glavno središte noćnog života na hrvatskoj obali, odredište mnogih partijanera iz Europe i svijeta, lijepo uređena i bogato opremljena plaža okićena Plavom zastavom, gdje zabava traje 24 sata dnevno. Plaža Zrće udaljena je od Stare Novalje tek nekih 6 – 7 km, pa je do nje moguće doći i pješice, no u blizini postoji veliko parkiralište, a također iz Novalje postoji organizirani javni prijevoz, koji vozi cijelu noć.

Dolazak u Staru Novalju

U Staru Novalju može se doći automobilom na dva načina. Preko mosta, kojim je otok Pag na svom južnom dijelu povezan s kopnom, ili trajektnom linijom iz Prizne na kopnu u Žigljen, nedaleko Stare Novalje. Dolazite li sa sjevera, valja napomenuti da će put preko mosta biti 100-tinjak kilometara dulji nego trajektom, no isto tako je bitno znati da su gužve za trajekt u ljetnim mjesecima često velike, bez obzira što u to doba trajekt plovi danonoćno, bez čekanja i bez voznog reda.

Do obližnje Novalje može se doći redovnim autobusnim linijama iz svih većih gradova Hrvatske, a isto tako i svakodnevnom katamaranskom linijom iz Rijeke. Od Novalje do Stare Novalje možete doći autobusom lokalnog javnog prijevoza ili taksijem.

Najbliža međunarodna zračna luka je u Zadru, kamo leti i mnogo niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući Zadar s brojnim većim europskim gradovima. Iz Zadarske zračne luke autobusom možete stići do Zadarskog autobusnog kolodvora, a odatle autobusnom linijom do Novalje. U zračnoj luci je moguće unajmiti automobil, a moguće je organizirati i transfere do Stare Novalje, kako iz ove zračne luke, tako i u Rijeci, Splitu ili Zagrebu.

Smještaj u mjestu Stara Novalja u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Stara Novalja - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Stara Novalja obiluje prirodnim pješčanim plažama, a možete isprobati i jahanje na magarcu

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: grad Pag , Novalja , Mandre , Stara Novalja , Povljana , Vlašići , Dinjiška , Šimuni i Zubovići .

apartmani Pag apartmani Stara Novalja apartmani Lun apartmani Jakišnica apartmani Novalja apartmani Metajna apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Košljun apartmani Povljana apartmani Dinjiška apartmani apartmani Smokvica otok Pag apartmani Vlašici otok Pag VIR RIBARICA LUKOVO ŠUGARJE PRIVLAKA NIN OLIB SILBA